Widok

Ph- metria gdzie?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Hej potrzebuję pilnie zrobić dziecku badanie ph-metri wiecie gdzie może są jakieś szybkie terminy i gdzie w ogóle to robią? Z tego co doczytałam to chyba na Polankach i w Wojewódzkim a czy gdzieś jeszcze? czy któryś z waszych maluchów miał to badanie?Jak to wygląda i jak dziecko to znosi? musimy u 2 latka potwierdzić chorobę s bo najprawdopodobniej przez to choróbsko mamy non stop infekcje
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jaką chorobę chcecie potwierdzić? Badanie to jest wykonywane głównie w celu potwierdzenia refluksu, ewentualnie rozpoznania innych objawów zamostkowych. Infekcje przez refluks? Badanie nie należy do przyjemnych, przez nos wprowadza się elektrodę do przełyku i z tym funkcjonuje się przez następne 24h. Trzeba pamiętać, że jeżeli dziecko przyjmuje jakieś leki zobojetniające kwas żołądkowy nalezy je odstawić na 7 dni przed badaniem. To już powiedzą podczas rejestracji. Szczerze? Nie wyobrażam sobie jak 2 letnie dziecko zniesie wtykanie mu czegoś przez nos do przełyku.... dorosły współpracuje i ma problemy a taki maluch...
"Kiedys traktowałam ludzi dobrze, dzisiaj z wzajemnością..."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ph metria potwierdza wyłącznie refluks, oczywiście od refluksu mogą się pojawiać częste infekcje- wiem z doświadczenia, ale to badanie zlecane jest dość rzadko już, ponieważ jest dość niemiłe dla dziecka i matki zarówno, refluks w tej chwili najczęściej potwierdza sie na podstawie obserwacji i podania leków zobojętniających kwas żołądkowy typu helicid i jesli to pomaga, to włąściwie nie męczy się dziecka dalej, oczywiście można zrobić jeszcze rentgen z kontrastem oraz usg u dobrego lekarza - te badanie pomogą w utwierdzeniu się w diagnozie, ph metria to ostateczność.
jaki lekarz ci to zlecił>?????
ja walcze z refluksem iuz od długiego czasu, zdiagnozowany na podstawie obserwacji przez laryngologa (częste choroby) , potem podanie leków i badanie rentgen oraz usg kilka razy , ph metrii lekarz nie polecał, a chodzę do jednego z lepszych wg mnie.
po podaniu leków dziecko jak nowe.
idz do dr brodzickiego to wg mnie jeden z lepszych specjalistów od refluksu, a dodatkowo pediatra,dlatego "patrzy bardzo szeroko" poza tym jeszcze musisz skonsultowac sie z laryngologiem.
usg najlepiej wg mnie kosiak lub wyszomirska
powodzenia w razie co pytaj
Ja z córką tez byłam właśnie na USG mającym potwierdzić ewentualny refluks. U dorosłych osób jest nawet wskazane to badanie bo jest bardzo dokładne. Shelby dlaczego lekarz Ci to odradził? To badanie nie powoduje absolutnie żadnych skutków ubocznych tyle że jest nieprzyjemne. Sama obserwacja to nie wszystko-tez choruję, mam 4 gastroskopie za sobą a jeśli będzie konieczna PH-metria to przezwyciężę strach i zrobię...miałaś RTG na badanie refluksu?? Z kontrastem?
lekarz odradził bo resta rzeczy potwierdziła a leki działają, wiec nie ma sensu meczyc dziecka robiłam usg i rentgen z kontrastem, chodzi nie o mnie ale o moją córcię
Aaaa no to tak z tym się w pełni zgadzam, zresztą napisałam to też w pierwszym poście. Zrobiłabym wszystko by dziecku oszczędzić tego badania...
napewno Wojewódzki.

My sie bijemy z myslami czy robic, zarowno jednej 1.8, jak i drugiej 3.8 lat.

Usg wykonywane co m-c (takze zinnych powodów) - Kosiak, czarniak, Wyszomirska - refluks świszcze az "milo",

pasaz przewodu pokarmowego z kontrastem (RTG) - refluks plus mega zaleganie treści w zolądku,

scyntygrafia przewodu pokarmowego z ocena refluksu z podaniem radioizotopów - refluks 4 stopnia, z zarzucaniem tresci powyzej lini uszu, zaleganie tresci z w zołądku

Dla samego potwierdzenia rafluksu ph-metria juz nam nie potrzebna,

bardziej chodzi o to, ze zdarzaja sie przypadki, ze refluks nie jest kwasny tylko zasadowy - wtedy dawanie blokorów pompy protonowej (losec, polprazol, hedelit etc) nic nie daje, jecymlsi dziecko je przymuje anie widac poprawy zazwyczaj oznacza to ze dziecko ma refluks zasadowy, ktory zadarza sie dosc zadko, jenak jedynym badaniem potwierdzajacym badz zaprzeczajacym jest wlasnie ph-matria.

My przyjmujemy losec, metoclopramid (gasprid nic nie dawał) - to juz najsilniejsze wspomagacze w walce z tą chorobą,

refluks u nas jest przyczyna bardzo bardzo czestych infekcji oraz niezliczonych chorób uszu,
w przypadku tak duzego zarzucanie tresci z zoladku, podawanie zobojetniaczy jest dosc problematyczne, poniewaz podanie tego usuwa odczyn kwasny z plynu w zoladku, jesli tresc zostanie zarzucona do uszu, w odczynie zasadowym bakteria namnazaja sie bardzo szybko - nie mniej caly czas probujemy walczyc, zamniemy dawki leku zzaleznosci od dnia i objawów (prowdzi nas dr Zagierski w konsultacji z dr Landowskim oraz Brodzickim)

Hania miala 1 rok i 3 m-ce jak miala na dwie doby zalozona sode przez nos, po kilku godzinach sie przyzwyczaila, ale podanie ejdzenia czy plynu powodowalo wymioty, to daloby sie jeszcze jakos przezyc, rozmiawialm z kilkoma lekarzami, i mowia ze najciezsze w tym to aby dziecko nie wydlubalo sondy, zdarza sie ze wydlubuja w 20-22h badanie i juz klops, zazwyczaj wtedy jest dwoch opiekunow do dziecka, bo nie mozna zostawic dziecka nawet na minute, czyli wyjscie do wc jest juz klopotliwe jesli jest sie samemu.

wracajac do sedna - jesli chcecie powtierdzic tylko refluks, sa inne dostepne badanie (wymienione w moim poscie wyzej) a nie tak trudne do wykonania, dodatkowo aby zrobic ph-metrie musisz polozyc sie do szpitala, badanie trwa 24h, nie mn ej ty w szpitalu musisz spedzic 2 noce, aby dla NFZ byly 3 doby, - niestety przy takiej okazji my zawsze lapiemy cos ze szpitala,

wczesniej wspomniane inne badanie mozna wszystkie wykonanc prywatnie, bez lezenia w szpitalu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
kurcze nie zazdroszcze , my się meczylismy z infekcjami, chorboami uszu, wiecznym kaszlem w nocy, chrząkaniem i odpluwaniem w dzień, ale badania i leki pomogły od razu i dziekoc jak nowe, teraz bedziemy odstawiac leki ( helicid i gasprid) i pozniej podawac tylko podczas choroby,
dodatkowo należy też przyjrzeć się alergii
a tak spytam do jakiego chodzisz lekarza ??
wiem ze są rózne rodzaje refluksu ale czy zmiana leków metodą sprawdzenia nie pomoże ????
sorki nie doczytałam o lekarzu ,ale współczuje , ja po pół roku wpadłam dopiero na to ze przyczynami chorób jest refluks
a jeszcze jedno - byłaś u laryngologa może to jest refluks i migdałki razem i jeszcze alergia bo to niestety często się łączy
Shelby,

alergie mamy ogrommmna,

ale dzieci sa na diecie calkowiecie bezmleczneij i bezlaktozowej,

nie dostaja zadnych alergenów, ich menu obiejmuje zaledwie kilka sprawdzonych produktow, ale czasm jest tak ze w jeden dzien jest lepiej a drugi mimo takie samego manu gorzej, ale juz umiemy z tym zyc, nauczylam sie (tzn lekarze mnie nauczyli) jak szafowac dawkami leków przy wzmozonych objawach, z reszta mamy tez lekarzy do kosultacji na tel.

