Widok
Płyta indukcyjna w starym bloku
Czy ktoś z was ma płytę indukcyjną w bloku ze starej płyty? Z tego co poczytałam żeby podłączyć płytę potrzebna jest tzw. siła, a u mnie w domu mamy kable miedziane o przekroju 3 a do licznika na klatce doprowadzony jest przewód 2,5. Znacie się może na tym czy da się jakoś podłączyć taką płytę nie robiąc zbyt wielu przeróbek, liczę się z wymianą kabla w domu ale jeżeli chodzi o klatkę to wyglądałoby to dużo gorzej. Może ktoś ma podłączoną płytę bez przeróbek i sprawnie działa.
do płyty indukcyjnej musisz mieć poprowadzoną osobną fazę i zwiększoną moc przyłączeniową przez dostawcę energii. Bez osobnego kabla nie da rady. Podobno są jakieś płyty które można podłączyć do słabszej instalacji ale gwarancji tego, że będzie to działać i w momencie włączenia czajnika i mikrofali nie wywali korków tego nikt nie zapewni.
Ze swojej strony musisz wymienić kabel do zabezpieczenia, ktore najczęsciej znajduje się na klatce schodowej.
W przypadku firmy energa zwiększenie mocy trwa kilka miesięcy jest i drogą przez mękę :P 15 podań do podania, na każdą odpowiedź trzeba czekać od 14 do 30 dni, dostać się do punktu obsługi klienta jest niemożliwe, łatwiej wysłać pocztą :P W moim przypadku pierwszy wniosek złożony w połowie lipca i w połowie listopada JUŻ mogłam cieszyć się płytą :P
Ze swojej strony musisz wymienić kabel do zabezpieczenia, ktore najczęsciej znajduje się na klatce schodowej.
W przypadku firmy energa zwiększenie mocy trwa kilka miesięcy jest i drogą przez mękę :P 15 podań do podania, na każdą odpowiedź trzeba czekać od 14 do 30 dni, dostać się do punktu obsługi klienta jest niemożliwe, łatwiej wysłać pocztą :P W moim przypadku pierwszy wniosek złożony w połowie lipca i w połowie listopada JUŻ mogłam cieszyć się płytą :P
Moja mama właśnie tuż przed tymi świętami wymieniła starą płytę elektryczną na indukcyjną - firmy e.... z możliwością regulacji mocy. Działa bez zarzutu póki co, już wszystkie palniki były w ruchu, piekarnik również chodził, plus pralka i odkurzacz i korków nie wywaliło. Blok z początku lat 80, także żadnej siły nie ma, ani zabaw z elektrownią w podania i przeróbki instalacji.
Nic nie musisz robić.
w blokach (SZCZEGÓLNIE starych) nie powinno się stosować 3-fazowych płyt indukcyjnych (tych z "siłą" na 400V) bo wypier*olisz instalację sobie i sąsiadom ;) - tzn jest taka opcja...
kuchenke 230V z dwoma 'palnikami' natomiast możesz ŚMIAŁO podpiąć pod kabel 3mm bez zastanowienia
a co do takiej z czterema:
maksymalna moc takiej kuchenki to z ~7kW (dla 4 palników), przy czym jej sterownik nie powinien pozwolić, żeby ta wartość została osiągnięta (znaczy żeby działały wszystkie 4 jednocześnie)
nie bede nudził o fazach, załóżmy, że max działa na 3.5kW - czyli przy napięciu 230V daje to prąd 15A
dolicz czajnik 2000W, jak wspomniał kolega wyżej + mikrofale 800W:
6.3kW -> 27.4A
musisz sprawdzić jaki masz DOKŁADNIE kabel w ścianie...
generalnie żeby nie zrobić z kabla pochodni potrzebujesz średnice kabla około 1mm2 na każde 8A (kabel miedziany) lub 4A (kabel aluminiowy) - pisałeś, że masz miedziany, więc luz ;)
8x3 = 32, a Ty masz max ~28 więc jeszcze 4 ampery dało by się docisnąć ;p
jak masz w domu 3mm2 to spokojnie Ci wystarczy na kuchenke która ma w specyfikacji 7kW + czajnik el. 2000W + mikrofala 800W - żarówki, i oświetlenie ma tu marginalne znaczenie więc pomijam...
