Widok
piersi z kurczaka (przyprawic sola itd)
surowa marchewka 8 szt
majonez
przyprawy
Piersi z kurczaka kroimy na jak najciensze kotlety. Marchewke scieramy na tarce na duzych oczkach.
Na dnie zaroodpornego naczynia rozkladamy marchewke, na to piersi z kurczaka, warstwa majonezu ( nie za grubo) i dalej marchewka itd
Pieczemy 45 minut.
surowa marchewka 8 szt
majonez
przyprawy
Piersi z kurczaka kroimy na jak najciensze kotlety. Marchewke scieramy na tarce na duzych oczkach.
Na dnie zaroodpornego naczynia rozkladamy marchewke, na to piersi z kurczaka, warstwa majonezu ( nie za grubo) i dalej marchewka itd
Pieczemy 45 minut.
Placuszki z piersi kurczaka
•4 piersi z kurczaka (połówki)
•4 duże pieczarki
•połowa papryki czerwonej świeżej
•duża cebula
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•10 dkg sera żółtego startego na tarce, 2 jajka
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i kostkę około 1 cm. Jajka roztrrzepać z mąką ziemniaczaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać do tego pokrojone filety i odstawić na chwilę. Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać-łącznie z serem żółtym. Kłaść łyżką na patelnię i piec dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Podawać z surówką lub inną dowolną,ulubioną sałatką. Coś wspaniałego!!!!!
•4 piersi z kurczaka (połówki)
•4 duże pieczarki
•połowa papryki czerwonej świeżej
•duża cebula
•2 łyżki mąki ziemniaczanej
•10 dkg sera żółtego startego na tarce, 2 jajka
Piersi z kurczaka pokroić w paseczki i kostkę około 1 cm. Jajka roztrrzepać z mąką ziemniaczaną, dodać sól i pieprz do smaku. Dodać do tego pokrojone filety i odstawić na chwilę. Na łyżce oleju zeszklić cebulkę pokrojoną w kostkę, pieczarki i paprykę. Wszystko razem wymieszać-łącznie z serem żółtym. Kłaść łyżką na patelnię i piec dokładnie tak jak placki ziemniaczane. Podawać z surówką lub inną dowolną,ulubioną sałatką. Coś wspaniałego!!!!!
Można jeszcze z piersi zrobic gyrosa - sałatkę lub zapiekankę,usmazyc w kawałeczkach z sosem meksykańskim ze słoika i podac z ryżem,mam tez przepis na danie chińskie (pierś,papryka,ogórek kiszony,pędy bambusa,kukurydza marynowana i sosy seczułańskie) można zrobic sałatkę z piersi na słodko, albo jako schabowe ale zapiekane z serem topionym w plastrach i ananasem,strogonowa drobiowego.
piers z kurczaka pokroic na male kawałki
w misce rozbełtać jogurt naturalny i 1 jajko i przyprawy dowolne jako kto lubi (sol, pieprz, papryka, oregano itd)
kawalki piersi wrzucic do "marynaty" jogurtowej i odstawic (najlepiej na noc)
Platki kukurydziane rozdrobnic, obtoczyc w nich kawalki kurczaka z marynaty połozyc na blaszce wylozonej pergaminem i piec w piekarniku na zlocisty kolor (okolo 15-20 min)
Sa pyszne, chrupiące i zdrowe bo pieczone i bez tłuszczu :)
Moja córka uwielbia :)
Podawac mozna z dipem czosnkowym lub innym jak kto lubi!
w misce rozbełtać jogurt naturalny i 1 jajko i przyprawy dowolne jako kto lubi (sol, pieprz, papryka, oregano itd)
kawalki piersi wrzucic do "marynaty" jogurtowej i odstawic (najlepiej na noc)
Platki kukurydziane rozdrobnic, obtoczyc w nich kawalki kurczaka z marynaty połozyc na blaszce wylozonej pergaminem i piec w piekarniku na zlocisty kolor (okolo 15-20 min)
Sa pyszne, chrupiące i zdrowe bo pieczone i bez tłuszczu :)
Moja córka uwielbia :)
Podawac mozna z dipem czosnkowym lub innym jak kto lubi!
o jaaaa, głodnaaaa.
mam też taki sposób. przyprawić wedle uznania, ja robię na smak (tak se mówię) indyjski, zatem dodaję curry. i również moczę w mleku. jak się trochę pomoczy to zamiast bułki tartej -i bez jajka daję płatki owsiane, lub mix 5 płatków. w sensie obtaczam. potem na patelnię. płatki w odrobinie spadają. pozostałe mleko wlewam na patelnie, jak już się podsmaży. czasem dolewam jeszcze więcej. i jeszcze dodaję curry.
mam też taki sposób. przyprawić wedle uznania, ja robię na smak (tak se mówię) indyjski, zatem dodaję curry. i również moczę w mleku. jak się trochę pomoczy to zamiast bułki tartej -i bez jajka daję płatki owsiane, lub mix 5 płatków. w sensie obtaczam. potem na patelnię. płatki w odrobinie spadają. pozostałe mleko wlewam na patelnie, jak już się podsmaży. czasem dolewam jeszcze więcej. i jeszcze dodaję curry.
a ja bardzo lubie w cieście kokosowym:)ale mozna tez zrobic w innym cieście :) zamiast kokosu dodac roznorodne przyprawy
składniki
piersi z kurczaka
po sporej szczypcie soli i pieprzu
ciasto kokosowe:
1 jajko
1 żółtko
2-3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki wiórków kokosowych
sól
kieliszek wódki-nie trzeba:)
olej do smażenia
sposób przygotowania
Piersi tnę na kawałki 2 na 2 cm. Solę, pieprzę, odstawiam na bok.
Wszystkie składniki ciasta mieszam bardzo dokładnie i dodaję tyle wody, by otrzymać raczej bardzo gęste ciasto. Odstawiam je na kilka minut, by "odpoczęło".
Do ciasta wrzucam kawałki kurczaka i dokładnie je nim oblepiam (nie będą całkowicie oblepione, ale to nie szkodzi) .
Bardzo mocno rozgrzewam olej w małym, a dość wysokim rondlu.
Kiedy prawie zaczyna wrzeć, wrzucam kawałki mięsa w cieście i smażę po 3-4 minuty, często obracając.
Wyjmuję na bibułę, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaję z sosem, np tym chinskim TAO-TAO słodko-pikantny, ryżem oraz tą surówka
Składniki
1 główka białej kapusty (ok. 1 kg) 2 marchewki średniej wielkości 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry słodki sos chili kilka kropel octu winnego (białego)
szczypta soli (do smaku)
3 - 4 łyżeczki cukru
Kapustę poszatkować na szatkownicy. Posolić, dodać cukier, skropić octem i dobrze wymieszać. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wszystko posypać curry i skropić sosem chili i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny do przegryzienia.
Surówka jest pyszna, a jeszcze lepsza następnego dnia. Polecam do wszelkiego rodzaju dań chińskich, a szcególnie do sajgonek. Smacznego.
Proste, a bardzo pyszne.
składniki
piersi z kurczaka
po sporej szczypcie soli i pieprzu
ciasto kokosowe:
1 jajko
1 żółtko
2-3 czubate łyżki mąki pszennej
3 czubate łyżki wiórków kokosowych
sól
kieliszek wódki-nie trzeba:)
olej do smażenia
sposób przygotowania
Piersi tnę na kawałki 2 na 2 cm. Solę, pieprzę, odstawiam na bok.
Wszystkie składniki ciasta mieszam bardzo dokładnie i dodaję tyle wody, by otrzymać raczej bardzo gęste ciasto. Odstawiam je na kilka minut, by "odpoczęło".
Do ciasta wrzucam kawałki kurczaka i dokładnie je nim oblepiam (nie będą całkowicie oblepione, ale to nie szkodzi) .