Juz pisalam wyzej, prowadza nas lekarze z Wojewodziego -dr Zagierski w konsultacji z dr Landowskim oraz Brodzickim,

przyjmujemy leki najsilniejsze z mozliwych - metoclopramid jest podawany na oddzialach onkologiczych ma silne dzialanie przeciwwymiotne i domykajace zastawke w zolądku (dzuo silniejszy niz gasprid - ten dzialals switnie u starszej corki - brala od malego,a u mlodszej nie przyniosl zadnego efektu)

mamy jestesmy dodatkowow obciazeni jeszcze uporczywymi zaparciami - wynikajacymi z wady budowy anatomicznej jelit oraz powiekszonej odbytnicy, zaparcia nie ulatwiaja walki z refluksem .
niestety

zdecydownie mlodasz jest gorszym stanie - obecnie zapelenie przelyku (spowodowane refluksem i jelit

nie mniej ejstesmy bardzo regularna opieka lelarzy, czasem juz tak jest ze trafiaja sie przypadki trudniejszej w ktorej naklada sie kilka czynnikow i leki jedynie lagodza a nie lecza jak w innych "latwiejszych" przypadkach.

Oczywiscie ostatecznoscia jest operacja - ale narazie od 1,5 mamy zlagodzone objawy i jakos dajemy rade wiec ta decyzja jeszcze ewentualnie przed nami
laryngolog to nasz przyjeciel niemal - Hania miala 17 zapeln uszu:(

migdaly piekne obkurczone, trzeci migdal idealny - nietstety nie tutaj problem, bo byloby latwiej.

ja juz uszu nawet nie lecze u pediatry zawsze idea do laryngologa, wiec odwiedzamy go bardzo regularnie
wiem wiem Shelby, ze refluks, alergia i migdalki bardzo czsto idea w parze.

No u nas alergenow nie dostaja, laryngologocznie idealnie, - takie ciezszy przpadek gastroenterologiczny:):)
jezu to wspolczuje
ale wazne ze jestescie pdo stałą opieką , dużo zdrówka :)
dzikeuje:):) dajemy rade no bo co trzeba:):)

do autorki - podpytaj lekarza czy ph-metria to rzeczywiscie koniecznosc, poprostu strasznie trudne to badanie, nie bolesne ale trudne.

pozdrawiam i powodzenia
hej w końcu odpisuje
A więc tak u nas refluks jest stwierdzony właśnie przez dr Kosiaka w wieku 4 m-cy. Infekcje są non stop górnych i dolnych dróg oddechowych oraz zapalenie krtani notoryczne w zasadzie co miesiąc.
Gasprid był włączony ale nie wiem czy wiecie że jest on zakazany u dzieci, a jeśli jest już włączony to tylko pod kontrolą EKG, ale niestety o tym rzadko kto mówi. Leki refluksowe nie działają bo dziecko gdzieś gubi poziom wapnia i wit B12. Jesteśmy po pobycie w szpitalu i tam właśnie kazali nam wykonać Ph-metrię (po konsulatcji lekarzy oddziałowych z dr Kosiakiem) aby stwierdzić czy to napewno refluks czy inne świństwo. No i jakie jest ph w przełyku. Także niestety ph metria to u nas konieczność.
Także ponawiam pytanie czy orientujecie się jakie są terminy? Jutro będę obdzwaniać szpitale, ale fajnie byłoby coś wiedzieć.
ok,

