Widok

Pellet czy ekogroszek ? Czym ogrzać dom?

Witam.
Jak w temacie co wybrać do ogrzewania domu ?
CO wyjdzie taniej ? Polecacie jakiś prodcentów opału ?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Z tej pary lepiej wybrać pellet. Cenowo paliwa bardzo zbliżone, natomiast pellet jest bardziej eko (paliwo odnawialne, mniej popiołu, mniejsza emisja spalin), jest czystszy (w końcu to nie jest kopalina), nawet ładnie pachnie sosenką ;) Ja palę Olimpem od Stelmetu i jestem zadowolony - jest bardzo wydajny.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 3
Czy ktoś z Was przystosowywał może piec olejowy na pellety ? Zastanawiam się właśnie nad tym.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
znajomy zaqpił palnik na pelety do olejowego Buderusa. Śmiga drugi sezon, juz mu się spłacił (w odniesieniu do cen oleju)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam!

Polecam Panu palenie pelletem, gdyż jednym z jego najistotniejszych parametrów jest znikoma i
lość popiołu po spaleniu. Po spaleniu 1 tony pelletu Stelmet LAVA pozostanie ok. 3,5 kg popiołu, natomiast
OLIMPU ok. 2,4kg. Porównując do tego ekogroszek - po owym pozostaje 90kg popiołu, którym nie można tak, jak
popiołem uzyskanym z pelletu nawieźć ogródka, więc pojawia się koszt utylizacji!

Pellety STELMET pakowane są w zgrzewanych workach, co sprawia, że nie ma obaw o zabrudzenie kotłowni.
Każda paleta dodatkowo foliowana hermetycznie co zabezpiecza pellet przed wilgocią a co za tym idzie, przed utratą
właściwości opałowych.
Ekogroszek, który magazynowany jest luzem potrafi stracić swoje wartości opałowe
nawet o połowę!!!

Pozdrawiam!

Andrzej Wysocki

proszę Pana a gdzie można zakupić pellet firmy Stelmet -Olimp i Lava w naszych stronach ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A jaki region Polski Panią interesuje?
Ekogroszek, dobry, suchy można nabyć, cena 609 zł/T. Przejdź na ogłoszenia - dla domu i sprawdź.
Ja bym pomyślał o kolektorach słonecznych i ogrzewaniu podłogowym.
Inwestycja na początku trochę pochłonie, ale potem będą oszczędności w portfelu. Wiem, że wiele gmin dofinansowuje takie ogrzewanie.

Pellet po 609 zł ??? No nie wiem ja widzę ceny bliżej po 900 zł za tonę.
---
Ogłoszenia Zlecenia
Wszystko zależy od tego jaką cenę poda dystrybutor, ja kupuję pellet stelmetu u EcoLiberty z Rudy Śląskiej i jestem zadowolony z ceny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jeśli chodzi o pellet to mogę polecić stronę http://www.polishpellet.com/pl/
U mnie się sprawdza ekogroszek , kupuję zwykły czeski a na zimniejsze dni zamówiłem wysokoenergetyczny , bede mieszać jak czeski nie podoła. Kupuje pakowany stąd http://sklep.taniopal.pl/ekogroszek-czeski , wychodzi w miarę cenowo ten czech więc nie narzekam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
p. Andrzeju a czy jest moze dystrybutor Stlemetu w okolicach Brzegu? Dzieki!
Witam!

Najbliższy punkt to:

TTCOM

Długa 17

49-120 Ciepielowice

502 228 332

Można również złożyć zamówienie online pod adresem:

http://www.polishpellet.com/pl/zloz_zamowienie

Pozdrawiam,

Andrzej Wysocki
SOLARIS Technika Cieplna Gdynia 81-587 Buraczana 7d/811
Liber sp. z o.o. Gdynia 81-602 Chwarznieńska 91
EKOPLEX SPÓŁKA Z O.O. Gdynia 81-312 Nowogrodzka 23/6
Pośrednicy z Gdyni :)
Witam!

