Widok

PCO - ciąża - pytanie o odstawienie tabletek

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
We wrześniu dowiedziałam się, że mam PCO. Lekarz stwierdził to na podstawie obrazu USG i badań hormonalnych (mam podwyższony testosteron 109 a norma jest od 80). Spytał się mnie czy chce teraz zajść w ciążę czy nie. Odpowiedziałam, że dopiero za kilka miesięcy więc przepisał mi tabletki Diane 35. Dwa miesiące temu byłam na wizycie i lekarz stwierdził, że tabletki pomogły i na podstawie obrazu USG tym razem nie może powiedzieć, że mam PCO. Powiedział też, że jak będę chciała zajść w ciąże to mam odstawić tabletki i od razu się starać bo największe szanse mam przez pierwsze dwa cykle.

Teraz moje pytanie... Zaczęłam brać ostatnie opakowanie przed staraniami o dzidzie... ale mam pewne obawy... boję się, że po odstawieniu hormonów PCO wróci... do tego czy to jest ok tak starać się od razu po odstawieniu tabletek...? czy któraś z Was też tak miała... powiem szczerze, że jestem trochę przestraszona.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziękuję za odpowiedzi

łucja81 myślisz, że już teraz powinnam iść do jakiegoś ginekologa - endokrynologa czy dopiero jak przez te dwa miesiące się nie uda?

Swojemu ginekologowi ufam, niestety jest coś co mi bardzo przeszkadza... a mianowicie zawsze ma jakąś godzinę a nawet półtorej "poślizgu". Już nawet nie to czekanie w kolejce jest takie złe jak to, że widzę, że się śpieszy wtedy ja się zaczynam denerwować i wylatują mi wszystkie pytania z głowy jakie chciałabym zadać :(

ostatnio zauważyłam, że mam panicznie się boję rozpocząć starania o dziecko... mam kilka koleżanek które starają się krócej lub dłużej i wiem jak jak to wszystko przeżywają... co miesiąc płacz i rozczarowanie... :( są zdrowe, wszystko jest ok a ja mam PCO więc mi to pewnie zajmie jeszcze dłużej... No nic, bez starania nie będzie dzidziusia ...
jestem w tej samej sytuacji, lekarz przepisal mi 3 opakowania tabletek na pco. wlasnie zostalo mi 16 ostatnich tabletek i do dziela. mam nadzieje, ze syzbciutko sie udal, bo to moja ostatnia nadzieja.

ja sie za to martwie kiedy ja mam zaczac sie starac? jeszcze przed okrese, po okresie , zaraz po ostatniej tabletce czy kiedy? mam 1000 pytan do, a lekarz niestety 1500km ode mnie :/

chetnie poczytam inne opinie
hej
ja też kiedyś brałam Diane35 na PCO, ale to było ok.10 lat temu, z tego pamiętam to mi pomogły
odstawiłam je jednak bo się źle po nich czułam
jak zaczęłam sie starać o ciąże to PCO wróciło, ale gin-endo. mi hormony wyregulował i sie udało:)

najlepiej wybierz się do dobrego ginekologa-endokrynologa, zleci ci badania i bedziesz wiedziała na czym stoisz

powodzenia
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
1. nie martw sie na zapas
2. sluchaj lekarza, a jesli mu nie ufasz, to go zmien na takiego, ktoremu ufasz :)
3. skoncz tablety i od razu sie staraj
4. PCO niestety wroci, dlatego masz starac sie od razu - to jest nieprawidlowe funkcjonowanie jajnikow, niestety nie do naprawienia, chyba ze bierzesz tablety, wtedy jajniki nie pracuja, a co za tym idzie nie powstaja nowe torbielki...
5. zaloz, ze teraz najwazniejsze jest dziecko, po ciazy zajmij sie jajnikami
powodzenia!
Diane to silny srodek (bralam przez kilka miesiecy), wiec najlepiej poradzic sie lekarza i jak on da zielone swíatlo to do dziela :) Powodzenia!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

na co zwrócić uwagę przy podpisywaniu umowy z Biurem nieruchomości (61 odpowiedzi)

Chcę sprzedac mieszkanko, kawalerke. Ile zycza sobie w tej chwili biura nieruchomosci, znaczy...

Gdzie na wakacje z rocznym dzieckiem?? (29 odpowiedzi)

Hej, intensywanie szukam miejsca, w które mogłabym pojechać z rocznym synkiem. Zależy mi przede...

podrażnienia po goleniu (23 odpowiedzi)

dziewczyny:jak radzicie sobie z podraznieniami po goleniu miejsc intymnych oraz z niemiłym...

do góry