Widok
doruś napisał(a):
> placki ziemniaczane,
> baba ziemniaczana,
> placki z jabłkami,
> omlet,
> naleśniki,
> jaja sadzone z frytkami i surówką albo kalafiorem z wody,
> kopytka z sosem,
> kluski leniwe,
> pyzy ziemniaczane,
> pierogi (ruskie, z grzybami i kapustą)
> knedle z owocami,
> mrożone warzywa na patelnię
> ryby
> ...
oraz wszelkiego rodzaju wariacje warzywne, grzybowe np. zapiekanki, pizze, makarony z sosami. Pyszne są np. pieczone papryki faszerowane pieczarkami.
Można wypróbować też preparaty sojowe, ale nie są zbyt smaczne.
> placki ziemniaczane,
> baba ziemniaczana,
> placki z jabłkami,
> omlet,
> naleśniki,
> jaja sadzone z frytkami i surówką albo kalafiorem z wody,
> kopytka z sosem,
> kluski leniwe,
> pyzy ziemniaczane,
> pierogi (ruskie, z grzybami i kapustą)
> knedle z owocami,
> mrożone warzywa na patelnię
> ryby
> ...
oraz wszelkiego rodzaju wariacje warzywne, grzybowe np. zapiekanki, pizze, makarony z sosami. Pyszne są np. pieczone papryki faszerowane pieczarkami.
Można wypróbować też preparaty sojowe, ale nie są zbyt smaczne.
ja uwielbiam zapiekanke z brokulami.
Bierzesz makaron np rurki, troche warzyw (marchewka , groszek i takie tam), brokuly, wszystko mieszasz z lyzka koncentratu pomidorowego, ja jeszcze dodaje sos czosnkowy. Dodajesz starty zolty ser i zapiekasz w piekarniku.
Super tez smakuje z kurczakiem, ale wtedy to juz bedzie miesny obiad :-)
Bierzesz makaron np rurki, troche warzyw (marchewka , groszek i takie tam), brokuly, wszystko mieszasz z lyzka koncentratu pomidorowego, ja jeszcze dodaje sos czosnkowy. Dodajesz starty zolty ser i zapiekasz w piekarniku.
Super tez smakuje z kurczakiem, ale wtedy to juz bedzie miesny obiad :-)
kotlety sojowe, kopytka, chińskie, ryba
POLIGRAFIA ŚLUBNA - Zaproszenia Menu Tablice Winietki Zawieszki http://doriart.ucoz.com

Bakłażan w pomidorach z serem (pokroić bakłazana w plastry, posolić, popierzyć, dusić go razem z pomidorami z puszki, na sam koniec dodać ser) + szparagi na szpinaku (dla tych co szpinaku nie lubią mogą być bez;-) ) w sosie besamelowym. Ja osobiście lubię szpinak z dużą ilością czosnku i ze śmietaną ;-) Obiadek syty, smaczny i zdrowy ;-)
Pozdrawiam
Ola
Pozdrawiam
Ola
filet dorady
1/2 łyżeczki pokrojonego czosnku
2 łyżki orzechów włoskich
5 suszonych pomidorów
3 oliwki czarne
3 oliwki zielone
łyżeczka drobno posiekanej bazylii
2 cytryny
150 ml octu balsamicznego
łyżeczka przyprawy z liści oliwnych
łyżka jogurtu greckiego
łyżka świeżej holedry
papryczka florini
50 g sera
sól, pieprz
100 ml oliwy z oliwek
papryczka peperoni
5 śliwek suszonych
2 łyżki cukru
Paprykę florini, oliwki czarne, zielone, pomidory suszone, liście oliwne orzechy włoskie, bazylię drobno kroimy, zalewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, cytryną do smaku. Następnie gotowy filet z Dorady układamy na folii aluminiowej, kładziemy farsz i zapiekamy w piecu w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 5-10 minut.
Wykonanie dipu jogurtowego:
Jogurt grecki mieszamy z posiekaną świeżą kolędrą i doprawiamy solą.
Nadziewana papryka florini:
Marynowaną paprykę nadziewamy serem i pieczemy w piecu 5-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Sos balsamiczny - wykonanie:
Ocet balsamiczny biały wlewamy na gorącą patelnię, podgrzewamy z cukrem do czasu aż się sklaruje, dodajemy śliwki w całości oraz przyprawę z liści z drzewa oliwnego i cytrynę do smaku.
1/2 łyżeczki pokrojonego czosnku
2 łyżki orzechów włoskich
5 suszonych pomidorów
3 oliwki czarne
3 oliwki zielone
łyżeczka drobno posiekanej bazylii
2 cytryny
150 ml octu balsamicznego
łyżeczka przyprawy z liści oliwnych
łyżka jogurtu greckiego
łyżka świeżej holedry
papryczka florini
50 g sera
sól, pieprz
100 ml oliwy z oliwek
papryczka peperoni
5 śliwek suszonych
2 łyżki cukru
Paprykę florini, oliwki czarne, zielone, pomidory suszone, liście oliwne orzechy włoskie, bazylię drobno kroimy, zalewamy oliwą, doprawiamy solą, pieprzem, cytryną do smaku. Następnie gotowy filet z Dorady układamy na folii aluminiowej, kładziemy farsz i zapiekamy w piecu w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 5-10 minut.
Wykonanie dipu jogurtowego:
Jogurt grecki mieszamy z posiekaną świeżą kolędrą i doprawiamy solą.
Nadziewana papryka florini:
Marynowaną paprykę nadziewamy serem i pieczemy w piecu 5-10 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
Sos balsamiczny - wykonanie:
Ocet balsamiczny biały wlewamy na gorącą patelnię, podgrzewamy z cukrem do czasu aż się sklaruje, dodajemy śliwki w całości oraz przyprawę z liści z drzewa oliwnego i cytrynę do smaku.
Cokolwiek w życiu robisz, nie ma większego znaczenia. Ale ważne jest, żeby to robić
a ja znalazłam taki super ciekawy przepis na sznycle selerowe:
2 średnie selery
10 dkg orzechów ziemnych
10 dkg tartego zółtego sera
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
olej do smażenia
cytryna
sól, pieprz
Seler obrać, pokroić w dość cienkie plasterki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i ugotować na półtwardo. Wyjąć z wody, osuszyć.
Orzechy posiekać, jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Odłożyć 2 łyżki mąki, a resztę wsypać do misecczki. Plastry selera panierować najpierw w mące, potem w jajku, a następnie obtaczać w orzeszkach. Układać na rozgrzanym tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Sos: masło rozgrzać w rondelku, oprószyć odłożoną mąką i zasmażyć nie rumieniąc. Stale mieszając powoli dodać mleko, zagotować, doprawić pieprzem i dodać starty ser. Sos podgrzewać - NIE GOTOWAĆ - cały czas mieszając do czasu, aż ser się roztopi i połączy na gładko z sosem.
Gorące selerowe sznycle podawać z sosem i cząstką cytryny. Dobrym dodatkiem może być też konfitura z żurawiny.
Jeszcze go nie robiłam, ale na pewno spróbuję w najbliższej przysłości.
I wiecie znalazłam też fajne pomysły na bezmięsne dania z grilla... to było na jakiejś takiej stronie... smaczne coś tam, ale na pewno nie pl nie pl. nie pamiętam, jak ją znowu znajdę to napiszę.
2 średnie selery
10 dkg orzechów ziemnych
10 dkg tartego zółtego sera
2 jajka
1/2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2 łyżki masła
olej do smażenia
cytryna
sól, pieprz
Seler obrać, pokroić w dość cienkie plasterki, włożyć do wrzącej, osolonej wody i ugotować na półtwardo. Wyjąć z wody, osuszyć.
Orzechy posiekać, jajka roztrzepać ze szczyptą soli. Odłożyć 2 łyżki mąki, a resztę wsypać do misecczki. Plastry selera panierować najpierw w mące, potem w jajku, a następnie obtaczać w orzeszkach. Układać na rozgrzanym tłuszczu i smażyć z obu stron na złoty kolor.
