Widok

Pociągi SKM co 30 minut. Do końca maja

Opinie do artykułu: Pociągi SKM co 30 minut. Do końca maja.

To będzie miesiąc wielkiego tłoku i nerwów w kolejkach SKM. Z powodu remontu przystanku Wzgórze św. Maksymiliana pociągi na trasie Gdańsk - Gdynia kursować będą co pół godziny. Utrudnienia dadzą się we znaki też za Chylonią.Na remontowanym od lutego przystanku rozpoczynają się prace torowe, które potrwają do końca maja. W tym miejscu pociągi będą więc musiały jeździć jednym torem.- Spowoduje to zmniejszenie częstotliwości przejazdu pociągów pomiędzy tymi stacjami do 30 minut - zapowiada ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Byłem obecny

Cały peron się śmiał z tej farsy (część przez łzy).

tłok w wagonach

Miałam dzisiaj przyjemność podróżować SKM. Koszmar. Opóżnienia, postój w Gdyni Stoczni 20 minut. Zwracam sie do ludzi decyzyjnych w SKM, tych myślących, prosze o ponowne przemyślenie sprawy - likwidując połączenia, wydłużcie może ilość wagonów! Rano jechałam w pociągu 2 składowym, wracalam w 3. Przy tym tłoku 4 wagony to mało!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

równo 10 minut się idzie :) wiem, bo mieszkam i sam będę tak chodził teraz ;)

Z opinii ludzi, wywnioskować można, że nie zauważysz różnicy.

Dopóki nie skończy się maj. A potem? Upewnij się, czy aby na pewno rozkład jazdy Przewozów Regionalnych nie pasuje Ci. Sprawdź, nim wyciągniesz pochopne wnioski.

to teksanska masakra piłą mechaniczną

Nie dość, że płacę za bilet duże pieniądze to jeszcze na czas do pracy nie mogę dojechać..Niby rozkład zmieniony a i tak jeżdzą jak chcą..Zimą trakcje pękały, jesienią wiatr je zrywał a latem remontują..pół życia spędzę czekając na skm, a niestety jestem uzależniona...masakra jakaś!!!
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0

Trasa Gdańsk Politechnika-Rumia

Jak dzis sie podróżowało w ciągu dnia na trasie Gdańsk Politechnika-Rumia?Jak długo pokonywaliście tą drogę jadąc tylko skm? Ja jechałem 2 pociągami skm plus 2 autobusami i trasa pokonana w ciągu 1,5 h. A wyglądało to tak: 1 skm: Gdańsk Pol.-Sopot; 2 skm: Sopot-Gdynia Redłowo; ponieważ nie chciałem czekać na opóźniony pociąg i niewiadomą co do ilości przesiadek przymusowych to 1 autobus darmowy (w ramach biletu SKM )Gdynia Redłowo-Gd.Gł, 2 autobus płatny!!! Gdynia Gł-Rumia
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

SKM - nadal czasy PRL

Smutna prawda o SKM:
- "nowoczesne" tabory z napisem VIP (taki pomarańczowy, najbardziej zdezelowany), te nowe to rzadkość (najczęściej na plakatach i stronach internetowych aby mydlić oczy dyrekcji jak jest kolorowo)
- dezinformacja - nie było wcześniej informacji dla klientów o remoncie i utrudnieniach (przynajmniej z osobami z jakimi rozmawiałem nikt nie widział info ani w sieci ani na peronach)
- osiągane kosmiczne prędkości (chyba kwestia torowisk)
- niby na peronach są głośniki, w pociągach również ale: na peronie w Redłowie słychać to co w Gdyni Głównej, a w pociągach głośniki milczą lub w tych nowych cichutko coś w nich brzęczy ale tylko zapowiedzi o stacjach (czy ten kto zamawiał myślał że w pociągu jest absolutna cisza ? z tych głośników komunikat powinien obudzić nieboszczyka)

P.S.
A teraz gdy jest remont to KOSZMAR!!!! Powinni rozważyć puszczanie po 3 składy bo ludzie na peronach zostają. Proponuję dyrekcji SKM aby osobiście z Redłowa o 16:00 przejechali się pociągiem do Wejherowa. Czysta przyjemność :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

tak ,to najlepszy pomysl, jeśli do pracy/na uczelnię jest niedaleko. Gorzej zasuwać z Gdańska do Gdyni...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

niech robią modernizacje, ale nikt z zarządu tak na prawdę nie wie jaka to katorga

dla tych co podróżują.. może gdyby jeździli skm-kami na co dzień, to wiedzieliby dlaczego ludzie tak się buntują.. jeśli jeszcze wraz z modernizacjami poprawiały się warunki podróży... ale one jakoś się nie zmieniają..
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

A wiecie czemu toto się tak wlecze?

