Widok

Pomysł na Obiad :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
macie jakieś ciekawe przepisy co na obiadek zrobić :) bo mam wrazenie że moje meni jest już monotonne :) prosze o jakies przepisy


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja tez sie podlacze,juz nie mam pomyslow co mozna zrobic

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wczoraj zrobiłam przeyszną szczawióweczkę:))
łożysko się rozwija i kwaśne za mna chodzi:))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
O tak, szcawioweczka to jest to:)...Ale moze piers z kurczaka, w jakims sosie?? I zmieniaczki mlod do tego z koperkiem....Pychotka;)Albo placki ziemniaczane z cukrem lub ze smietanka?? do tego jakas zupka..

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jak ziemniaczane, to koniecznie ogórkowa :)))

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ogórkowa


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja dzisiaj robię tortille
prosty i pyszny obiadek

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
??w skrocie??jak sie to robi?

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kupujesz gotowe tortille
kroisz mięsko na paseczki (najlepie polędwiczki wieprzowe albo kurczaczek) przyprawiasz-ja dodaje przyprawe gyros, podsmażasz na patelni
troche zieleninki, czyli sałata, pomidorek, ogóreczek, cebulka-co jest akurat pod ręką
sosik-ja robię tak: jogurt naturalny, troche majonezu, zabek czosnku, sól, pieprz, zioła
tortille podgrzewa się na patelni i pakujesz do nich ww składniki wg uznania, zawijasz i gotowe

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja do tortilli zawijam tylko mięcho usmażone z cebulką,papryką i serem żółtym
i robię sos z avocado -avocado zgniatam z czosnkiem trochę jogurtu naturalnego wegety i pieprzu ...pycha...

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A może gulasz z piersią z kurczaka? ja zrobiłam go wczoraj na dwa dni :) uwielbiam go z kaszą gryczaną :)
- dwie średnie podwójne piersi z kurczaka,
- 40 dkg pieczarek,
- 1 duża czerwona papryka,
- 6 średnich ogórków kiszonych
- przecier pomidorowy,
- śmietanka do zup i sosów
- przyprawy.

Pierś pokroić w kosteczkę ok 1cm na 1 cm, podsmażyć na patelni, smażąc przyprawić solą, pieprzem i papryką ostrą ( nie za dużo tej papryki). Często mieszać, aż do uzyskania lekko zlotego koloru.
Pieczarki umyći pokorić. Poddusić na patelni. Przyprawić solą i pieprzem.
Paprykę pokorić w kostkę ok 1 cm na 1 cm.
Ogórki pokorić w "półksiężyce" :)

W garnku zagotować wodę z dodatkiem kostki rosołowej - wrzucić podsmażoną pierś i pieczarki oraz świeżą paprykę i ogórki kiszone. Zagotować. Dodać koncentrat pomidorowy wg uznania ( ja daję 3/4 słoiczka Pudliszki). Zagotować. Dodać słodkiej smietany ( ja daje 18% specjalną do zup i sosów). Przed dodaniem śmietany, warto ją trochę "zahartować" i w małym garnuszku wymieszać smietanę z sosem z gulaszu i wtedy to wlać do garnka.
Całośc doprawić solą i pieprzem wg uznania.

Gulasz dzięki ogórkom i przecierowi ma nieco kwaskowaty smak i dlatego teraz tak bardzo mi smakuje :)

Mam nadzieje, że w miarę czytelne są moje wypociny.... :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja najbardziej lubię te warzywka w tortillach ;)

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a może "pomysła na rybe w sosie koperkowym " Winiary z frytkami i surówką
ja kupuje kostki rybne mrozone lekko je romrazam i wkladam do naczynia żaroodpornego i zalewam tym sosem wg przepisu na opakowaniu (tylko śmietane daje 30 % - lepsze jest wg mnie ) i do piekarnika - masz obiad w pól godziny gotowy :-))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja sie chyba dzis skusze na placuszki z mlodych ziemniaczkow,moj mezus uwielbia

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
placki ziemniaczane, naleśniki, barszcz ukraiński z jajkiem, pierogi, kotlety jajeczne, ryż zapiekany z jabłkiem, zapiekanka makaronowa.... :)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Piri, a jak robisz kotlety jajeczne i zapiekanke makaronową?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kotlety jajeczne
Gotuję kilka jajek i kroję je w kostkę, opcjonalnie rozdziabuje widelcem ;) do tego dodaję szczypiorku, odrobinę curry (lub inne przyprawy), sól, surowe jajko do sklejenia masy, jak jest za rzadkie to dosypuję kaszę manną lub bułkę, później formuję kulki, obtaczam w bułce tartej i smażę.

Zapiekanka makaronowa
Makaron może być z poprzedniego dnia, do tego dodaję gotowane ugotowane warzywa (takie gotowe mieszkanki) i czasem mięso (albo kiełbasę, albo jakieś inne), oczywiśie jakies przyprawy, zalewam to beszamelem lub roztrzepanym jajkiem, wsypuje do natłuszczonej i "nabułkowanej"formy i piekę aż beszamel lub jajka się zetną.

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzieki! Spróbuję :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja wczoraj robiłam bardzo prostą arabską potrawę, co się zwie : "macarone"- to taki makaron z mięskiem i ziemniakami:)

Mięso ( obojetnie jakie, choć wskazana jest baranina, ja stosuję drobiowe piersi) kroję w kawałki i podsmażam w garnku na oleju; potem do tego pokrojoną cebulkę ( dużą),; jak się podsmażą dodaję puszkę pomidorów i przyparwy ( bazylia, oregano, cząber, suszone pomidory, itp; oraz wegetę); następnie dolewam wodę i wrzucam pokrojone w kosteczkę ziemniaki ( ok 6 szt). Woda powinna zakryć ziemniaki. Gdy ziemniaki są miękkie dodaję makaron ( nitki) i dolewam wody- tak by przykryć makaron. gdy makaron się ugotuje obiadek jest gotowy:)
Czas przygotowania ok 40 min:)

Matyda, ur. 15.10.2008; 3430g, 54 cm
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wczoraj zrobiłam schabowego z kalafiorkiem i młodymi ziemniaczkami - dla mnie to takie oklepane ale M chciał :)

a może przepis na jakąś zupkę wiosenną ? ja ost zrobiłam szczawiową i była pysznaa :D