Sos: masło rozgrzać w rondelku, oprószyć odłożoną mąką i zasmażyć nie rumieniąc. Stale mieszając powoli dodać mleko, zagotować, doprawić pieprzem i dodać starty ser. Sos podgrzewać - NIE GOTOWAĆ - cały czas mieszając do czasu, aż ser się roztopi i połączy na gładko z sosem.
Gorące selerowe sznycle podawać z sosem i cząstką cytryny. Dobrym dodatkiem może być też konfitura z żurawiny.
Jeszcze go nie robiłam, ale na pewno spróbuję w najbliższej przysłości.
I wiecie znalazłam też fajne pomysły na bezmięsne dania z grilla... to było na jakiejś takiej stronie... smaczne coś tam, ale na pewno nie pl nie pl. nie pamiętam, jak ją znowu znajdę to napiszę.
dzisiaj jadłam ziemniaczki + marchewka z groszkiem i podsmażoną bułeczką :)
wczoraj - warzywa na patelnię Hortexu(z ziołami) + kotlet rybny :)
pyszne są kotlety marchewkowe - teraz nie mam natchnienia na gotowanie(chociaż przed ciążą uwielbiałam pichcić) ;)
ale kotlety są suuuuuper :)
KOTLETY MARCHEWKOWE
~ 0,5 kg marchwi
~ 1 duża cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 5 łyżek tartej bułki
~ 2 jajka
~ sól, pieprz z młynka, majeranek, kminek
~ olej do smażenia
Marchew zetrzeć na tarce(grube oczka), dusić z odrobiną wody na małym ogniu. Odcisnąć, wystudzić.
Do ostudzonej marchewki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku.
Dodać jajka i bułkę tartą, doprawić.
Formować kotlety(nie mogą być za płaskie) i smażyć na gorącym oleju - musicie dosyć mocno podsmażać z każdej strony - żeby się nie porozpadały
podawałam je z ziemniaczkami + mizerią + marchewką z groszkiem (na słodko) lub surówką z pekinki :)
lubimy też MAKARON ZE SZPINAKIEM
makaron ze szpinakiem, śmietaną, brokułami, jajkiem na twardo i czosnkiem :) od siebie dodaję podgotowaną marchewkę - dla koloru ;)
gotujemy makaron, na patelni podsmażamy zamrożony szpinak - doprawiamy śmietaną, czosnkiem, solą i pieprzem :) do szpinaku wrzucamy ugotowany makaron, podgotowane brokuły i marchewkę + pokrojone jajko na twardo :D
pycha :D
wczoraj - warzywa na patelnię Hortexu(z ziołami) + kotlet rybny :)
pyszne są kotlety marchewkowe - teraz nie mam natchnienia na gotowanie(chociaż przed ciążą uwielbiałam pichcić) ;)
ale kotlety są suuuuuper :)
KOTLETY MARCHEWKOWE
~ 0,5 kg marchwi
~ 1 duża cebula
~ 2 ząbki czosnku
~ 5 łyżek tartej bułki
~ 2 jajka
~ sól, pieprz z młynka, majeranek, kminek
~ olej do smażenia
Marchew zetrzeć na tarce(grube oczka), dusić z odrobiną wody na małym ogniu. Odcisnąć, wystudzić.
Do ostudzonej marchewki dodać posiekaną cebulę, przeciśnięte ząbki czosnku.
Dodać jajka i bułkę tartą, doprawić.
Formować kotlety(nie mogą być za płaskie) i smażyć na gorącym oleju - musicie dosyć mocno podsmażać z każdej strony - żeby się nie porozpadały
podawałam je z ziemniaczkami + mizerią + marchewką z groszkiem (na słodko) lub surówką z pekinki :)
lubimy też MAKARON ZE SZPINAKIEM
makaron ze szpinakiem, śmietaną, brokułami, jajkiem na twardo i czosnkiem :) od siebie dodaję podgotowaną marchewkę - dla koloru ;)
gotujemy makaron, na patelni podsmażamy zamrożony szpinak - doprawiamy śmietaną, czosnkiem, solą i pieprzem :) do szpinaku wrzucamy ugotowany makaron, podgotowane brokuły i marchewkę + pokrojone jajko na twardo :D
pycha :D