Odpowiadasz na:

Re: Piersi z kurczaka

z pomidorami:
piersi z kurczaka kroimi na nie za duże kotleciki, przyprawiamy, następnie panierujemy w mące,jajko, znowu mąka, smażymy na patelni, po usmażeniu przekładamy do naczynia... rozwiń

z pomidorami:
piersi z kurczaka kroimi na nie za duże kotleciki, przyprawiamy, następnie panierujemy w mące,jajko, znowu mąka, smażymy na patelni, po usmażeniu przekładamy do naczynia żaroodpornego
na patelnie :(jeśli olej sie nie przypalił można użyc tego od smażenia) por pokrojony w prążki (ja robie zwykle z jednej dużej piersi na dwa obiady to tak około 10 cm pora) + 2-3 pomidory pokrojone w kostke(obojętnie w sumie jak bo i tak sie rozgotuja) + troszkę rosółku winiary do smaku to wszystko chwilkę pod przykryciem na patelni, jak juz pomidory sie rozmiękczą dodajemy śmietanę z kartonika 12 - 18 %
tak przygotowany wywarem zalewamy piersi, można podawać odrazu, lub jeśli chcemy na potem to podgrzać w piekarniku (ale do przechowywania na póżniej napewno lepiej przykryć folią aluminiową)

kotleciki z cebulką:
kotlety z piersi robimy tak samo jak wyżej panierując w mące, na tłuszczy który został po smażeniu kroimi 3-4 cebule w krążki dodać rosołek i inne przyprawy do smaku, kotlety rozkładamy w naczyniu żaroodpornym rozkładając na każdym kilka krązków wcześniej przygotowanej miękkiej cebulki i układamy wartwami, mięsko zupelnie inaczej smakuje i jest bardzo miękkie ( można też zrobić ze schabu)

a i jeszcze do waszych przepisów wyżej do kotelcików w płatkach kukurydzianych ja dodaję jeszcze migdały ale takie malutkie nie płatki nie pamiętam teraz jak to sie fachowo nazywa ;) Smacznego

zobacz wątek
14 lat temu
~Nikiforka

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry