Widok

PRZESUNIĘCIE OBOWIĄZKOWYCH SZCZEPIEŃ - jak to u Was jest?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Cześć,

Jestem mamą 8 miesięcznego dziecka, z chorobą nerek, alergią na mleko i częstymi zakażeniami układu moczowego. Boję się zaszczepić dziecko szczepionką MMR, bo słyszałam, że bardzo często wywołuje zapalenie opon mózgowych, no i niestety może mniej często - autyzm. Choć mam jeszcze trochę czasu, to już się martwię. Wydaje mi się, że 13-14 miesiąc życia to dużo za wcześnie na takie szczepienia, zwłaszcza że są to żywe szczepy!!! W wielu krajach zachodnich wycofano tę szczepionkę, niestety nie u nas, bo jest tańsza niż mniej zjadliwy odpowiednik. I mam do Was pytanie, jak przesunąć szczepienie. Względnie, czy jest możliwość odpłatnego zamiennika mniej inwazyjnego? Czy któraś z Was ma takie doświadczenia? Czy przychodnie, do których należą Wasze dzieci mocno upominają, żeby się szczepić - a może bez słowa nasyłają Sanepid? Będę wdzięczna za jakieś informacje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ja myślę, że nie ma problemu z jakimś "niedługim" przesunięciem szczepień ..
co najwyżej możesz poudawać, że nie miałaś czasu, dziecko chore czy coś takiego .. ale ja bym porozmawiała z pediatrą o "legalnym" przesunięciu ..

my np. teraz, Młody ma 7 miesięcy i dopiero 1 szczepienie za sobą .. oczywiście się martwię bo to większe ryzyko tych wszystkich chorób na które są te szczepienia, ale no nie przeskoczę bo non stop był chory i nie było kiedy go zaszczepić :/
w przyszłym tygodniu planujemy W KOŃCU drugie szczepienie i mam nadzieję, że nic nam jak zwykle nie wyskoczy i damy radę to zrobić ..
no, ale jak widać, u nas, trochę z przyczyn niezależnych od nas, wszystkie szczepienia mamy dosyć mocno rpzesunięte.
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wiesz co? Ale to nie chodzi o to. Ja najchętniej w ogóle nie zrobiłabym tego szczepienia, tego konkretnego - MMR. Wolałabym zapłacić, żeby dostała coś innego, a nie to konkretne. A przynajmniej nie w tym wieku. I zastanawiam się jak to zrobić. Czy w ogóle można to zrobić?
o to czy można wybrać jakąś bezpieczniejszą nawet płatną, to musiałabyś nie wiem, może pediatry zapytać? zadzwonić do nfz-tu?

mam koleżankę która włąściwie od tej szczepionki MMR nie szczepi dziecka na nic, dziecko ma 2,5 roku, jak widać można ..
ale już powoli straszą sanepidem, sądem ..
tak to się może skończyć, tyle, że no jak widać, można to przeciągnąć dosyć długo w czasie :)
imageimage
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
A coś się stało temu maluszkowi koleżanki po tym szczepieniu? Boże, cała jestem w stresie...
Pierwszego syna szczepilam w terminie drugiego jak mial 22 mies teraz ma 26 mies mam jeszcze zalegle szczepienie 5w1 ,z tego co mi wiadomo nie zastępczej czy pojedynczej szczepionki zamiast MMR.
możesz kupić szczepionkę Priorix Tetra- jest to szczepionka przeciwko odrze,śwince,różyczce i ospie. Szczeroko stosowana jest za granicą, u nas wprowadzili ją w 2011r. Kosztuje w granicach 350zł.
Niestety jest,to też szczepiomka zywa. Na te choroby nie ma zabitych szczepionek.
Jeżeli masz dziecko,które duzo choruje i pediatra napisze Tobie,ze jest przeciwskazanie do szczepienia, nikt TObie nic nie zrobi. Pracuję w szczepieniach w Sanepidzie i nie możemy podważać opini lekarza.
A co do sankcjii i straszenia sądem. Takie są procedury. Musimy pisać ponaglenia, upomnienia itp. Aczkolwiek rzaden sąd nie wyda wyroku nakazującego szczepienie,chyba,ze nie zaszczepienie zagraża zyciu dziecka . O za tym nikt siłą Tobie dziecka nie zaszczepi. Musisz na to wyrazić zgdoę,która podpisujesz w przychodni przed szczepieniem.
Z tego co czytałam to są szczepionki z martwymi szczepami, tylko nie wiem czy w Polsce.
nie nie, nic się nie stało, po prostu nie chcieli szczepić i nie szczepią :)
imageimage
image
No to super, bo już myślałam, że kolejna "ofiara" MMR...
Fiona mnie udało sie przesunąc to szczepienie o ponad rok. Najpierw nie umawiałam się na wizytę, potem jak pielęgniara się dopatrzyła to wyraziłam swoją obawę o szczepienie w tak młodym wieku. Potem Mały był chory więc nie można było szczepić. Aż w końcu miałam dośc ponagleń i napisałam pismo, że nie wyrażam zgody na szczepienie Syna w roku kalendarzowym 2011 i miałam spokój. Pielęgniarka od szczepień też bo sanepid jej nie naciskał, że musi zaszczepić Małego.
Więc najlepiej napisać oswiadczenie.

Szczepiliśmy priorixem, który akurat był z sanepidu i nie musieliśmy kupować za swoje pieniążki. Po prostu przed szczepieniem powiedziałam, że mały jest alergikiem i nie może być zaszczepiony MMR więc jeśli z sanepidu będą mieli jakąś inna szczepionkę niż priorix to danego dnia się nie zaszczepimy.
Aktualnie w Sanepidzie dostępny jest tylko MMR, nie ma Priorixu.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
To ciekawa jestem jak u mnie w lęborku. Jak szczepiłam Syna w czerwcu 2012 roku to nasza pielęgniarka mówiła, że raczej bez obaw trafimy na prioriź bo MMR to juz dobry rok nie mieli.
Pewnie znowu coś zmienili.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bo taniej...
Dzięki izaqueen. Ja się tylko obawiam, że jak napisze oświadczenie, to bankowo będę miała do czynienia z Sanepidem. A tak z ciekawości gdzie masz przychodnię - Gdańsk, Gdynia?
Ja zaszczepiłam choć też się naczytałam różnych rzeczy. trochę później niż powinnam zgodnie z kalendarzem ale najpierw trochę przeciągnęłam a potem młoda była chora więc się nam upiekło:) w sumie wyszło nam prawie pół roku poślizgu.

U mnie w przychodni szczepili priorixem. Przychodnia na Karwinach.
imageimage
U nas córka na moją prośbę jeszcze nie szczepiona na MMR i nie wiem kiedy zaszczepię.
Pediatra powiadomiony a pielęgniarka od szczepień również dosadnie poinformowana o naszej decyzji.
Nikt nie robił problemów
image
image
Effcia, a co pediatra mówił? Tak po prostu przyjął do wiadomości?
przeciez nikt nie może zmusić do szczepienia. Jezeli matka napisze oswiadczenie, to nic jej nie zrobia
My maluszka szczepiliśmy cały czas prywatnie, a przychodnia upomniała się o szczepienia ok. 10 m-ca syna. Teraz akurat 2 tygodnie temu szczepiliśmy na odrę, świnkę i różyczkę właśnie w przychodnia, ale tą płatną PRIORIS koszt 70zł, pielęgniarka również powiedziała że przy tej szczepionce dzieci w ogóle nie płaczą i rzeczywiście nasz syn nawet nie zorientował się, że został zaszczepiony:) do dziś nie ma żadnych skutków ubocznych, jedynie zauważyłam pojedyncze krostki na brzuszku i twarzy.
Hej,
my szczepiliśmy córeczkę jak miała 15 miesięcy. niestety w przychodni mieli tylko MMR więc zapłaciliśmy za Priorix - 68 zł w aptece. W przychodni nie mieliśmy żadnych problemów z przesunięciem terminu. Powiedziałam pielęgniarce że wole szczepić jak małą będzie trochę starsza. Też miałam obawy co do tego szczepienia i poczytałam troche po forach - podobno najlepiej szczepić ok 16 miesiąca
U nas w przychodni na Dabrowie szczepią własnie Priorixem, juz od dawna nie maja MMR
nic mojej córce po tym szczepieniu nie było. szczepiłam o czasie, żadnych przesunięć
Ja szczepiłam w styczniu na Sucharskiego i swoją drogą to dziwne że chyba jest jeden oddział sanepidu a w przychodniach są różne szczepionki. O co w tym chodzi?
image

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

szkoła Montessori - ktoś miał styczność? (57 odpowiedzi)

Chciałam poprosić o opinie osoby, które mają/znają dzieci uczęszczające do szkoły (nie...

łuszczyca głowy leczenie (5 odpowiedzi)

Czy na forum są osoby, które dodatkowo zmagają się z łuszczycą skóry glowy? Co Wam pomogło...

do góry