Moim zdaniem chodzi o zużycie prądu - SKM powoluuutku sobie przyspiesza, jak jest w 1/3 drogi to jedzie właściwie siłą rozpędu a potem powoluutku sobie hamuje, żeby zużyć prądziku jak najmniej. Zyski się maksymalizuje kosztem pasażerów, którzy jadą jak za daawnych czasów wąskotorówką (bo średnia prędkość to 30 km/h). Chyba, że znacie inne powody wleczenia się SKM. Podpowiem - nie chodzi tu o częstotliwość stacji, bo tego typu koleje są nie tylko w Polsce ale tylko u nas się tak wloką.

A wiecie czemu toto się tak wlecze?

Moim zdaniem chodzi o zużycie prądu - SKM powoluuutku sobie przyspiesza, jak jest w 1/3 drogi to jedzie właściwie siłą rozpędu a potem powoluutku sobie hamuje, żeby zużyć prądziku jak najmniej. Zyski się maksymalizuje kosztem pasażerów, którzy jadą jak za daawnych czasów wąskotorówką (bo średnia prędkość to 30 km/h). Chyba, że znacie inne powody wleczenia się SKM. Podpowiem - nie chodzi tu o częstotliwość stacji, bo tego typu koleje są nie tylko w Polsce ale tylko u nas się tak wloką.

wiem o tym, bo sprintery dłużej stoją na głownych stacjach niż jadą, ale

mimo to zawsze byłoby to jakieś - chociaż niewielkie - ułatwienie

Sprinter? Nie żartuj

Nazwa "sprinter" jest tak samo adekwatna do szybkości jazdy jak "Szybka Kolej Miejska". To ponury żart zarządu.

kiedyś muszą to zrobić!!

Jakieś utrudnienia muszą być przy takich inwestycjach!! Trzeba to przeżyć, żeby później się już tylko cieszyć kolejnym pięknym peronem!! Jak się nie podoba poprawianie naszych widoków i komfortu, to wskakiwać na rower, skuter itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6

to nie jest normalne..

ceny biletów zwiększają się, a ludzie jeżdżą w coraz gorszych warunkach. zwykły wyzysk. skmki nigdy nie są na czas, co więcej mają coraz krótsze składy i jeden leży na drugim. mogliby chociaż puścić dużo więcej sprinterów. ale po co ludziom ułatwiać życie?

Co za różnica czy modernizują czy nie?

Co za różnica czy modernizują czy nie? SKM jak 20 lat temu jeździły powoli tak teraz jeżdżą w tym samym żółwim tempie. Wymieniają fotele nieraz ale przy tym wycieczkowym tempie jazdy to powinni raczej fotele bujane dawać albo miejsca sypialne. Żenada. Niestety, muszę jeździć tymi powolniakami. Świat idzie do przodu a SKM nadal powoluuutku sobie sunie. Niech to zmienią na Turystyczna Kolej Krajobrazowa i będzie ok.

Co za idiotyzm

Jeździsz samochodem, bo lubisz? Z reguły ludzie używają pojazdów, żeby się przemieszczać a przyjemności czerpią z innych rzeczy. Teraz wiem skąd te korki - po prostu każdy sobie cały dzień jeździ.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

To są jakieś jaja !!!

Osoba, która wymyśliła, że skm będą jeździć co 30 minut powinna chociaż raz! przejechać się nią w godzinach rannych choćby o 6:45 z Gdyni Głównej do Sopotu!!! To jakieś JAJA !!! Wszyscy czuli się dzisiaj jak zwierzęta!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

chyba ja byłam w tym ścisku rano, przeżyłam koszmar ;p
do góry