Widok

Pomysł na Obiad :)

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
macie jakieś ciekawe przepisy co na obiadek zrobić :) bo mam wrazenie że moje meni jest już monotonne :) prosze o jakies przepisy

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Rybka16 napisał(a):

> a mozecie podac jakiś przepis na szczawiówkę?

Ja robię tak:
na patelni podsmażam boczek i do zagotowanej wody wrzucam boczek razem z tym tłuszczem, dodaję szczaw, ziarenka smaku, pieprz i to wszystko. Przed podaniem gotuję zieniaczki i do gotującej sie zupy wrzucam jajko ono się w zupie fajnie ścina :)
(ps.słyszałam że lepiej zrobić tak z jajkiem bo neutralizuje lekko ten kwas szczawiowy...)

smacznego
pozdrawiam :)

a mozecie podac jakiś przepis na szczawiówkę?
dziś robie zupkę szczawiową :)

Tylko, że to jest taki inny gulasz, nie taki typowy, ale naprawdę warto :)

no to też smaka na gulasz złapałam jutro zrobię:D

A ja miałam dziś gulasz z kurczaka wg wyżej omówionego przepisu-rewelacja!!!! Polecam :)

ja juz po, ale dzieki i wzajemnie :)

palla to dziś jemy spaghetti we dwie:)wczoraj wieczorkiem zrobiłam i na dziś jeszcze jest:)smacznego

a ja robie dzisiaj spaghetti- mam nawet ochotke a nie chce mi sie kombinować :)

dziewczyny, zauważyłam na filmach że oni tam maja grubszy makaron niz ten nasz, patrzyłam dzisiaj w sklepie i 4 rózne firmy a makaron tak samo cienki...

ja ostatnio zrobilam sos barbecuue do pizzy
bo mialam ochote na pizze z telepizzy grillowany kurczak... wiec weszlam na google i znalazlam przepis na sosik - jutro Wam napisze przepis bo nie pamietam...

dla siebie zrobilam-piers z kurczaka przyprawiona i podsmazona na patelni, kukurydza, oliwki, pomidorki w kawaleczki pokroilam, ser zolty i mozarelle...
pycha...

moj maz zazyczyl sobie "wiejska" - sos barbecue, kielbasa-podsmazona leciutko, ogorki konserwowe, pomidorki w kawaleczki pokrojone, oliwki, ser zolty i mozarella...
tez bardzo smaczna :)

a z reszty sosu zrobilismy marynate do karkowki na grilla... karkoweczka byla kruchutka i slodziutka... pycha... :)

az sie glodna zrobilam...

oczywiscie wszystkie skłądniki wcześniej wrzucam na patelnię

ja najczesniej daje ketchup, smaruje na spod a pozniej ukladam skladniki, zazwyczaj robie na połówki bo lubimy co innego z mężęm na pizzy więc:

moja-kukurydza, mielone, boczek, cebula, papryka, pieczarki, ser
mąż-kiełbasa, boczek, salami, szynka, ser ....mój mięsożerny mąż:P

ja roznie czasem z kielbasa czasem salami roznie,oprocz tego pieczarki cebulke,czasem papryke zalezy co mam pod reka a no i oliwki (bardzo je lubie)
a sos albo jakis gotowy kupuje albo robie z keczupu z przyprawami i troche czosnku dodaje

ja biore puszkę pomidorków krojonych, doprawiam je wg uznania i daje na ciasto

a jakie farsze dajecie? bo tak sie zastanawiam moze i ja zrobie pizze(nigdy nie robiłam) i tak sobie mysle ze moze miesko z kurczaka bym dala tylko chyba trzeba najpierw na patalni je podsmazyc? no i jakim sosem smarujecie ciasto zanim dacie farsz?:)

ja daje tak na oko
ok 0.5 kg maki
szklanke letniej wody
drozdze pol kostki szczypta soli
jajko
robie je czesto i zawsze wychodzi,oczywiscie wody mozna zawsze troszke dolac tak samo jak maki dosypac.Ja robie na duza blache i ciasta troszke wurzucam chyba ze lubisz grubsze

anula a jak robisz ciasto?
ja ostatnio robiłam z tego przepisu ale strasznie mi sie te ciasto kleiło;/

Składniki:
- Ciasto: 300 dag mąki
- 2 łyżki oliwy
- 2 dag drożdży
- 150 ml wody mineralnej (nie gazowanej)
- łyżeczka cukru
- pół łyżeczki soli

Sposób przyrządzania:

Połowę wody lekko podgrzej, dodaj drożdże, wsyp cukier i mieszaj, aż drożdże się rozpuszczą. Usyp kopczyk z mąki, zrób w nim wgłębienie, wlej drożdże, wymieszaj z częścią mąki. Wlej resztę wody, oliwę, wsyp sól, zamieszaj, a gdy mąka wchłonie płyny, zagniataj ciasto rękami. Po 10 min stanie się gładkie, elastyczne. Uformuj z niego kulę, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce.
Ustaw termostat na 220°C. Kulę ciasta połóż na środku wysmarowanej oliwą formy, rozpłaszcz ręką, a potem równomiernie rozprowadzaj po dnie dłonią zaciśniętą w pięść. Spód cienkiej pizzy powinien mieć 5-6 mm grubości, trochę grubszej 7-8 mm. Wylep rant lub podnieś palcami brzegi placka, żeby były nieco wyższe niż spód. Ułóż farsz i wstaw placek do pieca.

ta salatke gyros ja uwielbiam
Ja dzis robie pizze na obiado kolacje,moze to niezbyt orginalne ale ja uwielbiam pizze moge ja jesc codziennie

uuu ale mi sie tortilla zamarzyła....nawet ka z KFC:P
ale na dzisiaj mam juz przygotowana piers z przyprawa gysos.....bedzie salatka

skłądniki:
1 podwójną pierś z kurczaka
2 -3 cebule
3 - 4 ogórki korniszony
1 puszka kukurydzy
1/2 główki kaputy pekińskiej
majonez
ketchup pikantny
olej do smażenia
przyprawa "GYROS"

Piersi kurczaka posypać dość mocno przyprawą GYROS i odstawić na kilka godzin do lodówki (nawet 12 g). Następnie pokroić ją w kostkę (niezbyt drobną) i podsmażyć na oleju, odsączyć. Na tym samym oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, wystudzić.Układać warstwami w przezroczystej salaterce:1 - kurczaczek2 - cebula3 - warstwa ketchupu4 - ogórki (pokrojone w kostkę)5 - kukurydza6 - warstwa majonezu (najlepiej ostrego)7 - poszatkowana kapusta
podbijam:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

jaki krem przeciwsłoneczny dla dzieci łatwo się rozsmarowuje? (51 odpowiedzi)

faktor +50, bez filtrów chemicznych. Ziajka - okropnie ciężko się rozsmarowuje, zwłaszcza na...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry