Re: Poproszę pomysł na obiad bezmięsny :-)
filet dorady
1/2 łyżeczki pokrojonego czosnku
2 łyżki orzechów włoskich
5 suszonych pomidorów
3 oliwki czarne
3 oliwki zielone
łyżeczka drobno posiekanej...
rozwiń
filet dorady
1/2 łyżeczki pokrojonego czosnku
2 łyżki orzechów włoskich
5 suszonych pomidorów
3 oliwki czarne
3 oliwki zielone
łyżeczka drobno posiekanej bazylii
2 cytryny
150 ml octu balsamicznego
łyżeczka przyprawy z liści oliwnych
łyżka jogurtu greckiego
łyżka świeżej holedry
papryczka florini
50 g sera
sól, pieprz
100 ml oliwy z oliwek
papryczka peperoni
5 śliwek suszonych
2 łyżki cukru
Paprykę florini, oliwki czarne, zielone, pomidory suszone, liście oliwne orzechy włoskie, bazylię drobno kroimy, zalewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, cytryną do smaku. Następnie gotowy filet z Dorady układamy na folii aluminiowej, kładziemy farsz i zapiekamy w piecu w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 5-10 minut.
Wykonanie dipu jogurtowego:
Jogurt grecki mieszamy z posiekaną świeżą kolędrą i doprawiamy solą.
Nadziewana papryka florini:
Marynowaną paprykę nadziewamy serem i pieczemy w piecu 5-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Sos balsamiczny - wykonanie:
Ocet balsamiczny biały wlewamy na gorącą patelnię, podgrzewamy z cukrem do czasu aż się sklaruje, dodajemy śliwki w całości oraz przyprawę z liści z drzewa oliwnego i cytrynę do smaku.
zobacz wątek