Widok

PiS jak NSDAP

Tuż przed rozpoczęciem "Debaty liderów" doszło do przepychanek. Część osób z młodzieżówki PiS nie miała przepustek na debatę. Incydent skomentowała Szydło : "Nie mieści mi się to w głowie. Nie ulega wątpliwości, że to była prowokacja"

Juz wraca dobrze znana mowa PiS-u z lat 2005-7. Obsesyjne poszukiwanie wroga, węszenie spisków, prowokacji i fałszerstw wyborczych. Język konfrontacji, chamstwa i siły stosowany by usprawiedliwić agresję i odwrocic uwagę od braku programu.

Pan Kamiński został skazany przez polski sąd. Jest odpowiedzialny za bezprawne metody stosowane przez CBA w latach, kiedy jako szef tej organizacji miał stać na straży praworządności w Polsce. Mając na koncie wyrok sadu pozostaje jednocześnie prominentnym członkiem władz PiS i kandyduje na posła. Wybiórcze i nonszalanckie podejście do prawa partii, która "prawo" wypisuje na sztandarach.

Szydło korzysta z najlepszych narodowo-socjalistycznych praktyk XX w.
To są metody, którymi NSDAP doszła do władzy w 1933
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 16
> przekonać mało kogo się da

"Mało kogo" jest nieskończenie więcej niz "nikogo".
A kropla drąży skałe :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
> nie chce mi sie uzupełniać twoich braków

Ok. Przyjmijmy, że jestem niedoukiem.
Przypomnisz o co chodziło w Watergate?
Jako erudyta.. nie powinieneś mieć z tym problemu i nie zrzucać tematu na wujka gugla ;]
@sadyl
Przeciez powiedziałeś ze jestes prawicowcem, a afera Watergate pokazuje w jaki sposob prawdziwa amerykańska prawica dochodziła do władzy. Nie wierze, ze nic nie wiesz na jej temat. Nie byłbyś wtedy prawicowcem.
A moze wcale nie jestes :)

@aradash
Co wyście sie na tego Zandberga wszyscy uparli ?
Kolejne objawienie ? Królik z kapelusza ?
Kukiz, Palikot, PJN, Partia Gowina, Partia Ziobry, kiedyś PPPP Rewinskiego, teraz Zandberg - to wszystko są artyści jednego przeboju, a raczej partie jednych wyborów.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
> afera Watergate pokazuje w jaki sposob prawdziwa amerykańska prawica dochodziła do władzy.

Nie dochodziła, bo ją miała

Sam napisałeś "Zdarzają sie ludzie skorumpowani, złodzieje i ludzie niegodni zarówno wsród socjalistów jak i anty-socjalistów."

Nixon niepotrzebnie (dla Niego) angażował się w Wietnam. Chciał zdominować ZSRR a w rezultacie okaleczył część amerykańskiego społeczeństwa fizycznie a nieporównanie więcej: psychicznie.
Kiedy zdał sobie sprawę, że jego poparcie spada, zaczął szukać haków na konkurencję. Bardzo to ludzkie, choć kompletnie nie akceptowalne zarówno prawnie jak i moralnie.

To jest polityka, która z ideą niewiele ma wspólnego.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Edit: Po Nixonie był Ford. Najbardziej bezjajeczny prezydent USA w historii. Nawet późniejszy Carter miał więcej cojones ;)
Po latach bezjajeczności, amerykańce się otrząsnęli i wybrali sobie Reagana.
I to On doprowadził do upadku komunizmu, upadku ZSRR a w rezultacie.. wolnej Polski.
Wolnej.. potencjalnie.. bo była Magdalenka :/
Nie do końca mieli władze, bo wladza nie dana jest raz na zawsze i Republikanie walczyli o kolejną kadencje.
Co do cojones w amerykańskiej polityce to w ogóle ciekawy temat, najdosłowniej potraktował sprawę Clinton, polski odpowiednik Lepper.

