Widok

Pół formalna grupa wsparcia (utrata bliskich, nerwice, strach)

Szukam w Gdańsku grupy wsparcia.
A bardziej osób po przejściach które chciałyby porozmawiać.

Niestety rodzina się nie nadaje ze względu na zaangażowanie emocjonalne.
Szukam kogoś, kto rozumie (podobne doświadczenia), ale z drugiej strony mogący się zdystansować i przedstawić swój punkt widzenia.

Nie oferuję oraz nie oczekuję: sukcesów MLM, zbawienia, towarzystwa do kieliszka, niezobowiązującego seksu, wycieczek dopalaczowych, itp.

Wstępne googlowanie wykazało kilka ośrodków organizujących spotkania ale większość to kaliber dość poważny: AA, narkomania, przemoc domowa. Zarówno dla osób leczących się jak i ich rodzin, dzieci.

Jak jakaś dobra dusza zna takie inicjatywy to bardzo proszę o linki do ich for/ogłoszeń. Wymagań nie mam zbyt wygórowanych. Wystarczy, że funkcjonują od pewnego czasu i nie było afer z nimi związanych.

Kreatywnym paniom psycholog dziękuję. Nie mam ubezpieczania więc nie mogę brać udziału w spotkaniach typu: "hurtowe wyrywanie żółtych karteczek z książeczki zdrowia" oraz "co tydzień się przedstawiamy".

Pozdrawiam forumowiczów!
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja mam je od wczoraj.
Nie ten styl (chyba, że to z powodu przednówka, przed 10-tym). No i "oryginał" nie pisał przez proxy (chyba, że Milusio i Błyskawicznie Nam Panujący zablokował ex-owe IP)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja tylko mam wątpliwości czy ten tu oto ex to oby ten sam co wcześniej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
~ex a Ty wiesz, że wdr Cię prawie pochował ;)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Takiego może i nie. Ale masz wiele innych nad którymi powinieneś popracować.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
....dlatego, że nie mam takiego problemu ?
"Najważniejsze by samemu dostrzec swój problem i chcieć to zmienić."

Czemu sam nie zastosujesz się do własnej rady?
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ogólnie osobom z głębszymi problemami polecam jednak konsultację u profesjonalistów. Zwykła rozmowa "od serca" z kimś zaufanym wiele może dać dobrego ale bez przygotowania zawodowego z jej strony może być nieopatrznie przyczyną pogłębienia się stanu depresyjnego u szukającej pomocy. Najważniejsze by samemu dostrzec swój problem i chcieć to zmienić.
Niemniej takie nieformalne grupy wsparcia to chyba dobre zjawisko ale uważam, że zdają egzamin jedynie jako tymczasowe.Takie wspólne "łączenie w bólu" na dłuższą metę to imho zdecydowanie zły pomysł nie skutkujący pożądanym efektem w postaci zmiany stanu cierpiących na trwale pozytywny.
Ale i zgodzę się z niektórymi osobami, że psycholog psychologowi nierówny. Niestety zdarzają się przypadki rutyny i w tym zawodzie. Życzę determinacji oraz życzliwych ludzi wokół wszystkim z tego typu problemem.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wdr...nie czuję się na siłach wyciągać kogoś z depresji bo ...powiedzmy,że kiedyś próbowałam komuś pomóc ale skutek był odwrotny bo sama popadłam w ponury nastrój,ciężko jest słyszeć ciągle utyskiwania,biadolenia,milczenie i zaczyna brakować cierpliwości i argumentów ....niektórzy ludzie mają pecha i rodzą się ze skłonnością do depresji,problemy dla innych błahe stają się dla nich nie do pokonania...pomijam tu depresję po śmierci osoby bliskiej,to jest rozpacz i żałoba i trzeba przez to przejść:(...
do specjalisty
@wdr
nawiazujesz do specjalisty czy sama :P
no w pewnym sensie tak - lubię amerykańskie produkcje :P
@wdr
'Tym różnisz się od specjalisty' - czyzby wiedza, jak jest u specjalisty, wziela sie z autopsji (o przepraszam, z wlasnego doswiadczenia :P)? :D

'- to daje do myślenia' - ameryki nie odkryles :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
nie musisz być specjalistką wystarczy że pokażesz jej swoje carpe diem i zarazisz ją optymizmem. Tym różnisz się od specjalisty że nie każesz każdemu z osobna codziennie się przedstawiać, słuchać w kółko że inni mają jeszcze gorzej, a na koniec rachunku nie wystawiasz.

@inkax2 Chłopcy!!!Wy walczyliście????....matko kochana,co tu się dzieje:)))

Jasne że tak. ;] Tajemnicą poliszynela jest tylko to że krzywdy sobie nie zrobimy , a cel czyli zwrócenie waszej uwagi na nas zostanie osiągnięty ;]
(tu sam zaczął, czyli wychodzi inka że chciał twoją uwagę zwrócić na siebie ;) - to daje do myślenia ;P )
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Chłopcy!!!Wy walczyliście????....matko kochana,co tu się dzieje:))))...to ja śpię sobie słodko a tutaj takie akcje;)...
wdr....kobieta pisze o strachu a Ty jej o plemnikach,zlituj się chłopie...ja jej nie pomogę bo nie jestem specjalistą i na dodatek kocham życie i mam niepoprawnie optymistyczne podejście do niego więc trudno mi udzielać rad w takich kwestiach jak depresja,nerwice ...mogę tylko współczuć bo szkoda życia .....sam...jesteś niegrzeczny:P i chyba pójdziesz do kąta;):P
Potraktuję te pytania jako retoryczne ;)))
W sumie to ja o tym nie myślę Mikro, ale wiem że spodziewasz się że odpowiem tak to działa, a ty już jesteś gotowa uświadomić mnie że nie.

Ale odpowiedz sobie :P
słysząc Coca-Cola myślisz o napoju?
słysząc Persil myślisz o środku do prania ?
słysząc wdr myślisz o mnie ? czy nie o mnie ? ;]
I myślicie, że to działa??? :)))
EEE tam to tylko taka symulowana walka na pokaz o samice ;]
Hmm, w tym przypadku chyba to nie działa ;))
Mikro, kto się czubi ten się lubi ;)

Inne tematy z forum Towarzyskie

Gay Gdańsk (178 odpowiedzi)

JA 21 lat strarówka...

Koncery, koncerty i jeszcze raz koncerty! (9 odpowiedzi)

w gdańsku są już porozwieszane plakaty dotyczące KONCERTÓW w tzw. "MUSZLI" chodzi o koncerty przy...

Gry (18 odpowiedzi)

Jaj myślicie gry są porzyteczne czy są jedyną rozrywką XXI-wieku?

do góry