Widok

Pierwsze Auto

Niedługo będę rozglądała się za swoimi pierwszymi czterema kółkami. Chce na ten cel przeznaczyć około 10 tys zł. Chciałabym zasięgnąć opinii, jakie auta polecacie i możecie zaliczyć do mało awaryjnych.. Dziękuję za opinię i pozdrawiam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

-Szafirowa, kocham cię !
-Jaq pogadamy prywatnie?

łohohohoho!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7

Jaq pogadamy prywatnie? Jeśli oczywiście masz czas :)

Jaq ja nie z tych, którzy wchodzą tu by ludzi gnoić..

Koszty poza ratą leasingową wyglądają tak: 0 - no chyba, że robisz od cholery kilometrów to trzeba zmienić opony/klocki/olej etc...
Z leasingiem bierzesz pakiet ubezpieczeń a serwis masz 2 lata darmowy w ASO - po 2 latach bierzesz nowe auto albo wykupujesz to które masz. Ale trzeba decydować w momencie podpisania umowy - bo są różne. Może być wyższa rata i korzystniejszy odkup albo odwrotnie... Osobiście nie widzę sensu wykupować auta - po co?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Szafirowa, kocham cię ! Ktoś mi podziękował a nie obsobaczył na forum. Niebywałe, jak sukces naszych skoczków.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fakt, strzeliłam dubel z Mikro - sorry, przegapiłam. Nie wiem, na czym polega trik, ale generalnie seaty lepiej od skody stoją z blachą - sprawdzone u siebie i znajomych. Ara wyskoczył z leasingiem i to nie jest zły pomysł, choć nie wiem, jak wyglądają koszty w razie 'W'. Raven z kolei słusznie zwraca uwagę na fachurę przy boku w momencie negocjacji - podstawa moim zdaniem, chyba że bierzesz auto od znajomego znając historię pojazdu... I tak dalej. Reasumując - wbrew pozorom każdy z piszących wniósł coś wartego uwagi. Przejrzyj na spokojnie, Szafirku - zyskasz obraz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

jaq dziękuję :)

Nie bądź taki mądry
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

@Szafirowa:
Po pierwsze: Twoje pytanie nieporównanie bardziej nadaje się na forum "motoryzacja" niż HP.
Po drugie: na forum "motoryzacja" tego typu pytanie pada dość regularnie. Wystarczyło prześledzić kilka takich wątków.
Po trzecie: mimo, że na forum "motoryzacja" (teoretycznie przynajmniej) jest znacząco więcej osób orientujących się w zadach i waletach różnych marek, to i tak dyskusja zbytnio nie odbiega od tego, co widzisz w niniejszym wątku. Bo dla jednej osoby tylko marka X a dla drugiej tylko Y. Plus masa zasłyszanych legend i stereotypów.

A moja prywatna opinia:
Dyszka na pierwsze auto wydaje mi się za dużo. Za połowę tej ceny kupisz coś, czym bezproblemowo pojeździsz kilka lat. W tym czasie sama się przekonasz, czego od auta oczekujesz, co Ci odpowiada a co drażni.
I drugie juz kupisz sobie takie, jakie Ci pasuje.

Bo na razie Twoje szukanie przypomina (również dosyć częste) wątki "Przeprowadzam się do Trójmiasta. W jakiej dzielnicy radzilibyście zamieszkać?"
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Kurcze, przecież napisałam o seatach i skodach to samo, co Wiewióra, tylko zamiast korozja użyłam określenia rdzewienie...

Nie potrafiła zinterpretować i wyciągnąć istotnej dla niej informacji z tego co napisałeś - więc nie.

Nie zdążyłem skończyć edycji swojego wpisu, a rozmowa poszła już daaaaleko.
Ja nie zasłużyłem na dziękuję ?

Squirrel-lka dziękuję :))

Szafirowa, przecież ta rozmowa jest poważna, moje rady jak najbardziej są podyktowane doświadczeniem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szafirku, unikam używanych aut, głównie z wygodnictwa;) Ale skoda vs seat -> seat. Skody nawet na płycie VW sprawdzają się co najwyżej do 10 lat - po tym czasie (a nawet wcześniej) niedowołanie słychać gromkie chrupanie korozji, nawet w przypadku garażowania. Odradzam.

Nie oceniaj jak nie znasz!

Jednego mnie nauczyła tamnie "dyskusja". Tematów poważnych nie ma tu raczej co poruszać :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

>Ciesz się że łowca nie wystąpił w roli doradcy

Jeszcze nie wszystko stracone ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciesz się że łowca nie wystąpił w roli doradcy, to byś miała wtedy jazdę. No i weź człowieku odpowiedz na prośbę o pomoc. Never more !
Bym zapomniał, jeszcze jedna podpowiedź : ubezpieczenia OC ostatnio bardzo wzrosły. Na jej wielkość duży wpływ ma pojemność silnika, dlatego racjonalnym rozwiązaniem będzie coś pomiędzy 1,2 a 1,4 litra.
PS. Mikronezja : dlatego m.innymi poleciłem silnik benzynowy. Mało jest na rynku silników diesla o takich małych pojemnościach.

> Aleś drażliwa.

Może to PMS? U niektórych kobiet przybiera on postać chroniczną ;]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Inne tematy z forum Hydepark

Gdzie żyje się lepiej, w Polsce czy w Niemczech ? (3 odpowiedzi)

Ktoś ma jeszcze wątpliwości ? Jeżeli ktoś ma wątpliwości, to polecam rozmowę Miłosza Kłeczka z...

GODZINA ŁASKI (7 odpowiedzi)

8 grudnia między 12 a 13 Matka Boża, objawiając się w Święto Niepokalanego Poczęcia, 8 grudnia...

a to na rano ;) (347 odpowiedzi)

tiaaa...a to na rano. jakie szczęście, że nikt wcześniej na to nie wpadł :)...

do góry