Widok
Nie wiem, czy już nie podawałam...
Kurczak w cieście piwnym
Pierś z kurczaka pociąć na wąskie, długie fileciki (ok.5-7 z jednej piersi) wzdłuż włókien mięśniowych. Lekko stłuc tłuczkiem do mięsa, namoczyć w jasnym sosie sojowym, popieprzyć, zostawić na min. 1/2 h.
Przygotować ciasto jak na naleśniki, ale zamiast mleka lub wody dać jasne piwo (mąka, jajka, piwo, sól +trochę pieprzu)
Mięso dokładnie maczać w cieście i smażyć na dość głębokim, bardzo gorącym oleju.
Podawać (najlepiej) z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej z kolorowymi warzywami.
Smaczne i wychodzi tego dużo (dobre dla niespodziewanych gości!)
Kurczak w cieście piwnym
Pierś z kurczaka pociąć na wąskie, długie fileciki (ok.5-7 z jednej piersi) wzdłuż włókien mięśniowych. Lekko stłuc tłuczkiem do mięsa, namoczyć w jasnym sosie sojowym, popieprzyć, zostawić na min. 1/2 h.
Przygotować ciasto jak na naleśniki, ale zamiast mleka lub wody dać jasne piwo (mąka, jajka, piwo, sól +trochę pieprzu)
Mięso dokładnie maczać w cieście i smażyć na dość głębokim, bardzo gorącym oleju.
Podawać (najlepiej) z ryżem i surówką z kapusty pekińskiej z kolorowymi warzywami.
Smaczne i wychodzi tego dużo (dobre dla niespodziewanych gości!)
Ja też mam fajny przepis na pierś z kuraka :) Polecam!
A znalazłam go w serwisie extra.smaczny.pl
Składniki:
1 pierś (połowa "serduszka")
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
2 jajka
10 dag żółtego sera
Sposób wykonania:
Pierś pokroić w kostkę. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do dużego płytkiego naczynia. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa z kostkami mięsa. Z powstałej masy usmażyć placki na rozgrzanym do przezroczystości oleju.
Na jeden kotlecik przypada 2-2,5 łyżki masy. Z podanych składników otrzymamy 4-5 kotlecików.
A znalazłam go w serwisie extra.smaczny.pl
Składniki:
1 pierś (połowa "serduszka")
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka majonezu
2 jajka
10 dag żółtego sera
Sposób wykonania:
Pierś pokroić w kostkę. Ser potrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki wrzucić do dużego płytkiego naczynia. Wszystko wymieszać aż powstanie jednolita masa z kostkami mięsa. Z powstałej masy usmażyć placki na rozgrzanym do przezroczystości oleju.
Na jeden kotlecik przypada 2-2,5 łyżki masy. Z podanych składników otrzymamy 4-5 kotlecików.
To ja podam ostatnio który wypróbowałam.
Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka
1 śmietana do gotowania Rama
1 zupa knor cebulowa
35 dag pieczarek
pieczarki obieramy lub nie ( jak kto woli) krolimy w talarki zupę rozmieszamy razem ze śmietaną dodajemy pieczarki i pierś. Zostawiamy to na jakieś 4 godziny w naczyniu zaroodpornym. Później wkładamy to do piekarnika na ok. 40 min. pieczemy w tem. 190stopni. Najlepiej żeby naczynie miało górę bo inaczej sos wyparuje.
Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka
1 śmietana do gotowania Rama
1 zupa knor cebulowa
35 dag pieczarek
pieczarki obieramy lub nie ( jak kto woli) krolimy w talarki zupę rozmieszamy razem ze śmietaną dodajemy pieczarki i pierś. Zostawiamy to na jakieś 4 godziny w naczyniu zaroodpornym. Później wkładamy to do piekarnika na ok. 40 min. pieczemy w tem. 190stopni. Najlepiej żeby naczynie miało górę bo inaczej sos wyparuje.
Nie ma tego w rodzinkowych przepisach, więc przeklejam z dopiskami Wiper:
Podam jeden z moich ulubionych przepisów na bardzo szybkie danie.
Przepis dobry na jesień, bo jest tania papryka i ogórki... W dodatku danie jest "podzielne"...
