Widok

PROTOPIC

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Pytanie szczególnie do mam dzieci z AZS,
W której aptece w gdansku tanio kupie maść- u mnie w aptece 70zł, więc troszke dużo.
Jak Wasze dzieci zareagowały na maść? Czytałam o swędzeniu/pieczeniu, czy często się zdarza?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tylko w temacie apteki:
w aptekach Gemini na Przymorzu mają dość tanie leki. Może zadzwoń i zapytaj...
ja kupowałam swoje tabletki na kołobrzeskiej, bo tam nie ma kolejek i można płacić kartą. Omijaj jagiellońską, bo tam tłumy babć i tylko gotówka.
http://aptekigemini.pl/lokalizacja-aptek/gdansk/gdansk-ul-kolobrzeska/
A czy leki na receptę nie są teraz wszędzie w tej samej cenie?

Ja używałam protopic na sobie. Miał to być jedyny preparat jaki mogłam użyć na twarz. Niestety jak tylko dotknełam tym skóry, to myślałam, że mi dziurę wypali, tak piekło. Z czerwonych plam zrobiły mi się wiśniowe.
Z kolei mój brat używał i nic mu nie było. Także przy wrazliwej skórze trzeba ostrożnie z tym.
Protopic to bardzo SILNA masc, jesli nei musisz nie uzywaj jej.Mojemu synowi przepisala ją alergolog, ale moja pediatra powiedziała ze schowac ja na samo dno lodowki i naprawde w drastycznych sytuacjach tylko stosowac.
Miałam na myśli leki na receptę ale refundowane - a tak sobie teraz myslę, że ten Protopic pewnie refundowany nie będzie :/
w Gemini na Obrońców Wybrzeża też można płacić kartą i nie ma takich kolejek jak na Jagiellońskiej ;) zresztą nawet na Kołobrzeskiej trafiałam na większe ;)
mi kołobrzeska była zawsze bardziej po drodze, na obrońców nie byłam nigdy.

mammamia: no sama sobie odpowiedziałaś na pytanie, ale potwierdzę, zwykłe leki na receptę mogą się różnić cenowo, leki refundowane nie.
Lek nie jest refundowany.
Sprawdzałam przez DOZ.pl mogłabym go zamówić za niecałe 60zł, spróbuje się dodzwonić do GEMINI.
Wydaje mi się że lekarz nie przepisałby go bez potrzeby.
Dodzwoniłam się:)
54,99 na kołobrzeskiej i obrońców wybrzeza( gemini), na jagiellonskiej złotówkę drożej
silniejsze swedzenie u mojego syna było przez jakiś czas po pomsarowaniu mascia,
ja kupuję zawsze w Gemini na kołobrzeskiej, ostatnio płaciłam coś koło 60zł. W innych aptekach dużo drożej nawet 83zł.
Ja niestety jestem zmuszona smarować obydwu synów, na jednego totalnie nie działa tzn. żadnych negatywnych reakcji typu swędzenie, zaczerwienienie itp. znowu młodszy ma okropną plamę na policzku zachodzącą na brodę i tam jak smaruje, to plama staje się bardziej przekrwiona, wypukła i swędząca, ale po kilku dniach (ok.3) staje się blada, płaska i nie swędzi synka. Na plecach też jest dość mocno wysypany, ale nie ma "różowych plam" tylko bardzo suchą i szorstką skóre, po Protopicu na kilka dni ładnieje, ale po odstawieniu leku niestety wszystko wraca:/
aha, cena zależy od stężenia 0,03% czy 0,1%
Mam 0,03% i placilam ok. 65 zl w aptece w Alfie.

Na Młodej działa i nie narzeka, że ją piecze. A co do MOCY maści, mysle, że jest spora, bo efekty widać przy jednym użyciu. Mi alergolog mowił, ze jak suche plamy, to nawilżać, a jak pojawiają sie takie czerwone kropki to oznacza, że są to już zmiany w dalszych warstwach skóry i samo się nie wyleczy.

Co potwierdzam, bo nim zaczęłyśmy na stałe odwiedzać alergolog, to wg rad pediatry nawilżałam, nawilżałam, nawilżałam, a skóra była coraz gorsza, ropiała krwawiła. A teraz widząc, że nawilzające cuda nie pomagaja, to smaruję cienką warstwą Protopicu i przeważnie jednorazowe smarowanie pomaga.
Kupiłam, apteka gemini- 54,99 :)- także polecam, najtaniej jak znalazłam, a kilka aptek w Gdańsku obdzwoniłam.
Jeszcze mam jedno pytanie.
Protopic używacie tylko na twarz, a zmiany na ciele inną maścią?
Bo ja na ciało mam maść ze sterydem i zastanawiam się czy protopic nie będzie lepszy, bo na twarzy poprawa błyskawiczna:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje z dziećmi (118 odpowiedzi)

nie mamy pomysłu na tegoroczne wakacje z dziećmi 5,5 lat i 3 lata byliśmy w zakopanym i...

pomóżcie-pomysł na własny biznes (103 odpowiedzi)

podpowiedzcie,co mogłoby wypalić w małym mieście,myślę,by wreszcie wziąć sprawy w swoje...

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...

do góry