W okolicach trójmiasta istnieją następujące punkty dystrybucji w Gdyni:

EKOPLEX SPÓŁKA Z O.O.
Nowogrodzka 23/6
81-312 Gdynia
587322490

SOLARIS Technika Cieplna
Ul. Buraczana 7d/811
81-587 Gdynia
507 725 840
ja używam pelletu LAVA i jestem zadowolony - pellety są bardziej ekonomiczne niż np. ekogroszek i nie brudzą.
Witam!

Czy robił Pan jakieś porównania między pelletem a ekogroszkiem?
Chętnie wysłucham wszelkich opinii i uwag!

Pozdrawiam
Andrzej Wysocki
tak, ja stosuję pellet Lava, wydaje mi się, że pellety są lepsze, chociażby dlatego, że nie brudzą jak ekogroszek...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ja uważam, że dobrym wyborem jest pellet torfowy od firmy biogroup.eu Przynajmniej jeżeli spojrzeć na stosunek jakość do ceny.
Ja osobiście korzystam z pelletu torfowego. Jest to dobre pytanie, ekonomiczne, które nie szkodzi środowisku. Moim zdaniem warto;).

http://biogroup.eu
ja od niedawna ogrzewam dom pelletem i jestem zadowolony..na gazie to niedługo bym zbankrutował..w zeszłym roku kupiłem hurtową ilość od firmy biogroup.eu i na tą zimę mi jeszcze starczy. Biogroup uzależnia ceny od wielkości dostawy bo sprowadza pellet z wschodu, ale towar ma bardzo dobry..Jak chcesz szczegółową ofertę to zadzwoń tu 603 79 69 70 lub tu 601 46 06 26
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
wczoraj właśnie zamówiłem sobie pellet z łusek słonecznika od biogroup..razem z sąsiadem się złożyłem i za tone wyszło niecałe 500 zł..to nie wiele..spróbować warto..najwyżej w przyszłym roku zamówie u kogo innego
zdecydowanie polecam pellet ... mam taki piec od kilku lat ... paliwo ekologiczne, czyste, łatwe w użytkowaniu ... ja stosuję LAVĘ i BARLINEK ...

pozdrawiam
Kacper
http://www.kacperolejnik.com
pellet, pellet. najlepszy, najwydajniejszy, naprawdę się opłaca. faktycznie, lava jest bardzo dobra, ale np. olimp też nie zawodzi.
a jak ten pellet jest dostarczany?? w jakiś workach czy inaczej??
Pellet jest bardziej efektywny. Sam ogrzewam tak dom i polecam w 100% :)
pellet, zdecydowanie jest to najlepsza forma ogrzewania domu. ja używam lavy i polecam ją tym, którzy szukają wysokokalorycznego i finansowo opłacalnego ogrzewania.
ajak sie ten pellet ma do węgla?
Czy np. 1 tona egla wystarczy na dłużnej niz 1 tona pelletu?
a jak cenowo wygladaja pellety Stelmetu?
http://www.polishpellet.com/ na tej stronie poszukaj dystrybutorów w swojej okolicy i zadzwoń i wtedy wszystkiego się dowiesz.
to trzeba zakupić dobrej jakości pellet wtedy myślę że to na dobre nam wyjdzie są sprawdzeni producenci którzy oferują pellet z dobrymi parametrami.
Dzięki za stronkę! A co sądzicie o pelletach Stelmetu?
Jak dla mnie Stelmet jest najlepszy, też go używam w moim piecyku na pelet w mieszkaniu w kamienicy :)
Voi pikkutyttf6, susta repii niin palojn enemme4n huumoria (varsinkin kun teet te4llaisia se4e4litte4vie4 postauksia)."siis iiks kattokaa kun musta on ollu demisse4 juttua"Jos olisit fiksu ja/tai kypse4, je4tte4isit tuollaiset keskustelut omaan arvoonsa.
a ile ton pelletu spala pan na sezon grzewczy czyli od kiedy do kiedy pan pali
pelet wychodzi drożej niż ekogroszek, ale jest wygodniejszy. Dla tych bardziej eko, mój znajomy ma i chwali sobie, za tonę pelletu płaci ~700 zł ale ma chyba mniejsza kaloryczność niż ekogroszek.
pelletem. sama używam na zmianę pelletów OLIMP i LAVA i polecam -są wysokokaloryczne, starczają na długo. Teraz idzie zima i warto pomyśleć nad pelletami, to oszczędny sposób ogrzewania.
Nie orientujesz się czy można od Stelmetu kupować pellet detalicznie? Dzięki!
Witam

