Widok

Poprosze o prosty przepis na zupe z dyni

moze byc krem :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja gotuje ta i bardzo mi smakuje:):
http://wegetarianka.blox.pl/2011/10/ZUPA-DYNIOWA-Z-BALSAMICZNYMI-PIECZARKAMI.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja lubię na ostro... dynię gotujesz w kostkach, ale tak zeby była jędrna i zwarta. dodajesz przyprawy: pieprz- dużo, sól, 2goździki i cząber. pokrojoną w kwadraciki szynkę lub ogonówkę i makaron łazanki. pycha...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ja robie na slodko

gotuje kawalki dyni miksuje na krem, dodaje cukier cynamon i slodka smietanke
mozna dodac ryz
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Najlepszy przepis to chyba ten tradycyjny, czyli:

Przepis na 4 porcje
350g dyni (ja lubię Hokkaido, jest mocno pomarańczowa i ma intensywniejszy kolor)
1 wielka, albo 2 mniejsze cebule
70g masła
200ml śmietany 12% lub 18%
1 łyż octu jabłkowego (albo trochę cytryny)
1litr bulionu warzywnego (Knorr)
Świerza gałka muszkatołowa (orzech)
Majeranek do smaku
Sól, pieprz do smaku

Rozpuszczamy masło w garnku, wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę dynię (bez skórki), dodajemy ocet jabłkowy i dobrze trzeba przemieszać. Odstawiamy na około 5 minut.
Zalewamy to gorącym bulionem i gotujemy przez około 15 minut (na dość małym palniku, aby nie bulgotało za mocno).
Na końcu dodajemy śmietanę i miksujemy wszystko blenderem, aż zupa będzie miała jednolitą konsystencję.
Podając posypujemy odrobiną majeranku i ucieramy trochę świeżej gałki. Jeśli bulion nie był słony, solimy do smaku.
Czas przygotowania: około 45minut

Podobną zupę można zrobić z JABŁKIEM (3 duże jabłka, 1 mała cebula).

Polecam, sam przygotowałem :) Jest to przepis tradycyjny.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
no to krem:
dynię lekko posoloną i posmarowaną oliwą podpiekam w piekarniku.
gotuję bulion warzywny z 2-3 ziemniakami (dzięki ziemniakom zupa jest bardziej "aksamitna").
podpieczoną dynię oddzielam od skórki (hokkaido* można ze skórką), miksuję z ziemniakami w bulionie, do tego sól, pieprz i dużo imbiru.
na talerzu polewam słodką śmietanką, można też sypnąć podprażonych pestek dyniowych.
z pozostałych warzyw robię sałatkę jarzynową, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby i one wylądowały dyniowym kremie.

*hokkaido jest boska - smakuje lekko orzechowo i ta skórka po upieczeniu jest przesmaczna. za rok sobie taką wyhoduję w ogrodzie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Na tej stronie masz przepis na bardzo prostą zupę z dyni :)
http://www.ofeminin.pl/przepisy/zupy-z-dyni-przepisy-na-zupy-z-dyni-n60583.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wooow :D nawet nie wiedziałam, że jest tyle przepisów :) każdy inny :)

ja znam tylko wersję - zupa mleczna dyniowa :] z makaronem wstążkami lub lanymi kluskami :] na słodko :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mmm, Agusia albo z zacierkami...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
http://www.rondelek.pl/zupa-krem-z-dyni-agnieszki-kreglickiej/
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
właśnie dostałam fisia ;) jak zobaczyłam te przepisy http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/dyniowe-przysmaki

jutro koniecznie coś stworzę z dyni :] racuszki drożdżowe?
a może placki? http://cornerwithrecipes.blogspot.com/2012/10/placki-dyniowo-ziemniaczane-z-pieca.html albo dyniowo-selerowe? http://thepotishot.blogspot.com/2012/10/placki-z-dyni-i-selera.html
pasztet wygląda ciekawie :Phttp://www.ekoquchnia.pl/2012/08/zlociste-mini-pasztety-z-czerwonej-soczewicy-i-dyni/
i dżem dyniowo-cukiniowy z nutką pomarańczy? :P http://smakinatalerzu.blogspot.com/2012/10/dzem-z-dyni-z-dodatkiem-pomaranczy-i.html
albo ciasto dyniowe?http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/24/dyniowe-ciasto-drozdzowe-duza-blacha-ze-slodka-kruszonkabez-jajek-krok-po-kroku/

albo którąś zupę?

nie wiem - u mnie na działce co roku są jakieś dynie i właściwie wcale ich nie przerabiamy :P chyba czas to zmienić ;) w tym roku "przypadkiem" wyszła jedna wielka sztuka ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
polecam ta zupe co kkasia1

zrobiłam ja po raz pierwszy rok temu - polecił mi ja ktos tutaj

wczesniej jak gotowalam zupe z dyni to mi nie smakowała a ta jest przepyszna ...

poza tym z dyni lubie jeszcze leczo , konfitury ( z jalbkiem i sokiem pomarańczowym )

i tyle..

inne rzeczy jakos mi nie podchodza - np wole smazonego kabaczka niz smazona dynie

a placki preferuje jednak ziemniaczane..

piekłam ciasto ale jednak wole inne niz to dyniowe..

i tak cała dynie przerbiam na zupe - jak mam za duzo dyni na raz to mroze i zuzywam pózniej..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Do zupy dyniowej (krem) polecam zmiksowac imbir i dodac na talerzu juz swieza kolendre pychota.
"Kobieta jest to przysmak Bogów, byle go diabeł nie przyprawił."
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Kulinaria

sokowirówka z Mango-ma ktoś? (3 odpowiedzi)

Witam Szukam opinii na temat sokowirówki Fitmix Livington za ok 500 zł dostępnej na mango. pl....

Sushi... (11 odpowiedzi)

Gdzie kupujecie rybę, żeby mieć pewność, że świeża? Przepisy też mile widziane, zwłaszcza z...

Gotowanie - niby banalna sprawa .. ale jak sie nauczyc (38 odpowiedzi)

Witam Kuchareczki ... Moim problemem jest to że zupełnie nie potrafię gotować :( Zawsze obiady...

do góry