Widok
Koniecznie zwróc uwagę żeby była pokryta teflonem, poprzednią miałam emaliowaną to nie nadawała się do niczego bo wszystko sie do niej przyklejało.Teraz mam kwadratową TEFALA i jest rewelacyjna, kupowałam ją w hurtowni Szczepan:) Zależy tez jaką masz kuchenkę, ja mam indukcję więc takich patelni też jest mało, ale koleżance kupowałam też w Szczepanie na zwykłą elektryczną płytę taką zwykłą patelnię grilową, kwadratową pokrytą teflonem za ok.50zł i też jest świetna:)
Przykrywa się przydaje, może nie do zabezpieczania przed chlapaniem, ale jak się przykryje mięso to się szybciej zrobi (bo się grilluje i dusi jednocześnie:). Nie jest to jednak wymóg wg mnie. Też bym wzięła kwadratową i najlepiej z odpinaną rączką, bo jak patelnia ładna i rączki można się pozbyć to spokojnie może robić za wazę na przyjęciu. Ładnie to tak wygląda jak się podaje gorące żarełko prosto z patelni. Nie kupuj patelni ceramicznych grillowych (są takie w ogóle?) ani emaliowych. Proponowałabym coś od Skeppshulta, przykład: stylowazastawa.pl/produkt/10077/patelnia_do_grillowania_skeppshultuchwyt_stalowy25x25cm.html] albo cokolwiek żeliwnego, ciężkiego. Powłoka musi być porządna, żeby się jedzenie rzeczywiście grillowało, a nie przypalało.
Emaliowane są do niczego, kupiłam sobie taką do duszenia głęboką z przykrywką nie byle jaka bo była droga, po kilku tygodniach zaczęło mi wszystko przywierac do dna. Na szczęscie Tefal w końcu zrobił patelnię do duszenia z teflonu,po prostu rewelacja, nic się nie przypala, nie przykleja. Kupiłam ją w Fashion House jest tam cały sklep z patelniami i ceny maja przystępne:) Spory wybór jest też w Szczepanie tam kupowałam tą grilową:)
Patelnia grillowa SKK np 24/4cm kwadratowa bez przykrywki - droga ale polecam na głuuugie lata :)
Najsłodsze Pozdrowienia
Pracownia Tortów Róg Wojskiego
http://www.rogwojskiego.pl
http://www.facebook.com/rogwojskiego
tel 58 302 50 18
Pracownia Tortów Róg Wojskiego
http://www.rogwojskiego.pl
http://www.facebook.com/rogwojskiego
tel 58 302 50 18
najlepsza patelnia grillowa to tylko żeliwna, polecam firmę GreenPan https://epraktyk.pl/patelnia-grillowa-okragla-28-cm-greenpan.html świetna jakość, mam już ponad dwa lata i trzyma się jak nowa ;)
Dla mnie najlepszą patelnią jest patelnia z tej strony https://prestizowakuchnia.pl/zeliwne-patelnie-do-grillowania wytrzymałe, i jakość wykonania niesamowita
Żeliwne patelnie są wytrzymałe, ale też bardzo ciężkie. Szczerze mówiąc naczynia żeliwne do głównie dla mnie są do piekarnika, chyba że jest to jakaś specjalna patelnia grilowa, czy może ewentualnie do stejków ;]
Dla mnie najlepsze są jednak patelnie ceramiczne, ale to ceramika i trzeba bardzo o nią dbać, bo latwo się niszczy powłoka. Podrzucam linka do sklepu zwilling https://zwilling.pl/szukaj?search_query=patelnia+ceramiczna&controller=search , te tańcze patelnie włoskiej firmy Ballarini są znacznie lepsze niż wiele patelni w podobnej cenie
Dla mnie najlepsze są jednak patelnie ceramiczne, ale to ceramika i trzeba bardzo o nią dbać, bo latwo się niszczy powłoka. Podrzucam linka do sklepu zwilling https://zwilling.pl/szukaj?search_query=patelnia+ceramiczna&controller=search , te tańcze patelnie włoskiej firmy Ballarini są znacznie lepsze niż wiele patelni w podobnej cenie
Patelnia powinna miec oznaczenie na sobie, takie które informuje, ze mozna w niej piec w piekarniku. Nie wszystkie patelnie znosza wysoką temperaturę i nie wiem czy ryzykowałabym tutaj z patelnią, która tego oznaczenia nie posiada. Obawiałabym sie, ze sie spali ( kiedyś kupiłam sobie jakaś tanią patelnie aluminiową i nie dała rady przy wysokiej temperaturze na płycie kuchennej). Zerknij sobie do Netto, obecnie jest tam promocja na zbieranie naklejek, można kupić sobie dzięki temu w promocyjnej cenie patelnie oraz garnki Masterchef, a jest to już zdecydowanie wyższa półka sprzętów kuchennych :)
Zalezy jaki materiał byście chcieli. Moim zdaniem najlepsze żeliwne patelnie są firmy Staub, w przypadku stalowych kierowałbym się ku firmie Demeyere https://zwilling.pl/info/patelnie-grillowe-demeyere
Jak już polecasz firmę Staub to warto napisać dlaczego. Żeliwo jest świetnej jakości, idealnie nadaje się do smażenia przepysznych steków oraz kurczaków, jednak jest to ciężki kawał żeliwnej patelni. Trzeba pamietać że dobrej jakości żeliwo ma swoją wagę i lepiej mieć pułkę na tę patelnie na dole ;)
O to produkcik na którym ja gotuję https://zwilling.pl/naczynia-kuchenne/patelnie-grillowe/kwadratowa-patelnia-zeliwna-grillowa-staub-z-dwoma-uchwytami
O to produkcik na którym ja gotuję https://zwilling.pl/naczynia-kuchenne/patelnie-grillowe/kwadratowa-patelnia-zeliwna-grillowa-staub-z-dwoma-uchwytami
Bezapelacyjnie moim zdaniem najlepiej spisuje się ta od https://prymusagd.pl/, idealnie sprawdza się zwłaszcza wtedy, gdy okazji do grilla za oknem nie ma...
Miałam raz patelnię ceramiczną z biedronki, dno o strukturze plastra miodu, na początku rewelacyjna, później zaczęła przywierać wszystko, domycie jej to była tragedia. Ogólnie w ciągu ostatnich 6,5 roku (bo tyle mieszkam na swoim) wyrzuciłam 4 patelnie z teflonu - kupowałam je w zestawach po 2 lub 3 patelnie (może ich jakość jest gorsza, nie wiem), . Mam jeszcze 2 patelnie z serii kamiennej - jedna jest rewelacyjna, druga wybuliła się po kilku użyciach. Od kilku lat mam również jedna patelnie żeliwną, ale z linii profesjonalnej dla kucharzy jak tutaj https://sklep.technica.pl/patelnie-do-grillowania - i ta sprawuje się najlepiej. Dodam, że używam do mieszania tylko szpatułek sylikonowych i zawsze myję patelnie ręcznie.
Już więcej kamiennych oraz teflonowych nie kupię. Jedynie żeliwne.