Widok

"POLTER-ABEND"

Wesele Temat dostępny też na forum:
robicie go i jak sie przygotowujecie do niego???

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Fajnie Karolinko :-)

a oni przed klatka tłukli?

image
image
No przed klatką w schodki albo po prostu w chodnik prowadzący do klatki, było tego trochę i nie zauważyłam że sporo szkła dostało się na przyboczne trawniki tzn. myślałam, że wszystko wyzbierałam ale potem sporo jeszcze tego było widać. Miałam też taką "mądrą" koleżankę, która wytłukła mi całą siatkę słoików trafiając jednym z nich w szybę drzwi klatki schodowej która pękła, na szczeście nikt mnie nie pociągnął do odpowiedzialności. Niestety zawsze się ktoś taki znajdzie. Ale tak pozatym to było ok.

image

image
[url=http://www.TickerFactory.com/]
Zapraszam: www.kartkikaroliny.blog.onet.pl - kartki, dekoracje.
Boże Narodzenie 2007 - oryginalnie :)
hehe, fajne foto :-)

Ja widziałam na filmie, który puścił mi nasz kamerzysta
że Ci co mieszkają w bloku
na klatce przed swoimi drzwiami postawili karton
i ściany dookoła poobklejali tez kartonami :D

image
image
Ja mieszkam poza miastem i mam mnostwo znajomych ktorzy nie beda na moim weselu a wiec polter abend jest momentem kiedy znajomi tlukac szklo , robiac duzo halasu zycza nam przy tym mnostwa szczescia , to czas kiedy bedziemy mogli porozmawiac iii zaczac swietowanie z okazji naszych zaslubin :).Ja jestem za i wcale nie uwazam ze to glupie. Moze gdybym, mieszkala w miescie byloby trudniej to zorganizowac;bunty sasiadow itd ale mieszkam w domku na obrzezach miasta i polter abend pomimo tego ze nieorganizowany na pewno bedzie :):)

image
Też mieszkam poza miastem:) i moja kaszubska część rodziny nie wyobraża sobie bez tego wesela:) Mi ten zwyczaj kojarzy się bardzo pozytywnie. Sąsiedzi i znajomi przychodzą, wytłuką co przynieśli, wypiją po kieliszku wódki i tyle:) Podoba mi się, że w okolicy nikt nikomu nie narzuca jak taki Polter powinien wyglądać. Niektórzy zapraszają orkiestrę i robią z tego wielką imprezę, a inni przygotowują tylko skromny poczęstunek i o 22 nie ma już po gościach i szkle śladu:)
do nas wpadli sąsiedzi z butelkami :) wcale nie było źle :) i nie żałuję :)

ach, sory, jestem w niemczech. tutaj Polterabend, to zwykły kawalerski/panieński, nie żadne tłuczenie butelek, więc tak mi sie troche przekrzywił wątek:)

image
image
nie jest tak źle jak by się wydawało, dla mnie to była nowośc, u mnie takiego zwyczaju nie ma, ale mój mąż pochodzi z Kaszub i tam to normalność, więc wiedzieliśmy co nas czeka i prezygotowalismy się: wiadomo wódeczka, duuuużo wódeczki, poczęstunek, czyli jakieś zakąski, dobre ciasteczko, słodycze, napoje, a nasi gości przyjechali ponad 50 km razem z 7osobowa kapelą, było super, niezapomniana zabawa, trochę szkła, ale bardzo kulturalnie bo wszyscy tłukli w wyznaczonym miejscu, tylko jedna butelka tak dla tradycji została stłuczona na progu, które to szkło musielismy oboje musieliśmy posprzatać, a tak poza tym świetna zabawa, tańce, etc.

Ja tez wcześniej myślałam po co to, tylko rano będę zmęczona, ale to nie prawda, tak miało być. Mimo, że poszłam spać coś koło 2 to i tak o 6:30 byłam wyspana, nie czułam zmęczenia. Fajna zabawa, która gorąco polecam.

image
podbijam dla anette...

Dokładnie to samo co u mnie... Ale w stronach narzeczonego tradycja rzecz święta...cóż, będzie wesoło :)))

image[/URL]
image
DLA MNIE POLTER TO JAK PRZYGOTOWANIE PRZED NAJWAŻNIEJSZYM DNIEM MOJEGO ŻYCIA ......DOBRZE ŻE NA KASZUBACH TAKA TRADYCJA.....ZAMIERZAM ROZSTAWIĆ NAMIOTY NA PODWÓRKU, BO PO CO MAJĄ W DOMU WSZYSCY SIEDZIEĆ......

a ja sie ciesze ze tego u mnie nie bedzie.......ufffffff

image
To nie tylko na Kaszubach. Moi rodzice sa z Wielkopolski. Tam to tez sie normalnie (przynajmniej) odbywalo. Nie wiem, jak jest teraz ;)

U mnie też obochodzono Polter! Myślę, że jest to bardzo fajny zwyczaj a im więcej potłuczonego szkła tym więcej szczęścia dla młodej pary :) Przyszli nasi znajomi, rodzinka, kapela nam przygrywała i wszyscy bawili sie na podwórku! Wydaje mi się, że tą ostatnią noc przed ślubem i tak się nie śpi a można się fajnie zabwić, odstresować i mieć jeden dzień dłużej świętowania!
ja sie zgadzam z agu ,uffffff.......
Ok, czyli Kaszuby, Kociewie (Starogard), Wielkopolska i gdzie jeszcze?

W Gdańsku sie nie spotkalam, predzej Gdynia, prawda? Moze sie myle.
Dla mnie to niezrozumialy zwyczaj, ale dziwić sie mogę do oporu, mnie nie dotyczy :)

[/URL][url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
Asinek
Polterabend to przedewszystkim slask tam byl zawsze hucznie obchodzony a sadze , ze sam zwyczaj pochodzi z niemiec ( jak nazwa) w tlumaczeniu na polski wieczor kawalerski
Poltern oznacza upasc z loskotem, gruchnac, zadudnic
Abend wieczor
czyli w doslownym tlumaczeniu wieczor loskotow/he he/

nam też się ten zwyczaj-nie zwyczaj nie podoba, nie wiem na razie, czy ktoś z naszych znajomych coś takiego planuje, ale zawczasu powiemy, że "tłuczeniu szkła przed naszym domem w przeddzień ślubu (czy kiedykolwiek indziej) mówimy stanowcze nie!":)

imageimage
zwyczaj zapewne pochodzi z Niemiec z ta roznica tylko, ze tlucze sie porcelane a nie szklo
tutaj mlodzi chyba nie maja za bardzo do gadania...:)

Inne tematy z forum Wesele bez ogłoszeń

Co zamiast ciężkiego dymu na pierwszy taniec? (3 odpowiedzi)

Nie chcemy ciężkiego dymu przy pierwszym tańcu. Co innego można zorganizować, żeby dodać trochę...

Czy slub cywilny to wogole slub??? (209 odpowiedzi)

Przeciez tam nikt nic nikomu nie slubuje!

Dj Waldzior (7 odpowiedzi)

Witam, Czy ktoś zamawiał na wesele Dj waldziora? Jakie opinie? Wiem, ze kiedys był jednym z...

do góry