Widok
kupujesz gotowe tortille
kroisz mięsko na paseczki (najlepie polędwiczki wieprzowe albo kurczaczek) przyprawiasz-ja dodaje przyprawe gyros, podsmażasz na patelni
troche zieleninki, czyli sałata, pomidorek, ogóreczek, cebulka-co jest akurat pod ręką
sosik-ja robię tak: jogurt naturalny, troche majonezu, zabek czosnku, sól, pieprz, zioła
tortille podgrzewa się na patelni i pakujesz do nich ww składniki wg uznania, zawijasz i gotowe
kroisz mięsko na paseczki (najlepie polędwiczki wieprzowe albo kurczaczek) przyprawiasz-ja dodaje przyprawe gyros, podsmażasz na patelni
troche zieleninki, czyli sałata, pomidorek, ogóreczek, cebulka-co jest akurat pod ręką
sosik-ja robię tak: jogurt naturalny, troche majonezu, zabek czosnku, sól, pieprz, zioła
tortille podgrzewa się na patelni i pakujesz do nich ww składniki wg uznania, zawijasz i gotowe
A może gulasz z piersią z kurczaka? ja zrobiłam go wczoraj na dwa dni :) uwielbiam go z kaszą gryczaną :)
- dwie średnie podwójne piersi z kurczaka,
- 40 dkg pieczarek,
- 1 duża czerwona papryka,
- 6 średnich ogórków kiszonych
- przecier pomidorowy,
- śmietanka do zup i sosów
- przyprawy.
Pierś pokroić w kosteczkę ok 1cm na 1 cm, podsmażyć na patelni, smażąc przyprawić solą, pieprzem i papryką ostrą ( nie za dużo tej papryki). Często mieszać, aż do uzyskania lekko zlotego koloru.
Pieczarki umyći pokorić. Poddusić na patelni. Przyprawić solą i pieprzem.
Paprykę pokorić w kostkę ok 1 cm na 1 cm.
Ogórki pokorić w "półksiężyce" :)
W garnku zagotować wodę z dodatkiem kostki rosołowej - wrzucić podsmażoną pierś i pieczarki oraz świeżą paprykę i ogórki kiszone. Zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy wg uznania ( ja daję 3/4 słoiczka Pudliszki). Zagotować. Dodać słodkiej smietany ( ja daje 18% specjalną do zup i sosów). Przed dodaniem śmietany, warto ją trochę "zahartować" i w małym garnuszku wymieszać smietanę z sosem z gulaszu i wtedy to wlać do garnka.
Całośc doprawić solą i pieprzem wg uznania.
Gulasz dzięki ogórkom i przecierowi ma nieco kwaskowaty smak i dlatego teraz tak bardzo mi smakuje :)
Mam nadzieje, że w miarę czytelne są moje wypociny.... :)
- dwie średnie podwójne piersi z kurczaka,
- 40 dkg pieczarek,
- 1 duża czerwona papryka,
- 6 średnich ogórków kiszonych
- przecier pomidorowy,
- śmietanka do zup i sosów
- przyprawy.
Pierś pokroić w kosteczkę ok 1cm na 1 cm, podsmażyć na patelni, smażąc przyprawić solą, pieprzem i papryką ostrą ( nie za dużo tej papryki). Często mieszać, aż do uzyskania lekko zlotego koloru.
Pieczarki umyći pokorić. Poddusić na patelni. Przyprawić solą i pieprzem.
Paprykę pokorić w kostkę ok 1 cm na 1 cm.
Ogórki pokorić w "półksiężyce" :)
W garnku zagotować wodę z dodatkiem kostki rosołowej - wrzucić podsmażoną pierś i pieczarki oraz świeżą paprykę i ogórki kiszone. Zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy wg uznania ( ja daję 3/4 słoiczka Pudliszki). Zagotować. Dodać słodkiej smietany ( ja daje 18% specjalną do zup i sosów). Przed dodaniem śmietany, warto ją trochę "zahartować" i w małym garnuszku wymieszać smietanę z sosem z gulaszu i wtedy to wlać do garnka.
Całośc doprawić solą i pieprzem wg uznania.
Gulasz dzięki ogórkom i przecierowi ma nieco kwaskowaty smak i dlatego teraz tak bardzo mi smakuje :)
Mam nadzieje, że w miarę czytelne są moje wypociny.... :)
a może "pomysła na rybe w sosie koperkowym " Winiary z frytkami i surówką
ja kupuje kostki rybne mrozone lekko je romrazam i wkladam do naczynia żaroodpornego i zalewam tym sosem wg przepisu na opakowaniu (tylko śmietane daje 30 % - lepsze jest wg mnie ) i do piekarnika - masz obiad w pól godziny gotowy :-))
ja kupuje kostki rybne mrozone lekko je romrazam i wkladam do naczynia żaroodpornego i zalewam tym sosem wg przepisu na opakowaniu (tylko śmietane daje 30 % - lepsze jest wg mnie ) i do piekarnika - masz obiad w pól godziny gotowy :-))
Kotlety jajeczne
Gotuję kilka jajek i kroję je w kostkę, opcjonalnie rozdziabuje widelcem ;) do tego dodaję szczypiorku, odrobinę curry (lub inne przyprawy), sól, surowe jajko do sklejenia masy, jak jest za rzadkie to dosypuję kaszę manną lub bułkę, później formuję kulki, obtaczam w bułce tartej i smażę.
Zapiekanka makaronowa
Makaron może być z poprzedniego dnia, do tego dodaję gotowane ugotowane warzywa (takie gotowe mieszkanki) i czasem mięso (albo kiełbasę, albo jakieś inne), oczywiśie jakies przyprawy, zalewam to beszamelem lub roztrzepanym jajkiem, wsypuje do natłuszczonej i "nabułkowanej"formy i piekę aż beszamel lub jajka się zetną.
Gotuję kilka jajek i kroję je w kostkę, opcjonalnie rozdziabuje widelcem ;) do tego dodaję szczypiorku, odrobinę curry (lub inne przyprawy), sól, surowe jajko do sklejenia masy, jak jest za rzadkie to dosypuję kaszę manną lub bułkę, później formuję kulki, obtaczam w bułce tartej i smażę.
Zapiekanka makaronowa
Makaron może być z poprzedniego dnia, do tego dodaję gotowane ugotowane warzywa (takie gotowe mieszkanki) i czasem mięso (albo kiełbasę, albo jakieś inne), oczywiśie jakies przyprawy, zalewam to beszamelem lub roztrzepanym jajkiem, wsypuje do natłuszczonej i "nabułkowanej"formy i piekę aż beszamel lub jajka się zetną.