Zaangażowanie Amerykanów w Wietnamie nie do końca było pozbawione sensu, podobnie jak w Iraku. W Iraku zawiodło perspektywiczne myślenie, bo nikt nie miał planu co po Husajnie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ale nie czujecie metafizycznego niepokoju? Że jest fasada normalnego państwa, w którym można dyskutować o ekonomii, podatkach, prawie konstytucyjnym itp. a za tą fasadą jest republika bananowa i pociągająca za sznurki prawdziwa mafia? Bo mnie interesuje np.
1. Jak i dlaczego zginął Andrzej Lepper?
2. Jak i dlaczego zginął szyfrant Zileonka?
3. Jak i dlaczego zginął chor. Muś?
4. Jak i dlaczego zginął gen. Petelicki?
5. Jak i dlaczego zginął Grzegorz Wróbel?
6. Jak i dlaczego zginął Grzegorz Michniewicz?
7. Jak i dlaczego zginął prof. Marek Dulinicz?
8. Jak i dlaczego zginęli ludzie z otoczenia Leppera - Kuciński, Podgórski, Żarska?
9. Jak i dlaczego zginął Dariusz Szpineta?
10. Jak i dlaczego zginął Jan Kulczyk?
11. I wreszcie odległa sprawa: kiedy i przez kogo zamordowany został ks. Popiełuszko, jak i dlaczego zginęli świadkowie powiązani ze sprawą?
12. Co miał na myśli oficer Mossadu, który stwierdził, że Smoleńsk to nie jest kwestia złej pogody?
13. Kim są ludzie nazwani przez Kulczyka wysoko postawionymi ludźmi pociągającymi za wszystkie sznurki?
14. Jaka jest rola ludzi związanych ze służbami wojskowymi w ustawianiu wielomilionowych przetargów i jakie związki z tymi ludźmi miał Komorowski?
15. Jaki jest stopień powiązania szefa NIK z wielkim biznesem i mafią?
16. Jaka była rola min. Sienkiewicza w podpaleniu policyjnej budki pod ambasadą Rosji?
17. Jak kelnerzy mogli założyć podsłuchy nie tylko w restauracji, ale też w rządowej willi?
18. Co miał na myśli Kulczyk mówiąc, że gdyby Tusk szybciej odstrzelił Mariusza Kamińskiego, to można by spokojnie robić biznesy i nikt nie mówiłby o żadnych aferach?
19. Czy PSL naprawdę dostał 24 % w wyborach samorządowych?

Pytania można mnożyć i mnożyć. Można też cieszyć się z ciepłej wody w kranie i o nic nie pytać. A ja zagłosuję na PiS i nie przekona mnie już nikt i nic do innego działania. Tak, to wybór emocjonalny, a z takimi się nie dyskutuje. Po prostu nie lubię żyć w poczuciu, że bardzo ważni faceci w garniturach robią mnie w balona. Bo to ludzie jak ja. Urodzili się goli jak ja i tak jak ja staną się w końcu pokarmem dla robaków.
Aha, dodam, że nie mogę patrzeć na Z. Ziobro, A. Jaworskiego i K. Guzikiewicza. A i tak bez mrugnięcia okiem zagłosuję na PiS. Widzicie jak wielka jest nasza mobilizacja? Szkoda pieniędzy na kampanię straszenia PiSem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
> wladza nie dana jest raz na zawsze i Republikanie walczyli o kolejną kadencje.
> zawiodło perspektywiczne myślenie, bo nikt nie miał planu co po Husajnie.