Bardzo mocno rozgrzewam olej w małym, a dość wysokim rondlu.
Kiedy prawie zaczyna wrzeć, wrzucam kawałki mięsa w cieście i smażę po 3-4 minuty, często obracając.
Wyjmuję na bibułę, by odsączyć nadmiar tłuszczu.
Podaję z sosem, np tym chinskim TAO-TAO słodko-pikantny, ryżem oraz tą surówka
Składniki
1 główka białej kapusty (ok. 1 kg) 2 marchewki średniej wielkości 1 średnia cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy curry słodki sos chili kilka kropel octu winnego (białego)
szczypta soli (do smaku)
3 - 4 łyżeczki cukru
Kapustę poszatkować na szatkownicy. Posolić, dodać cukier, skropić octem i dobrze wymieszać. Dodać drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Marchewki zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Następnie wszystko posypać curry i skropić sosem chili i dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny do przegryzienia.
Surówka jest pyszna, a jeszcze lepsza następnego dnia. Polecam do wszelkiego rodzaju dań chińskich, a szcególnie do sajgonek. Smacznego.
Proste, a bardzo pyszne.
ja te KFC robię trochę inaczej wg Nigelli :)
Moczę wąskie paski w maślance, najlepiej przez noc, mięsko jest bardziej kruche, ale przez godzinę też jest ok. Potem zwykłe krakersy tłukę na drobniutko w woreczku i wrzucam do tego te piersi (oczywiście nie wszystkie na raz, bo mi się nie mieszczą ;)) , jak się potrzęsie workiem, to krakersy pięknie oblepią mięsko. Od siebie dodaję jeszcze cayenne do krakersów. Potem wszystko na blachę i do piekarnika, KFC może się schować ;)
Podaję z keczupem lub tzatzyki.
Ogólnie, to ja tylko kuraki robię. Jak mi się nie chce, to po prostu w paski, na patelnię i przyprawa gyrosowa. A jak jeszcze bardziej mi się nie chce, to przyprawiam albo ziołami, albo przyprawą grillową, albo gyrosową, kawałek piersi, zawijam w folie alu i do piekarnika - to już tak totalnie na lenia ;)
Jest też fajny przepis z serem tarkowanym, jajkami, musztardą i majonezem, ale nie pamiętam proporcji. Wychodzi sporo pysznych placuszków - na ciepło i na zimno. Może któraś z dziewczyn sobie przypomni.
[/url]
[/url]
Moczę wąskie paski w maślance, najlepiej przez noc, mięsko jest bardziej kruche, ale przez godzinę też jest ok. Potem zwykłe krakersy tłukę na drobniutko w woreczku i wrzucam do tego te piersi (oczywiście nie wszystkie na raz, bo mi się nie mieszczą ;)) , jak się potrzęsie workiem, to krakersy pięknie oblepią mięsko. Od siebie dodaję jeszcze cayenne do krakersów. Potem wszystko na blachę i do piekarnika, KFC może się schować ;)
Podaję z keczupem lub tzatzyki.
Ogólnie, to ja tylko kuraki robię. Jak mi się nie chce, to po prostu w paski, na patelnię i przyprawa gyrosowa. A jak jeszcze bardziej mi się nie chce, to przyprawiam albo ziołami, albo przyprawą grillową, albo gyrosową, kawałek piersi, zawijam w folie alu i do piekarnika - to już tak totalnie na lenia ;)
Jest też fajny przepis z serem tarkowanym, jajkami, musztardą i majonezem, ale nie pamiętam proporcji. Wychodzi sporo pysznych placuszków - na ciepło i na zimno. Może któraś z dziewczyn sobie przypomni.


Piersi z kuraka rozbić , posolić , popieprzyć,
pieczarki z cebulką drobno pokroić lekko posolić, popieprzyć i lekko podsmażyć
nagrzać piekarnik, blachę wyłożyć folią aluminiową , położyć rozbite piersi (tak , żeby w trakcie robienia pieczarek się grzały). piersi posmarować majonezem, na to położyć pieczarki , na to ser żółty i zapiec, do czasu , aż piersi będą gotowe.
