Widok

Piersi z kurczaka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Macie jakies przepisy na piersi z kurczaka, zwykle kotlety juz mi sie znudzily?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robie tak samo tylko duuuzo pieprze i sole bo inaczej jest mdłe, a jak się dobrze doprawi to super smakuje
haha to uwaga do piersi z marchewką ale sporo dalej się wyświetliło :(
Ten sam przepis w 2 wersjach:
1) roladki "imprezowe"
2) rolady "obiadowe"
w zależności od wersji: pokroić piersi w paseczki (imprezowe), bądź rozbić w formie kotletów (obiadowe).
Do środka rolad włożyć suszone śliwki (opleść je mięsem) a wokoło takiej rolady okręcić plaster boczku wędzonego. Przebić wykałaczką.
Te małe smażę na patelni, te większe można upiec w piekarniku.
Co do przypraw: sól, pieprz, papryka słodka + ostra.
Naprawdę są mega pyszne, zwłaszcza ta wersja imprezowa, gdyż na zimno też się sprawdzają.
ja z piersi kurczaka robie kieszonki z szpinakiem i serem feta oraz kieszonki z serem plesniowym i ananasami i na patelnie aby zrumienic z kazdej strony na zloto,,,pycha

wczesniej piersi mocze w mleku okolo 2 h
ja dwa dni temu zrobiłam placuszki z piersi ;) nawciągaliśmy się samych - bez ziemniaków czy surówki ;) nawet Gabrysiowi bardzo smakowały :]
ostatnio taką wersję robiłam:
http://o-pysznym-jedzeniu.bloog.pl/id,3046515,title,Kurczak-w-ciescie-francuskim,index.html?ticaid=6b51e

Rewelacja - super wygląda, jeszcze lepiej smakuje a nie wymaga dużo pracy :)
pierś podsmazam na patelni posypuje karu dosaje przeszklona cebulke i pieczarki i faszeruje wczesniej usmazonymi nalesniki posypuje serem i pycha
Piersi z kurczaka na jutro wyciągnięte z zamrażalki hmmm co tu wybrać? Suszone pomidorki są, fetę można kupić hmmm chyba już mam pomysł :)
nie zapominajcie o tym wątku ;-)
A dziś zrobię takie w sosie pomidorowym (do makaronu):

piersi pokroić na małe kawałki, doprawić, podsmażyć na patalni razem z cebulką i papryką. Jak sie ładnie zarumieni dodać wywar z rosołu (albo prościej z kostki rosołowej) i koncentrat pomidorowy. Jak ktoś lubi mozna zabielić śmietanką. I gotowe :)))
Kurczak w cieście piwnym:

Pierś pokroić na 4-6 pasków wzdłuż włókien mięsa, lekko rozbić, zamarynować przez min. pół godziny w sosie sojowym.

Przygotować ciasto jak na naleśniki, ale wodę/mleko zastąpić jasnym piwem, czyli: piwo, mąka, jajko, szczypta soli, plus sporo pieprzu.

Mięso maczać w cieście, smażyć w głębokim oleju na złoto. Podawać z ryżem i surówką.
podbijam, bo dziś pierś wzięłam na warsztat :)
mniam lubię fetę ale w tym wydaniu nie jadłam muszę spróbować:)
Boże az się obśliniłam :)))))))))) pyszności
Można nafaszerować suszonymi pomidorami i fetą, pyyycha
ja to mam z plackami ziemniaczanymi problem że mi sie przyklejają i obawiam sie ze te tez będą:(
a ja robię w sosie śmietanowo pieczarkowym.
porcja dla 2-3 osób
pojedynczy filet z piersi
duża cebula
20dkg pieczarek
słodka śmietana 12 lub 18% 250 ml
pierś pokroić w kostkę ok 2 cm podsmażyć na oleju aż się delikatnie ze złoci, pokrojoną cebulę i pieczarki wrzucić do mięsa, smażyć ok 5 minut, wlać szklanęi wody i dusić pod przykryciem ok 15-20 minut.
wlać śmietanę i przyprawić do smaku, gotuję na małym ogniu jeszcze z chwilę aż sos zacznie gęstnieć.najlepiej smakuje z ryżem i surówką z kapusty.
Zrobiłam te placuszki z piersią,super przepis:)
Polecam:)
curry z najlepszego przepisu na świecie :
http://www.foody.pl/strony/1/i/136.php?re_id=1892

cyt. "Kremowy Kurczak Curry na Ostro
autor: foody.pl
ocena:
(liczba głosów 12)
wyślij przepiswydrukuj przepis
Składniki: 4-6 porcji
4 filety z piersi kurczaka (po 200-250 g każdy)
250 ml śmietany 18%
2-3 łyżki tajskiej pasty curry (ew. 1-2 łyżki przyprawy curry)
1 łyżka kurkumy
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
½-1 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
3cm drobno posiekanego korzenia imbiru (lub1 łyżeczka sproszkowanego)
1/2 łyżeczki cukru, najlepiej brązowego
2 łyżeczki startej skórki z limonki (lub cytryny)
1 łyżka soku z limonki (lub cytryny)
olej
sól, pieprz
zielona papryka, pokrojona w paski, do dekoracji
Opis przygotowania: 40 minut
Kurczaka pokroić w kawałki i posypać solą oraz obficie pieprzem. W misce wymieszać posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli, posiekany imbir, sok z limetki, skórkę z limetki i jedną łyżkę oleju. Do miski wrzucić i marynować przez 5 minut kawałki kurczaka. Na dużej patelni rozgrzać olej i deliktanie zeszklić na nim posiekaną cebulę. Dodać zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażyć przez 6-8 minut, kilkukrotnie mieszając, aby nie przywierał. Następnie zmniejszyć ogień i dodać cukier, pastę curry, kurkumę i całość dokładnie wymieszać i gotować przez około 1 minutę. Po czym zwiększyć ogień i dodać śmietany i szczyptę soli. Gotować dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając. Na sam koniec doprawić do smaku (w zależności jak bardzo chcemy, żeby było ostre) pieprzem kajeńskim oraz solą. Podawać z ryżem i udekorować pokrojoną w paski papryką, najlepiej zieloną.
wskazówki
Opcjonalnie do kurczaka możemy dodać świeżo posiekane liście kolendry lub/i kilka łyżek mleczka kokosowego."
Moj przepis na kotleciki z piersi z kurczaka

Pierś kroję w drobną kosteczkę, solę i pieprzę dodaję jedno jajko, łyżeczkę mąki, łyżeczkę majonezu i świeżą natkę pietruszki i odstawiam do lodówki na 30min. Mięszam i smaże malutkie placuszki.
Pycha
Ola - też się bałam, czy się nie rozwali na patelni ;)

cebula, czerwona papryka i pieczarki - drobniutko pokrojone w kostkę i podsmażone :)
mąka ziemniaczana wymieszana z jajkami i przyprawami, do tego piersi pokrojone w kosteczkę - chwilę odczekać, dodać warzywka(podsmażone) i żółty ser :)

ładnie smażą się - dokładnie jak placki ziemniaczane ;)

bałam się też czy ten żółty ser się nie przypali - ale nie :)))

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry