Widok

Otwarta szyjka macicy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Hej dziewczyny czy któraś z was miała zakładany szew (mcdonalda) z powodu otwartej szyjki?jak po tym wygłąda przebieg ciąży i poród?
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A czy nie kazali Ci po tym leżeć na patologii ciąży?
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
No nie... po założeniu szwu wypisali mnie po trzech dniach, jestem juz w 32 tyg i nie wiem co dalej...
image

z tego co ja wiem, szew zostanie ci zdjety w okolicach 37 tygodnia, wtedy kiedy juz maluszek moze sie spokojnie urodzic. Ja co prawda na razie nie musze miec zalozonego szwu, ale w szpitalu zle mi obliczyli dlugosc szyjki (tandetne usg) i nastraszyli, ze ma tylko 31 mm, gdzie w rzeczywistosci ma 55 mm ;) ale co sie zdarzylam naczytac to zdarzylam :)
image

image
polaa nic się nie martw, skrócona szyjka macicy grozi przedwczesnym porodem, założyli Ci szew żeby tego uniknąć, ja też miałam skróconą szyjkę ale już koło 35 tygodnia więc żadne szwy czy leki nie miały sensu, zalecono mi tylko więcej leżeć, urodziłam 10 dni przed terminem :)
ja miałam zakładany szew miałam rozwarcie to pozwoliło mi donosić do końca
Ja miałam założony szew w 28 tygodniu. Najpierw przez pierwsze dwa tygodnie musiałam dużo odpoczywać (raczej leżeć). No a później już mogłam prowadzić normalny tryb zycia w ciąży :-) Jedynie ćwiczenia w szkole rodzenia mogłam zaliczyć ok 36 tygodnia. W 39 tygodniu ciąży zdjęli mi szew a w 40 (dokładnie w dzień terminu) urodziłam Matiego. Poród był "ulgowy" - skórcze zaczęły się ok 16.00 (najpierw co 20 minut, poźniej co 15, 5) (polecam prysznic - jak siedziałam pod prysznicem to zero bólu). Ok 20.20 pojechaliśmy do szpitala a o 21.30 urodził się Mateuszek. Wszystko potoczyło się tak szybko, że na izbie przyjęć nie zdązyli wypełnić karty (dopiero po porodzie ją uzupełnili.
Dziękuje dziewczyny za wszystkie odp. mam nadzieje ze u mnie też będzue wszytko oki:)
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

dr Włodzimierz Sieg-opinie prowadzenie ciąży (29 odpowiedzi)

Jak w temacie proszę o opinie o tym lekarzu, zmieniam ginekologa w połowie ciąży i jestem...

do góry