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja wczoraj robiłam gołąbki z młodej kapustki:))) Pychotka, tylko że kapustki nie mogłam zjeść ze względu na mala, ale i tak pyszne były. Tzn. sa, bo jeszcze zostało na dziś:)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Za mną "chodzi" botwinka, która mam zamiar w sobote zrobić :) mniam mniam

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mniamu mniam....botwineczka;)..nie ma nic lepszego:)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no botwineczke tez bym konsneła


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
też pomyślałam o tej botwince, a jak robicie botwinkę bo ja jakoś jeszcze nie robiłam, dajcie przepis

[url=http://www.maluchy.pl]image[/url [url=https://achtedzieciaki.pl/artykul/10][img]http://s10.suwaczek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Składniki:
- pęczek botwiny
- pęczek włoszczyzny
- cebula
- ok. 5 szklanek wody
- 4 ziemniaki
- łyżka soku z cytryny
- cukier i sól
- kilka łyżek koncentratu buraczanego (niekoniecznie)
- śmietana i posiekany koperek

Sposób przyrządzania:

Oczyszczoną włoszczyznę i cebulę pokrój na kawałeczki, łodygi botwiny (bez liści) wraz z buraczkami posiekaj, po czym wrzuć to wszystko do rondla z wrzącą wodą. Po kilku minutach gotowania dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól, posłódź, dodaj sok z cytryny, gotuj pod przykryciem, aż warzywa prawie zmiękną. Dorzuć pokrojone w paski liście botwiny. Jeśli zupa ma niezbyt określony kolor (buraczki były za małe), wlej kilka łyżek koncentratu buraczanego. Dopraw cukrem, solą, sokiem z cytryny. Podawaj ze śmietaną i koperkiem.


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zrobię jutro bo na dziś mam pstrąga, ale mam ochotkę na tą botwinkę mniam

[url=http://www.maluchy.pl]image[/url [url=https://achtedzieciaki.pl/artykul/10][img]http://s10.suwaczek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja wolę botwinkę bez ziemniaków w zupie, tylko młode ziemniaczki z wedzonką oddzielnie :) za to do zupy koniecznie jajeczko...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie jadłam nigdy tej zupy..

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
palla śmigaj do kuchni i gotuj :) jest bardzo łatwa i zaspokoi ciążowe zachcianki :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to mykam na ryneczek :))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do startych ziemniaczków dodaj swiży koperek i smaż razem palce lizać
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja uwielbiam łososia w koperku i jest dziecinnie łatwy, choć nie tani. Dlatego nie jadam tak czesto jakbym chciala.

Łososia obsypać z dwóch stron jakimiś ziołami do ryby, obsypać po wierzchu dobrze siekanym koperkiem, zawinąć w folie i do pieca na godzinkę. Roboty na pięć minut i takie dania preferuje. A jak brzmi: łosoś w koperku ;)))

[/URL][url=http://www.TickerFactory.com/]
image
[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a na koniec skropić cytrynką :)

też tak piekę łososia-jest pyszny

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
-moj maz robi pyszne kurczaczki w ciescie lub w ciescie i platkach kukurydzianych z ryzem pychotka.
Tez robimy mielone miesko zawiniete w szynke i polane sosem np. pomidorowym i posypane serem w piekarniku, pyszne
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja podobnie jak Asinek robię pstągi ( takie małe) w całości , dzień wcześnien je kropię cytryną doprawiam pieprzem i solą do środka daję koperek, następnego dnia wykładam je na blaszkę pokrytą papierem polewam odrobiną oliwki i wkładam do dobrze nagrzanego piekarnika na 20 minut bo lubię chrupiacą skórkę - dlatego nie zawijam w folję, pycha dziś miałam na obiadek

[url=http://www.maluchy.pl]image[/url [url=https://achtedzieciaki.pl/artykul/10][img]http://s10.suwaczek.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podbijam:)
to dorzucę przepis na karkóweczkę
nie lubiłam karkówki dopóki nie spróbowałam tym zestawieniu;)
karkówkę kroje w cienkie plastry, robię do niej zalewę z :
-sok z polówki cytryny
-przyprawa do grilla-polecam kamisa
-2 lyżki rumu
-2 łyżki oleju lub oliwki
-2 łyżeczki miodu
-sól pieprz
mieszam wszystko dokładnie=proporcje można zwiększyć w zależności od ilości mięsa
zaprawą zalewam mięsko,mieszam,wstawiam do lodówki na 12-24 h ,piekę w piekarniku aż się zarumieni w temperaturze 180 stopni

polecam młode ziemniaczki z kopierkiem i pyszną suróweczką:)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jenyyyy, ale ja się zrobiłam głodna :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hihi

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Od tych waszych wszystkich przepisysątek aż ślinka leci, dlategp również dorzucam coś szybkiego i łatwego, może któraś z Was się skusi, nasza rodzinka to uwielbia i nawet dzieci wcinają aż paluszki lizać.
A więc:

składniki :
2 małe cukinie
1 cebula
2 ząbki czosku
pomidorki koktajlowe lub duże
makaron
kwaśną śmietane

makaron ugotować

Farsz.
cukinie obmyć pokroić na półksiężyce, cebule również pokroić na półksiężyce, razem wszystko podsmażyć na patelni dodać starty lub pokrojony drobno czosnek, sól i pieprz( ja radze dodać już na koniec potrawy)

wsypać to do makaronu i pokrojone pomidorki
dodać kwaśną śmietane

potrawa gotowa super na ciepłe dni

można na kniec przed podaniem posypać natką pietruszki.SMACZNEGO
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja dzisrobiłam ryżową zapiekanke pychotki
1 pierś z kurczaka pokroic w kostke i podsm,azyc z przyprawa gyros
4 cebulki pokroic i poddusci
1 puszka kukurydzy
(wszystko razem wymieszać
2 torebik ryzu ugotowac
ser zółty stary na tarce
naczynie zaroodporne - wsypać rys na dno 2 warstwa to farsz a 3 ser starty zapiec w piekarniku az ser sie rozpuści pychota smacznego


