Re: Piersi z kurczaka
a ja bardzo lubie w cieście kokosowym:)ale mozna tez zrobic w innym cieście :) zamiast kokosu dodac roznorodne przyprawy
składniki
piersi z kurczaka
po sporej...
rozwiń
a ja bardzo lubie w cieście kokosowym:)ale mozna tez zrobic w innym cieście :) zamiast kokosu dodac roznorodne przyprawy
składniki
piersi z kurczaka
po sporej szczypcie soli i pieprzu
ciasto kokosowe:
1 jajko
1 żółtko
2-3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki wiórków kokosowych
sól
kieliszek wódki-nie trzeba:)
olej do smażenia
sposób przygotowania
Piersi tnę na kawałki 2 na 2 cm. Solę, pieprzę, odstawiam na bok.
Wszystkie składniki ciasta mieszam bardzo dokładnie i dodaję tyle wody, by otrzymać raczej bardzo gęste ciasto. Odstawiam je na kilka minut, by "odpoczęło".
Do ciasta wrzucam kawałki kurczaka i dokładnie je nim oblepiam (nie będą całkowicie oblepione, ale to nie szkodzi) .
Bardzo mocno rozgrzewam olej w małym, a dość wysokim rondlu.
Kiedy prawie zaczyna wrzeć, wrzucam kawałki mięsa w cieście i smażę po 3-4 minuty, często obracając.
Wyjmuję na bibułę, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaję z sosem, np tym chinskim TAO-TAO słodko-pikantny, ryżem oraz tą surówka
Składniki
1 główka białej kapusty (ok. 1 kg) 2 marchewki średniej wielkości 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry słodki sos chili kilka kropel octu winnego (białego)
szczypta soli (do smaku)
3 - 4 łyżeczki cukru
Kapustę poszatkować na szatkownicy. Posolić, dodać cukier, skropić octem i dobrze wymieszać. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wszystko posypać curry i skropić sosem chili i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny do przegryzienia.
Surówka jest pyszna, a jeszcze lepsza następnego dnia. Polecam do wszelkiego rodzaju dań chińskich, a szcególnie do sajgonek. Smacznego.
Proste, a bardzo pyszne.
zobacz wątek