nie wiem natomiast jak jest z kablem na klatce... ale jeśli jest 10 mieszkań, i każdy by włączył czajnik + pranie w sobote, to powinno wywalić blok w kosmos - a nie wywala - więc tym się zupełnie nie przejmuj ;)
w blokach (SZCZEGÓLNIE starych) nie powinno się stosować 3-fazowych płyt indukcyjnych (tych z "siłą" na 400V) bo wypier*olisz instalację sobie i sąsiadom ;) - tzn jest taka opcja...
kuchenke 230V z dwoma 'palnikami' natomiast możesz ŚMIAŁO podpiąć pod kabel 3mm bez zastanowienia
a co do takiej z czterema:
maksymalna moc takiej kuchenki to z ~7kW (dla 4 palników), przy czym jej sterownik nie powinien pozwolić, żeby ta wartość została osiągnięta (znaczy żeby działały wszystkie 4 jednocześnie)
nie bede nudził o fazach, załóżmy, że max działa na 3.5kW - czyli przy napięciu 230V daje to prąd 15A
dolicz czajnik 2000W, jak wspomniał kolega wyżej + mikrofale 800W:
6.3kW -> 27.4A
musisz sprawdzić jaki masz DOKŁADNIE kabel w ścianie...
generalnie żeby nie zrobić z kabla pochodni potrzebujesz średnice kabla około 1mm2 na każde 8A (kabel miedziany) lub 4A (kabel aluminiowy) - pisałeś, że masz miedziany, więc luz ;)
8x3 = 32, a Ty masz max ~28 więc jeszcze 4 ampery dało by się docisnąć ;p
jak masz w domu 3mm2 to spokojnie Ci wystarczy na kuchenke która ma w specyfikacji 7kW + czajnik el. 2000W + mikrofala 800W - żarówki, i oświetlenie ma tu marginalne znaczenie więc pomijam...
nie wiem natomiast jak jest z kablem na klatce... ale jeśli jest 10 mieszkań, i każdy by włączył czajnik + pranie w sobote, to powinno wywalić blok w kosmos - a nie wywala - więc tym się zupełnie nie przejmuj ;)
Czyli jeżeli zamierzamy kupić płytę indukcyjna firmy e... z czterema palnikami o mocy przyłączeniowej 230 V to możemy ją podłączyć pod te miedziane kable o grubości 3mm które mamy ? Zawsze można uważać żeby nie włączać jednocześnie czajnika, a poza tym kable które miałyby iść do płyty mają osobny korek tylko pod piekarnik i tę płytę. Tylko pytanie czy ta moc przyłączeniowa do licznika jest wystarczająca jest na nim napisane 2,5 230v jeżeli dobrze przeczytałam. Aha i do energi też dzwoniłam i się pytałam i nikt mi nic nie wspomniał ze jest w ogóle taka konieczność żeby zmieniać moc.
Pismo do spółdzielni o zgodę na podłączenie 3 fazy.
Pismo do Energi o warunki techniczne.
Zatwierdzić warunki ze spółdzielnią (u nas - rozdzielnia w piwnicy, zgoda spółdzielni na poprowadzenie kabla przez komin).
Opłata do Energi za podłączenie 3 fazy, oświadczenie elektryka o spełnieniu warunków technicznych.
Po jakimś czasie umowa z Energą do podpisania i odesłania, wymiana licznika.
Za elektryka akurat nic nie płaciliśmy, bo mamy w rodzinie, ceny kabli, skrzynek i innych materiałów nie znam, bo były "w prezencie" ;) Opłata do Energi to było jakieś 800zł.
Pismo do Energi o warunki techniczne.
Zatwierdzić warunki ze spółdzielnią (u nas - rozdzielnia w piwnicy, zgoda spółdzielni na poprowadzenie kabla przez komin).
