Widok
Pielęgnacja niemowlaka/noworodka
Przy wypisie ze szpitala dostałam info niby co i jak w kwestii pielęgnacji malucha, lecz bez podanych częstotliwości czynności. Zatem jak wygląda u Was pielęgnacja? Może macie jakieś uwagi co do mojej:
- kąpiemy malucha raz dziennie (woda i płyn do kąpieli hipp)
- przewijanie - czyścimy pupę wodą i wacikami (ale przeszłam z dziecięcych na zwykłe do demakijażu, w końcu też są z bawełny, więc nie powinny robić nic złego skórze malucha. Co sądzicie?)
- krem na pupę - zwykły hipp do ciała i twarzy
- toaleta noska - raz dziennie (rano) kropla soli fizjologicznej i jeśli jest jakiś gil to odciąganie fridą
- toaleta oczu - 2 razy dziennie (rano i wieczorem) przecieram wacikiem z solą fizjologiczną
- twarz - obmywam przegotowaną wodą i smaruję oliwką. Na wyjścia krem na niepogodę z hippa.
- ciałko - po kąpieli smaruję oliwką.
- kąpiemy malucha raz dziennie (woda i płyn do kąpieli hipp)
- przewijanie - czyścimy pupę wodą i wacikami (ale przeszłam z dziecięcych na zwykłe do demakijażu, w końcu też są z bawełny, więc nie powinny robić nic złego skórze malucha. Co sądzicie?)
- krem na pupę - zwykły hipp do ciała i twarzy
- toaleta noska - raz dziennie (rano) kropla soli fizjologicznej i jeśli jest jakiś gil to odciąganie fridą
- toaleta oczu - 2 razy dziennie (rano i wieczorem) przecieram wacikiem z solą fizjologiczną
- twarz - obmywam przegotowaną wodą i smaruję oliwką. Na wyjścia krem na niepogodę z hippa.
- ciałko - po kąpieli smaruję oliwką.