Widok
Parafia pw. Św. Jana z Kęt- Rumia !
Witajcie dziewyczyny!
Proszę o realcje te z Was, które brały/ biorą tam ślub.
Jak to jest tam z opłatami - czy co "łaska" czy mają już swoje cenniki (ostatnio przecież to głośny temat).
Nie jestem żadnym antykrelykałem itd. Tylko przygotowujemy budżet z narzeczonym :)
Ile dawałyście i za co (tzn. czy osobno płaci się za organistę, kościelnego itp.), jak z dekoracjami, gdzie robiłyście i ile to wyniosło i co w przypadku kiedy mam swojego przyjezdnego księdza, na którym zależy mi aby to właśnie on udzielił nam ślubu. Pozdrawiam.
Proszę o realcje te z Was, które brały/ biorą tam ślub.
Jak to jest tam z opłatami - czy co "łaska" czy mają już swoje cenniki (ostatnio przecież to głośny temat).
Nie jestem żadnym antykrelykałem itd. Tylko przygotowujemy budżet z narzeczonym :)
Ile dawałyście i za co (tzn. czy osobno płaci się za organistę, kościelnego itp.), jak z dekoracjami, gdzie robiłyście i ile to wyniosło i co w przypadku kiedy mam swojego przyjezdnego księdza, na którym zależy mi aby to właśnie on udzielił nam ślubu. Pozdrawiam.
z dekoracją będzie ciężko, to moja parafia proboszcz nie chciał się zgodzić dlatego ja brałam ślub w innym kościele :) pozatym miała tu też ślub moja siostra, na pewno płacisz za kościelnego i za organistę nawet jeśli go nie chcesz i przyprowadzasz swojego
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
możliwe, nie chciał ani u siostry ani u mnie, no chyba że po trzech latach zmienił zdanie, ale jest dość zdecydowany w swoich decyzjach z tego co wiem
http://www.slubnemarzenie.com.pl
więc co do cen to teoretycznie co łaska, ale słyszałam już o takich akcjach, że ktoś (wg księdza) dał za mało, więc np nie zapalał wszystkich świateł a to ma znaczenie, jeśli chcesz mieć fotografa w kościele albo kamerzystę, no ale słyszałam, że 300 to taka najbezpieczniejsza kwota minimum
dekoracje - owszem, nie można ich zrobić, ale jeśli dobrze zrozumiałam, to te krzesełka pary młodej można przystroić (ale tu nie daję 100% pewności) no i strojeniem zajmuje się chyba ta kwiaciarnia zabłockich co jest obok kościoła
nie można też rzucać żadnych kwiatuszków ani ryżu po wyjściu z kościoła, no chyba że dodatkowo za to zapłacisz - mojej znajomej rodzina tak rzuciła ryżem (chociaż panna młoda ich informowała, że nie można) i w efekcie proboszcz podszedł do nich w trakcie składania życzeń przed kościołem i powiedział, że mają to posprzątać - wyobraźcie to sobie :/
ogólnie ten kościół nie jest zły, ale trochę cięty na kasę
dekoracje - owszem, nie można ich zrobić, ale jeśli dobrze zrozumiałam, to te krzesełka pary młodej można przystroić (ale tu nie daję 100% pewności) no i strojeniem zajmuje się chyba ta kwiaciarnia zabłockich co jest obok kościoła
nie można też rzucać żadnych kwiatuszków ani ryżu po wyjściu z kościoła, no chyba że dodatkowo za to zapłacisz - mojej znajomej rodzina tak rzuciła ryżem (chociaż panna młoda ich informowała, że nie można) i w efekcie proboszcz podszedł do nich w trakcie składania życzeń przed kościołem i powiedział, że mają to posprzątać - wyobraźcie to sobie :/
ogólnie ten kościół nie jest zły, ale trochę cięty na kasę
Witam!
Moją parafią jest również Św. Jana z Kęt i troszeczkę się nie zgodzę z moją przedmówczynią ( "że są cięci na kasę"), aczkolwiek z tymi opłatami zależy na kogo się trafi. Uważam, że najlepszy jest proboszcz i można się z Nim dogadać, ale na pewno w niektórych kwestiach jest stanowczy!
Pozdrawiam
Moją parafią jest również Św. Jana z Kęt i troszeczkę się nie zgodzę z moją przedmówczynią ( "że są cięci na kasę"), aczkolwiek z tymi opłatami zależy na kogo się trafi. Uważam, że najlepszy jest proboszcz i można się z Nim dogadać, ale na pewno w niektórych kwestiach jest stanowczy!
Pozdrawiam
witam, ja bedzę miała w starej Rumii ślub ale do pw św Jana z Kęt chodziliśmy z narzeczonym na nauki przedmałżeńskie teraz w marcu. Ksiądz powiedział że dekoracje są dozwolone ale nie na ławkach!!! czyli krzesła młodej pary i ołtarz będzie można przystroić :) i jeszcze że nie pozwala kamerzystom kręcić podczas czytania ewangelii a najlepiej żeby kamerzysta wogóle siedział sobie w dalekim kącie i stamtąd kamerował. co do opłat to w naszym kościele usłyszałam 300-500 zł plus organista i kościelny . powodzenia !!!
acha i jeszcze mówił że najlepiej jeśli wszystkie pary które biora ślub tego samego dnia, żeby dogadały się co do dekoracji,żeby nie zmieniać je co godzinę, będzie taniej i łatwiej dla was:) powiedział że w kancelarii można zdobyć nr telefonów do tych par, tylko ktoś musi się zaangażować i przyjąć inicjatywę :))
ogólnie to ten ksiądz STRASZNIE LECI NA KASĘ!!! Liczy sobie za wszystko, moim znajomym tez powiedział ze jak chca miec sypany ryż muszą dopłacić. A jak ktoś chce storić kościół to może to tylko zrobić profesjonalna firma. Organiście tez trzeba zapłacic, nawet za to żeby nie grał, jak macie np skrzypaczkę. A ceny - znam przypadek gdzie ksiądz zarządał 1000zł!
Ja też chciałam zrobić tam ślub, bo Kościół mi się podoba i był moja parafia od urodzenia. Ale wybrałam 'okraglak', zreszta od 2 lat tam należę do parafi.
Ja też chciałam zrobić tam ślub, bo Kościół mi się podoba i był moja parafia od urodzenia. Ale wybrałam 'okraglak', zreszta od 2 lat tam należę do parafi.
witam was kochani my z narzeczonym bierzemy tez slub w Jan z Ket w rumi mozna powiedziec ze mamy ustalona juz date i godz slubu nasz slub odbedzie sie 22 wrzesnia 2012r godz.16.00 mamy wstepnie zarezerwowana godz z proboszczem co do dekoracji nierozmawialismy jeszcze dopiero mamy zamiar na ten temat wstepnie ugadac jesli ktos z was ma tego samego dnia slub w tym kosciolku i jest zainteresowany tez przestrojeniem koscila w tym dniu to prosze daj znac ,to dogadamy sie wspolnie o sprawach przystrojenia i finanse pozdrawiam
witam cie Andzia my mamy na 16.30 22 wrzesnia 2012r. slub nierozmawialam jeszcze z proboszczem co do strojenia kosciola ale to jeszcze troszke czasu ja mysle nad wynajeciem firmy ktora by nam przystrojila kosciolek niezaduzo tak zeby ladnie wygladalo mysle ze sie zgadamy my obecnie jestesmy zagranica ale na sierpnia 2012r.wracamy do polski to sie jakos zgadamy pozdrawiam Martyna