Widok

Oznaczenie chlorków w pocie

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Czy ktoś orientuje się jak wygląda to badanie i ile trwa?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja córka miała takie badanie na Polankach ale już nie pamiętam ile to trwa. najpierw było podłączenie do "aparatury" - ręka chyba lewa. później zawijała Pani tą rękę jakby folią i ok.20-30 min musi się dziecko pocić czyli trzeba wziąć ze sobą ciepłą odzież. ja miałam czapkę, polar i kurtkę zimową. w pokoju jest grzejnik odkręcony i jakiś konik do skakania. ugotować się można na twardo :) i jak się dziecko dobrze wypoci to Pani z tej ręki folie zdejmuje. Jest suszarka. I trzeba wziąć ubrania na zmianę oczywiście. Ja jak dzwoniłam rejestrować to mi Pani ppowiedziała co mam przywieźć ze sobą.
weż zimowe ubrania, to będzie szybciej. Mój ogólnie się szybko poci ale pożyczyłam od innej mamy drugą kurtkę, ciepłą czapkę do tego ciepła herbata i trochę zabawy z dzieckiem.ps przed wejsciem czekaliśmy ponad godzinę, póżniej pani bardzo nie miła zakładała na chwilę elektrody w celu odkażenia rączki( badanie jest 2x w odstępie np miesiąca-raz prawa reka raz lewa)póżniej zakleja to miejsce z gazikiem i tam ma zebrać się pot i to daja do badania)Oczywiście weź ubranie na przebranie i picie dla siebie bo tam jest koszmarnie duszno, ale da sie wytrzymać
my mieliśmy tylko raz, też na polankach :)
tak jak wyżej ciepłe ubrania zabrać i coś na przebranie
trwało to chyba 30 min, ale nie jestem pewna, nie pamiętam dokładnie bo trochę czasu minęło :)
powodzenia!
wszystko tak jak dziewczyny piszą.
Dwa latat temu bylo duze pomieszczenie, wrecz sala cwiczen, teraz jest maly ciasny pokoik z tym konikiem do skakania (wczesniej byla trampolina w tym duzym). Jesli dziecko male wez mleko, jak bedzie mega opatulone i dasz jeszcze mleko to szybciej sie spoci.
Jak bylam z roczna coreczka musila sie pocic ok 1,5h zeby bylo wystarczajaco, a mlodsza (7 tyg.) tylko 20 min, ale pani sprzedala nam patent ze ta raczke co bedzie ten gazik z folia przyczepiony dodatkowo owinac czystym pmapersem to sie szybciej spoci, zadziałało. Było o tyle latwiej ze dalam mleko i mala spala, przytulilam ja specjalnie tym bokiem co miala ta reke zeby bylo jej cieplej.

raz spotkałam pania co miala takie 7 m-czne dziecko uspala mlekiem w foteliku samochodowym, dziecko oczywiscie wczesniej bardzo cieplo ubrane i dodatkowow oblozyla raczke termoforem.
image image
to my byliśmy w tej dużej sali :)
właśnie, też owijałam pampersem :P i też nakarmiłam i spała, a moja w czasie snu się bardzo poci, a do tego tak ubrana :)
Dziękuję za Wasze odpowiedzi. My już po padaniu. Szkoda tylko że przy rejestracji nie uprzedzają że to wszystko tyle trwa. W sumie spędziliśmy tam cztery godziny.
Z ciekawości zapytam dlaczego kazano Wam robić to badanie są jakieś podejrzenia co do Muko?
Nas na to badanie skierowała pediatra ze względu na powtarzające się zapalenie oskrzeli.
my z powodu niedoboru wagi i wzrostu byłyśmy na zaspie w szpitalu i tam robili wszystkie badania na choroby, które mają w objawach te dwie rzeczy i między innymi pojechali z nami na polanki na te chlorki bo mukowiscydoza też daje takie objawy
my mielismy tez podejrzenie muko ze wzgledu na ciagly kaszel, osłuchowo bylo wszystko ok, a kaszel nie ustepowal. na dodatek Kuba był bardzo chudy i mial nieproporcjonalnie duzy brzuch.
my mielismy tez jeszcze w tej duzej sali cwiczen.
nas uprzedzono przez tel jak trzeba sie przygotowac do badania.
image
image
a czy stwierdzono u Waszych dzieci tą chorobę?? Mój prawie 5 latek też dostał skierowanie ze szpitala na Zaspie ze względu na niska wagę i wzrost a ja już w głowę dostaje że coś mu jest. oczekujemy na wyniki ale nie wiem ile to ma potrwać, jutro będę dzwonić. Jednym z objawów jest też podobno słony pot i oczywiście "posmakowałam" mojego dziecka które przy włosach jest słony ale mój maż ma podobnie wiec to może być norma. oszaleeeeje. Masakra. Miał podbieraną krew ze stopy w 3 dobie życia i wszystko było ok więc mam nadzieję że teraz też tak będzie (młody jest chudziutki i malutki od urodzenia urodził się 49cm i 2650 o czasie niby)

Mam nadzieję że ktoś tu jeszcze zajrzy ;)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moje dziecko miało oznaczane chlorki chyba 3 czy 4-krotnie i wszystkie wyszły ok, muko wykluczona badaniami dna i chlorkami. U nas inna sytuacja, bo Mały nie przeszedł badań przesiewowych noworodków w kierunku muko i dlatego męczyli nas potem prawie przez 1,5 roku chlorkami. Ja też się bardzo stresowałam i martwiłam, ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło.
najbardziej wkręcam sobie ta chorobę przez słonawy smak potu w zasadzie przy włosach jest słony, i nigdzie nie mogę sie doczytać czy sa przypadki że ludzie po prostu maja taki smak potu bez mukowiscydozy.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Drinki (41 odpowiedzi)

Dziewczyny robię w piątek imprezkę i znacie fajne przepisy na drinki? Wiem że jest masa stron...

Zaintertesowania, hobby, pasje... jak to znaleźć? (117 odpowiedzi)

Witam. Nie mam żadnych zainteresowań, hobby czy pasji, chciałabym to zmienić, żeby czymś się...

łuszczyca głowy leczenie (5 odpowiedzi)

Czy na forum są osoby, które dodatkowo zmagają się z łuszczycą skóry glowy? Co Wam pomogło...

do góry