Widok

Pionierzy dewolucji

Generalnie wszyscy ewolucjoniści, choć przede wszystkim lingwiści, zastanawiają się nad początkiem języka. Tego nie wiemy możemy snuć przypuszczenia, że w grę wchodziły gesty, mimika, burknięcia, chrząknięcia czy stęknięcia, wszelkiego rodzaju podszyte emochjami okrzyki, z których niektóre się utrwaliły i skonwencjonalizowały i dały początek językowi.

Czyli początku nie znamy, ale wydaje mi się, że mamy dane co do końca.

Otóż jesteśmy świadkami, że język, przynajmniej w pewnych kręgach społecznych, traci swoje poprzednie właściwości. Chyba wszyscy to wiedzą, bo się zetknęli z plagą wulgaryzmów, które przed parunastu laty atakowały uszy mieszkańców miast. Teraz jest ich znacznie mniej, ale uległy one pewnemu przesunięciu, pod wpływem innych zmian.

Oto słowa przestają znaczyć cokolwiek a stają się epitetami, okrzykami, wykrzyknikami,w których na czoło wybija się ich negatywna wartość emocjonalna. Wymawianie słów, a nawet całych zdań zaczyna nabierać charakteru bluzgu, plucia, obrzucania błotem, podporządkowanych emocjom i pozbawionych realnego sensu semantycznego. Z czasem zanikną, jako zbędne, niewyraźnie artykułowane sekwencje odrębnych zgłosek, a pozostaną emocjonalne warknięcia, charczenie i pierdzenie.

Jeżeli zajrzymy na niektóre portale i występujące na nich polemiki, to widać to zjawisko dewolucji w pełnej krasie. Na Hydeparku, chyba Państwo to zdążyli zauważyć, mamy nawet kilku pionierów tej dewolucji. A wiadomo skąd się ruch pionierów wziął.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

A tu, jak na zamówienie, potwierdzenie przedstawionej wyżej tezy:

https://wpolityce.pl/polityka/509235-wymowna-sonda-gw-czytelnicy-wyborczej-szokuja
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3

Nie no, Pysiek! "pierdzenie"?
Ja tam lubię burknięcia, chrząknięcia czy stęknięcia, a bywa, że i charczenie ma swój urok ha ha
O Boże! Dzięki Ci! Zaprawdę jesteś Wielki :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Robię to z troski i uczucia :] Nie walcz z naturą.
http://youtu.be/7sH9IzfFgtk
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mój skromny wywód na temat treści i formy wypowiedzi, odnoszący się przecież merytorycznie do tematu wątku, odpłynął w niebyt. A szkoda, bo można było by pokazać na przykładzie wpisów dwóch użytkowników tego forum, jak forma zasłania treść i gubi jej sens, oraz jak w paru słowach wyrazić jasno cel swojej wypowiedzi, bez zbędnych odniesień do historii, ewolucji i światopoglądu. O poglądach politycznych nie wspominając. A tymczasem bęc. Jedynym śladem do gdynianinie pozostało "pierdnięcie", o czym w swoim wpisie napomyka Lukrecja. Ni z gruchy, ni z pietruchy, dla tego kto nie widział całości. Pozostał zaś tylko autorski przyczynek do tej dyskusji, przynajmniej tak sądziłem : dyskusji. Bo od tego jest forum. Tak więc, trudno mi będzie przekazać sens mojej wypowiedzi, bez analizy przekazu w wykonaniu gdynianina. Nie odnoszę się do treści , bo niczym ona się nie wyróżnia od innych wpisów obu autorów. Można ją ganić lub nie, podobnie jak treści łowcy. Chciałem tylko odnieść się do formy, w jakiej można wyrazić zwoje zdanie. Nic innego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Szczęście nie sprzyja ludziom biernym. Trzeba je prowokować, zdobywać, trzeba po prostu na nie zasłużyć.
Theresa Révay

Powyższe niech sobie wezmą do serca frustraci, którzy nie potrafią ale czekają na dobre życie, jk np. panna, która za pewnej władzy ma więcej pieniędzy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Hydepark

Muza musi grać. (2542 odpowiedzi)

:) Dobrze jest jak gra, (co by nie zabrzmiał tytuł wątku zbyt autorytatywnie)....

muza na dziś (777 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Stop LGBT - wasze opinie na ten temat (3 odpowiedzi)

Cześć wszystkim! Ostatnio podczas spaceru zauważyłam na ulicy bilbordy z hasłem Stop LGBT....

do góry