"Chińszczyzna"
Piersi z kurczaka
ogórki szklarniowe lub cukinia
papryki (czerwone, lub czerwone i żółte)
sos sojowy (nie ciemny!)
pieprz czarny
mąka ziemniaczana
olej
ryż
Pierś kurczaka (ok. 1 pojedyncza na "łebka") pokroić w kostkę ok. 2x2 cm.
Wrzucić do miski, zalać kilkoma łyżkami sosu sojowego. Dodać pieprz, wymieszać. Mięso trzymać w sosie min. 15 minut. Raczej nie solić, bo sos sojowy jest b. słony.
W podobną kostkę pokroić paprykę i ogórki szklarniowe bez skóry. Ogórków i papryki powinno być objętościowo min. 2x tyle, co pokrojonego mięsa (jeżeli mamy 1 miseczkę mięsa, to musimy mieć min. 1 miseczkę ogórków i 1 miseczkę papryki). Nie kroić w dobną kostkę, bo warzywa i mięso skurczą się podczas smażenia. Warzywa lekko skropić sosem sojowym.
Rozgrzać dużo oleju na patelni (jeszcze lepszy jest wok).
Do miski z mięsem dodać trochę mąki ziemniaczanej, wymieszać tak, aby każdy kawałek mięsa był oblepiony cienką warstewką mazi z mąki i sosu. Szybko wrzucić na bardzo rozgrzany olej. Jeżeli jest odpowiednia ilość i temperatura oleju, mieszane mięso powinno szybko poodzielać się od siebie (jeśli nie, trzeba mu pomóc łopatką). Smażyć krótko, często mieszając, aż kurczak lekko zbrązowieje. Wtedy wyjąć mięso z patelni, na ten sam olej wrzucić warzywa (bez mąki) i podsmażać aż się nie "zeszklą". Wtedy wrzucić do warzyw mięso i chwilkę dusić na małym ogniu (dosłownie 2 minuty).
Zwyczajnie ugotowany ryż wysypać na talerze, na wierzchu nałożyć mięso z warzywami. Smacznego!
Oczywiście do warzyw i mięsa można wrzucać cokolwiek się nawinie: kukurydzę, kiełki, selera pociętego w słupki, seler włoski, pieczarki... ale ja najbardziej lubię wersję podstawową...
Re: obiad
Autor: wiper 23-10-2006 14:24 wyślij odpowiedź
zmodyfikuję trochę przepis Agathy-wiem coś o tym bo mój dziadek był przez 10 lat w Wietnamie
jak dajesz sos sojowy to już bez soli, do kurczaka warto dodać trochę wódki i wstawić do lodówki na pre godzin-będzie lepsze
kurczaka nie trzeba obtaczać w mace ziemniaczanej; można to zrobić w inny sposób
podsmażonego kurczaka i warzywka wrzucasz do garnka; mąke ziemniaczaną rozpuszczasz w zimnej wodzie i zalewasz tym mięso i warzywka i podgotowujesz lekko-zrobi sie fajny galaretowaty sosik i wszystkie smaki fajnie się wymieszają
Re: obiad
Autor: Agatha 23-10-2006 14:30 wyślij odpowiedź
Zawsze nazwy "chińszczyzna" używaliśmy ironicznie, zastanawiając się, czy prawdziwy Chińczyk by choć na to spojrzał :)
Z twoich rad chętnie skorzystam, ale chyba nie z tej z mąką... To mięsko jest smaczne, bo jest podsmażone, a nie ugotowane... Chyba, żeby ten manewr zrobić na koniec... Hmmm...
Re: obiad
Autor: @gnieszka 23-10-2006 14:31 wyślij odpowiedź
Aghata, ja właśnie robię na koniec:), ale nie wiem, jak jest w przepisie Wipera:)
Re: obiad
Autor: wiper 23-10-2006 14:43 wyślij odpowiedź
na sam koniec Agatha to ma się tylko podgrzać lekko i nic nie będzie miękkie-ja nie lubię miękkiego tylko chrupiące ;)
Podam jeden z moich ulubionych przepisów na bardzo szybkie danie.
