Widok
Parafia Św. Rodziny - pytania.
Witam. Zamierzamy pobrać sie w Parfi pw. Świętej Rodziny w Gdyni. Czy ktoś z Was brał już tam ślub? Wie może mniej więcej jakie są koszty udzielenia ślubu + organista + przystrojenie sali, jest tam cennik czy rzeczywiście jest "co łaska" i drugie pytanie. Czy ks. udziela rozgrzeszenia jak para mieszka razem przed ślubem?
Wiec tak jeśli chodzi o tą parafię to mogę tylko powiedzieć że:
- ks. Proboszcz ( bardzo dobry duszpasterz - aby wszyscy tacy byli to nasza wiara byłaby cudna)
- co do cenników, nie wiem ale myślę ze nie ma cenników w tej parafii jeśli chodzi o msze. Organista inna już bajka- z tego żyje- z doświadczenia w diecezji gdańskiej kosztuje on 100 - 200 zł)
- organista hm... Zależy co komu się podoba ale ja osobiście nie chciałbym tego pana słuchać.
- co do ostatniego zapytania myślę ze nie będzie problemu ( sam tak mam, a ślub już całkiem bliziutko)
- ks. Proboszcz ( bardzo dobry duszpasterz - aby wszyscy tacy byli to nasza wiara byłaby cudna)
- co do cenników, nie wiem ale myślę ze nie ma cenników w tej parafii jeśli chodzi o msze. Organista inna już bajka- z tego żyje- z doświadczenia w diecezji gdańskiej kosztuje on 100 - 200 zł)
- organista hm... Zależy co komu się podoba ale ja osobiście nie chciałbym tego pana słuchać.
- co do ostatniego zapytania myślę ze nie będzie problemu ( sam tak mam, a ślub już całkiem bliziutko)
Witam, braliśmy tam ślub w czerwcu zeszłego roku, co do Ks. Proboszcza również mam jak najlepsze zdanie, niesamowicie przyjemny człowiek. Co do finansów, to naprawdę na siłę trzeba było płacić, nie ma żadnego cennika, na ostatnim spotkaniu daliśmy tyle pieniędzy ile uważaliśmy za stosowne ( dokładniej włożyliśmy do koszyczka na biurku, bo inaczej Ks. nie wziąłby od nas). Z usług organisty nie korzystaliśmy, bo mieliśmy swoje Panie które grały i śpiewały, żadnych dodatkowych kosztów z tego tytułu nie ponosiliśmy. Przystrojenie kościoła wyglądało tak ,że na dzień przed ślubem zawieźliśmy swoje kwiaty Panu Kościelnemu, który w dniu ślubu przystroił kościół. Pieniędzy też od nas nie chciał, wciskaliśmy na siłę. Jak je wziął to i tak powiedział że przekaże je na kolonie dla dzieci czy coś w tym stylu. Jak będziemy chrzcić dziecko to na pewno w Św. Rodzinie :)