Widok

Pomoc dla naszych sąsiadów z Ukrainy - tu na miejscu w bojanie !

Wojna na Ukrainie Temat dostępny też na forum:
Witajcie, w naszej wiosce jest już spora grupa ponad 70 osób , głównie matek i dzieci z Ukrainy. Nie trawię słowa uchodźcy, bo mi się jakoś źle kojarzy, wybaczcie. Wiem, że nasza Sołtys koorodynuje również pomoc w tym temacie, harcerze również zbierają dary w OSB Bojano w wybranych godzinach. Pomagać trzeba z głową i długofalowo, bo coś mi się wydaje, że kolejny rok-dwa mamy zamiast Covida kolejną "zarazę" , nikt tak bardzo jak Polacy tego historycznie nie odczuli, choć to już tylko w większości z opowieści dziadków... Ale do rzeczy. musimy pomóc. bez dwóch zdań. realnie !!! Oglądanie z przejęciem wydarzeń na froncie i danie serduszka lub polubienia na portalu lub napisanie na forum , że " knutin to put !" to za mało, stać nas na więcej , wierzę w nas ! To są często ludzie , całe rodziny, które 2 tygodnie temu żyły jak my , spokojnie w ciepłym domu oglądając serial Netfliksa przy lampce wina. Teraz bez dachu nad głową , niepewni w obcym kraju, często nie znając języka, oczekując wieści z domu, czy wciąż żyje ojciec, mąż , zięć... Czy tego chcemy czy nie, COVID już wywrócił nasze spojrzenie na świat, natomiast wojna , chociażby u naszego sąsiada, zmienia totalnie wszystko szczególnie dla tych ludzi. I uwierzcie mi , świat m jaki znaliśmy już nie wróci. Nie che być malkontentem, ale Świat zmienia się na naszych oczach, w zawrotnym tempie, nie zawsze w sposób, jaki oczekujemy.
Proponuję oddolne ruszenie naszych "4 literek" , każdy z nas z osobna może w jakiś sposób pomóc, oczywiście z głową. Na pewno mile widziane osoby profesjonalnie znające się w tematyce takich przedsięwzięć, im nas więcej tym lepiej. Pomóżmy nie tylko w zaspokojeniu pierwszych potrzeb, jasne , dach nad głową, chleb i ciepła herbatą są istotne, ale jako lokalna społeczność dajmy im jakieś poczucie wspólnoty i bezpieczeństwa na każdym kroku. Może potem jakieś wyjazd dzieciaków na basen w Kielnie, może spacer na plac zabaw w Tuchomiu, drobne małe codzienne sprawy szczególnie dla dzieci, które mają traumę i na pewno nie rozumieją tego w nasz dorosły sposób. Osoby ze znajomością ukrainskiego mile widziane, a takich już u nas nie brakuje.Na razie taki luźny post, małe zasiane ziarenko w Waszych sercach, niech urosnie , niebawem wiosna , na pewno coś wykiełkuje ! Ukraińcy pokazali w Polsce w ostatnich latach, że są pracowitym narodem, tak jak nasi ojcowie " na saksy" do Niemiec napierali pracując w pocie czoła , żebyśmy teraz mieli w PL , co mamy. To dumny naród pracowitych ludzi z postsowieckim bagażem. Zanim się obejrzymy, będzie ich minimum dwa miliony w Polsce, a może i więcej, więc nie piszcie tu zaraz jakiś farmazonów o Wołyniu, albo że nam pracę odbiorą etc, choć raz proszę o konstruktywne podejście do tematu. Wierzę, że coś fajnego się z tego urodzi. I oby nas i nasze dzieci nie spotkał taki los, tego Wam wszystkim w ten weekendowy wieczór życzę.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4
Ach to samo-uzupełnianie... Miało być : knutin to put !!!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dla mnie zaskoczenie, że są w Bojanie uchodźcy. Proszę o podanie nr rachunku bankowego lub jego utworzenie abyśmy mogli pomóc ofiarom Putna . Pani Sołtys albo organizacja pożytku publicznego mogłaby kontrolować zasadność wydatków.
PS. Rozpowszechnijcie mural, niebiesko-żółty ptak z napisami i hełmem hitlerowskim i pod nim napis Putin, na podporze kładki przy ul, Dworcowej w Gdyni. Piękny!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 7
Ale jesteś naiwny
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Za to ty na pewno wiesz wszystko o tajnym rządzie światowym, szczepieniach i 5G
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Co ma piernik do wiatraka?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Bojano

Jechowi przy ul. Św. Józefa (82 odpowiedzi)

Słyszałam że znajduje się tam jakaś sekta jechowych którzy notorycznie śpiewają na pół bojana co...

Co zrobić z takimi sąsiadami? (10 odpowiedzi)

Witam, ludzie proszę o waszą opinię mam sąsiadkę która udziela się jako osoba chcąca nieść pomóc...

Wybory na sołtysa (20 odpowiedzi)

Niedługo zebranie wiejskie na którym będziemy wybierać sołtysa. Czy są jacyś chętni oprócz...

do góry