Oczywiście, zamówienia detalicznej jak i hurtowe można składać na stronie http://www.polishpellet.com w zakładce "znajdź dystrybutora"

Pozdrawiam!

Andrzej Wysocki
Witam!

Różnica między produktem LAVA i OLIMP jest naprawdę niewielka. Obydwa rodzaje pellety są jednakowo wysokiej jakości.
Wybór między nimi to tylko i wyłącznie decyzja odbiorcy.
Kaloryczność pelletu LAVA to około 19,00 MJ/kg, a pelletu
OLIMP ok 20,00 MJ/kg

Pozdrawiam

Andrzej Wysocki
Witam!

Różnica w cenie jest niewielka, a różnica w kaloryczności praktycznie stawia te dwa produkty na tym samym poziomie wydajności.

Cena Pelletu LAVA to 839 zł. za tonę a Pelletu OLIMP - 869 zł za tonę.

Pozdrawiam
Andrzej Wysocki
Ale czemu używasz ich na zmianę, w jakim celu?
Dziękuję bardzo Panu za informację. Spróbuję grzać raz jednym a raz drugim i zobaczę, który wyjdzie mi lepiej OLIMP czy LAVA. Pozdrawiam.
różnica kaloryczność obu wynosi około 1 jednostkę więc pewnie to jest nie zauważalne podczas użytkowania
Opinia została zablokowana przez moderatora
Witam

Porównanie kosztów ogrzewania można zobaczyć na wykresie pod linkiem

http://www.viessmann.zgora.pl/image/referencje/ogrzewanie/Koszty_ogrzewania_07_2013_cena_kWh_SF.jpg

Pozdrawiam!

Andrzej Wysocki
W razie jakichkolwiek wątpliwości zachęcam do zadawania pytań

Pozdrawiam!

Andrzej Wysocki
zgadzam się. dodatkowo można go składować w kotłowni w workach i nie pyli, więc jest czysto
Witam!

Pragnę Państwa pilnie poinformować o próbach oszustwa dotyczących naszych produktów.
Aby nie paść ofiarą dystrybutorów proponujących towary inne niż nasze
jako produkty Stelmetu, prosimy o zwrócenie uwagi na to, iż:

·
nasze worki i napisy na nich -powinny być spójne z tym, co widzicie
Państwo na naszych stronach (uwaga na poprawność pisowni oraz
kolorystykę), nasze worki są bardzo dobrej jakości oraz wytrzymałe

·
nazwa firmy -powstały na rynku firmy, których nazwa brzmi podobnie do
naszej, jednak nie jest to ta sama firma. Proszę sprawdzić NIP i pełną
nazwę i porównać do tej na naszej stronie

· na każdym
worku naszego pelletu LAVA oraz OLIMP powinien być nadrukowany kod
produkcyjny w formie cyfrowej: xx/xx/xxxx (najczęściej z boku worka w
przypadku OLIMPU, oraz z przodu lub z boku w przypadku LAVY, przykład w
załączniku)

· sprzedajemy pellet tylko i wyłącznie w
workach markowych pellet Lava i Olimp. Nie prowadzimy sprzedaży pelletu w
workach niemarkowych (przeźroczystych i innych), w BigBagach, oraz
luzem (cysterna, kontener itd.).

