Widok

Pomysł na Obiad :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
macie jakieś ciekawe przepisy co na obiadek zrobić :) bo mam wrazenie że moje meni jest już monotonne :) prosze o jakies przepisy

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A ja wczoraj robiłam gołąbki z młodej kapustki:))) Pychotka, tylko że kapustki nie mogłam zjeść ze względu na mala, ale i tak pyszne były. Tzn. sa, bo jeszcze zostało na dziś:)

Za mną "chodzi" botwinka, która mam zamiar w sobote zrobić :) mniam mniam

mniamu mniam....botwineczka;)..nie ma nic lepszego:)

no botwineczke tez bym konsneła

też pomyślałam o tej botwince, a jak robicie botwinkę bo ja jakoś jeszcze nie robiłam, dajcie przepis

Składniki:
- pęczek botwiny
- pęczek włoszczyzny
- cebula
- ok. 5 szklanek wody
- 4 ziemniaki
- łyżka soku z cytryny
- cukier i sól
- kilka łyżek koncentratu buraczanego (niekoniecznie)
- śmietana i posiekany koperek

Sposób przyrządzania:

Oczyszczoną włoszczyznę i cebulę pokrój na kawałeczki, łodygi botwiny (bez liści) wraz z buraczkami posiekaj, po czym wrzuć to wszystko do rondla z wrzącą wodą. Po kilku minutach gotowania dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól, posłódź, dodaj sok z cytryny, gotuj pod przykryciem, aż warzywa prawie zmiękną. Dorzuć pokrojone w paski liście botwiny. Jeśli zupa ma niezbyt określony kolor (buraczki były za małe), wlej kilka łyżek koncentratu buraczanego. Dopraw cukrem, solą, sokiem z cytryny. Podawaj ze śmietaną i koperkiem.

Zrobię jutro bo na dziś mam pstrąga, ale mam ochotkę na tą botwinkę mniam

Ja wolę botwinkę bez ziemniaków w zupie, tylko młode ziemniaczki z wedzonką oddzielnie :) za to do zupy koniecznie jajeczko...

nie jadłam nigdy tej zupy..

palla śmigaj do kuchni i gotuj :) jest bardzo łatwa i zaspokoi ciążowe zachcianki :)

no to mykam na ryneczek :))

Ja uwielbiam łososia w koperku i jest dziecinnie łatwy, choć nie tani. Dlatego nie jadam tak czesto jakbym chciala.

Łososia obsypać z dwóch stron jakimiś ziołami do ryby, obsypać po wierzchu dobrze siekanym koperkiem, zawinąć w folie i do pieca na godzinkę. Roboty na pięć minut i takie dania preferuje. A jak brzmi: łosoś w koperku ;)))

a na koniec skropić cytrynką :)

też tak piekę łososia-jest pyszny

-moj maz robi pyszne kurczaczki w ciescie lub w ciescie i platkach kukurydzianych z ryzem pychotka.
Tez robimy mielone miesko zawiniete w szynke i polane sosem np. pomidorowym i posypane serem w piekarniku, pyszne
Ja podobnie jak Asinek robię pstągi ( takie małe) w całości , dzień wcześnien je kropię cytryną doprawiam pieprzem i solą do środka daję koperek, następnego dnia wykładam je na blaszkę pokrytą papierem polewam odrobiną oliwki i wkładam do dobrze nagrzanego piekarnika na 20 minut bo lubię chrupiacą skórkę - dlatego nie zawijam w folję, pycha dziś miałam na obiadek

podbijam:)
to dorzucę przepis na karkóweczkę
nie lubiłam karkówki dopóki nie spróbowałam tym zestawieniu;)
karkówkę kroje w cienkie plastry, robię do niej zalewę z :
-sok z polówki cytryny
-przyprawa do grilla-polecam kamisa
-2 lyżki rumu
-2 łyżki oleju lub oliwki
-2 łyżeczki miodu
-sól pieprz
mieszam wszystko dokładnie=proporcje można zwiększyć w zależności od ilości mięsa
zaprawą zalewam mięsko,mieszam,wstawiam do lodówki na 12-24 h ,piekę w piekarniku aż się zarumieni w temperaturze 180 stopni

polecam młode ziemniaczki z kopierkiem i pyszną suróweczką:)

jenyyyy, ale ja się zrobiłam głodna :)

hihi

Do startych ziemniaczków dodaj swiży koperek i smaż razem palce lizać
Od tych waszych wszystkich przepisysątek aż ślinka leci, dlategp również dorzucam coś szybkiego i łatwego, może któraś z Was się skusi, nasza rodzinka to uwielbia i nawet dzieci wcinają aż paluszki lizać.
A więc:

składniki :
2 małe cukinie
1 cebula
2 ząbki czosku
pomidorki koktajlowe lub duże
makaron
kwaśną śmietane

makaron ugotować

Farsz.
cukinie obmyć pokroić na półksiężyce, cebule również pokroić na półksiężyce, razem wszystko podsmażyć na patelni dodać starty lub pokrojony drobno czosnek, sól i pieprz( ja radze dodać już na koniec potrawy)

wsypać to do makaronu i pokrojone pomidorki
dodać kwaśną śmietane

potrawa gotowa super na ciepłe dni

można na kniec przed podaniem posypać natką pietruszki.SMACZNEGO

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry