Widok

Państwo PiS-u sypie się

II PRL zaczyna po 100 dniach trzeszczeć w naprędce i po nocy budowanych fundamentach.

80 000 osób manifestowalo dzis w Warszawie narodową jedność przeciwko niedemokratycznym działaniom władzy. Utrzymujący sie dynamizm sprzeciwu Polaków wobec działań PiS jest tym, czego władza nie rozumie. Okazuje sie, ze wolność dla Polskow jest czymś wiecej niż 500zł. Pewnie w niedługim czasie bedzie mozna sie spodziewać spontanicznej (czyt : przywiezionej w autobusach) manifestacji poparcia dla rządu.

Do tego miażdżąca opinia Komisji Weneckiej, którą Pani Szydło stara sie bagatelizować, a która dla tego rzadu bedzie miała kolosalne znaczenie.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 9
przeciez to juz jest zniszczone
tu nie ma czego prorokowac

a jachty no i dobrze ,,nawet niech beda domy na wodzie

niestety-oni sa szybsi od swiatła..i za statki tez sie wzieli i to porzadnie

ale niedługo nie beda mieli czym oddychac:(
jakby co -chetnie przyjme rodzine chinska pod swoj dach

http://ciekawe.org/2015/02/25/szokujace-zdjecia-pokazujace-stopien-zanieczyszczenia-w-chinach/
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
@jaq
Dostałeś mistrzuniu argumenty ;))) Ale za mało masz między uszami żeby na jakikolwiek racjonalnie odpowiedzieć. Stąd czepiasz się formy mojej wypowiedzi ;) Typowe na tym forum.

@isztar
A po co Polsce stocznie?
Eksportujemy tysiące ton towarów żeby potrzebować wielkich kontenerowców na własny użytek?
Czy chcesz te statki sprzedawać? Znów eksport? ;)
Komu chcesz je sprzedawać?
Ktoś musiałby zainwestować - a ja zapewniam Cię, że nikt tego nie zrobi :D Bo każdy przedsiębiorca wie, że się nie opłaca. Po raz kolejny: lata miną, czas pokaże, że znów miałem rację ;) Tereny stoczni zostaną sukcesywnie wysprzedawana na części. Może powstaną tam jakieś magazyny, może inne przedsiębiorstwa a może wykupią je jakieś mniejsze stocznie żeby tu otworzyć produkcję.
Przy okazji, w Gdańsku są działające - prywatne - stocznie, projektujące np. luksusowe jachty i te stocznie mają się świetnie :)))
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
kraj który nie ma własnego przemysłu jest uzalezniony od panstw, które maja
jakosc nie ilosc

przemysł stoczniowy np
w tym tez chinczycy sa dobrzy?sa dziedziny w któryh sa d..a
nie mozna byc dobrym we wszystkim,pseudodobrym
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Aradash :Reagujesz chamstwem i agresją bo brakuje ci merytorycznych argumentów do cywilizowanej wymiany poglądów. Podyskutuj sobie na tym poziomie z kibolami.
Żegnam ozięble.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
A g*wno mnie obchodzi co było 70 lat temu ;)))

Francuzi 80 lat temu nam nie pomogli z Niemcami, a zaatakowali nas Niemcy - to jest twoja UE hipokryto.

Jak chcesz mieć dobry układ z USA które jest 7000km stąd zamiast z Rosją która jest obok, to tylko udowadnia jak głupi jesteś.
>A jeśli już z kimś, to z Rosją a nie z umierającą zcweloną UE.

Trzeba sobie uświadomić, że czasy bolszewików minęły dawno temu.

Rosja jest tu obok! USA gdzieś z p**** za oceanem - oni Wam nie pomogą.

Stek bzdur !

Czasy bolszewików nie minęły, bo np. w Polsce rządzą obecnie neobolszewicy, rządząca Partia i jej kadry to bolszewizm w najczystszej postaci.

A jezeli chcesz sobie powspółpracować z Rosją "tu obok" to zapraszam do przeczytania tego :

http://historia.wp.pl/martykul.html?wid=18566858&ticaid=118016
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
O! Kolejnemu czytane ze zrozumieniem siadło :D A raczej nigdy nie posiadł takiej umiejętnośći ;)

Gdybyś natomiast raczył przeczytać co napisałem dokładniej, zauważyłbyś, że np. wyraźnie oddzieliłem strefę shengen od handlu ;) A gdybyś nie wyciągał wniosków po jednym/dwóch wpisach wiedziałbyś również, że gardzę socjalistami, dotacjami i innymi debilami wszelkiej maści. Przecież nie od dziś wadomo, że każdy lewicowiec, socjalista czy socjaldemokrata to DEBIL który nie rozumie jak działa świat, owca podążająca za stadem podobnych DEBILI.

Tacy jak ja natomiast, sympatyczny człowieku, nie biorą ani grosza od państwa, od UE tym bardziej też nie ;) (chociaż akurat mogłem!) Tacy jak ja wszystko co mają osiągnęli od samego początku ciężką pracą ;) Tacy jak ja nie babrzą się już od dawna 'w polskim g*wnie' jak to pięknie ująłeś :D

"Trudno jest znaleźć..." - bo nie umiesz szukać, bo nie chcesz znaleźć :D Bo szukasz innych wpisów utwierdzających Cię w Twoich przekonaniach ;) Nie próbujesz znaleźć tego, co byłoby sprzeczne z Twoimi przekonaniami - i tym się różnimy. Ja więc mam porównanie i mogę subiektywnie ocenić które rozwiązania których naukowców są lepsze. Wiem też, że nie ma żadnego znanego (odnoszącego sukcesy!) naukowca-lewaka ;))) Są tylko tacy, co wypisują dziesiątki bełkoczących publikacji nie popartych ŻĄDNYMI naukowymi faktami ani historią - tak jak np. twórca absurdów.
Tak więc domyślam się skąd wyciągasz swoje brednie ;)

A 'moja perspektywa' malutki człowieczku wcale nie jest moja. Ja najzwyczajniej się z nią zgadzam i przekazuję dalej. To, że Ty tego nie rozumiesz, bo nie znasz, nie czytasz i nie szukasz i nie chcesz znaleźć to Twój problem Twojego małego rozumku.

Moje chamstwo i arogancja natomiast nie zmienia faktu, że gospodarka działa tak opisałem ;)
Szczekaj sobie na forum dalej, ale praw ekonomii nie zmienisz ;)

Twierdzisz, że UE dała wędkę?
No to teraz 'na dniach' zobaczysz, jak będzie Wam siłą zabierać ryby :)))
Bo extra kasy w budżecie nie ma, a pożyczki trzeba spłacić - Z NAWIĄZKĄ! - żeby było dla nowych członków UE ;) Zobaczymy jak wtedy będziesz ćwierkał jak Ci sięgną znów do portfela :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 7
Aradash : poza arogancją i chamstwem nie wnosisz niczego do tematu. To co z twojej nędznej perspektywy wydaje się bzdurą i głupotą jest zbyt skomplikowane dla ciebie, dlatego reagujesz agresją. Po prostu nie ogarniasz pewnych spraw i łykasz bzdury w rodzaju krzywizna bananów i marchewki jako owoc. Mylisz strefę Shengen z rynkiem wolnego handlu . Nie wiele widzisz a to na co ci wskazuję jako głównego beneficjenta naszego udziału w UE zapewne nie znasz. Ty byś chciał zapewne dostawać kasę z UE na konto jak w PIS dzielczym programie 500 + . Czyli rybę. Owszem, takie przysłowiowe ryby, UE jako struktura o mocnym nastawieniu socjalnym, daje w różnej postaci. Lecz przede wszystkim daje szanse. A to że większość z was woli babrać się w polskim "g*wnie", wiecznie narzekać, kłócić ze wszystkimi, to już niestety wasz problem. Trudno jest znaleźć wśród znanych mi ludzi z dorobkiem w biznesie czy nauce, takich którzy wyrażali by podobne do twoich poglądy na temat naszego miejsca w Europie. Boli nas właśnie to, jak tzw ciemny lud to wszystko łyka, to co nadaje mu gebelsowska propaganda z Nowogrodzkiej. To tacy jak ty, Legutki, Macierewicze, Waszczykowskie są w UE twarzami i gębami Polski.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Inwestowanie dziś w przemysł to strata forsy, bo np. w Chnach wszystko zrobią taniej.
Nie dlatego, że dostają mniej wypłaty - tylko dlatego, że mają fabryki i sprzęt potrzebny do produkcji czegokolwiek.

No chyba, że u nas byłaby gotowa infrastruktura jak w przypadku naszych kopalń czy jeszcze do niedawna stoczni.

W cenie natomiast są i zawsze będą usługi i technologia - ta bardziej komputerowa i na papierze.
Projektowanie JAK coś zrobić i zlecanie tej roboty komuś innemu kto zrobi to taniej - to jest przyszłość.

"pozwolimy sobie byc konsumpcjonistami przemysłu sasiadów"
Jeśli moglibyśmy sobie na to pozwolić to by znaczyło nic innego jak to, że jesteśmy bardzo bogatym krajem.

Zastanów się, po co się importuje towary?
Po co kupujesz rzeczy np. ze stanów - których nie ma u nas.
BO MOŻESZ... Bo nie chcesz tanich dresowatych szmatowatych zamienników, tylko oryginalne dżinsy ze stanów (czy tam z pewexu) - na przykład ;)

A po co sprzedajesz rzeczy?
Po co sprzedawać węgiel za granice?
Po co miałabyś sprzedawać np. wyposażenie z Twojego domu z którego korzystasz?
Odpowiedź jest prozaiczna: bo MUSISZ... bo jesteś biedna i jakaś sytuacja Cię zmusiła do sprzedania TV - żebyś nie chodziła głodna.

Eksport czegokolwiek poza żywnością to smutna konieczność.
Produkcja czegoś drożej niż można to kupić u sąsiada to głupota.

Można produkować rzeczy, które potem sprzedasz dużo drożej - np. dobrą wódkę w piwnicy zrobisz za 3zł/litr
Oczywiście nikt nie każe tych rzeczy sprzedawać, możesz raczyć się owym trunkiem w domu sama lub ze znajomymi.
Pytanie czy opłaca się sprzedawać?
Możesz wyprodukować powiedzmy dowolną ilość wódki na miesiąc, ale przygotowanie każdych 20l nastawu zajmuje trochę czasu.
Pytanie jest proste, odpowiedź jeszcze prostsza.
Czy bardziej Ci się opłaca produkować i exportować (sprzedawać), czy robić tylko dla siebie i znajomych, a zaoszczędzony czas przeznaczyć na pracę która da Ci więcej kasy/satysfakcji.

Ci debile z rządu nie potrafią tego ocenić... Większość ludzi na tej planecie nie potrafi niestety - stąd są nieświadomymi niewolnikami i jednocześnie np. drą mordy o obronę demokracji ;) Albo obronę krzyża... Albo czegoś równie idiotycznego...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 8
naprawde nie widac tego-ze dzieki unii mamy owszem sporo-a najwiecej gigantycznych sklepow
aale nikt nie budował i dootwał do przemysłu
poza tym rozpieprzono mnostwo pieniedzy--bo były takie uwarunkowania ,ze trzeba było je upchac byle gdzie-chocby to były nowe wystoje w budynkach urzednikow itp itd

w zamian --niewolnictwo
z pełna micha ,wylewajacych sie az do obrzygania dóbr

..na szczescie obroza nie ma kolców i jest luzna
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
nigdy nie bedzie stac na samodzielnosc jesli bedziemy ropird ---swoj przemysł
i pozwolimy sobie byc konsumpcjonistami przemysłu sasiadów
co juz jest
ile jest tak naprawde w polskich rekach ?--wielkie g..!

a innych sasiadów,którzy maja bardziej zbiezne z nami interesy nie mamy?

co robi facet,który widzi ,ze jestes du.. i nie zawalczysz o swoje?
wykorzystuje cie
czyz nie?
to działa wszedzie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Musisz zrozumieć, że wyjście z PRLu a wejście do UE to dwie odrębne rzeczy.

Wyjście z PRLu spowodowało wzrost gospodarczy i rozwój całego kraju.

Wejście do UE nie dało nic poza DEBILNYMI regulacjami i DROBNYMI dotacjami, które teraz będziesz musiał spłacać.
Na każdej pier***nej tabliczce jest napisane "współfinansowe ze środków unijnych" co jest totalną bzdurą, bo najpierw w podatkach musiałeś UE zapłacić daninę.
Te wszystkie rzeczy spokojnie powstałyby BEZ wejścia do UE.
Fakt, że najpierw dostawaliśmy więcej niż te podatki wynosiły.

Sprawdź sobie ile dokładnie więcej zanim napiszesz kolejną BZDURĘ.
A potem policz sobie jaki to był procent naszego ówczesnego budżetu - ułamki chyba w PRLu miałeś?

Przypomnę, że otwarte granice zapewnia strefa shengen - nie UE.
A handel międzynarodowy z UE nie ma nic wspólnego.

"gdyby nie USA to nie było by Europy tylko kolejne Republiki Sowieckie"
To prawda, ale USA nie zrobiło tego dla nas, tylko dla nich.
Gdyby nie pomogli, to oni byliby następnym celem.

Teraz też nic nie robią dla nas...
Dotyczy : wstyd przed Europą, a nie gdzie przebiega wasz punkt odniesienia. Mój jest w Europie, co nie stanowi że nie mam zrozumienia dla waszych odniesień.
Nie będę się licytował z wami na to co nam dała Unia. Odsyłam was do wspomnień z PRLu . Nie wiem ile macie lat, ale mnie dane było żyć w dwóch różnych Polskach. Odsyłam was do naszego rodzimego biznesu, średniego i dużego, odsyłam was na polską wieś. Popatrzcie jak wyglądają i co mają w tych swoich firmach. Zapytajcie o korzyści z nieograniczonego dostępu do rynku Wspólnoty i co z tego mają. Nie opisuję swojego doświadczenia z czasów przed i teraz, bo trudno w to było by wam uwierzyć.
Ktoś tam psioczy na USA. Kolego, gdyby nie USA to nie było by Europy tylko kolejne Republiki Sowieckie. Może i robią błędy w swojej polityce zagranicznej, ale na kogo Europa może zawsze liczyć ?
Nie.

"Lepiej" - to nie być powiązanym ani uzależnionym od nikogo.

A jeśli już z kimś, to z Rosją a nie z umierającą zcweloną UE.

Trzeba sobie uświadomić, że czasy bolszewików minęły dawno temu.

Rosja jest tu obok! USA gdzieś z p**** za oceanem - oni Wam nie pomogą.

Ponadto Rosja jest w sojuszu z Chinami - a dobre stosunki handlowe z Chinami zapewnią nam szybszy rozwój na długie lata.

"Lepiej" w końcu zainwestować w energię atomową i rozwijać tą technologię u nas.

Widział ktoś, żeby USA atakowało Iran albo Koreę Północną?

Nie?

Dlaczego nie?

Przecież leją się BEZ PRZERWY z arabusami pod pretekstem 'obalania reżimów' i dyktatury? ;)))

A co jest przepraszam w Korei PN jak nie dyktatura?

Przecież ludzie w Korei myślą, że są JEDYNĄ światową potęgą, nie mają dostępu do internetu, nie mają prawdopodobnie nawet aktualnych map ani informacji o tym co się dzieje na świecie :-D

Ale nikt ich nie rusza i nie obala tej komuny a więc lewactwa!

A dynastia tych opasłych kartofli co tam rządzi od lat ma się świetnie :D

Chcesz być bezpieczny - kup sobie broń.

Ale mogę sobie pisać cebularze i inne relikty PRLu tego nie zrozumieją ;)))
Skoro nie stać Polaków na samodzielność to lepiej być powiązanym z Europą niż na usługach militarnych USA i pełnić rolę części pasa buforowego przeznaczonego na zniszczenie.Nie tylko gdy chodzi o pomniejszanie cech państwa demokratycznego (na razie) ale zniszczenie kraju dosłownie w przyszłości.
Jag------połowa twoich pretensji--to sprzeciwianie sie UE
I tak bardzo zaznaczyłes przy tym ,ze unijna flaga--szmata!

kto ty jestes ?

najpierw Europejczyk ?

naprawde wierysz w to ,ze wielcy kolonizatorzy naglE stali sie filantropami i dbaja o interes pomniejszych panstewek-jak Polska?
od kiedy to ,w jakich latach historii--byli naszymi dobroczyncami???
jesli juz była jakas unia to na zasadzie ich interes zawsze góra

-------------------

Lewak --smieci sa do wyniesienia
i nie sadz kazdego po sobie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Sadyl nie pij już więcej.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
on ma swoje poglady i przed nikim sie nie ugnie :) oczywiscie najpierw o swoje poglady spyta szefa wszystkich szefow.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mało!
Powinno ci być jeszcze wstyd za holocaust w polskich obozach zagłady, Jedwabne i wyrzynanie Ukraińców przez Polaków na Wołyniu!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 9
do Prawak :
Podpowiem ci, za co jest przynajmniej mnie wstyd :
- za postępowanie wobec Trybunału Konstytucyjnego
- za poniżanie Komisji Weneckiej, którą sami zaprosiliśmy do opiniowania
- za idiotyczną wojnę o katastrofę smoleńską w której grupa idiotów oskarża polskie władze o zbrodnię
- za dystansowanie się od wobec polityki UE i wrogie wobec niej nastawienie
- za wypowiedzi osób z kręgu PIS i ich stosunku wobec UE - flaga Unii jest dla nich szmatą
- za ciągłą germanofobię
- za oskarżanie koalicjantów( Francja) o zdradę interesów na rzecz Rosji
- za włażenie w du..ę kościołowi - aborcja, invitro
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
do góry