Całość zajmuje jakieś 20 min.
pieczarki z cebulką drobno pokroić lekko posolić, popieprzyć i lekko podsmażyć
nagrzać piekarnik, blachę wyłożyć folią aluminiową , położyć rozbite piersi (tak , żeby w trakcie robienia pieczarek się grzały). piersi posmarować majonezem, na to położyć pieczarki , na to ser żółty i zapiec, do czasu , aż piersi będą gotowe.
Całość zajmuje jakieś 20 min.
***PIERŚ KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH***
pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)
Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...
A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;
na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);
na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;
panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.
Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)
*** PIERSI W CIEŚCIE***
Bardzo smaczne są też piersi w cieście
piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut :)
zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy) :)
kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote :)
podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki
jeśli chcecie - piersi możecie zastąpić skrzydełkami lub udkami/pałkami tylko takie kawałki mięsa muszą być najpierw ugotowane - w wodzie z ziarenkami smaku(robiłam też z Vegetą itp. i jest różnica - z ziarenkami są smaczniejsze), zielem angielskim, pieprzem, liskiem laurowym - może też być z włoszczyzną (ze smaku zrobicie zupkę, a mięsko możecie zrobić w płatkach kukurydzianych lub cieście) - ale żeby się nie rozpadały(nie były za miękkie) :P
ostatnio robiłam piersi curry w wariacji beszamelowej :P
piersi pokrojone w dużą kostkę, obsypane curry - podsmażone na patelni :) do tego tarta marchewka i pokrojona cebula :) razem podsmażyć :)
w garnku roztopione masło + mąka + mleko = ciągle mieszać trzepaczką, żeby nie było grudek :) dodać piersi z warzywami, garść siekanego koperku i odrobinę Vegety :) pycha :)
(podałam z makaronem)
kiedyś znalazłam przepis na kurczaka kfc - ale faktycznie kfc ;) a nie "próba podrobienia" ;) niby wyniesiony przez pracownika :P banalnie prosty :) i faktycznie pyszny :) jak go znajdę, to wrzucę :)
pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)
Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...
A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;
na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);
na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;
panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.
Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)
*** PIERSI W CIEŚCIE***
Bardzo smaczne są też piersi w cieście
piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut :)
zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy) :)
kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote :)
podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki
jeśli chcecie - piersi możecie zastąpić skrzydełkami lub udkami/pałkami tylko takie kawałki mięsa muszą być najpierw ugotowane - w wodzie z ziarenkami smaku(robiłam też z Vegetą itp. i jest różnica - z ziarenkami są smaczniejsze), zielem angielskim, pieprzem, liskiem laurowym - może też być z włoszczyzną (ze smaku zrobicie zupkę, a mięsko możecie zrobić w płatkach kukurydzianych lub cieście) - ale żeby się nie rozpadały(nie były za miękkie) :P
ostatnio robiłam piersi curry w wariacji beszamelowej :P
piersi pokrojone w dużą kostkę, obsypane curry - podsmażone na patelni :) do tego tarta marchewka i pokrojona cebula :) razem podsmażyć :)
w garnku roztopione masło + mąka + mleko = ciągle mieszać trzepaczką, żeby nie było grudek :) dodać piersi z warzywami, garść siekanego koperku i odrobinę Vegety :) pycha :)
(podałam z makaronem)
kiedyś znalazłam przepis na kurczaka kfc - ale faktycznie kfc ;) a nie "próba podrobienia" ;) niby wyniesiony przez pracownika :P banalnie prosty :) i faktycznie pyszny :) jak go znajdę, to wrzucę :)
cytuję
""bierzemy skrzydełka, odcinamy końcówki, reszte dzielimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy dużo soli i pieprzu cayene (1 paczka na 2 kg.)
