Re: Pieczecie kurczaka na butelce?
kilka razy piekłam już Generała ;) najlepiej sprawdza się piwo TATRA w butelce :)
pisałam nawet do P. Gessler czemu inne piwo nie chce kipieć ;) ponoć to zależy od butelki - są...
rozwiń
kilka razy piekłam już Generała ;) najlepiej sprawdza się piwo TATRA w butelce :)
pisałam nawet do P. Gessler czemu inne piwo nie chce kipieć ;) ponoć to zależy od butelki - są różne mieszanki do wyrobu szkła(ogólnie chodzi o to, żeby piwo się nie zagrzało np. w transporcie itp.)
Tatra kipi :)
też nacieram dzień wcześniej, pamiętajcie postawić butelkę w jakiejś brytfance lub na blaszce do pieczenia i wlejcie tam wodę - żeby skapujący z kurczaka tłuszcz się nie palił :) musi być jakieś 1,5-2 cm wody :)
dodatkowo smaruję kurczaka z wierzchu majonezem - ma super chrupiącą skórkę :)
butelka oczywiście musi wychodzić z ptaka - tam gdzie powinien mieć szyję ;) a jeśli ją ma - trzeba zrobić dziurkę na butelkę
zobacz wątek