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziś robię tortille,naczytałam się przepisów i mi ślinka leci:DDDDD

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja Wam polecam makaron w sosie śmietanowym :)
Makaron do spaghetti, boczek wędzony, śmietana słodka, mieszanka meksykańska pudliszki, czosnek, cebula, parmezan, przyprawy do smaku.
Podsmaża się pokrojony boczek z cebulką i czosnkiem na niewielkiej ilości oliwy, potem trzeba dodać mieszankę meksykańską, zalewa się to smietaną, doprawia, a na konieć przed podaniem wsypuje się torebkę parmezanu. Polać makaron sosem i wcinać :) Przepszne-polecam :)

image


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
bociany - a jak robisz ta tortille ? bo mi po chwili ten placek robi sie twardy..

właśnie dzwonił do mnie brat i się pytał jak sie robi sos ze sloiczka i czy wode na makaron sie soli ?:) dobrze, ze mu chociaz cos po głowie swita.. hihi

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
palla będę robić pierwszy raz więc nie wiem jak wyjdzie:)wiper podowała przepis ,trzeba jej się podpytać :D

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pierwsza sprawa, że są różne firmy które robią te tortille i sa różne ciasta

ale standartowo wrzuca się na moment na patelnie, chwila z jednej strony chwila drugiej i gotowe
mi zawsze mięciutkie wychodzą

właśnie mi się przypomniał jeszcze jeden przepisik...

spaghetti carbonara

makaron spaghetti gotujemy al dente
na patelnie wrzucamy dobry boczek pokrojony w paseczki lub w kostkę, smażymy na skwareczki, dolewamy nieco wina białego
w między czasie wybijamy jedno jajko do miseczki, dodajemy parmezan, pieprz i mieszamy
do usmażoneo boczku dorzycamy ugotowany makaron i mieszamy
na koniec ściągamy patelnie z ognia i wlewamy rozbełtane jajeczko i szybko mieszamy
ja jeszce na wierzch sypię parmezan

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wiper zawsze masz super smaczne pomysły:DDDDD


składniki:
-opakowanie makaronu
-opakowanie mrożonego szpinaku rozdrobnionego
-czosnek świeży bądz granulowany
-2 śmietany 12% do gotowania
-sól ,pieprz
-ser żółty
-szynka lub kiełbasa
to ja dodam taki na szybciutko-makaron mogą być wstązki lub inny gotujemy, na patelni mieszamy szpinak(polecam Hortexu rozdrobniony mrożony) 2 małe śmietany 12 %,takie które można gotować,czosnek świeży bądź granulowany sól ,pieprz, wszystko mieszamy ,żeby powtał gęsty sosik. Kroimy w kostkę szynkę,kiełbaskę jak kto woli(można zrobić wersję bezmięsną) podsmażamy. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy warstę makaronu,szyneczki,sera żółtego tartego,zalewamy sosem. Kolejne warstwy robimy tak samo.Wstawiamy do piekarnika na 15-20 minutek pod przykryciem,na sam koniec można zdjąć pokrywkę,żeby ser się przyrumienił.smacznego

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jedna tortilla pochłonięta:DDD zrobiłam sosik z jogurtu i curry, przez kilkanaście sekund podgrzewalam placek z jednej i drugiej strony na patelni do naleśników i wyszły mięciutkie:)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no widzisz :)
sosiki można różne robić, mięsko i dodatki też

i 100 razy lepsze niż kupne w KFC :)

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no pewnie-kfc przy tym to pikuś!!!:)))) poczekam ,aż mężuś z pracy wróci i jeszcze sobie podjem bo przepyszne jest.Teraz robiłam mięso z kurczaka,a sałatkę z sałaty lodowej,pomidora i ogórka to co było pod ręką.
Następny przepis trzeba będzie przetestować niedługo;)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja carbonarę robię podobnie z małą różnicą - dodaje mascarpone
-serek mascarpone miksuje z jajkiem i parmezanem i łączę z makaronem
pycha....w sumie podobno w ciąży nie powinno się jeść carbonary bo jajko masz tylko lekko ścięte ale co zrobić kiedy to takie dobre:)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podbijam:)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
uuu ale mi sie tortilla zamarzyła....nawet ka z KFC:P
ale na dzisiaj mam juz przygotowana piers z przyprawa gysos.....bedzie salatka

skłądniki:
1 podwójną pierś z kurczaka
2 -3 cebule
3 - 4 ogórki korniszony
1 puszka kukurydzy
1/2 główki kaputy pekińskiej
majonez
ketchup pikantny
olej do smażenia
przyprawa "GYROS"

Piersi kurczaka posypać dość mocno przyprawą GYROS i odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet 12 g). Następnie pokroić ją w kostkę (niezbyt drobną) i podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.Układać warstwami w przezroczystej salaterce:1 - kurczaczek2 - cebula3 - warstwa ketchupu4 - ogórki (pokrojone w kostkę)5 - kukurydza6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego)7 - poszatkowana kapusta
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ta salatke gyros ja uwielbiam
Ja dzis robie pizze na obiado kolacje,moze to niezbyt orginalne ale ja uwielbiam pizze moge ja jesc codziennie

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
anula a jak robisz ciasto?
ja ostatnio robiłam z tego przepisu ale strasznie mi sie te ciasto kleiło;/

Składniki:
- Ciasto: 300 dag mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 dag drożdży
- 150 ml wody mineralnej (nie gazowanej)
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

Połowę wody lekko podgrzej, dodaj drożdże, wsyp cukier i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Usyp kopczyk z mąki, zrób w nim wgłębienie, wlej drożdże, wymieszaj z częścią mąki. Wlej resztę wody, oliwę, wsyp sól, zamieszaj, a gdy mąka wchłonie płyny, zagniataj ciasto rękami. Po 10 min stanie się gładkie, elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Ustaw termostat na 220°C. Kulę ciasta połóż na środku wysmarowanej oliwą formy, rozpłaszcz ręką, a potem równomiernie rozprowadzaj po dnie dłonią zaciśniętą w pięść. Spód cienkiej pizzy powinien mieć 5-6 mm grubości, trochę grubszej 7-8 mm. Wylep rant lub podnieś palcami brzegi placka, żeby były nieco wyższe niż spód. Ułóż farsz i wstaw placek do pieca.




popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja daje tak na oko
ok 0.5 kg maki
szklanke letniej wody
drozdze pol kostki szczypta soli
jajko
robie je czesto i zawsze wychodzi,oczywiscie wody mozna zawsze troszke dolac tak samo jak maki dosypac.Ja robie na duza blache i ciasta troszke wurzucam chyba ze lubisz grubsze

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a jakie farsze dajecie? bo tak sie zastanawiam moze i ja zrobie pizze(nigdy nie robiłam) i tak sobie mysle ze moze miesko z kurczaka bym dala tylko chyba trzeba najpierw na patalni je podsmazyc? no i jakim sosem smarujecie ciasto zanim dacie farsz?:)

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja biore puszkę pomidorków krojonych, doprawiam je wg uznania i daje na ciasto

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja roznie czasem z kielbasa czasem salami roznie,oprocz tego pieczarki cebulke,czasem papryke zalezy co mam pod reka a no i oliwki (bardzo je lubie)
a sos albo jakis gotowy kupuje albo robie z keczupu z przyprawami i troche czosnku dodaje

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja najczesniej daje ketchup, smaruje na spod a pozniej ukladam skladniki, zazwyczaj robie na połówki bo lubimy co innego z mężęm na pizzy więc:

moja-kukurydza, mielone, boczek, cebula, papryka, pieczarki, ser
mąż-kiełbasa, boczek, salami, szynka, ser ....mój mięsożerny mąż:P




popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oczywiscie wszystkie skłądniki wcześniej wrzucam na patelnię




popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja ostatnio zrobilam sos barbecuue do pizzy
bo mialam ochote na pizze z telepizzy grillowany kurczak... wiec weszlam na google i znalazlam przepis na sosik - jutro Wam napisze przepis bo nie pamietam...

dla siebie zrobilam-piers z kurczaka przyprawiona i podsmazona na patelni, kukurydza, oliwki, pomidorki w kawaleczki pokroilam, ser zolty i mozarelle...
pycha...

moj maz zazyczyl sobie "wiejska" - sos barbecue, kielbasa-podsmazona leciutko, ogorki konserwowe, pomidorki w kawaleczki pokrojone, oliwki, ser zolty i mozarella...
tez bardzo smaczna :)

a z reszty sosu zrobilismy marynate do karkowki na grilla... karkoweczka byla kruchutka i slodziutka... pycha... :)

az sie glodna zrobilam...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja robie dzisiaj spaghetti- mam nawet ochotke a nie chce mi sie kombinować :)

dziewczyny, zauważyłam na filmach że oni tam maja grubszy makaron niz ten nasz, patrzyłam dzisiaj w sklepie i 4 rózne firmy a makaron tak samo cienki...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
palla to dziś jemy spaghetti we dwie:)wczoraj wieczorkiem zrobiłam i na dziś jeszcze jest:)smacznego

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja juz po, ale dzieki i wzajemnie :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja miałam dziś gulasz z kurczaka wg wyżej omówionego przepisu-rewelacja!!!! Polecam :)

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to też smaka na gulasz złapałam jutro zrobię:D

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tylko, że to jest taki inny gulasz, nie taki typowy, ale naprawdę warto :)

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziś robie zupkę szczawiową :)


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a mozecie podac jakiś przepis na szczawiówkę?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rybka16 napisał(a):

> a mozecie podac jakiś przepis na szczawiówkę?

Ja robię tak:
na patelni podsmażam boczek i do zagotowanej wody wrzucam boczek razem z tym tłuszczem, dodaję szczaw, ziarenka smaku, pieprz i to wszystko. Przed podaniem gotuję zieniaczki i do gotującej sie zupy wrzucam jajko ono się w zupie fajnie ścina :)
(ps.słyszałam że lepiej zrobić tak z jajkiem bo neutralizuje lekko ten kwas szczawiowy...)

smacznego
pozdrawiam :)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Składniki:
dwie duże garście świeżo zerwanego szczawiu /w zimie słoiczek szczawiu konserwowanego/, kości na zupę, marchewka, kawałek korzenia pietruszki i selera, liść laurowy, ziele angielskie, jajko, mąka sól, śmietana, wegeta

Jak przyrządzić?
zrobić wywar na kościach i warzywach, wrzucić pokrojony i dobrze wypłukany szczaw, dodać listek, ziele i sól, z jajka i mąki zrobić kluseczki, wrzucić je na gotującą zupę, dodać do smaku wegety, na koniec dodać śmietanę. Podawać z ziemniaczkami i połówką jajka ugotowanego na twardo. Zupka niedroga ale jaka smaczna i w dodatku polska


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a dzis dziewczyny co proponujecie na obiad???
Ja wczoraj zrobilam kapusniak z mlodej kapusty;)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oglądałam w sobotę Ewę Wachowicz robiącą naleśniki i mi smaka narobiła. Robię dzis naleśniki z twarogiem i truskawkami:))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
o wlasnie juz mam pomysl zrobie placki ziemiaczane z truskawkami;)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A JA DZIŚ ROBIE KOTLETA Z PIERI KURCZAKA Z PIECZARKAMI ZAPIEKANE Z SEREM FRYTKI :) NO I JAKAŚ SURÓWKE


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziś zaserwowałam lasagnie-na szybko-mielona szynka,pomidorki w puszce troche sera makaron i już:)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Taki upał to tylko makaron z truskawkami i śmietaną :-)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja dziś robię na deser biszkopt z truskawkami i galaretką:))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja dziś mam placka po cygańsku :) Lasagne miałam w sob.. pychotkaaa
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja mam frytki z kiełabaska smazona hihi a czasem robie smazona kiełbache z cebula i do tego ziemniaki mniam:)

Ślub cywilny
image

Slub Kościelny

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
palla jak robisz tego "cygana" :) ?

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
POPROSZE PRZEPIS NA BISZKOPATA Z TRUSKAWKAMI MNIAAAAAAM
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
poszłam na łatwiznę:)) Kupiłam gotowy krązek biszkoptowy (taki z lekkim wgłębieniem-3,30zł), pokroiłam truskawki w plasterki i dość gęsto poukładałam, zalałam lekko zastygniętą galaretką truskawkową i do lodówki. Zaraz ubiję bitą śmietanę i będziemy się objadać:))

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mozna jeszcze polozyc na ten biszkopt jakas mase np smietankowa:)

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
smaże placki ziemniaczane - to wiadomo,
mieso mam takie jak na gulasz- wiadomo :)

no i teraz posoliłam to mięsko i się dusi, a obok smaża sie pieczarki, kupiłam sos do leczo i bedzie si, na koniec przyprawie mieso i dodam pieczarki i no i sosik.

nie mam juz pomysłów co robic na ten obiad ;/

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a sos daje do leczo tylko dlatego ze ja cholernie często robie taki tradycyjny gulasz z papryka, pomidorami... a teraz poszłam na łatwizne no i smak bedzie inny.

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja dzis musze cos fajnego na kolacje zrobic bo kuzyna z narzeczonym z warszawy przyjezdza

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja jak mi się nie chce gotować, a potrzebuję zrobić coś troszkę innego, to robię piersi z kurczaka w następujący sposób:
piersi umyć, lekko rozbić, osolić, położyć na blasze do pieczenia, na piersiach ułożyć mieszaninę z przyprawionej duszonej cebuli i duszonych pieczarek, na to kładziemy łyżkę majonezu, posypujemy grubo stratym serem i zapiekamy,
jest to bardzo smaczne i bardzo sycące :)

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011


DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
coś nie tak jest,
mój post pojawił sie aż w 3 miejscach :D
widać taki ważny jest :D

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011


DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
macie jakis fajny pomysł na miesko mielone. tylko nie kotlety:))

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mogą być pulpety ;)
i osobiście uwielbiam paprykę faszerowaną, ale jeszcze droga jest :/

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011


DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mięso mielone podsmażyć z cebulką i pieczarkami dodać sos gotowy z słoiczka np. bolonese albo napoli i podać to z makaronem rulonikiem możesz te ruloniki nabić tym farszem lub polać posypać serem parmezanem lub innym
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja często gdy skoncza mi się pomysły, robię mielone które rozsmarowuję na kawałku folii, układam na to przeróżne rzeczy typu: żółty ser, papryka, ser pleśniowy, co tam kto woli. Zawijam i formuje na kotleta i smażę na patelni. Pychotka.
Podobnie z piersią z kury. Rozbijam na cieniutki kotlet układam ser, dobre jest pesto bazyliowe rozsmarowane na całości i zwinąć jak zraziku i na patelaszke. Też pychotka.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
up, niech śmieci znikną :)

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to własnie zrobiłam marynatę do karkóweczki wg przepisu bocianków :)
lepiej późno niż wcale ;)

image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
POPROSZE PRZEPIS NA JAKIEŚ DOBRE LECZO :)


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jejku leczo to za mna chodzi od paru dni ;)

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja dziś zapiekankę makaronową- czyli "czyszczę" lodówkę :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
up
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podbijam dla oleńki:))

image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hoop siup:)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
up

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja jak mi się nie chce gotować, a potrzebuję zrobić coś troszkę innego, to robię piersi z kurczaka w następujący sposób:
piersi umyć, lekko rozbić, osolić, położyć na blasze do pieczenia, na piersiach ułożyć mieszaninę z przyprawionej duszonej cebuli i duszonych pieczarek, na to kładziemy łyżkę majonezu, posypujemy grubo stratym serem i zapiekamy,
jest to bardzo smaczne i bardzo sycące :)

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011


DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
np. filety z pstrąga smażone do tego młode ziemniaczki z kperkiem i suruweczka ja polecam z kiszonej kapustki do rybki , proste łatwe a rybki to samo zdrowie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja jak mi się nie chce gotować, a potrzebuję zrobić coś troszkę innego, to robię piersi z kurczaka w następujący sposób:
piersi umyć, lekko rozbić, osolić, położyć na blasze do pieczenia, na piersiach ułożyć mieszaninę z przyprawionej duszonej cebuli i duszonych pieczarek, na to kładziemy łyżkę majonezu, posypujemy grubo stratym serem i zapiekamy,
jest to bardzo smaczne i bardzo sycące :)

Emilia 14.11.2009
Szymon 05.01.2011


DZIĘKI SZATAŃSKIEJ PYSZE JEDNYCH NIE SŁUCHAM, DRUGICH NIE SŁYSZĘ
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
piersi z kurczaka zapiekane z jabłkiem i marchewką utartymi na tarce, całość polane oliwą z oliwek, osolone, popieprzone

Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
CUKINIA FASZEROWANA

1 cukinia średniej wielkości
30-40 dag mięsa mielonego
100g ugotowanego ryżu
2 ząbki czosnku
1 średnia cebula
30dag sera żółtego
majonez lub śmietana (wedle uznania)
masło do smażenia
przyprawy (pieprz, sól, majeranek)

Czosnek i cebule zeszklić na maśle, dodać mielone mięso, przyprawić i posmażyć, ciągle mieszając. Dodać ugotwany ryż i razem chwilę podsmażyć.

Cukinie umyć, wyjąć łyżką środek z pestkami, aby powstało zagłębienie. Posolić, popieprzyć i posypac majerankiem(lub każdą dowolna przyprawą wg uznania). Wypełnić cukinie mięsnym farszem, wierzch posmarować śmietaną lub majonezem i na koniec posypać tartym żółtym serem.