Przepis dobry na jesień, bo jest tania papryka i ogórki... W dodatku danie jest "podzielne"...
"Chińszczyzna"
Piersi z kurczaka
ogórki szklarniowe lub cukinia
papryki (czerwone, lub czerwone i żółte)
sos sojowy (nie ciemny!)
pieprz czarny
mąka ziemniaczana
olej
ryż
Pierś kurczaka (ok. 1 pojedyncza na "łebka") pokroić w kostkę ok. 2x2 cm.
Wrzucić do miski, zalać kilkoma łyżkami sosu sojowego. Dodać pieprz, wymieszać. Mięso trzymać w sosie min. 15 minut. Raczej nie solić, bo sos sojowy jest b. słony.
W podobną kostkę pokroić paprykę i ogórki szklarniowe bez skóry. Ogórków i papryki powinno być objętościowo min. 2x tyle, co pokrojonego mięsa (jeżeli mamy 1 miseczkę mięsa, to musimy mieć min. 1 miseczkę ogórków i 1 miseczkę papryki). Nie kroić w dobną kostkę, bo warzywa i mięso skurczą się podczas smażenia. Warzywa lekko skropić sosem sojowym.
Rozgrzać dużo oleju na patelni (jeszcze lepszy jest wok).
Do miski z mięsem dodać trochę mąki ziemniaczanej, wymieszać tak, aby każdy kawałek mięsa był oblepiony cienką warstewką mazi z mąki i sosu. Szybko wrzucić na bardzo rozgrzany olej. Jeżeli jest odpowiednia ilość i temperatura oleju, mieszane mięso powinno szybko poodzielać się od siebie (jeśli nie, trzeba mu pomóc łopatką). Smażyć krótko, często mieszając, aż kurczak lekko zbrązowieje. Wtedy wyjąć mięso z patelni, na ten sam olej wrzucić warzywa (bez mąki) i podsmażać aż się nie "zeszklą". Wtedy wrzucić do warzyw mięso i chwilkę dusić na małym ogniu (dosłownie 2 minuty).
Zwyczajnie ugotowany ryż wysypać na talerze, na wierzchu nałożyć mięso z warzywami. Smacznego!
Oczywiście do warzyw i mięsa można wrzucać cokolwiek się nawinie: kukurydzę, kiełki, selera pociętego w słupki, seler włoski, pieczarki... ale ja najbardziej lubię wersję podstawową...
Re: obiad
Autor: wiper 23-10-2006 14:24 wyślij odpowiedź
zmodyfikuję trochę przepis Agathy-wiem coś o tym bo mój dziadek był przez 10 lat w Wietnamie
jak dajesz sos sojowy to już bez soli, do kurczaka warto dodać trochę wódki i wstawić do lodówki na pre godzin-będzie lepsze
kurczaka nie trzeba obtaczać w mace ziemniaczanej; można to zrobić w inny sposób
podsmażonego kurczaka i warzywka wrzucasz do garnka; mąke ziemniaczaną rozpuszczasz w zimnej wodzie i zalewasz tym mięso i warzywka i podgotowujesz lekko-zrobi sie fajny galaretowaty sosik i wszystkie smaki fajnie się wymieszają
Re: obiad
Autor: Agatha 23-10-2006 14:30 wyślij odpowiedź
Zawsze nazwy "chińszczyzna" używaliśmy ironicznie, zastanawiając się, czy prawdziwy Chińczyk by choć na to spojrzał :)
Z twoich rad chętnie skorzystam, ale chyba nie z tej z mąką... To mięsko jest smaczne, bo jest podsmażone, a nie ugotowane... Chyba, żeby ten manewr zrobić na koniec... Hmmm...
Re: obiad
Autor: @gnieszka 23-10-2006 14:31 wyślij odpowiedź
Aghata, ja właśnie robię na koniec:), ale nie wiem, jak jest w przepisie Wipera:)
Re: obiad
Autor: wiper 23-10-2006 14:43 wyślij odpowiedź
na sam koniec Agatha to ma się tylko podgrzać lekko i nic nie będzie miękkie-ja nie lubię miękkiego tylko chrupiące ;)