Widok

Państwowe przedszkole Zaspa

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
W związku ze zbliżająca się rekrutacją dzieci do przedszkola, zaczynam szukać jakiegoś dla mojej córy na Zaspie.

Wiem o trzech przedszkolach
na Dywizjonów 303
na Burzyńskiego oraz Ciołkowskiego ( nie jestem pewna czy na Ciołkowskiego to Państwowe )

Czy ktoś może się wypowiedzieć na temat tych przedszkoli, bądź podpowiedzieć jakieś fajne na Zaspie
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na pilotow rok temu w jednym bylam zachwalanym
nie pamietam nazwt chyba 66 - tam kolo nowych blkow gorskiego

na startowej tez jest

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Polecam przedszkole na Pilotów 15 ,fajne panie ,organizacja przedszkola.
Przedszkole obok na Startowej jest 50/50.
Ja jestem na nie ,ale nie jestem obiektywna.
Państwowe również jest na Dywizjonów lub Bajana (nie jestem pewna
adresu) vis a vis poczty na Dywizjonów 303, jest 70% na tak dla mnie.
Koło ETC jest przedszkole ze szkołą społeczne. Tu też 70% na tak.
Sprawdźcie opinie na trojmiasto
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasia, na pewno nie na Pilotów, stanowczo odradzam (nr 63)
dobre opinie od mam z piaskownicy są o przedszkolu 66 na startowej
image
image
Moja córcia chodzi do przedszkola nr 66 na startowej i mogę polecić z czystym sumieniem. Świetne panie, do tego codziennie przez 5 godzin dziennie jest z dziećmi lektorka angielskiego. Ja polecam.
Ja też zdecydowanie nie polecam Przedszkola nr 63 na ul. Pilotów. Beznadziejna dyrektorka, zbierają pieniądze na wszystko (nawet na dywan). Dziecko się nudziło w tym przedszkolu. Natomiast mogę również polecić Przedszkole nr 66 na ul. Startowej. Córka chodziła tam 2 lata z rzędu w okresie wakacyjnym i była zachwycona, Panie kontaktowe, potrafią zająć dzieci:)
oooo i ja wlasnie o 66 mowilam

raz tam bylam gadalam z dyr i mile wrazenia

mój synek chodzi do przedszkola nr 63 i jestem mega zadowolona. Prawda,że dyrektorka do bani, zły organizator, nie umie sie wysłowić,ale za to panie w grupach są the best, My chodzimy do 3latków i nie ma z niczym problemu. Panie super czas organizują, mój synek zadowolony, chętnie chodzi, uczy się wierszyków,piosenek. Nie powiedziałabym,aby był znudzony.
A dyrektorka cóż... na szczęscie ona nie prowadzi rzadnej grupy i nie długo ma się zmienić.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
rybkagd al ile placisz miesiecznie i za ile godzin ??

ja mam 3 godziny(każda po 2,3)+ 6zł za wyżywienie i 30 zeta na radę rodziców. Wychodzi 280-290 miesięcznie. Tylko,ze my nie chodzimy jeszcze na rzadne zajęcia dodatkowe
Ja w przedzkolu nr 63 za grupę angielską płaciłam ok 700 zł (codziennie 5 godzin angielskiego). Z tymże moja miała 4 godziny dziennie płatne, rytmika i logopeda. Także sporo jak za państwowe przedszkole i to jeszcze takie do bani.
Tak jak ze żłobka na Zaspie i teraz ze szkoły jestem zadowolona, tak tego predszkola nie polecam nikomu.
Otóż, ja OSOBIŚCIE polecam przedszkole nr 63, najlepiej spędzone chwile życia
Dyrektorka JEST cudowna Jak tak mozna pisac jezeli Pani corka byla tylko kilka tygodni. Wszystkich Pani tam sa swietna Fajna cudowna . Kazdego przedszkola zbieraja pieniadze.
przedszkole 66, bardzo dobre przedszkole. Już na wstępie wita nas miła uśmiechnięta Pani intendentka. Organizacja przedszkola bardzo dobra. Dużo atrakcji dla dzieci. Wszystko jasne i czytelne. Nauka angielskiego odbywa się w sposób naturalny i co najważniejsze rodzice widzą efekty. Mogę im włącza bajki lub czytąc w języku polskim i angielskim Moje dzieci są zadowolone i radosne - lubią swoje przedszkole i ja też :-). Dla porównania mam koleżankę, która ma dziecko w przedszkolu nr 63 na polotów - NIE POLECA - dla dyrektorki najważniejsze są pieniądze a nie dzieci, a dla intendentki solarium.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jak mozna tak mowic nie samowita. To nie prawda Przedszkola 63 jest tez super i najtanie
Stach ma za miesiąc pójść do tego na Ciołkowskiego, jest prywatne.
Opłata ma być ok. 700 złotych z wyżywieniem i zajęciami dodatkowymi.

Byłam tam na dniu otwartym, bez wielkich rewelacji, ale też nie ma się do czego przyczepić. Wszystko niemal jak w porządnym państwowym przedszkolu, panie miłe i fachowe, dzieci z nimi związane pozytywnie. Opinia piaskownicowych mam i babć pozytywna. Reszta wyjdzie w praniu.
dziewczyny bo ja juz sie zakrecilam.Ktore to 66 a ktore 63?To obok blokow gorski to jakie?
Mój syn chodził rok do tego na Pilotów, potem zrezygnowaliśmy z niego. Wiedzieliśmy, że może nie dostać się do innego, ale już woleliśmy nawet do prywatnego go dać. Na Pilotów nie chciał chodzić, a poza tym mieliśmy dużo zastrzeżeń. Zdecydowanie odradzam, okropne rzeczy się tam dzieją. Tzn. tak było 3 lata temu, nie wiem, jak teraz.
Teraz chodzi 3 rok do tego na Dywizjonów i jest naprawdę super.
Na Burzyńskiego i Ciołkowskiego nie wiem.
Jeszcze jest Trzynastka, mój syn tam chodził przez wakacje ostatnie 2 lata. Myślę, że jest ok, on był zadowolony. Ale to za krótki okres czasu, więc pewności nie mam.
Dziewczyny dziękuję, to dla mnie ważne informacje.
Jeszcze mi zależy na informacji na temat przedszkola na Burzyńskiego. Kiedyś słyszałam opinie rewelacyjne, nie wiem jak jest teraz, ale w takim razie mamy już wybrane trzy przedszkola do których będziemy się próbować dostać :)

Budzyńskiego, Dywizjonów, Startowa

A jak jest z rekrutacją ? Bo słyszałam, że na Przymorzu dość łatwo się dostać do przedszkoli.

Kasia z własnego Dominikowego doświadczenia Dywizjonu stanowczo odradzam :( Na ciołkowskiego przedszkole jest prywatne o ma soją szkołę podstawową. Na Burzyńskiego polecam ( tyle co z opowiadań przyjaciółki) i jeszcze na Zaspie albo Pilotów albo Startowa takie dwujęzyczne polecam też z opowiadania przzjaciółki.
Marcelinka 28.11.2009, Dominik 20.11.2005
Moje dzieci są dla mnie sensem życia, są całym światem :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A jak to jest z przedszkolem na startowej?Bo jakies 2 lata temu tam pytalam to babka mi powiedziala ze oplata wynosi 600zl,bo to przeciez przedszkole dwujezyczne!Czy to faktycznie tak jest?
No właśnie gdybyście mogły napisać ceny przedszkoli na Zaspie :)

Kasiu31 z przedszkolem na startowej chyba faktycznie tak jest. Koleżanka ma tam synka i mówi, że płaci porównywalnie do przedszkoli prywatnych.
A cena przedszkola na ciołkowskiego jest podobna.
Będę dzisiaj tam dzwoniła i sie dopytywała to dam tobie znać :)
http://nasza-szkola.edu.pl/index.php/przedszkole/o-nas/

tu masz kasiu napisane ceny w przedszkolu na Ciołkowskiego
a startowej, za 9 h dziennie, przedszkole dwujęzyczne, razem z angielksim i rada rodziców płace 580, pozdrawiam
no czyli mialam racje.Troche drogo co?
Te koło bloków Górskiego to 66 a 63 jest przy bloku Pilotów 17.
Ja na Dywizjonów płacę za pełne godziny z 3 posiłkami, logopedą, gimnastyką korekcyjną i angielskim ok.400 zł / m-c (+/- 30 zł).
To Startowa nam odpada. Czy jakieś jeszcze przedszkola są na Zaspie, poza Dywizjonów, Burzyńskiego, Startowej i Pilotów ?
Chcę obstawić trzy przedszkola. Dwa mam wybrane, pozostał wybór trzeciego :)

Kasia napisz mi które przedszkola obstawiłaś :) Bo może okazać się, że te same obstawiłyśmy :)
jest jeszcze fajne na ul. Gołębiej(boczna od Kościuszki)
Generalnie w okolicach Zaspy,Wrzeszcza,Przymorza i Żabianki jest sie łatwiej dostać do przedszkola,bo jest tam więcej starszych ludzi. Większość kupuje mieszkania w południowej częsci Gdańska,a tam niestety tylko prywane przedszkola
Ola, mamy wybrane na pierwszym miejscu na Burzyńskiego, drugie na Dywizjonów 303 a trzeciego jeszcze nie wybraliśmy

Nie wiem czy do czasu rekrutacji, my już będziemy wiedzieli gdzie zamieszkamy ;) Byłoby nam łatwiej podjąć decyzją, a tak po prostu strzelam i na Burzyńskiego jako pierwsze ze względu na środek Zaspy ;) i gdzie byśmy nie zamieszkali, to będziemy mieli najwygodniej ;)

A Wy gdzie chcecie się dostać ? Bo Ty gdzieś blisko mojej mamy mieszkasz ?

Mój syn chodził do zeszłego roku do przedszkola 63 i oboje byliśmy bardzo zadowoleni. Młody uwielbiał swoje Panie i to było najważniejsze. z dyrektorrką mieliśmy znikomy kontakt i nie miałam z nią problemów. fajny plac zabaw, nowe szatnie, okna, łazienki, sala gimnastyczna... co roku po wakacjach cos nowego w przedszkolu się pojawiało. nie wiem dlaczego niektóre z was się czepiają.
a to jezykowe drogie to ktore w koncu?63 czy 66?
Ja miałam takie sytuacje w przedszkolu na Pilotów:
1) Po miesiącu czasu panie nie wiedziały, jak mój syn ma na imię
2) Jakiejkolwiek pani nie zapytałam, to żadna nie wiedziała, czy spał, czy jadł itp.
3) mój mąż odbierał wcześniej syna i słyszał jak pani, delikatnie mówiąc, odzywała się niestosownie do dziewczynki
4) kiedyś przyszłam odebrać syna, a tam biega jakaś mama dookoła przedszkola z telefonem przy uchu i szuka swojego dziecka, bo nikt nie wiedział gdzie jest
5) wciąż musieliśmy przynosić dowody wpłat, bo był bałagan z płatnościami i kilka razy chcieli od nas pieniądze,które już daliśmy
6) syn jest niejadkiem; był zmuszany do jedzenia do tego stopnia, że wymiotował podczas jedzenia, bo nie nadążał za szuflowaniem pani. Niejednokrotnie zresztą.

To są moje osobiste doświadczenia, nie, że gdzieś coś słyszałam. Może akurat tak pechowo trafialiśmy, ale ja już podziękowałam za to przedszkole. Mam nadzieję, że teraz już się tam poprawiło.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
...przykre doświadczenia :-/ aż źle się to czyta....
A mój synek chodzi od wrzesnia do przedszkola 63. Jest niesmiały i miał dłuższy czas aklimatyzacji, ale Panie bardzo pomocne i miłe. Efekt taki że mlody juz bez problemu sie ze mną rozstaje rano w przedszkolu :) Chodzi do grupy angielskojęzycznej i jak wraca z przedszkola to często mi coś śpiewa lub mówi po angielsku - choć wiadomo że jeszcze sporo mówi po swojemu :) Szaleje na dworze, robi ciekawe prace. Nigdy nie mówi że się nudzi. Ja podpytuję często panie jak się synek zachowuje - a często one same mi opowiadają o jego postępach :)
Jestem zadowolona :)
Fakt, że pani dyrektor trochę z innej bajki, ale to nie z nią synek ma zajęcia :))
image
image
Eliska i ile Cię kosztuje przedszkole w grupie anglojęzycznej ?