Piec 20-30min w temp. 180st.

wbrew pozorom szybko się robi:D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
up up

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pozbierałam przepisy, które wrzuciłam na innym forum :)





***ZIELONY MAKARON***


makaron ze szpinakiem, śmietaną, brokułami, jajkami na twardo i czosnkiem :) od siebie dodaję podgotowaną marchewkę - dla koloru ;)

gotujemy makaron, na patelni podsmażamy zamrożony szpinak - doprawiamy śmietaną, czosnkiem(dużo czosnku 3-4ząbki), solą i pieprzem :) do szpinaku wrzucamy ugotowany makaron, podgotowane brokuły i marchewkę + pokrojone jajka na twardo :)

to jest pyszne!!! i to mówię JA - która nigdy nie lubiłam szpinaku :) (zresztą kto spróbuje - temu smakuje :) i gdyby nie wiedział, to nie zgadnie, że tam jest szpinak)









***PLINDZE***

ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, w miseczce podzielić te ziemniaki na 4 części i jedną z nich wyjąć i w to miejsce wsypać taką ilość mąki ziemniaczanej, żeby zastąpiła ziemniaki - na równo, doprawić solą i pieprzem, wyrobić, uformować placuszki i usmażyć - podawać z sosem grzybowym lub mięsnym :)






***CHIŃSZCZYZNA***

chińszczyzna I

Jest niesamowicie aromatyczna - wystarczyło, że w kuchni odkryłam garnek, żeby coś podjeść, a po chwili zapach był w całym mieszkaniu ;P

Suuuper smakuje z plindzami :)


A na chińszczyznę potrzeba:

0,5 kg lekko zmrożonej wołowiny (będzie się lepiej kroić)
zalewa:
0,5 szklanki białego wytrawnego wina
0,5 szklanki oleju
1/3 - 1/2 szklanki sosu sojowego
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
poza tym:
2 kolorowe papryki
garść oregano
0,5 puszki groszku
marchew
pędy bambusa

Lekko zamrożona wołowinę pokroić w cieniutkie paski.
Przygotować zalewę:
cebulę pokroić w piórka, czosnek przecisnąć, dodać wino, olej, sos sojowy i oregano. Dokładnie wymieszać, zalać mięso i odstawić do lodówki na 12-24godz.
Po tym czasie wyjąć mięso z zalewy, podsmażyć - bez oleju. Przełożyć do garnka, wlać zalewę, dodać pokrojone w paski papryki, marchew pokrojoną w słupki, groszek i pędy bambusa. Podlać wodą. Dusić na średnim ogniu aż mięso będzie miękkie :)

Można zrobić z piersiami z kurczaka - wtedy bierzemy 1 dużą, podwójną pierś, kroimy w 3-4 plastry, a następnie w cienkie skośne paski.
Mięso odstawiamy w zalewie na 12 godzin(do lodówki), później wyjmujemy, podsmażamy, podlewamy zalewą, dodajemy warzywa i dusimy.


Mi osobiście bardziej smakuje wersja z wołowiną, a pędy bambusa można zastąpić selerem pokrojonym w słupki :)



chińszczyzna II

pierś z kurczaka (podwójna)
1 łyżka mąki ziemniaczanej
mały seler
1/4 włoskiej kapusty
20 dag pieczarek
3 cebule
2 łyżeczki sosu sojowego
2 łyżki oleju do smażenia
sól, pieprz

Mięso kroimy w cienkie paski, posypujemy mąką ziemniaczaną, solą i pieprzem.
Pieczarki kroimy w plastry, podsmażamy. Dodajemy seler pokrojony w słomki, poszatkowaną kapustę i smażymy kilka minut. Przekładamy z patelni do garnka, a teraz na patelni smażymy mięso(aż zbieleje) - cały czas mieszając. Do mięsa dodajemy pokrojoną w piórka cebulę i sos sojowy. Przekładamy do warzyw i chwilę razem dusimy.
Podajemy z ryżem :)






***PIERŚ KURCZAKA W PŁATKACH KUKURYDZIANYCH***

pomieszałam 2 przepisy - 1 z gazety i 1 z książki "Wielka kuchnia amerykańska" i tak zmodyfikowany gorąco polecam tym bardziej, że może on stanowić bazę kilku dań... :)

Jeśli ktoś lubi KFC np. twistera - może usmażyć naleśniki, dodać majonez, sałatę lodową, pomidora i ogórka... Jeśli wolisz Zingera - bułkę itd...

A oto jak się robi kurczaczka : porcja na 3-4 osoby
- 3 pojedyncze piersi;

na marynatę: 1/2 szklanki mleka, 1/2 szklanki wody, sok z 1/2 cytryny, 1 1/2 łyżeczki Vegety (lub czegoś podobnego), + dowolne przyprawy (np. chilli, grillowa itd);

na ciasto: 2 małe jajka, mąka, sól, pieprz;

panierka: ok. 20 łyżek pokruszonych płatków kukurydzianych(tylko i wyłącznie Nestle Corn Flakes - próbowałam różnych innych, ale panierka wychodzi za twarda);
oprócz tego: olej do smażenia, wykałaczki lub patyczki do szaszłyków.

Wykonanie:
Piersi umyć, każdą pokroić na 4-5 kawałków, lekko rozbić je tłuczkiem do mięsa. Wymieszać mleko, wodę, sok z cytryny, Vegetę i ulubione przyprawy. Gotową marynatą zalać mięso i odstawić w chłodne miejsce na ok 30 minut. Następnie zrobić ciasto - wymieszać jajka z maką, posolić, popieprzyć (konsystencja gęstej śmietany). Wyjać mięso z marynaty, osączyć, każdy kawałek za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków (nakłuć na niego) zanurzać w cieście i dokładnie obtoczyć w płatkach kukurydzianych(jeśli będziecie robić to ręką lub widelcem - za dużo płatków przyklei się do łapki i widelca - łatwiej/lepiej wykałaczką lub patyczkiem).
Smażymy w głębokim tłuszczu na ciemno-złoty kolor.

Można podawać tak, jak pisałam wyżej lub np. z frytkami i surówkami :)





*** PIERSI W CIEŚCIE***

Bardzo smaczne są też piersi w cieście

piersi pokroić na mniejsze kawałki, posypać przyprawą DELIKAT DO MIĘS i odstawić na 30 minut :)
zrobić gęste ciasto z mąki i jajka, proszku do pieczenia(można dodać jakieś przyprawy) :)
kawałki piersi(znów za pomocą wykałaczki lub patyczka do szaszłyków) maczamy w cieście i wrzucamy na głęboki olej - smażymy aż będą złote :)

podajemy z czym chcemy - ryż, ziemniaki, frytki + surówki



jeśli chcecie - piersi możecie zastąpić skrzydełkami lub udkami/pałkami tylko takie kawałki mięsa muszą być najpierw ugotowane - w wodzie z ziarenkami smaku(robiłam też z Vegetą itp. i jest różnica - z ziarenkami są smaczniejsze), zielem angielskim, pieprzem, liskiem laurowym - może też być z włoszczyzną (ze smaku zrobicie zupkę, a mięsko możecie zrobić w płatkach kukurydzianych lub cieście) - ale żeby się nie rozpadały(nie były za miękkie) :P






