Widok

Pierwsza Komunia

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny,czy macie może pomysły co kupić chrześniaczce na Pierwszą Komunię? Nie chcę dawać pieniędzy.Słucham propozycji ;-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja myślę, że też musimy wziąść pod uwagę uczucia dzieci ;bo jednak te prezenty są dla dzieci a nie dla nas, wczujmy się trochę w dzieciaki oczywiście że mamy kupić pamiątkę dla dzieci ,ale taką która by je cieszyła i nie ma co sie silić na mądre pamiątki tylko na takie które przyniosą radość dziecku bo nawet my nie cieszymy się z nietrafionych prezentów które wrzucamy gdzieś na spód szafki; a ustaliłyśmy przecież że my jednak też czekałyśmy na prezenty jak miałyśmy komunię więc czy czekałyśmy na encyklopedię czy coś takiego? Takie rzeczy niech kupią rodzice a my sprawmy dziecku radość

oki rozumiem że dziecko ma być zadowolone ale przecierz mozna zapytać dziecko co chce a nie zaraz po 500 zł pchać w koperte dla mnie to chore
z resztom nie ma pamietać ze ma bogatego chrzestnego tylko że 1 raz przyjeło komunie a teraz jak się na to wszytsko patsze to w tym dniu to chyba ma najmiejsze znaczenie rodzice robia dziecia mini wesela i dziecko nie mysli o tym co sie w jego życiu ważnego wydaży tylko o prezentach

Ja nie twierdzę że wepchnięcie dziecku 500 stówek to dla niego super radość, ale pomyślmy co takie dziecko by ucieszyło a nie uszczęśliwiajmy je na siłę mądrymi pamiątkami, a to że rodzice robią z tego mini wesele to naprawdę nie jest wina dziecka i wątpię aby nasz mądry prezent miał zmienić nastawienie dziecka do przyjęcia pierwszej komunii;

no nie masz racje
mnie to normalnie zaszokowało co się dzieje w dzisiejszych czasch szok :)

niech juz na chrzciny zaczna sypać takimi prezentami i kasa na pszecierz sie na starsze lata przyda

a tak swoją drogą to ciekawe co teraz dostaje sie na chrzciny bo mnie to teraz jakoś bardziej interesuje, i ciekawe czy my do komunii nie zwarjujemy i też nie będziemy robić mini wesel

moja droga to beda takie szasy ze do juz beda komunie na 150 osób wesela żadne mini :)

witam,
ja mam w tym roku komunie chrzesniaka, a ze jestem przeciwna prezentom typu komputer, aparat itp, to kupiliśmy 8 tomowa encyklopedie pwn, na pewno sie przyda, w dobe komputerow niestety niewiele dzieci potrafi docenic ksiazki ... a szkoda,
pozdrawiam

dorotazab22 napisał(a):

> mnie to normalnie zaszokowało co się dzieje w dzisiejszych
> czasch szok :)
>
>

dla mnie tez i bardzo mi szkoda tych rodzicow ktorzy nie potrafia dzieciom wytlumaczyc ze NAJWAZNIEJSZY w tym dniu jest SAKRAMENT a nie jakies prezenty.
Dziekuję za wszystkie odpowiedzi...aż tak się temat rozwinął ;-) Nie stać mnie na komputer, a aparat mają rodzice. Poza tym to jest Sakrament i nie prezenty są najważniejsze. Podoba mi sie pomysł z Encyklopedią i z Biblią. Chyba własnie kupię złoty łańcuszek, kolczyki do tego albo pierścionek i Biblię dla dzieci na pamiątkę.
U mnie stanęło na zegarkach - i dla chłopca i dla dziewczynki. Prezenty muszą być takie same bo dzieciaki mają komunię w jednym dniu, chodzą do jednej klasy i na pewno będą porównywać prezenty. Nie chcę, żeby któreś czuło się "pokrzywdzone".
Super pomysł z tymi zegarkami ;)

My kupiliśmy aparat HP. W Auchan są teraz w promocji. Akurat dla 9 letniego dziecka. ;)

Ok. Wszytsko pięknie. Ale ja mam większy problem...Chrzesniaczka mojego męża jest raczej rozpieszczonym dzieckiem i wszsytko ma. Komputer, wieżę, rower, rolki, zegarki, telefon, aparat fotograficzny itp... Książek nie czyta i raczej nie ma poważnych zainteresowań.. Na komunię ma dostać pieska na ktorego mieliśmy zlożyć się razem z jej rodzicami i dziadkami. Wszystko fajnie, pomysł udany bo może piesek nauczy ją odpowiedzialności. Tyle że dziadkowie się wycofali ze zbiorowego prezentu a piesek kosztował, bagatela, 2500 zł... I co, mamy złożyć się po 1200 zł??? Pomóżcie.....
my jedziemy 04 maja na komunię i kupujemy aparat cyfrowy ze stacją dokującą, czyli z podręczną drukarką zdjęć, do tego papier fotograficzny i tusze

papilio1@op.pl
Wyszperałam przed chwilą, może kogoś zainteresuje

- odnośnie prezentu:
http://www.opoka.org.pl/varia/komunia/jakiprezent.html

- szerzej na ten temat:
http://www.opoka.org.pl/varia/komunia/
Agacik napisał(a):

> Eech... ja pamiętam, że dostałam elektroniczny zegarek z Pewexu
> w komplecie z takim cienkim długopisem. Szczyt marzeń w 84
> roku:)
>
ja też taki dostałam, jeszcze kalkulator był do tego :)

Chrześniaczka marzy o rowerze, więc to jest moja myśl odnośnie prezentu. Myślałam też o rolkach, ale zdecydowałam się na rower, będę musiała poszukać jakiegoś fajnego ;-)
a my najprawdopodobniej kupimy kilka jazd konnych w prezencie i medalik
a ja mam pytanie dotyczące rocznicy pierwszej Komunii ...
czy coś się kupuje ?! bo dostaliśmy zaproszenie do męża chrześniaczki ... jakaś pamiątka, kwiatki ... ale chyba nic więcej co ?!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

do góry