Za 5 godzin angielskiego dziennie przez miesiąc płacimy 235 zł.
Opłata stała to 2,3 zł za każdą godzinę ponad 5 bezpłatnych godzin dziennie, 6 zł za wyżywienie dziennie i 30 zł za komitet rodz.
Z tego co wiem, od lutego stawka godzinowa wzrośnie z 2,3 do 2,7 :(
image
image
a jak wyglada taki 5godzinny angileski w żłobie ?
i faktycznie daje wymierne rezultaty ?

Kobietoznadmorza w szoku jestem! jako, że jestem zaspianką, to do tego przedszkola chodziły dzieciaki z mojej rodziny, znajomi, ich dzieci itp. nigdy nic złego nie słyszałam o tym przedszkolu.
Eliska aile placisz za to przedszkole?
sorki,juz widze
od lutego zmienia się opłata za godzinę w przedszkolach państwowych - będzie 2,70 zł za godzinę
image
image
Kasiu, ja mieszkam na Legionów ( koło Leone) także rzut beretem od Twojej mamy :)
Właśnie pierwsze wybieram na Burzyńskiego, drugiego jeszcze nie wiem a trzecie na Gołębiej we Wrzeszczu.
Ale jak znam życie pewnie się nie dostaniemy :(
W żłobku to nie wiem :) Wiem, że tu w przedszkolu wszystko jest oczywiście w formie zabawy, dzieci np. opisują jaka jest pogoda po angielsku i przypinaja odpowiednie chmurki i słoneczka do planszy.. W okresie świątecznym uczyły się piosenek o Mikołaju. Generalnie te 5 godzin pani stara się do nich mówić po angielsku w prostym języku. U nas efekty widać, bo młody mówi sporo wyrażeń i zdań po angielsku, cały alfabet mówi no i śpiewa sobie tez po angielsku często :) Po polsku też oczywiście i to jednak polski przeważa :)
Dodam jeszcze, że grupa angielska składa się z 3,4 i 5latków. Spania tam nie ma, jest odpoczynek po obiedzie. Oczywiście jesli dziecko zaśnie - to panie przykrywają kocykiem i sobie spi :)
image
image
Ola, nie kracz :) Może obu nam się uda dostać na Burzyńskiego :) Ale by było super :)

:) dokładnie o tym samym pomyślałam
No to mam nadzieję, że to tylko na nas tak pechowo trafiło:(
I to się jeszcze tak skumulowało i syn baaardzo prosił, żeby nie musiał już tam chodzić.
Ja mam identyczne spostrzeżenia z Przedszkola nr 63 jak kobietaznadmorza. Mojej córki też szukali na placu zabaw, bo nie wiedzieli gdzie jest, moja mama, czyli babcia myślała, że zawału dostanie. Bajzel w płatnościach i wiele wiele innych... Można by było dużo narzekać... Dlatego dałam dziecko do zerówki do szkoły, bo już miałam dość!!
no prosze to juz jest wiecej:) no u nas tez bylo wesolo jak pani przez miesiac nie wiedziala ze dziecko nosi pieluche, ale ja bylam dzisiaj w u ubikacji z dzieckiem!!! heheh super:) przechowalnia na maksa, a jak sie zapytalam czy jest rytmika, to krzyk do innej kobietki Hej jest rytmika:)? z zapytaniem:) takze super!!!
ZAPOMNIAŁYŚCIE KOBIETKI O 13-CE NA STARTOWEJ PRZY SZKOLE PODSTAWOWEJ I GIMNAZJUM!!!!!!!!!