A ja wczoraj robiłam bardzo prostą arabską potrawę, co się zwie : "macarone"- to taki makaron z mięskiem i ziemniakami:)
Mięso ( obojetnie jakie, choć wskazana jest baranina, ja stosuję drobiowe piersi) kroję w kawałki i podsmażam w garnku na oleju; potem do tego pokrojoną cebulkę ( dużą),; jak się podsmażą dodaję puszkę pomidorów i przyparwy ( bazylia, oregano, cząber, suszone pomidory, itp; oraz wegetę); następnie dolewam wodę i wrzucam pokrojone w kosteczkę ziemniaki ( ok 6 szt). Woda powinna zakryć ziemniaki. Gdy ziemniaki są miękkie dodaję makaron ( nitki) i dolewam wody- tak by przykryć makaron. gdy makaron się ugotuje obiadek jest gotowy:)
Czas przygotowania ok 40 min:)
Mięso ( obojetnie jakie, choć wskazana jest baranina, ja stosuję drobiowe piersi) kroję w kawałki i podsmażam w garnku na oleju; potem do tego pokrojoną cebulkę ( dużą),; jak się podsmażą dodaję puszkę pomidorów i przyparwy ( bazylia, oregano, cząber, suszone pomidory, itp; oraz wegetę); następnie dolewam wodę i wrzucam pokrojone w kosteczkę ziemniaki ( ok 6 szt). Woda powinna zakryć ziemniaki. Gdy ziemniaki są miękkie dodaję makaron ( nitki) i dolewam wody- tak by przykryć makaron. gdy makaron się ugotuje obiadek jest gotowy:)
Czas przygotowania ok 40 min:)
Matyda, ur. 15.10.2008; 3430g, 54 cm
Składniki:
- pęczek botwiny
- pęczek włoszczyzny
- cebula
- ok. 5 szklanek wody
- 4 ziemniaki
- łyżka soku z cytryny
- cukier i sól
- kilka łyżek koncentratu buraczanego (niekoniecznie)
- śmietana i posiekany koperek
Sposób przyrządzania:
Oczyszczoną włoszczyznę i cebulę pokrój na kawałeczki, łodygi botwiny (bez liści) wraz z buraczkami posiekaj, po czym wrzuć to wszystko do rondla z wrzącą wodą. Po kilku minutach gotowania dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól, posłódź, dodaj sok z cytryny, gotuj pod przykryciem, aż warzywa prawie zmiękną. Dorzuć pokrojone w paski liście botwiny. Jeśli zupa ma niezbyt określony kolor (buraczki były za małe), wlej kilka łyżek koncentratu buraczanego. Dopraw cukrem, solą, sokiem z cytryny. Podawaj ze śmietaną i koperkiem.
- pęczek botwiny
- pęczek włoszczyzny
- cebula
- ok. 5 szklanek wody
- 4 ziemniaki
- łyżka soku z cytryny
- cukier i sól
- kilka łyżek koncentratu buraczanego (niekoniecznie)
- śmietana i posiekany koperek
Sposób przyrządzania:
Oczyszczoną włoszczyznę i cebulę pokrój na kawałeczki, łodygi botwiny (bez liści) wraz z buraczkami posiekaj, po czym wrzuć to wszystko do rondla z wrzącą wodą. Po kilku minutach gotowania dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól, posłódź, dodaj sok z cytryny, gotuj pod przykryciem, aż warzywa prawie zmiękną. Dorzuć pokrojone w paski liście botwiny. Jeśli zupa ma niezbyt określony kolor (buraczki były za małe), wlej kilka łyżek koncentratu buraczanego. Dopraw cukrem, solą, sokiem z cytryny. Podawaj ze śmietaną i koperkiem.
Ja uwielbiam łososia w koperku i jest dziecinnie łatwy, choć nie tani. Dlatego nie jadam tak czesto jakbym chciala.
Łososia obsypać z dwóch stron jakimiś ziołami do ryby, obsypać po wierzchu dobrze siekanym koperkiem, zawinąć w folie i do pieca na godzinkę. Roboty na pięć minut i takie dania preferuje. A jak brzmi: łosoś w koperku ;)))
Łososia obsypać z dwóch stron jakimiś ziołami do ryby, obsypać po wierzchu dobrze siekanym koperkiem, zawinąć w folie i do pieca na godzinkę. Roboty na pięć minut i takie dania preferuje. A jak brzmi: łosoś w koperku ;)))
[/URL][url=http://www.TickerFactory.com/]

[/url]

[/url]
Ja podobnie jak Asinek robię pstągi ( takie małe) w całości , dzień wcześnien je kropię cytryną doprawiam pieprzem i solą do środka daję koperek, następnego dnia wykładam je na blaszkę pokrytą papierem polewam odrobiną oliwki i wkładam do dobrze nagrzanego piekarnika na 20 minut bo lubię chrupiacą skórkę - dlatego nie zawijam w folję, pycha dziś miałam na obiadek
[url=http://www.maluchy.pl]
[/url [url=https://achtedzieciaki.pl/artykul/10][img]http://s10.suwaczek.

podbijam:)
to dorzucę przepis na karkóweczkę
nie lubiłam karkówki dopóki nie spróbowałam tym zestawieniu;)
karkówkę kroje w cienkie plastry, robię do niej zalewę z :
-sok z polówki cytryny
-przyprawa do grilla-polecam kamisa
-2 lyżki rumu
-2 łyżki oleju lub oliwki
-2 łyżeczki miodu
-sól pieprz
mieszam wszystko dokładnie=proporcje można zwiększyć w zależności od ilości mięsa
zaprawą zalewam mięsko,mieszam,wstawiam do lodówki na 12-24 h ,piekę w piekarniku aż się zarumieni w temperaturze 180 stopni
polecam młode ziemniaczki z kopierkiem i pyszną suróweczką:)
to dorzucę przepis na karkóweczkę
nie lubiłam karkówki dopóki nie spróbowałam tym zestawieniu;)
karkówkę kroje w cienkie plastry, robię do niej zalewę z :
-sok z polówki cytryny
-przyprawa do grilla-polecam kamisa
-2 lyżki rumu
-2 łyżki oleju lub oliwki
-2 łyżeczki miodu
-sól pieprz
mieszam wszystko dokładnie=proporcje można zwiększyć w zależności od ilości mięsa
zaprawą zalewam mięsko,mieszam,wstawiam do lodówki na 12-24 h ,piekę w piekarniku aż się zarumieni w temperaturze 180 stopni
polecam młode ziemniaczki z kopierkiem i pyszną suróweczką:)
Od tych waszych wszystkich przepisysątek aż ślinka leci, dlategp również dorzucam coś szybkiego i łatwego, może któraś z Was się skusi, nasza rodzinka to uwielbia i nawet dzieci wcinają aż paluszki lizać.
A więc:
składniki :
2 małe cukinie
1 cebula
2 ząbki czosku
pomidorki koktajlowe lub duże
makaron
kwaśną śmietane
makaron ugotować
Farsz.
cukinie obmyć pokroić na półksiężyce, cebule również pokroić na półksiężyce, razem wszystko podsmażyć na patelni dodać starty lub pokrojony drobno czosnek, sól i pieprz( ja radze dodać już na koniec potrawy)
wsypać to do makaronu i pokrojone pomidorki
dodać kwaśną śmietane
potrawa gotowa super na ciepłe dni
można na kniec przed podaniem posypać natką pietruszki.SMACZNEGO
A więc:
składniki :
2 małe cukinie
1 cebula
2 ząbki czosku
pomidorki koktajlowe lub duże
makaron
kwaśną śmietane
makaron ugotować
Farsz.
cukinie obmyć pokroić na półksiężyce, cebule również pokroić na półksiężyce, razem wszystko podsmażyć na patelni dodać starty lub pokrojony drobno czosnek, sól i pieprz( ja radze dodać już na koniec potrawy)
wsypać to do makaronu i pokrojone pomidorki
dodać kwaśną śmietane
potrawa gotowa super na ciepłe dni
można na kniec przed podaniem posypać natką pietruszki.SMACZNEGO
a ja dzisrobiłam ryżową zapiekanke pychotki
1 pierś z kurczaka pokroic w kostke i podsm,azyc z przyprawa gyros
4 cebulki pokroic i poddusci
1 puszka kukurydzy
(wszystko razem wymieszać
2 torebik ryzu ugotowac
ser zółty stary na tarce
naczynie zaroodporne - wsypać rys na dno 2 warstwa to farsz a 3 ser starty zapiec w piekarniku az ser sie rozpuści pychota smacznego
1 pierś z kurczaka pokroic w kostke i podsm,azyc z przyprawa gyros
4 cebulki pokroic i poddusci
1 puszka kukurydzy
(wszystko razem wymieszać
2 torebik ryzu ugotowac
ser zółty stary na tarce
naczynie zaroodporne - wsypać rys na dno 2 warstwa to farsz a 3 ser starty zapiec w piekarniku az ser sie rozpuści pychota smacznego
A ja Wam polecam makaron w sosie śmietanowym :)
Makaron do spaghetti, boczek wędzony, śmietana słodka, mieszanka meksykańska pudliszki, czosnek, cebula, parmezan, przyprawy do smaku.
Podsmaża się pokrojony boczek z cebulką i czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy, potem trzeba dodać mieszankę meksykańską, zalewa się to smietaną, doprawia, a na konieć przed podaniem wsypuje się torebkę parmezanu. Polać makaron sosem i wcinać :) Przepszne-polecam :)
Makaron do spaghetti, boczek wędzony, śmietana słodka, mieszanka meksykańska pudliszki, czosnek, cebula, parmezan, przyprawy do smaku.
Podsmaża się pokrojony boczek z cebulką i czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy, potem trzeba dodać mieszankę meksykańską, zalewa się to smietaną, doprawia, a na konieć przed podaniem wsypuje się torebkę parmezanu. Polać makaron sosem i wcinać :) Przepszne-polecam :)
pierwsza sprawa, że są różne firmy które robią te tortille i sa różne ciasta
ale standartowo wrzuca się na moment na patelnie, chwila z jednej strony chwila drugiej i gotowe
mi zawsze mięciutkie wychodzą
właśnie mi się przypomniał jeszcze jeden przepisik...
spaghetti carbonara
makaron spaghetti gotujemy al dente
na patelnie wrzucamy dobry boczek pokrojony w paseczki lub w kostkę, smażymy na skwareczki, dolewamy nieco wina białego
w między czasie wybijamy jedno jajko do miseczki, dodajemy parmezan, pieprz i mieszamy
do usmażoneo boczku dorzycamy ugotowany makaron i mieszamy
na koniec ściągamy patelnie z ognia i wlewamy rozbełtane jajeczko i szybko mieszamy
ja jeszce na wierzch sypię parmezan
ale standartowo wrzuca się na moment na patelnie, chwila z jednej strony chwila drugiej i gotowe
mi zawsze mięciutkie wychodzą
właśnie mi się przypomniał jeszcze jeden przepisik...
spaghetti carbonara
makaron spaghetti gotujemy al dente
na patelnie wrzucamy dobry boczek pokrojony w paseczki lub w kostkę, smażymy na skwareczki, dolewamy nieco wina białego
w między czasie wybijamy jedno jajko do miseczki, dodajemy parmezan, pieprz i mieszamy
do usmażoneo boczku dorzycamy ugotowany makaron i mieszamy
na koniec ściągamy patelnie z ognia i wlewamy rozbełtane jajeczko i szybko mieszamy
ja jeszce na wierzch sypię parmezan
wiper zawsze masz super smaczne pomysły:DDDDD
składniki:
-opakowanie makaronu
-opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
-czosnek świeży bądz granulowany
-2 śmietany 12% do gotowania
-sól ,pieprz
-ser żółty
-szynka lub kiełbasa
to ja dodam taki na szybciutko-makaron mogą być wstązki lub inny gotujemy, na patelni mieszamy szpinak(polecam Hortexu rozdrobniony mrożony) 2 małe śmietany 12 %,takie które można gotować,czosnek świeży bądź granulowany sól ,pieprz, wszystko mieszamy ,żeby powtał gęsty sosik. Kroimy w kostkę szynkę,kiełbaskę jak kto woli(można zrobić wersję bezmięsną) podsmażamy. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy warstę makaronu,szyneczki,sera żółtego tartego,zalewamy sosem. Kolejne warstwy robimy tak samo.Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minutek pod przykryciem,na sam koniec można zdjąć pokrywkę,żeby ser się przyrumienił.smacznego
składniki:
-opakowanie makaronu
-opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
-czosnek świeży bądz granulowany
-2 śmietany 12% do gotowania
-sól ,pieprz
-ser żółty
-szynka lub kiełbasa
to ja dodam taki na szybciutko-makaron mogą być wstązki lub inny gotujemy, na patelni mieszamy szpinak(polecam Hortexu rozdrobniony mrożony) 2 małe śmietany 12 %,takie które można gotować,czosnek świeży bądź granulowany sól ,pieprz, wszystko mieszamy ,żeby powtał gęsty sosik. Kroimy w kostkę szynkę,kiełbaskę jak kto woli(można zrobić wersję bezmięsną) podsmażamy. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy warstę makaronu,szyneczki,sera żółtego tartego,zalewamy sosem. Kolejne warstwy robimy tak samo.Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minutek pod przykryciem,na sam koniec można zdjąć pokrywkę,żeby ser się przyrumienił.smacznego
uuu ale mi sie tortilla zamarzyła....nawet ka z KFC:P
ale na dzisiaj mam juz przygotowana piers z przyprawa gysos.....bedzie salatka
skłądniki:
1 podwójną pierś z kurczaka
2 -3 cebule
3 - 4 ogórki korniszony
1 puszka kukurydzy
1/2 główki kaputy pekińskiej
majonez
ketchup pikantny
olej do smażenia
przyprawa "GYROS"
Piersi kurczaka posypać dość mocno przyprawą GYROS i odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet 12 g). Następnie pokroić ją w kostkę (niezbyt drobną) i podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.Układać warstwami w przezroczystej salaterce:1 - kurczaczek2 - cebula3 - warstwa ketchupu4 - ogórki (pokrojone w kostkę)5 - kukurydza6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego)7 - poszatkowana kapusta
ale na dzisiaj mam juz przygotowana piers z przyprawa gysos.....bedzie salatka
skłądniki:
1 podwójną pierś z kurczaka
2 -3 cebule
3 - 4 ogórki korniszony
1 puszka kukurydzy
1/2 główki kaputy pekińskiej
majonez
ketchup pikantny
olej do smażenia
przyprawa "GYROS"
Piersi kurczaka posypać dość mocno przyprawą GYROS i odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet 12 g). Następnie pokroić ją w kostkę (niezbyt drobną) i podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.Układać warstwami w przezroczystej salaterce:1 - kurczaczek2 - cebula3 - warstwa ketchupu4 - ogórki (pokrojone w kostkę)5 - kukurydza6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego)7 - poszatkowana kapusta
anula a jak robisz ciasto?
ja ostatnio robiłam z tego przepisu ale strasznie mi sie te ciasto kleiło;/
Składniki:
- Ciasto: 300 dag mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 dag drożdży
- 150 ml wody mineralnej (nie gazowanej)
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
Połowę wody lekko podgrzej, dodaj drożdże, wsyp cukier i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Usyp kopczyk z mąki, zrób w nim wgłębienie, wlej drożdże, wymieszaj z częścią mąki. Wlej resztę wody, oliwę, wsyp sól, zamieszaj, a gdy mąka wchłonie płyny, zagniataj ciasto rękami. Po 10 min stanie się gładkie, elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Ustaw termostat na 220°C. Kulę ciasta połóż na środku wysmarowanej oliwą formy, rozpłaszcz ręką, a potem równomiernie rozprowadzaj po dnie dłonią zaciśniętą w pięść. Spód cienkiej pizzy powinien mieć 5-6 mm grubości, trochę grubszej 7-8 mm. Wylep rant lub podnieś palcami brzegi placka, żeby były nieco wyższe niż spód. Ułóż farsz i wstaw placek do pieca.
ja ostatnio robiłam z tego przepisu ale strasznie mi sie te ciasto kleiło;/
Składniki:
- Ciasto: 300 dag mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 dag drożdży
- 150 ml wody mineralnej (nie gazowanej)
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli
Sposób przyrządzania:
Połowę wody lekko podgrzej, dodaj drożdże, wsyp cukier i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Usyp kopczyk z mąki, zrób w nim wgłębienie, wlej drożdże, wymieszaj z częścią mąki. Wlej resztę wody, oliwę, wsyp sól, zamieszaj, a gdy mąka wchłonie płyny, zagniataj ciasto rękami. Po 10 min stanie się gładkie, elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Ustaw termostat na 220°C. Kulę ciasta połóż na środku wysmarowanej oliwą formy, rozpłaszcz ręką, a potem równomiernie rozprowadzaj po dnie dłonią zaciśniętą w pięść. Spód cienkiej pizzy powinien mieć 5-6 mm grubości, trochę grubszej 7-8 mm. Wylep rant lub podnieś palcami brzegi placka, żeby były nieco wyższe niż spód. Ułóż farsz i wstaw placek do pieca.
ja ostatnio zrobilam sos barbecuue do pizzy
bo mialam ochote na pizze z telepizzy grillowany kurczak... wiec weszlam na google i znalazlam przepis na sosik - jutro Wam napisze przepis bo nie pamietam...
dla siebie zrobilam-piers z kurczaka przyprawiona i podsmazona na patelni, kukurydza, oliwki, pomidorki w kawaleczki pokroilam, ser zolty i mozarelle...
pycha...
moj maz zazyczyl sobie "wiejska" - sos barbecue, kielbasa-podsmazona leciutko, ogorki konserwowe, pomidorki w kawaleczki pokrojone, oliwki, ser zolty i mozarella...
tez bardzo smaczna :)
a z reszty sosu zrobilismy marynate do karkowki na grilla... karkoweczka byla kruchutka i slodziutka... pycha... :)
az sie glodna zrobilam...
bo mialam ochote na pizze z telepizzy grillowany kurczak... wiec weszlam na google i znalazlam przepis na sosik - jutro Wam napisze przepis bo nie pamietam...
dla siebie zrobilam-piers z kurczaka przyprawiona i podsmazona na patelni, kukurydza, oliwki, pomidorki w kawaleczki pokroilam, ser zolty i mozarelle...
pycha...
moj maz zazyczyl sobie "wiejska" - sos barbecue, kielbasa-podsmazona leciutko, ogorki konserwowe, pomidorki w kawaleczki pokrojone, oliwki, ser zolty i mozarella...
tez bardzo smaczna :)
a z reszty sosu zrobilismy marynate do karkowki na grilla... karkoweczka byla kruchutka i slodziutka... pycha... :)
az sie glodna zrobilam...
Rybka16 napisał(a):
> a mozecie podac jakiś przepis na szczawiówkę?
Ja robię tak:
na patelni podsmażam boczek i do zagotowanej wody wrzucam boczek razem z tym tłuszczem, dodaję szczaw, ziarenka smaku, pieprz i to wszystko. Przed podaniem gotuję zieniaczki i do gotującej sie zupy wrzucam jajko ono się w zupie fajnie ścina :)
(ps.słyszałam że lepiej zrobić tak z jajkiem bo neutralizuje lekko ten kwas szczawiowy...)
smacznego
pozdrawiam :)
> a mozecie podac jakiś przepis na szczawiówkę?
Ja robię tak:
na patelni podsmażam boczek i do zagotowanej wody wrzucam boczek razem z tym tłuszczem, dodaję szczaw, ziarenka smaku, pieprz i to wszystko. Przed podaniem gotuję zieniaczki i do gotującej sie zupy wrzucam jajko ono się w zupie fajnie ścina :)
(ps.słyszałam że lepiej zrobić tak z jajkiem bo neutralizuje lekko ten kwas szczawiowy...)
smacznego
pozdrawiam :)
Składniki:
dwie duże garście świeżo zerwanego szczawiu /w zimie słoiczek szczawiu konserwowanego/, kości na zupę, marchewka, kawałek korzenia pietruszki i selera, liść laurowy, ziele angielskie, jajko, mąka sól, śmietana, wegeta
Jak przyrządzić?
zrobić wywar na kościach i warzywach, wrzucić pokrojony i dobrze wypłukany szczaw, dodać listek, ziele i sól, z jajka i mąki zrobić kluseczki, wrzucić je na gotującą zupę, dodać do smaku wegety, na koniec dodać śmietanę. Podawać z ziemniaczkami i połówką jajka ugotowanego na twardo. Zupka niedroga ale jaka smaczna i w dodatku polska
dwie duże garście świeżo zerwanego szczawiu /w zimie słoiczek szczawiu konserwowanego/, kości na zupę, marchewka, kawałek korzenia pietruszki i selera, liść laurowy, ziele angielskie, jajko, mąka sól, śmietana, wegeta
Jak przyrządzić?
zrobić wywar na kościach i warzywach, wrzucić pokrojony i dobrze wypłukany szczaw, dodać listek, ziele i sól, z jajka i mąki zrobić kluseczki, wrzucić je na gotującą zupę, dodać do smaku wegety, na koniec dodać śmietanę. Podawać z ziemniaczkami i połówką jajka ugotowanego na twardo. Zupka niedroga ale jaka smaczna i w dodatku polska
ja jak mi się nie chce gotować, a potrzebuję zrobić coś troszkę innego, to robię piersi z kurczaka w następujący sposób:
piersi umyć, lekko rozbić, osolić, położyć na blasze do pieczenia, na piersiach ułożyć mieszaninę z przyprawionej duszonej cebuli i duszonych pieczarek, na to kładziemy łyżkę majonezu, posypujemy grubo stratym serem i zapiekamy,
jest to bardzo smaczne i bardzo sycące :)
piersi umyć, lekko rozbić, osolić, położyć na blasze do pieczenia, na piersiach ułożyć mieszaninę z przyprawionej duszonej cebuli i duszonych pieczarek, na to kładziemy łyżkę majonezu, posypujemy grubo stratym serem i zapiekamy,
jest to bardzo smaczne i bardzo sycące :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
A ja często gdy skoncza mi się pomysły, robię mielone które rozsmarowuję na kawałku folii, układam na to przeróżne rzeczy typu: żółty ser, papryka, ser pleśniowy, co tam kto woli. Zawijam i formuje na kotleta i smażę na patelni. Pychotka.
Podobnie z piersią z kury. Rozbijam na cieniutki kotlet układam ser, dobre jest pesto bazyliowe rozsmarowane na całości i zwinąć jak zraziku i na patelaszke. Też pychotka.
Podobnie z piersią z kury. Rozbijam na cieniutki kotlet układam ser, dobre jest pesto bazyliowe rozsmarowane na całości i zwinąć jak zraziku i na patelaszke. Też pychotka.
ja jak mi się nie chce gotować, a potrzebuję zrobić coś troszkę innego, to robię piersi z kurczaka w następujący sposób:
piersi umyć, lekko rozbić, osolić, położyć na blasze do pieczenia, na piersiach ułożyć mieszaninę z przyprawionej duszonej cebuli i duszonych pieczarek, na to kładziemy łyżkę majonezu, posypujemy grubo stratym serem i zapiekamy,
jest to bardzo smaczne i bardzo sycące :)
piersi umyć, lekko rozbić, osolić, położyć na blasze do pieczenia, na piersiach ułożyć mieszaninę z przyprawionej duszonej cebuli i duszonych pieczarek, na to kładziemy łyżkę majonezu, posypujemy grubo stratym serem i zapiekamy,
jest to bardzo smaczne i bardzo sycące :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
ja jak mi się nie chce gotować, a potrzebuję zrobić coś troszkę innego, to robię piersi z kurczaka w następujący sposób:
piersi umyć, lekko rozbić, osolić, położyć na blasze do pieczenia, na piersiach ułożyć mieszaninę z przyprawionej duszonej cebuli i duszonych pieczarek, na to kładziemy łyżkę majonezu, posypujemy grubo stratym serem i zapiekamy,
jest to bardzo smaczne i bardzo sycące :)
piersi umyć, lekko rozbić, osolić, położyć na blasze do pieczenia, na piersiach ułożyć mieszaninę z przyprawionej duszonej cebuli i duszonych pieczarek, na to kładziemy łyżkę majonezu, posypujemy grubo stratym serem i zapiekamy,
jest to bardzo smaczne i bardzo sycące :)
Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
Szymon 05.01.2011
DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
CUKINIA FASZEROWANA
1 cukinia średniej wielkości
30-40 dag mięsa mielonego
100g ugotowanego ryżu
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
30dag sera żółtego
majonez lub śmietana (wedle uznania)
masło do smażenia
przyprawy (pieprz, sól, majeranek)
Czosnek i cebule zeszklić na maśle, dodać mielone mięso, przyprawić i posmażyć, ciągle mieszając. Dodać ugotwany ryż i razem chwilę podsmażyć.
Cukinie umyć, wyjąć łyżką środek z pestkami, aby powstało zagłębienie. Posolić, popieprzyć i posypac majerankiem(lub każdą dowolna przyprawą wg uznania). Wypełnić cukinie mięsnym farszem, wierzch posmarować śmietaną lub majonezem i na koniec posypać tartym żółtym serem.
Piec 20-30min w temp. 180st.
wbrew pozorom szybko się robi:D
1 cukinia średniej wielkości
30-40 dag mięsa mielonego
100g ugotowanego ryżu
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
30dag sera żółtego
majonez lub śmietana (wedle uznania)
masło do smażenia
przyprawy (pieprz, sól, majeranek)
Czosnek i cebule zeszklić na maśle, dodać mielone mięso, przyprawić i posmażyć, ciągle mieszając. Dodać ugotwany ryż i razem chwilę podsmażyć.
Cukinie umyć, wyjąć łyżką środek z pestkami, aby powstało zagłębienie. Posolić, popieprzyć i posypac majerankiem(lub każdą dowolna przyprawą wg uznania). Wypełnić cukinie mięsnym farszem, wierzch posmarować śmietaną lub majonezem i na koniec posypać tartym żółtym serem.
Piec 20-30min w temp. 180st.
wbrew pozorom szybko się robi:D
pozbierałam przepisy, które wrzuciłam na innym forum :)
***ZIELONY MAKARON***
makaron ze szpinakiem, śmietaną, brokułami, jajkami na twardo i czosnkiem :) od siebie dodaję podgotowaną marchewkę - dla koloru ;)
gotujemy makaron, na patelni podsmażamy zamrożony szpinak - doprawiamy śmietaną, czosnkiem(dużo czosnku 3-4ząbki), solą i pieprzem :) do szpinaku wrzucamy ugotowany makaron, podgotowane brokuły i marchewkę + pokrojone jajka na twardo :)
to jest pyszne!!! i to mówię JA - która nigdy nie lubiłam szpinaku :) (zresztą kto spróbuje - temu smakuje :) i gdyby nie wiedział, to nie zgadnie, że tam jest szpinak)
***PLINDZE***
ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, w miseczce podzielić te ziemniaki na 4 części i jedną z nich wyjąć i w to miejsce wsypać taką ilość mąki ziemniaczanej, żeby zastąpiła ziemniaki - na równo, doprawić solą i pieprzem, wyrobić, uformować placuszki i usmażyć - podawać z sosem grzybowym lub mięsnym :)
***CHIŃSZCZYZNA***
chińszczyzna I
Jest niesamowicie aromatyczna - wystarczyło, że w kuchni odkryłam garnek, żeby coś podjeść, a po chwili zapach był w całym mieszkaniu ;P
Suuuper smakuje z plindzami :)
A na chińszczyznę potrzeba:
0,5 kg lekko zmrożonej wołowiny (będzie się lepiej kroić)
zalewa:
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
0,5 szklanki oleju
1/3 - 1/2 szklanki sosu sojowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
poza tym:
2 kolorowe papryki
garść oregano
0,5 puszki groszku
marchew
pędy bambusa
Lekko zamrożona wołowinę pokroić w cieniutkie paski.
Przygotować zalewę:
cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć, dodać wino, olej, sos sojowy i oregano. Dokładnie wymieszać, zalać mięso i odstawić do lodówki na 12-24godz.
Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, podsmażyć - bez oleju. Przełożyć do garnka, wlać zalewę, dodać pokrojone w paski papryki, marchew pokrojoną w słupki, groszek i pędy bambusa. Podlać wodą. Dusić na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie :)
Można zrobić z piersiami z kurczaka - wtedy bierzemy 1 dużą, podwójną pierś, kroimy w 3-4 plastry, a następnie w cienkie skośne paski.
Mięso odstawiamy w zalewie na 12 godzin(do lodówki), później wyjmujemy, podsmażamy, podlewamy zalewą, dodajemy warzywa i dusimy.
Mi osobiście bardziej smakuje wersja z wołowiną, a pędy bambusa można zastąpić selerem pokrojonym w słupki :)
chińszczyzna II
pierś z kurczaka (podwójna)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
mały seler
1/4 włoskiej kapusty
20 dag pieczarek
3 cebule
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz
Mięso kroimy w cienkie paski, posypujemy mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy. Dodajemy seler pokrojony w słomki, poszatkowaną kapustę i smażymy kilka minut. Przekładamy z patelni do garnka, a teraz na patelni smażymy mięso(aż zbieleje) - cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i sos sojowy. Przekładamy do warzyw i chwilę razem dusimy.
Podajemy z ryżem :)
***PIERŚ KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH***
pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)
Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...
A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;
na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);
na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;
panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.
Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)
*** PIERSI W CIEŚCIE***
Bardzo smaczne są też piersi w cieście
piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut :)
zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy) :)
kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote :)
podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki
jeśli chcecie - piersi możecie zastąpić skrzydełkami lub udkami/pałkami tylko takie kawałki mięsa muszą być najpierw ugotowane - w wodzie z ziarenkami smaku(robiłam też z Vegetą itp. i jest różnica - z ziarenkami są smaczniejsze), zielem angielskim, pieprzem, liskiem laurowym - może też być z włoszczyzną (ze smaku zrobicie zupkę, a mięsko możecie zrobić w płatkach kukurydzianych lub cieście) - ale żeby się nie rozpadały(nie były za miękkie) :P
***MOJA WERSJA PLACKA PO CYGAŃSKU***
zamiast gulaszu robisz mięsko mielone z warzywami(im więcej i bardziej kolorowo-tym lepiej) ;)
podsmażasz mięsko, dodajesz różne warzywa (cebulę, pieczarki, marchewkę, kukurydzę, groszek, paprykę, seler, zieloną pietruszkę itp.) i dusisz razem, doprawiasz do smaku czym lubisz :)
do tego smażysz duuuże placki ziemniaczane(na całą patelnię) - a jeśli boisz się smażyć takich dużych, to zrób 4 takie na pół patelni :P
w środek placka/między placki dajesz farsz mięsno-warzywny z góry placek polewasz odrobiną śmietany i keczupu do tego jakieś surówki :)
moja Teściowa raz miała okazję spróbować takich placków... ;) od tamtej pory co jakiś czas męczy mnie, żeby znowu zrobić ;P
kilka przepisów na wątróbkę drobiową :)
mój absolutny nr 1:
***Wątróbka drobiowa w panierce***
Składniki:
1/2 kg wątróbki,
mąka, bułka tarta lub mielone orzechy,
2 jajka,
sól, pieprz, czosnek(2-4 ząbki),
olej do smażenia
wątróbkę umyć i oczyścić z błony, a następnie popieprzyć, posolić (tak posolić w tej wersji nie stwardnieje) i wymieszać ze zgniecionym świeżym czosnkiem. Następnie obtoczyć w mące jajku i tartej bułce lub orzechach. Smażyć po cztery minuty z każdej strony. Ułożyć na liściach zielonej sałaty.
ponoć najlepiej smakuje z sałatką: puszka kukurydzy, majonez, ogórek kiszony lub konserwowy, ogórek świeży, a w wersji ekskluzywnej również ananas. :)
ale ja robiłam bez tej sałatki i jest suuuuuuuuuper :) (tzn. podawałam z surówką z pekinki)
rada - jeśli nie zjecie wszystkiego, możecie pokroić w plasterki na kanapki (ale nie odgrzewajcie - bo dopiero wtedy twardnieje)
mój nr 2:
***Wątróbki z drobiu wykwintne***
Składniki:
1/2 kg wątróbek z drobiu
1/2 kg pieczarek
1/2 puszki ananasa ( może być w kawałkach)
3 cebule pokrojone w krążki
3 kwaśne jabłka pokrojone w ósemki
majeranek,sól, pieprz
2-3 łyżki mąki do obtoczenia wątróbek
tłuszcz do smażenia
Wątróbki, umyć, oczyścić z błonek i namoczyć w mleku na minimum pól godziny.
