Widok
ja nie mam pojecia ile wogole kosztuje u jakiegokolwiek krawca uszycie garnituru. nie wiem czy to drogo czy tanio jak na uszycie, wiem tylko ile w sklepach kosztuje garnitur wiec do tego porównałam. a tak poza tym to myslałam ze uszycie jest tansze niz kupienie firmowego bo np suknie w firmowym salonie maja niekiedy kolosalne ceny a uszycie sukni u krawcowej od 1000zł jest. wiec mysłałam ze na takiej zasadzie tez jest szycie garnituru a tu widze ze na odwrót?
gajerki w sklepach szyją małe chinskie rączki zazwyczaj - nie wiem kto w PL chciałby miec dniówkę w wysokosci 5 zł
suknie slubne tez sa szyte w chinach w większosci-nawet firmówki (tylko te są sprawdzane dokladnie w kwestii jakości)
marża salonów musi byc duża, bo opłacaja niezły metraż zazwyczaj, reklame, pracownków itp, do tego suknie od dystrybutorów juz maja niezła marże samą z siebie
- dlatego krawcowa kupujac materiały w hurcie szyje bez kosmicznej swojej marży i bez kosmicznej marży dystrybutora - i wychodzi taniej
w gajerach nie ma takich patologii :)
ale jak zlookac mega firmowe gajerki- mechanizm jest ten sam co przy sukienkach
suknie slubne tez sa szyte w chinach w większosci-nawet firmówki (tylko te są sprawdzane dokladnie w kwestii jakości)
marża salonów musi byc duża, bo opłacaja niezły metraż zazwyczaj, reklame, pracownków itp, do tego suknie od dystrybutorów juz maja niezła marże samą z siebie
- dlatego krawcowa kupujac materiały w hurcie szyje bez kosmicznej swojej marży i bez kosmicznej marży dystrybutora - i wychodzi taniej
w gajerach nie ma takich patologii :)
ale jak zlookac mega firmowe gajerki- mechanizm jest ten sam co przy sukienkach
Ja jako krawiec mogę napisać jedno
Jakbym szył 100 200 800 lub więcej jednakowych garniturów to by też tanie był bo są zmniejszone koszta ... a szyjąc jeden garnitur dla INDYWIDUALNEGO klienta poświęcam tylko dla niego czas na tym polega szycie miarowe.kwestia wyboru fasonu materiału dodatków itd...
Jakbym szył 100 200 800 lub więcej jednakowych garniturów to by też tanie był bo są zmniejszone koszta ... a szyjąc jeden garnitur dla INDYWIDUALNEGO klienta poświęcam tylko dla niego czas na tym polega szycie miarowe.kwestia wyboru fasonu materiału dodatków itd...
to jeżeli Pani szyje suknie u krawcowej za 1000 ze tak powiem na jeden raz (przepraszam za wyrażenie) A mój garnitur będzie służył przez wiele lat to ja naprawdę nie wiem o co pani chodzi.
Przyznam racje że w sklepie kupimy taniej ale czy będzie to dobry czy ładny zostawiam to bez komentarza...
pozdrawiam Michał Stenka
Przyznam racje że w sklepie kupimy taniej ale czy będzie to dobry czy ładny zostawiam to bez komentarza...
pozdrawiam Michał Stenka
Powiem jedno - kupno garnituru w sklepie (tudzież "salonie", jak to się teraz szumnie nazywa) ma się nijak do uszycia garnituru na miarę.
Mam garnitury i kupowane w sklepach i szyte na miarę (tak się składa, że w garniturze pracuję) i te szyte na miarę są o niebo lepsze od zakupionych w sklepie. Nie ma w ogóle o czym mówić. Dużo lepiej dopasowane, fason taki, jak sobie chcę. P.S. Te kupowane w sklepach i tak zawsze muszę choć trochę przerabiać (a mam sylwetkę, że tak powiem standardową). Zupełnie inna bajka garnitur uszyty na miarę. Do ślubu - tylko szyty na miarę! Na lepsze okazje - również.
Mam garnitury i kupowane w sklepach i szyte na miarę (tak się składa, że w garniturze pracuję) i te szyte na miarę są o niebo lepsze od zakupionych w sklepie. Nie ma w ogóle o czym mówić. Dużo lepiej dopasowane, fason taki, jak sobie chcę. P.S. Te kupowane w sklepach i tak zawsze muszę choć trochę przerabiać (a mam sylwetkę, że tak powiem standardową). Zupełnie inna bajka garnitur uszyty na miarę. Do ślubu - tylko szyty na miarę! Na lepsze okazje - również.