teraz w jednej misce przygotowujemy woda, jajko, mąka, odrobina soli(musi powstać rzadkie ciasto naleśnikowe)
w grugiej misce przygotowujemy mieszankę mąki zwykłej (3/4) i mączki ziemniaczanej (1/3).
kawałki skrzydełek maczamy najpierw w cieście naleśnikowym potem w mieszance mącznej
i na bbbaaaaarrdzzzooo rozgrzany głęboki olej"
najlepiej przygotować dwa kawałki i sprawdzić czy są dobrze doprawione bo jednak ta potrawa potrzebuje dużo soli i właśnie tego pieprzu (pieprz można dostać bez problemy w każdym sklepie, ma kolor czerwony i jest z zrobiony z papryczek )"
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=167496&highlight=kfc
""bierzemy skrzydełka, odcinamy końcówki, reszte dzielimy na pół, wrzucamy do miski. Dodajemy dużo soli i pieprzu cayene (1 paczka na 2 kg.)
teraz w jednej misce przygotowujemy woda, jajko, mąka, odrobina soli(musi powstać rzadkie ciasto naleśnikowe)
w grugiej misce przygotowujemy mieszankę mąki zwykłej (3/4) i mączki ziemniaczanej (1/3).
kawałki skrzydełek maczamy najpierw w cieście naleśnikowym potem w mieszance mącznej
i na bbbaaaaarrdzzzooo rozgrzany głęboki olej"
najlepiej przygotować dwa kawałki i sprawdzić czy są dobrze doprawione bo jednak ta potrawa potrzebuje dużo soli i właśnie tego pieprzu (pieprz można dostać bez problemy w każdym sklepie, ma kolor czerwony i jest z zrobiony z papryczek )"
http://wizaz.pl/forum/showthread.php?t=167496&highlight=kfc
Przepis bardzo łatwy i pyszny. Piersi z kurczaka pociąć na małe kotleciki (ja kroje na cztery podwojna piers), posypac przyprawa do kurczaka po staropolsku, włożyć do naczynia żaroodpornego posmarowanego majonezem, posmarować po wierzchu także majonezem i posypać płatkami kukurydzianymi. Wsadzamy do piekarnika 180 st, ok 30-40 min. Pychota!
z pomidorami:
piersi z kurczaka kroimi na nie za duże kotleciki, przyprawiamy, następnie panierujemy w mące,jajko, znowu mąka, smażymy na patelni, po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego
na patelnie :(jeśli olej sie nie przypalił można użyc tego od smażenia) por pokrojony w prążki (ja robie zwykle z jednej dużej piersi na dwa obiady to tak około 10 cm pora) + 2-3 pomidory pokrojone w kostke(obojętnie w sumie jak bo i tak sie rozgotuja) + troszkę rosółku winiary do smaku to wszystko chwilkę pod przykryciem na patelni, jak juz pomidory sie rozmiękczą dodajemy śmietanę z kartonika 12 - 18 %
tak przygotowany wywarem zalewamy piersi, można podawać odrazu, lub jeśli chcemy na potem to podgrzać w piekarniku (ale do przechowywania na póżniej napewno lepiej przykryć folią aluminiową)
kotleciki z cebulką:
kotlety z piersi robimy tak samo jak wyżej panierując w mące, na tłuszczy który został po smażeniu kroimi 3-4 cebule w krążki dodać rosołek i inne przyprawy do smaku, kotlety rozkładamy w naczyniu żaroodpornym rozkładając na każdym kilka krązków wcześniej przygotowanej miękkiej cebulki i układamy wartwami, mięsko zupelnie inaczej smakuje i jest bardzo miękkie ( można też zrobić ze schabu)
a i jeszcze do waszych przepisów wyżej do kotelcików w płatkach kukurydzianych ja dodaję jeszcze migdały ale takie malutkie nie płatki nie pamiętam teraz jak to sie fachowo nazywa ;) Smacznego
piersi z kurczaka kroimi na nie za duże kotleciki, przyprawiamy, następnie panierujemy w mące,jajko, znowu mąka, smażymy na patelni, po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego
na patelnie :(jeśli olej sie nie przypalił można użyc tego od smażenia) por pokrojony w prążki (ja robie zwykle z jednej dużej piersi na dwa obiady to tak około 10 cm pora) + 2-3 pomidory pokrojone w kostke(obojętnie w sumie jak bo i tak sie rozgotuja) + troszkę rosółku winiary do smaku to wszystko chwilkę pod przykryciem na patelni, jak juz pomidory sie rozmiękczą dodajemy śmietanę z kartonika 12 - 18 %