Opłata do Energi za podłączenie 3 fazy, oświadczenie elektryka o spełnieniu warunków technicznych.
Po jakimś czasie umowa z Energą do podpisania i odesłania, wymiana licznika.
Za elektryka akurat nic nie płaciliśmy, bo mamy w rodzinie, ceny kabli, skrzynek i innych materiałów nie znam, bo były "w prezencie" ;) Opłata do Energi to było jakieś 800zł.
1. moc przyłączeniowa podawana jest w kW
2. moc przyłączeniowa to najwyższa moc jakiej może wymagać urządzenie
więc na pewno kuchenka nie ma mocy przyłączeniowej 230, a już na pewno nie Voltów ;)
pokaż mężowi moje obliczenia, i zapytaj jego ;PPP
albo sprawdź w manualu od płyty ile ma kW albo W - powinno być coś koło 7000-10000W (lub 7-10 kW)
2. moc przyłączeniowa to najwyższa moc jakiej może wymagać urządzenie
więc na pewno kuchenka nie ma mocy przyłączeniowej 230, a już na pewno nie Voltów ;)
pokaż mężowi moje obliczenia, i zapytaj jego ;PPP
albo sprawdź w manualu od płyty ile ma kW albo W - powinno być coś koło 7000-10000W (lub 7-10 kW)
Witam! Wlasnie skonczylam remont mieszkania w starym bloku (pozny Gierek). Mam podlaczona plyte indukcyjna bez zadnej sily. Dzisiejsze plyty sa "inteligentne" i nie potrzeba sily ale... nie moge uzywac wszystkich czterech plyt na maksa jednoczesnie akurat ja takiej potrzeby nie mam. Nie pamietam jak to dokladnie ale napewno dwie na maksa a dwie na mniej. Znam sie na tym jak kura na pieprzu ale uzywam plyte juz od polowy grudnie i jest OK. Radze porozmawiac w sklepie z dobrym sprzedawca. Ja na takiego trafilam w Media Markt . Zycze powodzenia
Ja dzisiaj miałam jednocześnie używaną płytę na 2 palnikach, pralkę, wiertarkę, odkurzacz i czajnik elektryczny. Żadnych korków nie wywaliło, światło nawet odrobinę nie przygasło. Wydaje mi się, że kuchnię indukcyjną instaluje się po to, żeby było wygodnie, a nie żeby za każdym razem pilnować się, czy nie ma się zbyt dużo urządzeń włączonych i czy nie wywali korków.
Przewody miedziane o przekroju 3mm??? Nie słyszałem - znany mi jest 1,5; 2,5, potem 4, 6, 10, 16.... ale 3?
Kolejna sprawa - to że coś "jest podłączone i sprawnie działa" nawet jakiś czas po podłączeniu to nie znaczy, że przewody nie są przeciążone. Bezpieczniki b.szybko wyłączają przy zwarciu, przeciążenie nie wyłącza ich tak szybko. W tym czasie często izolacja jest wielokrotnie przegrzewana aż do upalenia dnia pewnego. Wtedy zdziwienie - jak to się stało, przecież było dobrze.
Niektórzy "magicy", którzy coś tam widzieli i słyszeli nie powinni się wypowiadać bo więcej to szkody niż pożytku. Jestem elektrykiem od dwudziestu lat i wciąż wszystkiego nie wiem. Trochę pokory a będzie bezpieczniej
Kolejna sprawa - to że coś "jest podłączone i sprawnie działa" nawet jakiś czas po podłączeniu to nie znaczy, że przewody nie są przeciążone. Bezpieczniki b.szybko wyłączają przy zwarciu, przeciążenie nie wyłącza ich tak szybko. W tym czasie często izolacja jest wielokrotnie przegrzewana aż do upalenia dnia pewnego. Wtedy zdziwienie - jak to się stało, przecież było dobrze.
Niektórzy "magicy", którzy coś tam widzieli i słyszeli nie powinni się wypowiadać bo więcej to szkody niż pożytku. Jestem elektrykiem od dwudziestu lat i wciąż wszystkiego nie wiem. Trochę pokory a będzie bezpieczniej