Widok

PRZEPISY - śniadania

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
To straszna amerykańska kuchnia, po każdym takim śniadanku przybywa min. kilogram tłuszczu, ale ja to uwielbiam...

Trzeba kupić syrop klonowy (np. w Bomi). Teoretycznie można użyć zamiast niego płynnego miodu, cukru pudru, albo słodkich polew do lodów, ale to nie to samo...

FRANCUSKIE TOSTY

4 jajka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
1/2 łyżeczki soli
200 ml mleka

(dodatkowo - masło do smażenia i ok. 11 kromek chleba białego tostowego, syrop klonowy do polania)

wszystko (oprócz produktów "dodatkowych" :)) zmieszać mikserem na najniższych obrotach

Na patelni rozgrzać masło, w "miksturze" maczać kromki białego pieczywa tostowego (zauważyłam, że im tańsze i bardziej "waciane", tym do tego lepsze!) aż całkowicie nasączą się nią, lekko otrząsać każdą kromkę przed położeniem na patelni. Smażyć na jasnobrązowy kolor, podawać ciepłe, polane syropem...

Z tego przepisu wychodzi ok. 11 kromek...



PANCAKES

25 dag mąki
2 jajka
300 ml mleka
2 czubate łyżki masła
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli

+dodatkowo masło do smażenia, syrop do polania

Masło stopić, wlać do miski aby ostygło. Dodać mleko, potem resztę składników. Porządnie wymieszać mikserem. Na małej patelni rozgrzewać kawalątek masła, wlewać niepełną chochelkę ciasta (ok.5-6 łyżek). Gdy na powierzchni naleśniczka pojawią się bąbelki (ale nie powinny pękać!) przewrócić na drugą stronę i dosmażyć jeszcze przez chwilę.

Wychodzi z tego 7-10 pulchnych placuszków, dużo grubszych od naszych naleśników.

Podawać polane syropem...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki Agatha za przypomnienie przepisu na słodkie tosty.
Czytałam o nich w ostatnim "Twoim Stylu" i wymyśliłam pomysł na romantyczne słodkie niedzielne śniadanie... Teraz tym bardziej o tym nie zapomnę, jutro lecę po syrop klonowy, bo akurat nie mam i będę odliczać dni do niedzieli :) mhhh... pycha...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja zawsze robię tosty na masełku, pod koniec smażenia kładę plaster sera i posypuje szczypiorkiem...serek lekko się rozpuszcza nabiera aromatu a chlebek lub bułeczka jest cudownie chrupiące :)

swoją drogą to tosty sa dobrym sposobem na czerstwy chleb, którego szkoda wyrzucić ;)

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my francuskie tosty jemy w weekendy regularnie:)))cały tydzień czekam na to śniadanie!!!:)))i obstawiamy się różnymi dżemkami, cukrem pudrem, cynamonem, nutellą...pyyyyycha!!!

[url=http://www.weddingcountdown.com]
image
[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A oto moje ulubione śniadanie- amerykańskie placki śniadaniowe "pancakes":
Rozpuszczamy 2 łyżki masła i odstawiamy do ostygnięcia,do 1 miski wsypujemy 200 g mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,łyżeczkę cukru i szczyptę soli i mieszamy, do drugiej miski 2 jajka,300 ml mleka i rozpuszczone,przestudzone masło ,łączymy to z zawartością pierwszej miski i miksujemy,smażymy na patelni okrągłe placuszki ok 5 cm średnicy,
na oleju podsmażamy na chrupko plasrty bekonu (żeby bekon był chrupki po smażeniu można platry przełożyć ręcznikiem papierowym),na talerz kładziemy placki,bekon i polewamy syropem klonowym-pycha
Dłużej się ten przepis czyta niż robi:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

rolety rzymskie kto ma? (33 odpowiedzi)

http://img62.imageshack.us/img62/6410/rolt.jpg Uploaded with ImageShack.us może podpowiecie :...

I klasa - tornister i piórnik jaki?? (20 odpowiedzi)

Możecie podpowiedzieć jakie tornistry sprawdziły się waszym dzieciom w I klasie?? Czy w I klasie...

ODPORNOŚĆ - preparaty - opinie (58 odpowiedzi)

co stosujecie w sezonie jesienno-zimowym dla podbudowania odporności Waszych dzieci? czy ktoś...

do góry