no to to co ja pisalam,ze ph-metria zeby ustalic ph, czy zasadowe czy kawsnie,

jesli zasadowe, nie dzialaja blokery pompy protonowej zwane zobojetniaczami, w srodowisku zasadowym bateria mnoza sie na potege stad jak zarzuci dziecku tresc to infekcja gotowa

gasprid, oczywiscie ze zawsze pod kontrola ekg - nam powtarzal to kazdy lekarz, obowiazkowe ekg i echo serca,
nie jest zakazany skoro sie go stosuje, jest niedpuszczony przez wytworce bo nie zrobil pewnie badan - ale nie o tym tutaj - jednak jest stosowany, bo o tym decyduje lekarz biorac pod uwage stan pacjenta,

na starsza dzialal gasprid,

na mlodsza wogole nie dzialal, u nas efekt dal dopiero metaclopramid - stosowany w skrajnych przypadkach, jednak to nasz jedyny ratunek

umow sie prywatnie na wizyte, np do dr Zagierskiego Macieja(przyjmuje w poniedzialki i czwartyki w Enel-med - http://www.enel.pl - w godiznach popoludniowyc cos 16-20) koszt wizyty 130 zł, to we wrzeszcu nieopodal Galerii Baltyckiej, przy Lidlu, zazwyczaj badania planowe wykonuja w wojewodzkim sroda i czwartek - przyjecie na oddzial we wtorek,
jak poszlismy w czwartek wieczorem prywtnie, we wtorek juz bylismy na oddziale, dr sam do nas dzwonil,

to najkrotsza droga i nie taka droga, bo tylko jedna wizyta.

z calym szacunkiem - dr Kosiak to nefrolog, tak?

ale on na AM chyba pracuje, tobie potrzebny ktos z Wojwodziego np tam gdzie to robia, i koniecznie gastroenterolog.

zadzon jutro, jesli termin dlugi to idz na jedna prywana wizyte

mozesz tez isc do dr Landowkiego - przyjmuje w srody na morenie, koszt 100 zł (godziny jakos 17-19)

dr Brodzicki - ale do niego prywtnie czeka sie sie chyba dosc dlugo, ale teraz nie ejstem na biezaco, bo u nas to dr zagierski z nim sie konsultuje na biezaco juz

a jeszcze tak spytam - czy konsultowaliscie gdzies dawke gaspridu? koze za słaba? dajecie iles czsu przed jedzeniem? nie dajecie zadnych jablek, soczkow, slodkich herbatek do picia?

my mamy tez zaburzenia gospodarki wapniowo-fosforanowej, hiperkalcemie i hiperkalcurie, zaburzona wit d3, ale nikt nam nie mowil z eod tego moze nie dzials gasprid czy zobojetniacz

powdzenia
MajowaMaja bardzo dziękuję. Nam nikt niestety do tej pory nie powiedział że gasprid pod kontrolą ekg i niestety dziecko nigdy nie miało. Dawka była najpierw pół tabletki dwa razy dziennie później pół tabletki tylko przy infekcji lub samym kaszlu na noc. a ostatnio była cała tabletka. teraz mam syrop gastrotus i jest coś lepiej ale nie dużo.
Niestety mamy tez zaburzoną gospodarkę wapniowo fosforanową. Fosfor w normie za to wapń jest obniżony przy prawidłowym poziomie D3 i zawyzonym b12. Nic nie trzyma się całości. No i wyszła krzywica na 99% Poprostu już głupieje nie wiem co tak naprawdę najlepiej zrobic, żeby też nie zrobić dziecku krzywdy na przyszłość
Dr Kosiak to specjalista chorób dziecięcych i nefrolog, tak pracuje on w akademii, a tam ostatnio leżeliśmy na badaniach gospodarki wapniowo fosforanowej

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

krzywe ząbki (23 odpowiedzi)

hej dziewczyny moja córcia ma 16 miesięcy. ma mało ząbków-pierwszy wyrżnął się po roczku... ale...

jaki odkurzacz polecacie ? (25 odpowiedzi)

muszę kupić i nie rozglądałam się jeszcze, pomożecie co wybrać ?

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

do góry