Widok
PIECZONA SWINIA:)
Dziewczyny mam pytanie, czy któras z Was na swoim weselu miała pieczona świnke??? jak to wyglądało i czy goście chcetnie ja jedli??jezeli nie jakie ewentualnie pieczone mięso na ciepło, które wyglądałoby efektównie
A druga rzecz to czy ktoś miał przygotowany odrębny stół ze swojskim jedzonkiem???
Proszę o opinie,
A druga rzecz to czy ktoś miał przygotowany odrębny stół ze swojskim jedzonkiem???
Proszę o opinie,
Pieczonej śwince mówię NIE! Za to mieliśmy swojski-wiejski stół no i spisał się bomba! Wszyscy goście i nie tylko byli zachwyceni. Wesele mieliśmy w Ośrodku Wczasowym. Stolarz zrobił nam specjalny stół, na który mogliśmy również wieszać kiełbachę. Na stole znajdowało się m.in. (zaznaczam, że wszystko jaknajbardziej wiejskie, bez jakiejkolwiek chemii, spulchniaczy itp.), chleb, smalec ze skwarkami w glinianym naczyniu, ogórki kiszone, kiełbacha polska, salceson czarny, szynka wędzona (mniam...) jeju, co jeszcze.... Kiełba polska była zwinięta w pęto i wisiała sobie wraz ze sznurem czosnku na kiju. Obok stała beczka z piwem oraz kilka butelek samorobnej (również) wódki i każdy mógł sobie wlać. Jak mi się jeszcze coś przypomni to skubnę
Ja byłam ostatnio na weselu na którym był wielki pieczony indyk. Wyjechali z nim na środek sali i kroli - do tego podawali żurawine i jakiś inny sos i było pyszne:) i kolejka do indyka też była hehe;) A pieczonej świnki bym raczej nie chciała...dla mnie jest trochę przerażający widok takiego prosiaczka upieczonego w całości:/
My mieliśmy na swoim weselu pieczonego prosiaka- wyglądało to super, prosiak był pyszny, gorący, chrupiący i wszyscy goście sie nim zajadali.Takze polecam. My mieliśmy podawanego prosiaczka jako danie nocne, ok.1 w nocy, do tego kasza z sosem i bigos, pychotka - naprawdę był super niespodzianką dla gości. Wesele mieliśmy w dworku "Kaszubska strzecha" w Goręczynie.