Widok

USG 4D - dlaczego warto robić?

Rodzina i dziecko Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Czy są jakieś poważne i racjonalne argumenty za tym, aby robić takie USG?
Czy ono daje coś więcej nić 2D poza tym, że można nagrać i mieć pamiątkę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pomóżcie, bo zastanawiam się czy robić czy nie...
to tylko bajer dla nas rodzicow na pamiątke :)
imageimage
Dokładnie ja sie wypytałam o to lekarza i jest to tylko i wyłącznie bajer zeby rodzice mieli pamiątkę:)
tego się obawiałam właśnie :) chciałam jakoś logicznie wytłumaczyć sobie potrzebę takiego badania, ale skoro tak to wygląda, to nie robię... wolę tę kasę wydać na coś dla malucha :)
Ja robiłam takie usg i powiem szczerze, że ogólnie słabo to widać na nagraniu. Fakt robiłam dość późno ,bo w 34 tygodniu, to już cały się nie mieścil na monitorze, a na pamiątkię mam tylko zdjęcie buźki i płytkę, na której ciężko się domyślić, co to. Lekarz mi mówił, że to USG przydaje się np. w przypadku, gdy u płodu została wykryta wada serca. Wtedy to ma sens i jeszcze w brzuchu można podjąć leczenie.
Szczerze mówiąc lepiej te pieniądze przeznaczyć na wypawkę dla dziecka, albo kupić coś sobie.
Mi usg sponsorowali teściowie, dlatego się zdecydowałam. Dziś jak już wiem, jak to wygląda, bym nie poszła.
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
dlatego najlepiej robic w 28tc wtedy jeszcze coś widac,,,wczesniej nie bo slabo jest tak jak u mnie,,,,a po 28 to juz wogule nie ma sensu,,
imageimage
ja też się nad tym zastanawiałam i chodź staram się zachować dystans do wszystkich ciążowych nowości, to akurat na to wydanych pieniędzy nie żałuje, mam fajne zdjęcie na, którym widać buźkę, nosek, wszystkie paluszki, naprawdę zrobiło to na mnie duże wrażenie i często patrzę na to zdjęcie :)
image
ja robilam dwa razy:) za 1 razem bylam na polowkowym..i w sumie nie bardzo btylo widac.. ale stwierdzili plec:) a za drugim razem super... teraz se porownuje foto z oryginalem:p
image
Czy za karę, że nie wierzę w duszę, nie mam duszy?
uważam, że warto, bo koszt jest niewspółmierny do radości z ujrzenia swojego dziecka po raz pierwszy tak dokładnie (ja byłam około 25 tygodnia i zapłaciłam 180 zł). Można również zrobić np. u Preisa badanie tętnic domózgowych i inne badania, więc nie jest to tylko gadżet.
aaa czyli jednak to USG daje coś więcej niż 2D???
jesli jest jakies podejrzenie wady to moze dac lepszy obraz,,ale jesli nie ma to nie daje
imageimage
Ja robiłam usg 3d, ale zero zachwytu..... Dogadałam się z lekarzem i jest możliwość zrobienia usg 3d w Invikcie za 100zł. Musiałam się zgłosić na Usg 3d po usg połówkowym 2d i wtedy jest koszt właśnie 100zł. Ponieważ byłam właśnie już po połówkowym, to lekarz na 3d skupił się wyłącznie na nagraniu buźki małej.... Dużo zależy od sprzętu i od lekarza, bo to on ustawia ostrość....No i czy dzidzia będzie współpracować..... Moja mała z jednej strony przytuliła się do łożyska, a drugą zasłaniała rączką, więc lekarz musiał się nagimnastykować aby były jakieś fajne ujęcia.
image

image
Hop, Hop! Może któraś z Was chciałaby jeszcze coś dodać na ten temat???
moja lekarka robiła to USG dla siebie bo stwierdziła, że ma dokładniejszy obraz, a zapłacic trzeba było tylko wówczas, gdybyśmy chcieli żeby nam nagrała i zrobiła wydruk. DGdybyśmy zrezygnowali z płytki to wtedy bez opłat. Kupiliśmy plytkę ale nie zrobiło to na mnie aż tak dużego wrażenia jak opisywali to niektórzy.Podobało mi się tylko to, że mała po urodzeniu wyglądała identycznie jak na tym zdjęciu, ale generalnie uważam, że szkoda kasy.
a ja uwazam ze warto:) dla mnie bylo to super przezycie :)
Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
ja też nie żałuję wydanych 200 zł, mam fajne zdjęcia mojego syneczka, fajnie było zobaczyć jak zaciska rączkę w piąstkę i nagle prostuje wszystkie paluszki. niepotrzebnie tylko nagralismy wszystko na płytkę(koszt zwiększył się o 40zl)-ani razu tej płytki jeszcze nie obejrzałam i pewnie nie obejrzę.

a jutro znowu idę sobie zobaczyć Antosia po 8 tygodniach i już nie mogę się doczekać
Oj warto warto zrobić. I nie chodzi mi o jakąś pamiątkę czy widzimisię rodziców. Na zwykłym usg wady serca mojej córeczki nie było widać... Dzięki rozpoznaniu wady serca można uratować życie dziecka, jeśli zaraz po porodzie musi być operowane lub wymaga specjalistycznej opieki.

Przy następnym dziecku na 100% zrobię takie usg. Za dużo znam dzieciaków z wadą serca, które rodziły się z "nibym zdrowym serduszkiem".
Dziewczyny, byłam dziś u ginki i zapytałam czy jest sens robienia USG 3D. Odpowiedziała mi, że jeśli lekarz robiący zwykłe USG nie jest w stanie czegoś zbadać (jeśli stwierdzi, że nie jest pewien itp), to wtedy jest sens. Ale dodała, że na takie USG trzeba iść do na prawdę dobrego lekarza, bo w 95% dokładność i wiarygodność USG zależy od umiejętności lekarza, a tylko w 5% zależy to od samego aparatu.
wiecie może ile kosztuje USG 3/4D u Prof. Preisa?

Moja lekarka jednak poradziła zrobienie tego USG (dzwoniła do mnie jak byłam na urlopie :)) żeby Prof. sprawdził serduszko naszej dzidzi - miała robione 2xzwykłe połówkowe i był problem z obrazem serduszka :P
Aga, tu masz info na ten temat:
http://forum.trojmiasto.pl/Pries-gdzie-przyjmuje-t109542,1,16.html
http://etermed.pl/czy-warto-zrobic-usg-4d-w-ciazy/
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Gdzie najlepiej zrobić??? czy ktoś robil w STARMED na 10 lutego??