***MOJA WERSJA PLACKA PO CYGAŃSKU***

zamiast gulaszu robisz mięsko mielone z warzywami(im więcej i bardziej kolorowo-tym lepiej) ;)

podsmażasz mięsko, dodajesz różne warzywa (cebulę, pieczarki, marchewkę, kukurydzę, groszek, paprykę, seler, zieloną pietruszkę itp.) i dusisz razem, doprawiasz do smaku czym lubisz :)

do tego smażysz duuuże placki ziemniaczane(na całą patelnię) - a jeśli boisz się smażyć takich dużych, to zrób 4 takie na pół patelni :P

w środek placka/między placki dajesz farsz mięsno-warzywny z góry placek polewasz odrobiną śmietany i keczupu do tego jakieś surówki :)

moja Teściowa raz miała okazję spróbować takich placków... ;) od tamtej pory co jakiś czas męczy mnie, żeby znowu zrobić ;P






kilka przepisów na wątróbkę drobiową :)

mój absolutny nr 1:


***Wątróbka drobiowa w panierce***

Składniki:
1/2 kg wątróbki,
mąka, bułka tarta lub mielone orzechy,
2 jajka,
sól, pieprz, czosnek(2-4 ząbki),
olej do smażenia

wątróbkę umyć i oczyścić z błony, a następnie popieprzyć, posolić (tak posolić w tej wersji nie stwardnieje) i wymieszać ze zgniecionym świeżym czosnkiem. Następnie obtoczyć w mące jajku i tartej bułce lub orzechach. Smażyć po cztery minuty z każdej strony. Ułożyć na liściach zielonej sałaty.



ponoć najlepiej smakuje z sałatką: puszka kukurydzy, majonez, ogórek kiszony lub konserwowy, ogórek świeży, a w wersji ekskluzywnej również ananas. :)
ale ja robiłam bez tej sałatki i jest suuuuuuuuuper :) (tzn. podawałam z surówką z pekinki)
rada - jeśli nie zjecie wszystkiego, możecie pokroić w plasterki na kanapki (ale nie odgrzewajcie - bo dopiero wtedy twardnieje)






mój nr 2:

***Wątróbki z drobiu wykwintne***

Składniki:
1/2 kg wątróbek z drobiu
1/2 kg pieczarek
1/2 puszki ananasa ( może być w kawałkach)
3 cebule pokrojone w krążki
3 kwaśne jabłka pokrojone w ósemki
majeranek,sól, pieprz
2-3 łyżki mąki do obtoczenia wątróbek
tłuszcz do smażenia

Wątróbki, umyć, oczyścić z błonek i namoczyć w mleku na minimum pól godziny.
Po tym czasie osączyć na sitku, osuszyć papierowym ręcznikiem.

Pieczarki umyć,pokroić w dość duże talarki ,podsmażyć na maśle.

Jabłka pokrojone w ósemki ,cebulę pokrojoną w krążki i kawałki ananasa
zeszklić na rozgrzanym tłuszczu. Jabłka powinny się lekko przyrumienić z jednej i drugiej strony. W trakcie smażenia oprószyć majerankiem.

Wcześniej osuszone wątróbki nalezy obtoczyć w mące i usmażyć na rozgrzanym
tłuszczu, odwracając na drugą stronę.
Pod koniec smażenia dodać pieczarki i pozostałe składniki.
Wymieszać, doprawić solą, białym pieprzem i wymieszać.
Przed podaniem posypać zieleniną.
Wątróbki najlepiej smakują z cienko pokrojoną bułką paryską


(ja smażę najpierw pieczarki, później cebulę z ananasem, w następnym "rzucie" - jabłka na złoto, a na końcu wątróbki - dokładnie z każdej strony), na koniec wszystko mieszam i doprawiam





mój nr 3:

***Wątróbka z bananami i curry ***

Składniki na 2 osoby:
60dkg wątróbki (jakakolwiek, mi najlepiej smakuje drobiowa)
2-3 banany
1 cebula
curry

Usuwamy z wątróbki żyłki (jak ktoś nie lubi) ;P myjemy i obsuszamy. Wrzucamy ją na patelnię z gorącym olejem i mieszamy. Muszą się zamknąć "pory". Gdy się obsmaży ze wszystkich stron (jej kolor będzie podobny do białego) wrzucamy pokrojoną w półtalarki cebulkę. Dusimy od czasu do czasu mieszając, jak cebulka będzie w miarę miękka (wystarczy jak będzie szklista) :)
wrzucamy banany pokrojone w kostki. Mieszamy i pod koniec smażenia dodajemy curry.

Trzeba uważać by za długo nie smażyć wątróbki bo będzie się robić twarda, wystarczy, że po jej spróbowania nie będzie krwista w środku (chyba, że ktoś taką lubi) ;P






coś na grilla http://www.wizaz.pl/forum/showpost.php?p=6514892&postcount=43





***Udka po meksykańsku***

Składniki:
ok 1,5 kg udek z kurczaka
mąka
2-3 jajka
olej
3-5 ząbków czosnku
1 duża cebula lub 2 mniejsze
1/3 kostki masła
100g pikantnego ketchupu
2 kostki rosołowe (drobiowe)
50 g octu
50 g cukru
sól, woda, duża łyżka powideł

Udka oczyścić, wytrybować (usunąć kości), umyć, osuszyć. Następnie obtoczyć w mące i jajku i usmażyć z każdej strony na złoto.