tak przygotowany wywarem zalewamy piersi, można podawać odrazu, lub jeśli chcemy na potem to podgrzać w piekarniku (ale do przechowywania na póżniej napewno lepiej przykryć folią aluminiową)
kotleciki z cebulką:
kotlety z piersi robimy tak samo jak wyżej panierując w mące, na tłuszczy który został po smażeniu kroimi 3-4 cebule w krążki dodać rosołek i inne przyprawy do smaku, kotlety rozkładamy w naczyniu żaroodpornym rozkładając na każdym kilka krązków wcześniej przygotowanej miękkiej cebulki i układamy wartwami, mięsko zupelnie inaczej smakuje i jest bardzo miękkie ( można też zrobić ze schabu)
a i jeszcze do waszych przepisów wyżej do kotelcików w płatkach kukurydzianych ja dodaję jeszcze migdały ale takie malutkie nie płatki nie pamiętam teraz jak to sie fachowo nazywa ;) Smacznego
Aga - z tych 2 podwójnych piersi(ok 1kg) wychodzi tego cała fura ;)
nasmażyłam chyba ok 16 placków :) czyli (teoretycznie)na 2 obiady dla naszej trójki ;) (w praktyce na jutro mamy już coś innego zaplanowanego - więc chodzimy i podjadamy placki ;P)
bałam się, czy to wszystko nie będzie mi się rozpadało na patelni :P ale ładnie się trzyma :]
no i akurat nie miałam sera w kawałku - wczoraj Mariusz(seromaniak) kupił 3 rodzaje sera w plasterkach ;) więc wzięłam ok 10dkg i drobniutko pokroiłam :]
następnym razem dam tarty :]
nasmażyłam chyba ok 16 placków :) czyli (teoretycznie)na 2 obiady dla naszej trójki ;) (w praktyce na jutro mamy już coś innego zaplanowanego - więc chodzimy i podjadamy placki ;P)
bałam się, czy to wszystko nie będzie mi się rozpadało na patelni :P ale ładnie się trzyma :]
no i akurat nie miałam sera w kawałku - wczoraj Mariusz(seromaniak) kupił 3 rodzaje sera w plasterkach ;) więc wzięłam ok 10dkg i drobniutko pokroiłam :]
następnym razem dam tarty :]
a ja ja robe pierś z kurczka to tak; myje pierś nastepnie rozkrajam i faszeruje grzybkami troch suszonych troche pieczarek przyprawiam pieprzem doddaje troche sera i zawiajm w foli do pieczenia tak pieke 35mnin w 180stopniach i pycha podaje z ziemniaczkami z koperkiem dzieciaki sie zajadaja piersia he he
Ola - też się bałam, czy się nie rozwali na patelni ;)
cebula, czerwona papryka i pieczarki - drobniutko pokrojone w kostkę i podsmażone :)
mąka ziemniaczana wymieszana z jajkami i przyprawami, do tego piersi pokrojone w kosteczkę - chwilę odczekać, dodać warzywka(podsmażone) i żółty ser :)
ładnie smażą się - dokładnie jak placki ziemniaczane ;)
bałam się też czy ten żółty ser się nie przypali - ale nie :)))
cebula, czerwona papryka i pieczarki - drobniutko pokrojone w kostkę i podsmażone :)
mąka ziemniaczana wymieszana z jajkami i przyprawami, do tego piersi pokrojone w kosteczkę - chwilę odczekać, dodać warzywka(podsmażone) i żółty ser :)
ładnie smażą się - dokładnie jak placki ziemniaczane ;)
bałam się też czy ten żółty ser się nie przypali - ale nie :)))
curry z najlepszego przepisu na świecie :
http://www.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=1892
cyt. "Kremowy Kurczak Curry na Ostro
autor: foody.pl
ocena:
(liczba głosów 12)
wyślij przepiswydrukuj przepis
Składniki: 4-6 porcji
4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy)
250 ml śmietany 18%
2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)
1 łyżka kurkumy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
½-1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
3cm drobno posiekanego korzenia imbiru (lub1 łyżeczka sproszkowanego)
1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
2 łyżeczki startej skórki z limonki (lub cytryny)