Ogólnie fajne przedszkole , miłe Panie i fajna organizacja.
Na korytarzu mają fajny ,wielki basen z piłeczek.
Przepraszam za nadużycie słowa "fajny"
No wlasnie ja sie wybieram do 13stki.Zapisalam malego jak mial 9mcy i byl 19sty na 24 miejsca,takze nie wiem jak to jest z wolnymi mejscami
Mój syn też był zadowolony z Trzynastki (chodził tam przez wakacje). A to nie jest prywatne?
tj niepubliczne,cokolwiek to znaczy:)Mi je polecila sasiadla,ale powiedziala ze mam isc szybko zapisac.My na publiczne i tak nie mamy szans.
13 jest społeczna jak przedszkole na Ciołkowskiego koło ETC.
Trzeba się zapisywać szybciej i dostać się z kolejki .
Jednak czasami bywają wyjątki.
Te przedszkole w mojej punktacji 100% na tak.
Jak mi się wnuki urodzą ,to popędzę do przedszkola zapis zrobić.
A slyszalyscie jakies opinie o przedszkolu na Meissnera?
O widzę, że nie tylko ja jestem chętna na Burzyńskiego i Dywizjonów i mam problem z wyborem trzeciego przedszkola
a to prawda, że rekrutacja jest przeniosiona na kwiecień ?
ja słyszałam, ze od 4 marca ma być, ale juz sama nie wiem
u mnie w przedszkolu wisi informacja że rekrutacja od 2 kwietnia
image
image
Dziewczyny, które to przedszkole jest na Startowej, obok Polmedu?
koło polmedu jest żlobek
a dalej jest trzynastka.Wiecej nic nie ma
dzięki
polecam na burzynskiego. pani Anita albo pani kasia w czarnych wlosach
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2
A 66 jest panstwowe? Ciężko się tam dostać czy z racji na wysoką cenę jest mniej chętnych?
Nikt nie wie?
66 to przedszkole państwowe.Moja córka tam uczęszcza. Wysoka cena jest spowodowana codziennym lektoratem 5-godzinnym z języka angielskiego. Moim zdaniem warto.
Super że są państwowe przedszkola z taką ilością j. angielskiego! A czy z powodu tych zajęć jest tam więcej chętnych niż gdzie indziej?
nie wiem czy jest więcej chętnych, bo tak jak pisałam cena jest wyższa niż w inych państwowych, ale moim zdaniem jeśli kogoś stać to naprawdę warto
i jeszcze pani marzenka... bogusia cisnie ale jest ok
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4
cisnie znaczy wymaga, w pozytywnym slowa znzczeniu oczywiscie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
http://super-przedszkole.pl/pokaz/przedszkole/Gdansk/Przedszkole_nr_5_%27Roza_Wiatrow%27/2882.html ma fajną opinie to przedszkole, myslę ze warto
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 2
W tym Przedszkolu 63 nastąpiło wiele pozytywnych zmian.
Ja osobiscie jestem bardzo zadowolona, moja córka chodzi tam od wrzesnia, Panie wspaniałe, opiekuńcze i uśmiechnięte, znają się na swojej pracy, jest też grupa angielska 5-godzin dziennie no i nowa dyrektorka również życzliwa. na 100% POLECAM
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nika a grupa angielska ma codziennie 5h angielskiego?
Panie na dzień dobry mówią po angielsku.
To nie tylko te 5 h ,lecz przy śniadaniu,czy obiedzie również
panie uczą nowych owoców ,czy przypominają jak się
dany produkt nazywa .To nie są lekcje ,lecz przypominanie
i zapoznawanie się z nowymi słowami w życiu codziennym.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak,codziennie, są tam dwie nauczycielki jedna mówi po polsku, a druga to lektorka prowadzi zajęcia po angielsku. Uczęszczają tam 4 i 5 latki, a nie 3 latki. Dzieci przygotowują nawet przedstawienia po angielsku, rewelka. Pozostałe grupy też mają angielski ale 2 razy w tygodniu. Dowiedziałam się że 23 marca ma być dzień otwarty dla nowych rodziców i dzieci, warto przyjść, posłuchać i zobaczyć na własne oczy. Ja polecam.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
NIE, nie poprawiło się. Dość duża rotacja. Pani w MISIACH która jest tu prawdopodobnie opisana cały czas pracuje. Ma bardzo donośny głos i dzieci się jej boją. Rodzicom mydli oczy że jest wszystko w porządku, że dzieci są grzeczne, że jadły... wszystkim mów to samo. Moje dziecko jak na trzylatka mówi bardzo dużo i czasami wierzy mi się nie chce co słyszę....

Kolejne zastrzeżenia:
- separowanie dzieci na podwórku. Najmłodszym dzieciom wyznacza się granice gdzie mogą się bawić. Nie mogą "mieszać" się ze starszakami. Efekt jest taki że stoją i patrzą jak rok starsze dzieci biegają po większej i lepiej wyposażonej części.
- Plac zabaw jest bardzo zaniedbany, plastikowe zabawki są rzadko myte... w 2014 na dniu otwartym kupy ptasie, liści i stojąca woda były elementem wystroju placu zabaw - rozumiem że wzmacnia to odporność u dzieci.
- menu. Codziennie jest mięso z kurczaka i kurczak, oczywiście nie ekologiczny ;-)
- jak dziecko nie chce jeść to Pani dyrektor uważa że oni mają żywienie zbiorowe i jeżeli mi nie odpowiada np. zupa pieczarkowa (bo takie serwują dzieciom trzyletnim zupy w przedszkolu na Pilotów) lub krokiety z kapustą to mogę sama dziecko zabrać na obiad.
- nie uwzględniają preferencji dzieci, bo przecież to są dzieci - smutne

Przede wszystkim nie uwzględniają zdania dziecka. Dziecko nie może decydować o niczym bo jest dzieckiem. Smutne przedszkole, które ratuje parę wesołych Pań, tylko co one mogą, jak są tylko pracownikami ;-(
Nie polecam przedszkola 63 na Pilotów, niepozytywne doświadczenia własnego dziecka jak i zasłyszane od innych matek.
Czy ktoś potwierdza pozytywne zmiany w przedszkolu 63?

Skoro jest 5h angielskiego to rozumiem identycznie jak w 66? Czy możecie podać jakie są koszty czesnego w jednym i w drugim?

Przedszkole 63 - nie polecam

Nie mam miłych doświadczeń, codziennie muszę walczyć z dziećmi żeby pójść do pracy. Paniom zdarza się krzyczeć na dzieci. Sama byłam świadkiem w 2014 jak dwie panie z najmłodszej grupy, trzylatka wyciągały siłą z sali żeby go ukarać. Dziecko trzymało się rączkami za framugę a a dwie Panie wypychały (wyszarpywały) go z sali. Reszta dzieci siedziała jak zahipnotyzowana ze strachu. Jak owe panie mnie zobaczyły, przestały ciągnąć malca dorzucając zdawkowe "siadaj z dziećmi, ale żeby mi to było ostatni raz". Jedna z Pań podeszłą do mnie później i zaczęła się tłumaczyć jaka to była wyjątkowa sytuacja i że dziecko jest niegrzeczne, a rodzice wiedzą i się zgadzają na karanie..... OPADŁY MI RĘCE ... niestety dyrektorce nie
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ojej Panie musiały ukarać rozwydrzonego g*wniarza. Potem rośnie nam pokolenie które tylko głaskać po główce. Sam mam syna 6 i 9 lat i uważam że przedszkole/szkoła to drugie miejsce po domu gdzie dziecko powinno uczyć się zachowywania i być ewentualnie karane za bycie niegrzecznym. Ale nowocześni rodzice wolą dać cukiereczka i tablet w rączki by siedziało cichutko.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 7
Hmmm moja córka chodziła do przedszkola 63 w latach 2010-2013 i mam wrażenie że czytam o innej placówce...
Ona była zachwycona... Mnóstwo zajęć dodatkowych, przemiłe Panie które spotykamy do tej pory.
Jedzenie rewelacyjne... Nigdy nikt ma dzieci nie krzyczał!!!

Podbijam temat. Też jestem ciekawa opinii. Mnie najbardziej interesuje 88 i 66.
do góry