Czosnek i cebulę posiekać, wrzucić do garnka, dodać masło, ketchup, kostki rosołowe(rozpuszczone w 1/2 szkl. ciepłej wody), ocet, cukier, 1 łyżeczkę soli, 50g wody i dużą łyżkę powideł. Wszystko zagotować.
Udka ułożyć na blaszce i zalać "sosem" - piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C

może jest troszkę zabawy - ale warto ;) tym bardziej, że później można też troszkę zamrozić ;) Mój Mariusz zakochał się w tych udkach ;) (ostatnio robiłam na Sylwestra - może sos nie wygląda najładniej w czasie gotowania, ale efekt końcowy jest rewelacyjny)



tutaj kilka moich przepisów ;) + sałatki i surówki http://forum.trojmiasto.pl/proste-swiateczne-smakolyki-t58411.html


sałatka z brokułami http://www.wizaz.pl/forum/showpost.php?p=6782854&postcount=16



***Sałatka brokułowa***

~ 1 brokuł
~ 30 dag szynki
~ opakowanie (200g) łuskanego słonecznika
~ majonez, pieprz, jarzynka/vegeta

Brokuła umyć, odkroić różyczki, podzielić je na mniejsze cząstki. Łodyżki obrać, pokroić. Gotować osobno, kilka minut w wodzie z jarzynką. Osączyć, wystudzić.
Ziarenka słonecznika uprażyć na suchej patelni. Przesypać na papierowy ręcznik i zostawić do wystudzenia.
Szynkę pokroić w paseczki, dodać brokuła i słonecznik. Doprawić majonezem i pieprzem(sól już jest w szynce i brokule - także nie potrzeba).


u mnie wszyscy tak lubią sałatkę brokułową, że przeważnie robię z podwójnej porcji ;P






***KOTLETY MARCHEWKOWE***

~ 0,5 kg marchwi
~ 1 duża cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 5 łyżek tartej bułki
~ 2 jajka
~ sól, pieprz z młynka, majeranek, kminek
~ olej do smażenia


Marchew zetrzeć na tarce(grube oczka), dusić z odrobiną wody na małym ogniu. Odcisnąć, wystudzić.
Do ostudzonej marchewki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku.
Dodać jajka i bułkę tartą, doprawić.
Formować kotlety(nie mogą być za płaskie) i smażyć na gorącym oleju - musicie dosyć mocno podsmażać z każdej strony - żeby się nie porozpadały ;)


ostatnio podawałam je z ziemniaczkami + mizerią + marchewką z groszkiem (na słodko) :D

są przepyszne! i trudno się zorientować, że to marchewka ;)

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
i jeszcze rybki :)

kiedyś często jedliśmy pangę ;P ale od kiedy wiemy jaki i gdzie ją się hoduje - to raczej wybieramy nasze morskie rybki ;)





***ZAPIEKANKA RYBNA***

od Teściowej dostałam przepis na "zapiekankę"(tylko czemu zapiekanka-skoro to danie z patelni?) rybną :P

w pierwszej chwili połączenie smażonej ryby i wędzonego boczku wydało mi się hmmmm delikatnie mówiąc "dziwne" ale zrobiłam ;)


i baaaaaaaaaaaaaaaardzo mi smakowało (zresztą mojej Mamie i Mężowi też) :D


potrzebujemy

kilka ziemniaków ugotowanych w mundurkach(w osolonej wodzie, ale nie mogę być za miękkie)
kilka plasterków wędzonego boczku (koniecznie wędzonego!)
filety z ryby (ja robiłam ze świeżego dorsza)
3-4 ogórki konserwowe
2 średnie cebule
2-3 pomidory
olej do smażenia, sól, pieprz, sok z cytryny(do ryby), Vegeta


ziemniaki obieramy, kroimy w grubsze plastry i podsmażamy na złoto (partiami) - przekładamy do garnka (ja smażyłam na zwykłej patelni, a później przekładałam do patelni Zeptera) :)
boczek kroimy w paseczki i podsmażamy z cebulką pokrojoną w pół krążki dodajemy do ziemniaków :)
rybkę kropimy sokiem z cytryny, solimy, pieprzymy - i smażymy(bez panierki) układamy na ziemniakach, boczku i cebulce :)
kroimy ogórki i pomidory w kostkę, dodajemy do reszty składników - dusimy chwilę razem, żeby wszystko "przeszło" doprawiamy Vegetą(czy czymś podobnym) :)


można dodać jeszcze marchewkę, groszek, brokuły, a całość zalać roztrzepanym jajkiem i poczekać, żeby się ścięło :)





***RYBA W CIEŚCIE IMBIROWYM***

bardzo smaczna jest też panga w cieście imbirowym - pewnie można zamienić na dorsza ;)

rybkę tradycyjnie - kropimy sokiem z cytryny(lub limonki która jest potrzebna do tego przepisu), solimy i pieprzymy :) kroimy filety na mniejsze kawałki :)
z mąki, wody i jajka, z dodatkiem świeżo startego imbiru i skórki z limonki + troszkę proszku do pieczenia i soli - robimy ciasto , kawałki ryby maczamy w cieście i smażymy w głębokim tłuszczu na złoto :)
(bardzo fajnie pasuje do tego surówka z kapusty pekińskiej+tarta marchew+siekana cebula i natka pietruszki, doprawiona majonezem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem)




polecam też FIX KNORR Ryba zapiekana w sosie koperkowym

robię wg przepisu (na opakowaniu) - albo mieszam fix z kwaśną śmietaną, i tym polewam pangę - i piekę

albo robię wersję z warzywami (dodatkowy przepis na opakowaniu) - ale zamiast trzeć 3 marchewki i pół selera - używam mrożonej włoszczyzny, do tego dodaję cebulę pokrojoną w plastry - warzywka podsmażam na patelni, doprawiam jarzynką(Vegetą) i pieprzem, następnie przekładam na blachę (do pieczenia), na to układam kawałki pangi i zalewam fixem wymieszanym ze słodką śmietanką 18%
piekę 20 minut w temp. 200 stopni C


pyyyychotka :)


jakbym nie robiła - ryba zawsze musi być skropiona sokiem z cytryny, posolona i popieprzona
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

paznokcie hybrydowe (92 odpowiedzi)

hejka, czy któraś z Was ma może manicure hubrydowy?jeśli tak to napiszcie czy jestescie z tego...

jak nauczyć pić ze słomki i kiedy? (14 odpowiedzi)

drogie mamy, mój synek ma roczek, chciałaby nauczyć go pić ze słomki, ponieważ on nie lubi pić z...

Jaką piaskownicę polecacie do ogrodu? (27 odpowiedzi)

Zdecydowanie nadszedł czas tego zakupu ;) najpierw myślałam o plastikowej, zamykanej -...

do góry