Widok
To co napisze nie ma zabrzmieć obraźliwie, uprzedzam na wstępie!
To taki 'wiejski' zwyczaj. U lubego jest praktykowany, u mnie JUŻ nie.
Ja mieszkam w mieście, On na wsi :P. --> nabijam się.
Moi rodzice mimo że mieszkali w mieście, też obowiązkowo musieli taka imprezę zorganizować.
Sama tego nie chcę, dla mnie to bez sensu. Wesele to wesele, a nie poler, wesele, poprawiny i poprawiny poprawin. masakra
To taki 'wiejski' zwyczaj. U lubego jest praktykowany, u mnie JUŻ nie.
Ja mieszkam w mieście, On na wsi :P. --> nabijam się.
Moi rodzice mimo że mieszkali w mieście, też obowiązkowo musieli taka imprezę zorganizować.
Sama tego nie chcę, dla mnie to bez sensu. Wesele to wesele, a nie poler, wesele, poprawiny i poprawiny poprawin. masakra
u mnie w okolicy się praktykuje Polter i będzie mi miło jak sąsiedzi i znajomi których nie zapraszam na ślub wpadną (to naprawdę sympatyczna impreza) zresztą teraz Polter ma trochę inny charakter niż jeszcze parę lat temu, nie jest to "wiejska impreza" w mojej okolicy przypomina to bardziej przyjęcia w ogrodzie, czasami robi się grilla, puszcza się lampiony szczęścia, zamawia zespół, dekoruje się dom , wynajmuje namiot itp. oczywiście jak kogoś stać.
Polter to zwyczaj niemiecki i w Polsce zachował się w regionach dawnego zaboru Pruskiego, w miastach nie organizuje się takich wieczorów od lat- bo to żadna przyjemność stać na parkingu przed blokiem i denerwować sąsiadów;)
Polter to zwyczaj niemiecki i w Polsce zachował się w regionach dawnego zaboru Pruskiego, w miastach nie organizuje się takich wieczorów od lat- bo to żadna przyjemność stać na parkingu przed blokiem i denerwować sąsiadów;)
Niektórzy tutaj na forum od razu krytykują,że to jest obciach. Dla mnie ślub bierze się raz w życiu także fajnie mieć 3 dniową impreze. Narzekać to będę póżniej. Moje pytanie było skierowane do osób które obchodzą ten zwyczaj a nie do OSÓB , które zamiast doradzić piszą,że to wiejski zwyczaj lub obciach. a poza tym mieszkam w mieście w domu jednorodzinnym. Mam weselny namiot na 100 os i zapraszam wszystkich naszych znajomych i rodzinę a niech tam niech sie napiją i najedzą ,, ZA DARMO". POZDRAWIAM
22! powodzenia zycze:) u mojego kuzyna do 3.30 sprzatali szkło 100 chlopa bylo na imprezie po kolei
Nie jestem z Kociewia, ale u mnie również jest ten zwyczaj. Kiedyś wolałam go uniknąć, choć z drugiej strony taka tradycja i w sumie raz w życiu się zdarza. W piątek, dzień przed ślubem zbiera się rodzina , sąsiedzi i "tłucze" szkło na szczęście państwa młodych.
Jednak twoja zaproponowana ilość wódki... mnie przeraziła... ;/ 65 szt? Myślę, Że przegięcie, chyba że naprawdę spodziewacie się mnóstwa ludzi.... przecież to nie wesele... ;/
Jednak twoja zaproponowana ilość wódki... mnie przeraziła... ;/ 65 szt? Myślę, Że przegięcie, chyba że naprawdę spodziewacie się mnóstwa ludzi.... przecież to nie wesele... ;/
z kontenerem bardzo dobry pomysł
żaden obciach, ale tradycja! ja teraz mieszkam na wsi, tutaj byliśmy na poltrze właśnie pod namiotem i z 12-os. orkiestrą do 3 nad ranem i było jakieś 80 os. :) było fajnie, choć Młodym nie zazdroszczę takiej hucznej imprezy dzień przed weselem
ja miałam w mieście mieszkając w bloku małego symbolicznego poltra, było ciacho, wódeczka, przekąski, przyszło parę osób i biło szkło przed klatką - sąsiedzi byli b. wyrozumiali, ale moi znajomi też bo wszystko skończyło się ok. 22; co do ilości wódki nie pomogę bo my jesteśmy z tych mało pijących, ale życzę udanej zabawy :)
ja miałam w mieście mieszkając w bloku małego symbolicznego poltra, było ciacho, wódeczka, przekąski, przyszło parę osób i biło szkło przed klatką - sąsiedzi byli b. wyrozumiali, ale moi znajomi też bo wszystko skończyło się ok. 22; co do ilości wódki nie pomogę bo my jesteśmy z tych mało pijących, ale życzę udanej zabawy :)
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
[/url]