1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
olej
sól, pieprz
zielona papryka, pokrojona w paski, do dekoracji
Opis przygotowania: 40 minut
Kurczaka pokroić w kawałki i posypać solą oraz obficie pieprzem. W misce wymieszać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Do miski wrzucić i marynować przez 5 minut kawałki kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i deliktanie zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażyć przez 6-8 minut, kilkukrotnie mieszając, aby nie przywierał. Następnie zmniejszyć ogień i dodać cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Po czym zwiększyć ogień i dodać śmietany i szczyptę soli. Gotować dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Na sam koniec doprawić do smaku (w zależności jak bardzo chcemy, żeby było ostre) pieprzem kajeńskim oraz solą. Podawać z ryżem i udekorować pokrojoną w paski papryką, najlepiej zieloną.
wskazówki
Opcjonalnie do kurczaka możemy dodać świeżo posiekane liście kolendry lub/i kilka łyżek mleczka kokosowego."
http://www.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=1892
cyt. "Kremowy Kurczak Curry na Ostro
autor: foody.pl
ocena:
(liczba głosów 12)
wyślij przepiswydrukuj przepis
Składniki: 4-6 porcji
4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy)
250 ml śmietany 18%
2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)
1 łyżka kurkumy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
½-1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
3cm drobno posiekanego korzenia imbiru (lub1 łyżeczka sproszkowanego)
1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
2 łyżeczki startej skórki z limonki (lub cytryny)
1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
olej
sól, pieprz
zielona papryka, pokrojona w paski, do dekoracji
Opis przygotowania: 40 minut
Kurczaka pokroić w kawałki i posypać solą oraz obficie pieprzem. W misce wymieszać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Do miski wrzucić i marynować przez 5 minut kawałki kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i deliktanie zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażyć przez 6-8 minut, kilkukrotnie mieszając, aby nie przywierał. Następnie zmniejszyć ogień i dodać cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Po czym zwiększyć ogień i dodać śmietany i szczyptę soli. Gotować dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Na sam koniec doprawić do smaku (w zależności jak bardzo chcemy, żeby było ostre) pieprzem kajeńskim oraz solą. Podawać z ryżem i udekorować pokrojoną w paski papryką, najlepiej zieloną.
wskazówki
Opcjonalnie do kurczaka możemy dodać świeżo posiekane liście kolendry lub/i kilka łyżek mleczka kokosowego."
a ja robię w sosie śmietanowo pieczarkowym.
porcja dla 2-3 osób
pojedynczy filet z piersi
duża cebula
20dkg pieczarek
słodka śmietana 12 lub 18% 250 ml
pierś pokroić w kostkę ok 2 cm podsmażyć na oleju aż się delikatnie ze złoci, pokrojoną cebulę i pieczarki wrzucić do mięsa, smażyć ok 5 minut, wlać szklanęi wody i dusić pod przykryciem ok 15-20 minut.
wlać śmietanę i przyprawić do smaku, gotuję na małym ogniu jeszcze z chwilę aż sos zacznie gęstnieć.najlepiej smakuje z ryżem i surówką z kapusty.
porcja dla 2-3 osób
pojedynczy filet z piersi
duża cebula
20dkg pieczarek
słodka śmietana 12 lub 18% 250 ml
pierś pokroić w kostkę ok 2 cm podsmażyć na oleju aż się delikatnie ze złoci, pokrojoną cebulę i pieczarki wrzucić do mięsa, smażyć ok 5 minut, wlać szklanęi wody i dusić pod przykryciem ok 15-20 minut.
wlać śmietanę i przyprawić do smaku, gotuję na małym ogniu jeszcze z chwilę aż sos zacznie gęstnieć.najlepiej smakuje z ryżem i surówką z kapusty.