Po tym czasie osączyć na sitku, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pieczarki umyć,pokroić w dość duże talarki ,podsmażyć na maśle.
Jabłka pokrojone w ósemki ,cebulę pokrojoną w krążki i kawałki ananasa
zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Jabłka powinny się lekko przyrumienić z jednej i drugiej strony. W trakcie smażenia oprószyć majerankiem.
Wcześniej osuszone wątróbki nalezy obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym
tłuszczu, odwracając na drugą stronę.
Pod koniec smażenia dodać pieczarki i pozostałe składniki.
Wymieszać, doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać.
Przed podaniem posypać zieleniną.
Wątróbki najlepiej smakują z cienko pokrojoną bułką paryską
(ja smażę najpierw pieczarki, później cebulę z ananasem, w następnym "rzucie" - jabłka na złoto, a na końcu wątróbki - dokładnie z każdej strony), na koniec wszystko mieszam i doprawiam
mój nr 3:
***Wątróbka z bananami i curry ***
Składniki na 2 osoby:
60dkg wątróbki (jakakolwiek, mi najlepiej smakuje drobiowa)
2-3 banany
1 cebula
curry
Usuwamy z wątróbki żyłki (jak ktoś nie lubi) ;P myjemy i obsuszamy. Wrzucamy ją na patelnię z gorącym olejem i mieszamy. Muszą się zamknąć "pory". Gdy się obsmaży ze wszystkich stron (jej kolor będzie podobny do białego) wrzucamy pokrojoną w półtalarki cebulkę. Dusimy od czasu do czasu mieszając, jak cebulka będzie w miarę miękka (wystarczy jak będzie szklista) :)
wrzucamy banany pokrojone w kostki. Mieszamy i pod koniec smażenia dodajemy curry.
Trzeba uważać by za długo nie smażyć wątróbki bo będzie się robić twarda, wystarczy, że po jej spróbowania nie będzie krwista w środku (chyba, że ktoś taką lubi) ;P
coś na grilla http://www.wizaz.pl/forum/showpost.php?p=6514892&postcount=43
***Udka po meksykańsku***
Składniki:
ok 1,5 kg udek z kurczaka
mąka
2-3 jajka
olej
3-5 ząbków czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1/3 kostki masła
100g pikantnego ketchupu
2 kostki rosołowe (drobiowe)
50 g octu
50 g cukru
sól, woda, duża łyżka powideł
Udka oczyścić, wytrybować (usunąć kości), umyć, osuszyć. Następnie obtoczyć w mące i jajku i usmażyć z każdej strony na złoto.
Czosnek i cebulę posiekać, wrzucić do garnka, dodać masło, ketchup, kostki rosołowe(rozpuszczone w 1/2 szkl. ciepłej wody), ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 50g wody i dużą łyżkę powideł. Wszystko zagotować.
Udka ułożyć na blaszce i zalać "sosem" - piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C
może jest troszkę zabawy - ale warto ;) tym bardziej, że później można też troszkę zamrozić ;) Mój Mariusz zakochał się w tych udkach ;) (ostatnio robiłam na Sylwestra - może sos nie wygląda najładniej w czasie gotowania, ale efekt końcowy jest rewelacyjny)
tutaj kilka moich przepisów ;) + sałatki i surówki http://forum.trojmiasto.pl/proste-swiateczne-smakolyki-t58411.html
sałatka z brokułami http://www.wizaz.pl/forum/showpost.php?p=6782854&postcount=16
***Sałatka brokułowa***
~ 1 brokuł
~ 30 dag szynki
~ opakowanie (200g) łuskanego słonecznika
~ majonez, pieprz, jarzynka/vegeta
Brokuła umyć, odkroić różyczki, podzielić je na mniejsze cząstki. Łodyżki obrać, pokroić. Gotować osobno, kilka minut w wodzie z jarzynką. Osączyć, wystudzić.
Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przesypać na papierowy ręcznik i zostawić do wystudzenia.
Szynkę pokroić w paseczki, dodać brokuła i słonecznik. Doprawić majonezem i pieprzem(sól już jest w szynce i brokule - także nie potrzeba).
u mnie wszyscy tak lubią sałatkę brokułową, że przeważnie robię z podwójnej porcji ;P
***KOTLETY MARCHEWKOWE***
~ 0,5 kg marchwi
~ 1 duża cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 5 łyżek tartej bułki
~ 2 jajka
~ sól, pieprz z młynka, majeranek, kminek
~ olej do smażenia
Marchew zetrzeć na tarce(grube oczka), dusić z odrobiną wody na małym ogniu. Odcisnąć, wystudzić.
Do ostudzonej marchewki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku.
Dodać jajka i bułkę tartą, doprawić.
Formować kotlety(nie mogą być za płaskie) i smażyć na gorącym oleju - musicie dosyć mocno podsmażać z każdej strony - żeby się nie porozpadały ;)
ostatnio podawałam je z ziemniaczkami + mizerią + marchewką z groszkiem (na słodko) :D
są przepyszne! i trudno się zorientować, że to marchewka ;)
***ZIELONY MAKARON***
makaron ze szpinakiem, śmietaną, brokułami, jajkami na twardo i czosnkiem :) od siebie dodaję podgotowaną marchewkę - dla koloru ;)
gotujemy makaron, na patelni podsmażamy zamrożony szpinak - doprawiamy śmietaną, czosnkiem(dużo czosnku 3-4ząbki), solą i pieprzem :) do szpinaku wrzucamy ugotowany makaron, podgotowane brokuły i marchewkę + pokrojone jajka na twardo :)
to jest pyszne!!! i to mówię JA - która nigdy nie lubiłam szpinaku :) (zresztą kto spróbuje - temu smakuje :) i gdyby nie wiedział, to nie zgadnie, że tam jest szpinak)
***PLINDZE***
ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, w miseczce podzielić te ziemniaki na 4 części i jedną z nich wyjąć i w to miejsce wsypać taką ilość mąki ziemniaczanej, żeby zastąpiła ziemniaki - na równo, doprawić solą i pieprzem, wyrobić, uformować placuszki i usmażyć - podawać z sosem grzybowym lub mięsnym :)
***CHIŃSZCZYZNA***
chińszczyzna I
Jest niesamowicie aromatyczna - wystarczyło, że w kuchni odkryłam garnek, żeby coś podjeść, a po chwili zapach był w całym mieszkaniu ;P
Suuuper smakuje z plindzami :)
A na chińszczyznę potrzeba:
0,5 kg lekko zmrożonej wołowiny (będzie się lepiej kroić)
zalewa:
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
0,5 szklanki oleju
1/3 - 1/2 szklanki sosu sojowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
poza tym:
2 kolorowe papryki
garść oregano
0,5 puszki groszku
marchew
pędy bambusa
Lekko zamrożona wołowinę pokroić w cieniutkie paski.
Przygotować zalewę:
cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć, dodać wino, olej, sos sojowy i oregano. Dokładnie wymieszać, zalać mięso i odstawić do lodówki na 12-24godz.
Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, podsmażyć - bez oleju. Przełożyć do garnka, wlać zalewę, dodać pokrojone w paski papryki, marchew pokrojoną w słupki, groszek i pędy bambusa. Podlać wodą. Dusić na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie :)
Można zrobić z piersiami z kurczaka - wtedy bierzemy 1 dużą, podwójną pierś, kroimy w 3-4 plastry, a następnie w cienkie skośne paski.
Mięso odstawiamy w zalewie na 12 godzin(do lodówki), później wyjmujemy, podsmażamy, podlewamy zalewą, dodajemy warzywa i dusimy.
Mi osobiście bardziej smakuje wersja z wołowiną, a pędy bambusa można zastąpić selerem pokrojonym w słupki :)
chińszczyzna II
pierś z kurczaka (podwójna)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
mały seler
1/4 włoskiej kapusty
20 dag pieczarek
3 cebule
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz
Mięso kroimy w cienkie paski, posypujemy mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy. Dodajemy seler pokrojony w słomki, poszatkowaną kapustę i smażymy kilka minut. Przekładamy z patelni do garnka, a teraz na patelni smażymy mięso(aż zbieleje) - cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i sos sojowy. Przekładamy do warzyw i chwilę razem dusimy.
Podajemy z ryżem :)
***PIERŚ KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH***
pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)
Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...
A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;
na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);
na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;
panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.
Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.
Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)
*** PIERSI W CIEŚCIE***
Bardzo smaczne są też piersi w cieście
piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut :)
zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy) :)
kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote :)
podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki
jeśli chcecie - piersi możecie zastąpić skrzydełkami lub udkami/pałkami tylko takie kawałki mięsa muszą być najpierw ugotowane - w wodzie z ziarenkami smaku(robiłam też z Vegetą itp. i jest różnica - z ziarenkami są smaczniejsze), zielem angielskim, pieprzem, liskiem laurowym - może też być z włoszczyzną (ze smaku zrobicie zupkę, a mięsko możecie zrobić w płatkach kukurydzianych lub cieście) - ale żeby się nie rozpadały(nie były za miękkie) :P
***MOJA WERSJA PLACKA PO CYGAŃSKU***
zamiast gulaszu robisz mięsko mielone z warzywami(im więcej i bardziej kolorowo-tym lepiej) ;)
podsmażasz mięsko, dodajesz różne warzywa (cebulę, pieczarki, marchewkę, kukurydzę, groszek, paprykę, seler, zieloną pietruszkę itp.) i dusisz razem, doprawiasz do smaku czym lubisz :)
do tego smażysz duuuże placki ziemniaczane(na całą patelnię) - a jeśli boisz się smażyć takich dużych, to zrób 4 takie na pół patelni :P
w środek placka/między placki dajesz farsz mięsno-warzywny z góry placek polewasz odrobiną śmietany i keczupu do tego jakieś surówki :)
moja Teściowa raz miała okazję spróbować takich placków... ;) od tamtej pory co jakiś czas męczy mnie, żeby znowu zrobić ;P
kilka przepisów na wątróbkę drobiową :)
mój absolutny nr 1:
***Wątróbka drobiowa w panierce***
Składniki:
1/2 kg wątróbki,
mąka, bułka tarta lub mielone orzechy,
2 jajka,
sól, pieprz, czosnek(2-4 ząbki),
olej do smażenia
wątróbkę umyć i oczyścić z błony, a następnie popieprzyć, posolić (tak posolić w tej wersji nie stwardnieje) i wymieszać ze zgniecionym świeżym czosnkiem. Następnie obtoczyć w mące jajku i tartej bułce lub orzechach. Smażyć po cztery minuty z każdej strony. Ułożyć na liściach zielonej sałaty.
ponoć najlepiej smakuje z sałatką: puszka kukurydzy, majonez, ogórek kiszony lub konserwowy, ogórek świeży, a w wersji ekskluzywnej również ananas. :)
ale ja robiłam bez tej sałatki i jest suuuuuuuuuper :) (tzn. podawałam z surówką z pekinki)
rada - jeśli nie zjecie wszystkiego, możecie pokroić w plasterki na kanapki (ale nie odgrzewajcie - bo dopiero wtedy twardnieje)
mój nr 2:
***Wątróbki z drobiu wykwintne***
Składniki:
1/2 kg wątróbek z drobiu
1/2 kg pieczarek
1/2 puszki ananasa ( może być w kawałkach)
3 cebule pokrojone w krążki
3 kwaśne jabłka pokrojone w ósemki
majeranek,sól, pieprz
2-3 łyżki mąki do obtoczenia wątróbek
tłuszcz do smażenia
Wątróbki, umyć, oczyścić z błonek i namoczyć w mleku na minimum pól godziny.
Po tym czasie osączyć na sitku, osuszyć papierowym ręcznikiem.
Pieczarki umyć,pokroić w dość duże talarki ,podsmażyć na maśle.
Jabłka pokrojone w ósemki ,cebulę pokrojoną w krążki i kawałki ananasa
zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Jabłka powinny się lekko przyrumienić z jednej i drugiej strony. W trakcie smażenia oprószyć majerankiem.
Wcześniej osuszone wątróbki nalezy obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym
tłuszczu, odwracając na drugą stronę.
Pod koniec smażenia dodać pieczarki i pozostałe składniki.
Wymieszać, doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać.
Przed podaniem posypać zieleniną.
Wątróbki najlepiej smakują z cienko pokrojoną bułką paryską
(ja smażę najpierw pieczarki, później cebulę z ananasem, w następnym "rzucie" - jabłka na złoto, a na końcu wątróbki - dokładnie z każdej strony), na koniec wszystko mieszam i doprawiam
mój nr 3:
***Wątróbka z bananami i curry ***
Składniki na 2 osoby:
60dkg wątróbki (jakakolwiek, mi najlepiej smakuje drobiowa)
2-3 banany
1 cebula
curry
Usuwamy z wątróbki żyłki (jak ktoś nie lubi) ;P myjemy i obsuszamy. Wrzucamy ją na patelnię z gorącym olejem i mieszamy. Muszą się zamknąć "pory". Gdy się obsmaży ze wszystkich stron (jej kolor będzie podobny do białego) wrzucamy pokrojoną w półtalarki cebulkę. Dusimy od czasu do czasu mieszając, jak cebulka będzie w miarę miękka (wystarczy jak będzie szklista) :)
wrzucamy banany pokrojone w kostki. Mieszamy i pod koniec smażenia dodajemy curry.
Trzeba uważać by za długo nie smażyć wątróbki bo będzie się robić twarda, wystarczy, że po jej spróbowania nie będzie krwista w środku (chyba, że ktoś taką lubi) ;P
coś na grilla http://www.wizaz.pl/forum/showpost.php?p=6514892&postcount=43
***Udka po meksykańsku***
Składniki:
ok 1,5 kg udek z kurczaka
mąka
2-3 jajka
olej
3-5 ząbków czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1/3 kostki masła
100g pikantnego ketchupu
2 kostki rosołowe (drobiowe)
50 g octu
50 g cukru
sól, woda, duża łyżka powideł
Udka oczyścić, wytrybować (usunąć kości), umyć, osuszyć. Następnie obtoczyć w mące i jajku i usmażyć z każdej strony na złoto.
Czosnek i cebulę posiekać, wrzucić do garnka, dodać masło, ketchup, kostki rosołowe(rozpuszczone w 1/2 szkl. ciepłej wody), ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 50g wody i dużą łyżkę powideł. Wszystko zagotować.
Udka ułożyć na blaszce i zalać "sosem" - piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C
może jest troszkę zabawy - ale warto ;) tym bardziej, że później można też troszkę zamrozić ;) Mój Mariusz zakochał się w tych udkach ;) (ostatnio robiłam na Sylwestra - może sos nie wygląda najładniej w czasie gotowania, ale efekt końcowy jest rewelacyjny)
tutaj kilka moich przepisów ;) + sałatki i surówki http://forum.trojmiasto.pl/proste-swiateczne-smakolyki-t58411.html
sałatka z brokułami http://www.wizaz.pl/forum/showpost.php?p=6782854&postcount=16
***Sałatka brokułowa***
~ 1 brokuł
~ 30 dag szynki
~ opakowanie (200g) łuskanego słonecznika
~ majonez, pieprz, jarzynka/vegeta
Brokuła umyć, odkroić różyczki, podzielić je na mniejsze cząstki. Łodyżki obrać, pokroić. Gotować osobno, kilka minut w wodzie z jarzynką. Osączyć, wystudzić.
Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przesypać na papierowy ręcznik i zostawić do wystudzenia.
Szynkę pokroić w paseczki, dodać brokuła i słonecznik. Doprawić majonezem i pieprzem(sól już jest w szynce i brokule - także nie potrzeba).
u mnie wszyscy tak lubią sałatkę brokułową, że przeważnie robię z podwójnej porcji ;P
***KOTLETY MARCHEWKOWE***
~ 0,5 kg marchwi
~ 1 duża cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 5 łyżek tartej bułki
~ 2 jajka
~ sól, pieprz z młynka, majeranek, kminek
~ olej do smażenia
Marchew zetrzeć na tarce(grube oczka), dusić z odrobiną wody na małym ogniu. Odcisnąć, wystudzić.
Do ostudzonej marchewki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku.
Dodać jajka i bułkę tartą, doprawić.
Formować kotlety(nie mogą być za płaskie) i smażyć na gorącym oleju - musicie dosyć mocno podsmażać z każdej strony - żeby się nie porozpadały ;)
ostatnio podawałam je z ziemniaczkami + mizerią + marchewką z groszkiem (na słodko) :D
są przepyszne! i trudno się zorientować, że to marchewka ;)
i jeszcze rybki :)
kiedyś często jedliśmy pangę ;P ale od kiedy wiemy jaki i gdzie ją się hoduje - to raczej wybieramy nasze morskie rybki ;)
***ZAPIEKANKA RYBNA***
od Teściowej dostałam przepis na "zapiekankę"(tylko czemu zapiekanka-skoro to danie z patelni?) rybną :P
w pierwszej chwili połączenie smażonej ryby i wędzonego boczku wydało mi się hmmmm delikatnie mówiąc "dziwne" ale zrobiłam ;)
i baaaaaaaaaaaaaaaardzo mi smakowało (zresztą mojej Mamie i Mężowi też) :D
potrzebujemy
kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach(w osolonej wodzie, ale nie mogę być za miękkie)
kilka plasterków wędzonego boczku (koniecznie wędzonego!)
filety z ryby (ja robiłam ze świeżego dorsza)
3-4 ogórki konserwowe
2 średnie cebule
2-3 pomidory
olej do smażenia, sól, pieprz, sok z cytryny(do ryby), Vegeta
ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na złoto (partiami) - przekładamy do garnka (ja smażyłam na zwykłej patelni, a później przekładałam do patelni Zeptera) :)
boczek kroimy w paseczki i podsmażamy z cebulką pokrojoną w pół krążki dodajemy do ziemniaków :)
rybkę kropimy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy - i smażymy(bez panierki) układamy na ziemniakach, boczku i cebulce :)
kroimy ogórki i pomidory w kostkę, dodajemy do reszty składników - dusimy chwilę razem, żeby wszystko "przeszło" doprawiamy Vegetą(czy czymś podobnym) :)
można dodać jeszcze marchewkę, groszek, brokuły, a całość zalać roztrzepanym jajkiem i poczekać, żeby się ścięło :)
***RYBA W CIEŚCIE IMBIROWYM***
bardzo smaczna jest też panga w cieście imbirowym - pewnie można zamienić na dorsza ;)
rybkę tradycyjnie - kropimy sokiem z cytryny(lub limonki która jest potrzebna do tego przepisu), solimy i pieprzymy :) kroimy filety na mniejsze kawałki :)
z mąki, wody i jajka, z dodatkiem świeżo startego imbiru i skórki z limonki + troszkę proszku do pieczenia i soli - robimy ciasto , kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto :)
(bardzo fajnie pasuje do tego surówka z kapusty pekińskiej+tarta marchew+siekana cebula i natka pietruszki, doprawiona majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem)
polecam też FIX KNORR Ryba zapiekana w sosie koperkowym
robię wg przepisu (na opakowaniu) - albo mieszam fix z kwaśną śmietaną, i tym polewam pangę - i piekę
albo robię wersję z warzywami (dodatkowy przepis na opakowaniu) - ale zamiast trzeć 3 marchewki i pół selera - używam mrożonej włoszczyzny, do tego dodaję cebulę pokrojoną w plastry - warzywka podsmażam na patelni, doprawiam jarzynką(Vegetą) i pieprzem, następnie przekładam na blachę (do pieczenia), na to układam kawałki pangi i zalewam fixem wymieszanym ze słodką śmietanką 18%
piekę 20 minut w temp. 200 stopni C
pyyyychotka :)
jakbym nie robiła - ryba zawsze musi być skropiona sokiem z cytryny, posolona i popieprzona
kiedyś często jedliśmy pangę ;P ale od kiedy wiemy jaki i gdzie ją się hoduje - to raczej wybieramy nasze morskie rybki ;)
***ZAPIEKANKA RYBNA***
od Teściowej dostałam przepis na "zapiekankę"(tylko czemu zapiekanka-skoro to danie z patelni?) rybną :P
w pierwszej chwili połączenie smażonej ryby i wędzonego boczku wydało mi się hmmmm delikatnie mówiąc "dziwne" ale zrobiłam ;)
i baaaaaaaaaaaaaaaardzo mi smakowało (zresztą mojej Mamie i Mężowi też) :D
potrzebujemy
kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach(w osolonej wodzie, ale nie mogę być za miękkie)
kilka plasterków wędzonego boczku (koniecznie wędzonego!)
filety z ryby (ja robiłam ze świeżego dorsza)
3-4 ogórki konserwowe
2 średnie cebule
2-3 pomidory
olej do smażenia, sól, pieprz, sok z cytryny(do ryby), Vegeta
ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na złoto (partiami) - przekładamy do garnka (ja smażyłam na zwykłej patelni, a później przekładałam do patelni Zeptera) :)
boczek kroimy w paseczki i podsmażamy z cebulką pokrojoną w pół krążki dodajemy do ziemniaków :)
rybkę kropimy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy - i smażymy(bez panierki) układamy na ziemniakach, boczku i cebulce :)
kroimy ogórki i pomidory w kostkę, dodajemy do reszty składników - dusimy chwilę razem, żeby wszystko "przeszło" doprawiamy Vegetą(czy czymś podobnym) :)
można dodać jeszcze marchewkę, groszek, brokuły, a całość zalać roztrzepanym jajkiem i poczekać, żeby się ścięło :)
***RYBA W CIEŚCIE IMBIROWYM***
bardzo smaczna jest też panga w cieście imbirowym - pewnie można zamienić na dorsza ;)
rybkę tradycyjnie - kropimy sokiem z cytryny(lub limonki która jest potrzebna do tego przepisu), solimy i pieprzymy :) kroimy filety na mniejsze kawałki :)
z mąki, wody i jajka, z dodatkiem świeżo startego imbiru i skórki z limonki + troszkę proszku do pieczenia i soli - robimy ciasto , kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto :)
(bardzo fajnie pasuje do tego surówka z kapusty pekińskiej+tarta marchew+siekana cebula i natka pietruszki, doprawiona majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem)
polecam też FIX KNORR Ryba zapiekana w sosie koperkowym
robię wg przepisu (na opakowaniu) - albo mieszam fix z kwaśną śmietaną, i tym polewam pangę - i piekę
albo robię wersję z warzywami (dodatkowy przepis na opakowaniu) - ale zamiast trzeć 3 marchewki i pół selera - używam mrożonej włoszczyzny, do tego dodaję cebulę pokrojoną w plastry - warzywka podsmażam na patelni, doprawiam jarzynką(Vegetą) i pieprzem, następnie przekładam na blachę (do pieczenia), na to układam kawałki pangi i zalewam fixem wymieszanym ze słodką śmietanką 18%
piekę 20 minut w temp. 200 stopni C
pyyyychotka :)
jakbym nie robiła - ryba zawsze musi być skropiona sokiem z cytryny, posolona i popieprzona