Widok

PAPP-A

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Nie róbcie testu PAPP-A,to tylko przyczynia się do nerwów w ciąży,kiedy w tym momencie są najmniej potrzebne. Mam 39 lat, test PAPP-A dał mi ryzyko Trisomii-21 wymiarze 1:19 ( to już było prawie jak wyrok). Co przeszłam w tym czasie to tylko ja wiem i mąż. USG było ok,ale parametry z krwi były do bani. Ginekolog skierował mnie do genetyka,ta przedstawiła możliwości sprawdzenia ewentualnego ryzyka. Wybrałam biopsję kosmówki (najszybszy wynik) z opcją fish,koszt 2100 zł. Badanie inwazyjne, które można już zrobić po 10 tygodniu,a amniopunkcję dopiero po 15 + 3 tygodnie czekania na wynik. Moja opcja to 5 dni. Wynikiem jego jest to że będę miała zdrowego synka. Nigdy więcej nie wykonała bym testów z krwi, czyli PAPPY i reszty. Tą jest tylko ryzyko,nie ma nic do rzeczywistości. Piszę aby was przestrzec, poinformować bo ja też dzięki takim wpisom w necie miałam dużą nadzieję,od żadnego lekarza niczego się nie dowiedziałam. Musimy sobie pomagać, super że są takie fora. Trzymajcie się dziewczyny, życzę Wam zdrowia i Waszym Maluszkom. :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Ryzyko 1:19 to nie wyrok, tylko oznacza, że statystycznie jedno dziecko na dziewiętnaście z takimi wynikami będzie miało trisomię-21. Pozostałe osiemnaście będzie zdrowych.
Zdarza się, że złe wyniki krwi przy prawidłowym genotypie są zwiastunami późniejszych problemów z łożyskiem.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Dobry ortodonta (36 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

nnt. Wymiana drzwi - jaką firmę z Gdańska polecacie? (20 odpowiedzi)

Zastanawiamy się nad wymianą drzwi do mieszkania. Czy możecie polecić jakąś firmę z...

kto poleci dobry podkład kryjący do twarzy? (40 odpowiedzi)

Szukam podkładu do cery mieszanej, który nie podkreśla porów i dobrze kryje (mam zaczerwienioną,...

do góry