Widok
Przebarwienia na zębach u 2-latka !!
Dziewczyny, mam problem !
Mój niespelna 2-letni synek ma dziwne przebarwienia na dwóch górnych jedynkach.
Są one koloru kawy z mlekiem... nie wiem co robić !! Myjemy wspólnie ząbki 2 razy dziennie ( mały nie nauczył
się jeszcze płukać ust wodą - połyka ją po umyciu ząbków)...
Co radzicie, czy udać się do stomatologa ??
Mój niespelna 2-letni synek ma dziwne przebarwienia na dwóch górnych jedynkach.
Są one koloru kawy z mlekiem... nie wiem co robić !! Myjemy wspólnie ząbki 2 razy dziennie ( mały nie nauczył
się jeszcze płukać ust wodą - połyka ją po umyciu ząbków)...
Co radzicie, czy udać się do stomatologa ??
olgiusza - ja słyszałam od wielu dentystów że mleczaków się nie lakuje hmmm... nie chciano mojemu dziecku zalakować :/ Próchnicę niestety przerabiamy - było lapisowanie, pokruszone słabe 1i 2 górne Teraz są poklejone plombami które co chwilę się wykruszają - MASAKRA :( Czekam aż wypadną i wyjda stałe - MAM NADZIEJĘ - mocniejsze zęby
U mojego synka znajomy chciał zrobić mimo, że ma zdrowe. Od niego wiem, że do 7 roku raz przysługuje. Niestety nie udało się tego zrobic, bo dzieciak dostał szczękościsku na widok narzędzi :( Niestety mój syn na widok białego fartucha ucieka gdzie pieprz rośnie :(
Jeżeli chodzi o to skąd ta próchnica to raczej obstawiam herbatki. Niby są dla dzieci, ale one mają dużą ilość cukru, więc tak naprawdę dla dzieci nie bardzo się nadaja a już szczególnie do picia w nocy.
Jeżeli chodzi o to skąd ta próchnica to raczej obstawiam herbatki. Niby są dla dzieci, ale one mają dużą ilość cukru, więc tak naprawdę dla dzieci nie bardzo się nadaja a już szczególnie do picia w nocy.
Ja bym poszła do stomatologa. Jeśli potrzebujesz namiaru, to polecam dr Madalińską, przyjmuje prywatnie w Gdańsku Oliwie.
Tutaj znajdziesz dane kontaktowe http://szczegoly.pkt.pl/madalinska_magdalena_lek_stomatolog_spec_parodontolog_47c101fcb822a1f952d00089c7b39e1e.html
Z własnego doświadczenia - mi zaraz po urodzeniu podali antybiotyki i potem miałam ogromne problemy z mleczakami i zębami stałymi też. Co rusz robiła się dziura albo odkruszało szkliwo. Mogę winić również dopajanie mnie herbatkami od początku życia.
Tutaj znajdziesz dane kontaktowe http://szczegoly.pkt.pl/madalinska_magdalena_lek_stomatolog_spec_parodontolog_47c101fcb822a1f952d00089c7b39e1e.html
Z własnego doświadczenia - mi zaraz po urodzeniu podali antybiotyki i potem miałam ogromne problemy z mleczakami i zębami stałymi też. Co rusz robiła się dziura albo odkruszało szkliwo. Mogę winić również dopajanie mnie herbatkami od początku życia.
Właśnie !
Mój maly po urodzeniu od razu dostał antybiotyk, późnie w 2-gim m-cu życia był poważnie chory i dostał aż 2 antybiotyki, za kilka m-cy znów byl chory i znów antybiotyk i tak dalej....
Macie rację co do herbatek. Rzeczywiśnie są z cukrem lub glukozą !
Tylko jak ja go zaprowadzę do stomatologa, on na widok "bialego fartucha" dostaje takiej histerii ,że aż prawie wymiotuje od płaczu !
:((
Mój maly po urodzeniu od razu dostał antybiotyk, późnie w 2-gim m-cu życia był poważnie chory i dostał aż 2 antybiotyki, za kilka m-cy znów byl chory i znów antybiotyk i tak dalej....
Macie rację co do herbatek. Rzeczywiśnie są z cukrem lub glukozą !
Tylko jak ja go zaprowadzę do stomatologa, on na widok "bialego fartucha" dostaje takiej histerii ,że aż prawie wymiotuje od płaczu !
:((
Mój mały dokładnie tak samo reagował na lekarza, ale jak od tych czarnych plamek na ząbkach jeden mu się w połowei wykruszył to sie przestraszyłam, i zaczełam szukać dentysty. I udało się, trafiłam na super dentystkę na Morenie. Na początek powiem tyleze nie ma białego farucha a kolorowy, do tego na pierwszej wizycie Kuba obejrzał sobie gabinet, mógł wszystko dotknąc i porozmawiac z Panią, pobawic sie zabawkami, jednym słowem zaprzyjaźnił się z Panią. I na nastęonej wizycie dał sobie normalnie zaplombować 2 zęby. Pani ma nad fotelem ekranik, na k=tórym puszcza dzieciom bajki, spokojnie opowiada dziecku co bedzie robić itp. Az byłam w szoku jak mój wówczas2,5 letni synek otwiera szeroko dzubek i daje sobie napraiwć zęby.polecam bardzo ta Panią (dr Anna Kotas), jesteśmy już po kilku wizytach i kazda zakończyła się sukcesem. http://www.perla.gdansk.pl/perla/informacje/godziny_otwarcia.html
Dowiedziałam się, iż lakowanie to tzw. "polanie kwasem" ząbków i potem robią się czarne... zabarwienie nie znika !
Trochę się tym przeraziłam....
mój mały ma taki słodki uśmiech...
jak on będzie wyglądał !!
A po drugie niektóre koleżanki odradzają mi lakowanie... bo mleczak i tak wypadnie ... a że maluszek łyka sporo antybiotykow to i tak nawet stałe ząbki mogą być słabe ...
co Wy na to ?
Trochę się tym przeraziłam....
mój mały ma taki słodki uśmiech...
jak on będzie wyglądał !!
A po drugie niektóre koleżanki odradzają mi lakowanie... bo mleczak i tak wypadnie ... a że maluszek łyka sporo antybiotykow to i tak nawet stałe ząbki mogą być słabe ...
co Wy na to ?