Kurczak w cieście piwnym:
Pierś pokroić na 4-6 pasków wzdłuż włókien mięsa, lekko rozbić, zamarynować przez min. pół godziny w sosie sojowym.
Przygotować ciasto jak na naleśniki, ale wodę/mleko zastąpić jasnym piwem, czyli: piwo, mąka, jajko, szczypta soli, plus sporo pieprzu.
Mięso maczać w cieście, smażyć w głębokim oleju na złoto. Podawać z ryżem i surówką.
Pierś pokroić na 4-6 pasków wzdłuż włókien mięsa, lekko rozbić, zamarynować przez min. pół godziny w sosie sojowym.
Przygotować ciasto jak na naleśniki, ale wodę/mleko zastąpić jasnym piwem, czyli: piwo, mąka, jajko, szczypta soli, plus sporo pieprzu.
Mięso maczać w cieście, smażyć w głębokim oleju na złoto. Podawać z ryżem i surówką.
A dziś zrobię takie w sosie pomidorowym (do makaronu):
piersi pokroić na małe kawałki, doprawić, podsmażyć na patalni razem z cebulką i papryką. Jak sie ładnie zarumieni dodać wywar z rosołu (albo prościej z kostki rosołowej) i koncentrat pomidorowy. Jak ktoś lubi mozna zabielić śmietanką. I gotowe :)))
piersi pokroić na małe kawałki, doprawić, podsmażyć na patalni razem z cebulką i papryką. Jak sie ładnie zarumieni dodać wywar z rosołu (albo prościej z kostki rosołowej) i koncentrat pomidorowy. Jak ktoś lubi mozna zabielić śmietanką. I gotowe :)))
ostatnio taką wersję robiłam:
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3046515,title,Kurczak-w-ciescie-francuskim,index.html?ticaid=6b51e
Rewelacja - super wygląda, jeszcze lepiej smakuje a nie wymaga dużo pracy :)
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3046515,title,Kurczak-w-ciescie-francuskim,index.html?ticaid=6b51e
Rewelacja - super wygląda, jeszcze lepiej smakuje a nie wymaga dużo pracy :)
Ten sam przepis w 2 wersjach:
1) roladki "imprezowe"
2) rolady "obiadowe"
w zależności od wersji: pokroić piersi w paseczki (imprezowe), bądź rozbić w formie kotletów (obiadowe).
Do środka rolad włożyć suszone śliwki (opleść je mięsem) a wokoło takiej rolady okręcić plaster boczku wędzonego. Przebić wykałaczką.
Te małe smażę na patelni, te większe można upiec w piekarniku.
Co do przypraw: sól, pieprz, papryka słodka + ostra.
Naprawdę są mega pyszne, zwłaszcza ta wersja imprezowa, gdyż na zimno też się sprawdzają.
1) roladki "imprezowe"
2) rolady "obiadowe"
w zależności od wersji: pokroić piersi w paseczki (imprezowe), bądź rozbić w formie kotletów (obiadowe).
Do środka rolad włożyć suszone śliwki (opleść je mięsem) a wokoło takiej rolady okręcić plaster boczku wędzonego. Przebić wykałaczką.
Te małe smażę na patelni, te większe można upiec w piekarniku.
Co do przypraw: sól, pieprz, papryka słodka + ostra.
Naprawdę są mega pyszne, zwłaszcza ta wersja imprezowa, gdyż na zimno też się sprawdzają.