Widok
Ja należe do tej parafii. Zgadzam się, że proboszcz nie chętnie wyraża zgodę na ślub w innym kościele. My otrzymaliśmy zgodę od wikarego (proboszcz akurat na urlopie :)) Ale zaznaczył w niej, że mamy spisać licencję w swojej parafii...
No ale cóż
A co do cennika to nie powinni podawać konkretnych kwot. Bo skoro mają "cennik" to niech wystawiają paragony :)
Zawsze powinno być co łaska.
Aczkolwiek słyszałam,że potrafią na Stogach powiedzieć: "co łaska ale minimum np.200zł"
No ale cóż
A co do cennika to nie powinni podawać konkretnych kwot. Bo skoro mają "cennik" to niech wystawiają paragony :)
Zawsze powinno być co łaska.
Aczkolwiek słyszałam,że potrafią na Stogach powiedzieć: "co łaska ale minimum np.200zł"
ja za zapowiedzi zapłaciłam 50 zł. Pozwolenia na ślub w innej parafii proboszcz nie chciał wydać, więc przyszły mąż poszedł do swojej i dostał bez problemu.(potrzebna była zgoda z parafii jednego z nas) Ślub braliśmy w zupełnie innej parafi i tam ksiądz nie robił problemów. Śmieszne jest,to,że jak chcielismy ochrzcić dziecko, też w innej parafi, to proboszcz tamtej parafi sie śmiał i mówił, ie wie dobrze,że na Stogach jest cennik. Z pozwoleniem na chrzest nie było problemu i za papierek dałam 10zł.
Dziewczyny dobre info- koniec "rządów Mietły na Stogach!!! 23 sierpnia oficjalnie odszedł na "emeryturkę".Może wreszcie skończą sie problemy z wydawaniem zaświadczeń, cennikiem itp.Miejmy nadzieje, że każdy inny , który teraz będzie proboszczem będzie trochę "normalniejszy" i nie będzie robił już ludziom problemy w różnych sprawach.
to nieprawda ze niechętnie niepozwala na śluy w innych kosciołach, ja wybrałam inny kosciół z powodu ze mam bliżej do domu wesellnego a pozatym niechcem wychodzic za maż w kosciele w którym KS.Mietła niechciał ochszcic moich bratankow a pozatym nielubi mojej rodziny. Naszczescie juz tym niemusze sie martwic gdzie i za ile bede miała ślub juz niedługo moj dzien nadejdzie. Pozdrawiam
Polecam kursy weekendowe z nauk przedmałżeńskich (bez poradnictwa rodzinnego), są intensywne i ciekawie prowadzone, jest czas na refleksje, rozmowy, trochę warsztatowe zajęcia, parafia Joachima i Anny w Gdańsku Letnicy, prowadzone są przez małżeństwa i księdza. termin 15-17 kwietnia, 3-5 czerwca 2016. Zgłoszenia i bliższe informacje: e-mail: kurswczs@gmail.com