I tu gołym okiem widać przewagę monarchii nad republiką.
Monarcha (dyktator) nie musi wystawiać kupra co jakiś czas, żeby być dalej władcą. Może myśleć perspektywicznie, szczególnie jeśli monarchia jest dziedziczna.
Jednowładztwo może być dobre lub złe. Jak jest zanadto złe, to społeczeństwo je skróci o głowę (vide: rewolucja francuska).
Demokracja jest zawsze zła, bo głupia. Uniemożliwia podejmowanie niepopularnych, choć koniecznych, decyzji.
@Yerba:

To, że 99% życia politycznego toczy się poza organami konstytucyjnymi, każdy myślący samodzielnie wie.
I to akurat nie jest problemem. KTOŚ musi rządzić.
I nawet lepiej, jeśli robią to fachowcy niż barany z Wiejskiej.
Nikt by sie nie czepiał, gdyby te rządy były mądre.
Niestety.. tak nie jest. Najwyraźniej w Słuzbach również panuje etatyzm i niepewność przyszłości, stąd królująca postawa: tu i teraz :/
Co niestety odbija się czkawką na Państwie i społeczeństwie.
@Yerba:

I jeszcze:
Ulegasz ułudzie, że PiS rozwali "układ".
PiS już rządził. Nie rozwalił.
Zimny Lech podpisał Traktat Lizboński, likwidując suwerenność Polski.
Dlaczego to zrobił, kto jakiego haka miał na niego? Tego się już zapewne nie dowiemy. Smoleńsk skutecznie wszystko przykrył.
PiS nie dążył do ujawnienia prawdy. Grał "teczkami" dla własnego zysku.
Skąd się wzięła "Stokrotka"?
"Nie podskakuj, bo wiem" :)

Ustawa lustracyjna była inicjatywą legislacyjną JKM.
Maciarewicz ją wykonał nie do końca zgodnie z wymogiem ustawy. Potem była słynna noc i rząd Olszewskiego upadł.
Służby poczuły się zagrożone.
Strażnik żyrandola poleciał do Smoleńska głównie po aneks do raportu z likwidacji WSI.
Rosjanie znają jego treść doskonale. I mogą swe szachy rozgrywać jak chcą.
Bąk Maciarewicza o jego ewentualnej publikacji odbił się niezwykle glośnym echem. Większości tzw. "polityków" i tzw "dziennikarzy" zrobiło się ciepło koło de..

Czyżby lemingi, patrzące non stop w telewizor, to przegapiły?
Jednak w wielu państwach jest coś w rodzaju kontynuacji idei i projektów ważnych dla ogółu. Jeśli chadecy zaczynają budowę ważnego gazociągu, czy rurociągu, to socjaliści tę budowę kończą. A u nas PiS zaczął budować gazoport, a PO ma już ogromne opóźnienie. Ciekawe jakie fuszerki ujrzą światło dzienne po wyborach. Podobnie jest z wymiarem sprawiedliwości. Wiadomo, że willa w Kazimierzu należała do Kwaśniewskich, wiadomo, że Sawicka była winna jak jasna cholera. Ale to były pisowskie sprawy, więc rozkaz był jasny: uwalić i uniewinnić.
Szkoda gadać. Zresztą Ameryka też się wali, to osobny rozdział. Polecam odnaleźć analizę świadectwa urodzenia Obamy. Powinna być w YT. Ktoś zapomniał zrobić ostatniego kliknięcia i scalić warstwy. Pięknie widać, jak krok po kroku służby fabrykowały papier faceta urodzonego w Kenii. No ale u nich jest jak pisałem. W kluczowych dla interesu państwa republikanie płynnie pociągną sprawy rozpoczęte przez demokratów. I nikt nie pomyśli o założeniu sprawy szefowi CIA albo FBI za stanowcze wykonywanie czynności służbowych.
Głowa mnie boli.
Systemy tworzą ludzie dla ludzi, dla znalezienia kompromisu, balansu między ludźmi, którzy gotowi są umrzeć z rąk ludzi, którzy nie są gotowi by żyć... itp. farmazony.
Zawsze ktoś będzie mnie cyckał i nie przeszkadza mi bycie Pionkiem, bez którego żadna większa gra nie ma sensu.
Uważam, że dobrze bybyło żeby ktoś "patrzył na ręce" temu, kto w wyborach ogłupi większość a gdy się będzie sprzedawał tworząc koalicję żeby cena była wysoka... najwyższa.

Ps
Piszecie kochani panowie o myślących, świadomych...
Ilu jest takich, których trzeba mocno trzymać za mordę i prowadzić na smyczy żeby mogli mieścić się w definicji "człowieka" (???)
Nie wiem, o co chodziło z traktatem lizbońskim. Może po prostu Kaczyński wiedział, że ludzie niestety chcą jego podpisania. Tak jak chcą być cały czas w Unii. A jeśli Wielka Brytania i Węgry zaproponowałyby nam koalicję i pokazały, ze można inaczej? Jeśli wędrówka ludów sprawi, że partie narodowe i antyunijne nie będą już mogły być marginalizowane bo po prostu będą miały większość w parlamentach krajowych i unijnym? A jeśli pojawi się realna szansa oparcia się o USA rządzone przez Trumpa? Nie oszukujmy się, Duda nie usiadł po prawej stronie Obamy dlatego, że ładnie się uśmiecha. Tak sobie przypomniałem. Korwin coś mówił, żeby olać UE i przyłączyć się do NAFTA. Ale to był pojechany i szalony pomysł. Dlatego pewnie był genialny. No ale Korwin teraz prorosyjski się zrobił. Tu morderca Putin, tam komunistyczna Unia i zgniłe USA, co rozwaliły pół świata.
Ech, przerasta mnie to wszystko. Zagłosuję na Sellina chyba. 4 lata temu poparłem Łopińskiego i się nie zawiodłem. U Dudy teraz pracuje. Świata może i PiS nie zmieni, ale przynajmniej skończą się kradzieże w amerykańskim stylu, na skalę przemysłową. A może nawet seryjny samobójca wyjedzie gdzieś do Argentyny wydawać do końca życia ciężko zarobione pieniądze.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
> Ilu jest takich, których trzeba mocno trzymać za mordę i prowadzić na smyczy

Znacząca większość.
Chore idee, zaszczepione przez Gramsciego, zdołały niestety nie tylko skiełkować ale i owocować :/
Tym trudniejszy jest powrót do normalności, w której człowiek jest podmiotem a nie "pionkiem"
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Sorki Yerba.. ale nie mam juz siły walczyć z Forumową cenzurą.
Odpisywałem kilka razy.. za każdym ban "niedozwolona treść" :/

Wolny internet.. psia mać :/
Ja chciałem wkleić tekst ze strony:

https://www.facebook.com/MakeLifeHarder/posts/1217987518217293?fref=nf&pnref=story

I jest to samo. Najpierw za długa treść a potem niedozwolona treść. A dawno się tak nie ubawiłem. Dość prosty obraz świata prezentują, ale mają wielki talent i poczucie humoru
> Dość prosty obraz świata prezentują

Fakt

> mają wielki talent i poczucie humoru

FAKT :D
skydiver: nie zrozumiałeś ani trochę tego długiego wpisu, prawda? :)
Czemu dziś tak cicho?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Weekend. Pół nocy studiowałam procenty proste i złożone. O 4tej kawa. Progres w walce z wiatrakami. Około południa prysznic i śniadanie. Refleksja nad syzyfową pracą i zadra pod:

http://www.youtube.com/?gl=PL&hl=pl

Nadrabianie zaległości w obietnicach, złożonych Dzieciom.
Cofnięcie wskazówek zegarów...
Wreszcie wiśniowa herbata i The Voice...
Padam

Inne tematy z forum Polityka

Karol Nawrocki pozwany za naruszenie dóbr osobistych wdowy po zamordowanym (4 odpowiedzi)

Nikosiu. Istotny wątek też w kontekście wyborów. Chodzi o głębszy kontekst tej sprawy. Karol...

do góry