Widok

Patelnie ceramiczne

Używacie? Jeśli tak - co możecie o nich napisać po dłuższym użytkowaniu? Jakie polecacie?

Do tej pory używałam patelni Tefal. Jakiś czas temu kupiłam "marketową" mniejszą(24cm), ceramiczną - ma za sobą 2 smażenia i podoba mi się. Mam wrażenie, że szybciej się nagrzewa/smaży i potrzeba mniej oleju.

Nadeszła pora wymiany dużej patelni - i teraz nie wiem w co zainwestować i ile :] Czy tańsze też są ok? Czy tylko "firmienne"? Chcę kupić 28cm :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
He he dobre Agusia...:) kolejne praktyczne zastosowanie patelni:)
znajoma kucharka mi poleciła patelnie ballarini (trochę droga-używają jej w ich restauracji), tyle że nie posłuchałam jej i kupiłam taką z Biedronki (z tego co pamiętam za 60-70zł). pokuchciłam na niej rok i średnio byłam zadowolona. w końcu szarpnelam sie na tego ballariniego (maja oficjalny sklep w pl - http://ballarinisklep.pl/produkty/patelnie-ceramiczne/) i przyznam, ze faaajna patelnia ;p polecam kupowanie jakiś lepszych, za xxx zł, bo to inwestycja na lata będzie :)
patelnie ceramiczne fajnie się użytkuje i łatwo czyści, ja za swoją 24 cm dałam około 50 zł, podobno lepsze są ciężkie patelnie, z grubym dnem bo trwalsze, ale ja wolę taką jak moja, kiedyś kupiłam ciężką 30-centymentrową patelnię i czasem ledwo ją mogę jedną ręką utrzymać ==;;
My korzystamy z takich patelni: http://megapunkt.pl/produkt/patelnia-tytanowa-285-skk

W warunkach domowych powinna wystarczyć na ładnych parę lat.
Najsłodsze Pozdrowienia
Pracownia Tortów Róg Wojskiego
http://www.rogwojskiego.pl
http://www.facebook.com/rogwojskiego
tel 58 302 50 18
Ja z patelni ceramicznej jest mega zadowolona i nie zamieniłabym jej na żadną inną. Kupiłam taką marki Gerlach, a więc z nieco wyższej półki, ale przynajmniej wiem, że dobrze wydałam pieniądze. Gdyby ktoś szukał coś taniej kupić takie patelnie to można zerknąć sobie na http://ostry-sklep.pl/c/145/patelnie-ceramiczne-patelnie.html
Skoro już ktoś odkopał mój wątek sprzed 2,5 roku...

Używam patelnię już 2,5 roku ;) często :) i jestem bardzo zadowolona :)
Kup sobie drozsza liczy sie jakos
Agusia czyli masz Tefal Talent ?, bo właśnie szukam czegoś dobrego
Nie kupowałbym teflonowej patelni - raz miałem, teflon się zdrapał, po jakimś czasie zaczął odchodzić jak strupy ;)

Potem kupiłem ceramiczną - za 100zł z tesco firmy krzak, używam od 2 lat i jest super bez śladów użytkowania (Troche przypalona od dołu - to wszystko)

Z tego co wiem, teflonowe mają to do siebie, ze w tanich warstwa teflonu jest bardzo cienka i bardzo łatwo ją zniszczyć. Mało tego, z jakiegoś powodu moja patelnia wcale nie reaguje negatywnie na zalanie zimną wodą zaraz po smażeniu - teflonowa (znaczy metalowa z powłoką tefl.) by się od razu odkształciła.
Aga - tak ;) i jestem baaardzo zadowolona :) nawet zbierałam się do zakupu jeszcze jednej, mniejszej :) ale znalazłam w szafce zapomnianą, nową, teflonową Tefala ;)
Agusia dzięki za odpowiedz, ruszam na poszukiwania
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czasem warto kupić przez neta ;) Szybciej, taniej i bez szukania :) Jeszcze do domu przyniosą ;)
Agusia zamówiłam, przyniesli do domu, korzystam, jestem zadowolona. Dzięki wielkie
Patelnie ceramiczne są okej ale trzeba uważać żeby się nie porysowały. Ja sama mam patelnie Ballarini, bardzo sobie chwalę. W ogóle uwielbiam ceramikę, strasznie polecam też naczynka ceramiczne stauba, takie fajne przystawki w nich mogą być
Nie każda ceramiczna jest zła, ale też nie każda jest dobra. Ogólnie naczynia ceramiczne są bardzo ładne ale trzeba umieć z nich korzystać. Naczynia ceramiczne (I przy okazji żeliwne, szczególnie patelnie grillowe) są bardzo dobre od Stauba. Ale patelni ceramicznych akurat nie mają, tu polecam markę Ballarini, sam kilkukrotnie kupowałem u nich różne rzeczy, w tym patelnię ceramiczną, i jestem bardzo zadowolony z jej jakości.

Ja osobiście nie jestem fanem patelnii ceramicznych bo bardzo się rysują, ale jak bardzo chcesz to polecam produkty Ballarini są bardzo dobrze wykonane oraz w niskiej cenie https://ballarini.pl/patelnie-indukcyjne/patelnia-indukcyjna-ceramiczna-ballarini-rivarolo-piu?search_query=ceramiczna&results=159
A na ich stronie znakjdziesz również inne dobre firmy oferujące patelnie grillowe, garnki żeliwne, noże kuchenne i inne akcesoria kuchenne. Mowa o pionierze Staub, znanej marce Zwilling, Miyabi, czy BSF

Pracowałam na różnych patelniach i wnioski mam takie: ceramiczne nie nadają się do niczego poza postawieniem i podziwianiem. Zwykłe grzanki są w stanie na dłuższą metę porysować taką patelnię. To nieprawda,że się bez problemu smaży na nich bez tłuszczu, placki czy naleśniki przywierają a mięso smażone bez tłuszczu jest zwyczajnie suche.
Najlepsze patelnie to patelnie żeliwne, stalowe i teflonowe.

Ceramiczne są lepsze od teflonowych. Chociaż generalnie i tak najbardziej wytrzymałe są żeliwne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Moja pierwsza patelnia Tefal Talent Pro wytrzymała 4 lata częstego użytkowania :) Jej jedyny minus to była waga - była bardzo ciężka ale i duża, bo 30cm) - co przy moich nawracających problemach z ZCN bywało czasem kłopotliwe. ;)
Jednak gdy nadszedł czas wymiany patelni - pod koniec października 2018 - znów zamówiłam patelnię Tefal Talent Pro ;) ale tym razem 28cm :D

ja mam dwie marketowe, jedna jest chyba z auchan, a druga z tesco. uzywam ja juz od dwoch lat i jestem na prawde zadowolona, wiec moge polecic te dwa miejsca ;)

Inne tematy z forum Kulinaria

sklep z ekologicznym mięsem (48 odpowiedzi)

Dziewczyny wiecie gdzie w 3miescie (najlepiej w Gdyni) jest sklep z ekologicznym mięsem (kurczaki...

do góry