Pozdrawiam!

Andrzej Wysocki
Witam a jak to sie kształtuje ile potrzebował bym peletu aby ogrzac dom który jest ocieplony natomiast dach jest pod papą ile by mnie kosztowała tona peletu? i jaki jest najlepszy posiadam piec klimosz ling 35 prosze o kontakt
a jak mają się ceny pieców do spalania pelletu?? czy trzeba więcej zapłacić za taki piec niż za piec do ekogroszku?? poleciacie jakieś konkretne firmy??
ja kupiłam w castoramie z podajnikiem za 4tyś na pellet i ekogroszek, starcza do ogrzania 170m2 domu, 18kw jak pamiętam i jestem zadowolona. Cena super jak dla mnie i też palimy pelletem.
A jak z temp.na kotle,ja pale ekogroszkiem z castoramy i naprawde temp.jaka mogę uzyskać to 42 st.troche mało ,liczą na to ,że nie ma mrozów,a ekgroszku spalę co niemiara .Chciałabym zakupić kilka worków na próbę.Mieszkam w nieocieplonej gierkówce,przyznaje ,jak paliłem pieklorzem ,to było ok.
to już pellet podrabiają ? to sztuka na raz pellety Olimp i Lava mają bardzo dobre parametry a te oszukane nie.
Witam . Posiadam kocioł olimp 18 kw . Kupiłam zamontowała , poszli a ja zostałam bez pomocy . Na pracy ręcznej rozpalenia i wszystko super ale jak włączy sie automat moment gaśnie ? Prosze o pomoc. Dlaczego gaśnie co zrobić zeby utrzymał taka moc jak jest przy rozpalaniau przy pracy ręcznej ? beata.paszka@gmail.com
a ile potrzebujesz tego pelletu?? Ktoś Ci polecił pellet ze Stelmetu czy drogą eliminacji wybór padł na tego producenta??
Ja też palę pelletem Stelmetu, a wybrałem go ze względu na posiadane przez nie go certyfikaty jakości.
Znaczna większość wypowiedzi w tym wątku napisana jest przez pana Andrzeja W. ze Stelmetu... Podszywa się pod różne pseudonimy i zachwala pellet Olimp i Lava, że niby tak masowo używany...
Sprawdźcie sobie adresy IP tego pana, gdzie wypowiada się oficjalnie jako rzecznik, a potem porównajcie sobie z innymi polecajacymi wypowiedziami...

Szkoda, że tak nieuczciwie trzeba działać, zamiast postawić na jakość i optymalną cenę (bo pellet Stelmetu jest drogi, a wcale nie jakiś hiper rewelacyjny).
Ważne aby pellet był jasnego koloru i miał dużą kalorycznosć. Kupowałem LAVE, była super, ale droga. Próbowałem Greendin, dobre i tanie. Barlinek świetny, ale drogi.
a jak kaloryczność poszczególnych pelletów??
Świat się zmienia to i trendy w ogrzewaniu się zmieniają. Kiedyś byłoby nie do pomyślenia żeby ogrzewać słomą czy nawet gdzieniegdzie zbożem. Trzeba iść za tym trendem i ja na przykład mam kocioł na pellet i groszek węglowy Logano G221 Automatic.
no i czym palisz?? Groszkiem?? Czy pelletem??

Inne tematy z forum Dom i mieszkanie

transport poszukuję tanio i solidnie (9 odpowiedzi)

hej może ktoś ma godny polecenia transport do przeprowadzki , potrzebne żeby załadować i...

Gecco Deweloper (11 odpowiedzi)

Jeżeli ktoś jest zainteresowany szczerą opinią polecam przejść się po mieszkańcach inwestycji na...

meble ze sklepu online (32 odpowiedzi)

Hejo! Czy ktoś z was miał może do czynienia ze sklepem http://www.topeshop.pl ? Bo znalazłam tam...

do góry