Widok

Poród Swissmed

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny poprosze o jakieś swieze opinie dotyczace porodu, czytałam inne wątki ale są już stare... Cena za poród naturalny to 5500 :( strasznie duzo, ale może warto, w koncu za wesele placi sie o wiele wiecej, a dla mnie narodziny maleństwa są ważniejsze :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
W Swissmedzie na siłę wszystkich zwożą i każą wchodzić do środka, chorych to już wogóle najchętniej, w sumie przecież zależy im żeby wpadło trochę zarazków....:)))))
serio to bawią mnie te argumenty, w swissmedzie można sie dowiedzieć jak radzą sobie z zarazkami, a że skutecznie to wystarczy popatrzeć jak tam ze z zdrowiem u noworodków na oddziale :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Margita, współczuję, wiesz może miała zły dzień... Ja też czasem jestem bardzo miła, a czasem nie idzie ze mną wytrzymać i robie rzeczy których normalnie bym nie zrobiła ;)
Jeszcze jeden minus, który boli mnie najbardziej , pracują tam położne które pracują też w szpitalach państwowych. W Swissmedzie są miłe, uprzejme i bardzo kulturalne natomiast w szpitalu państwowym są okropne. Piszę bo miałam taki przypadek, pierwsze dziecko rodziłam w Swissmedzie i położna Asia była bardzo miła, pomocna i pomagała na każdym kroku natomiast drugie dziecko rodziłam w państwowym szpitalu i znowu trafiłam na panią Asię. Na początku bardzo ucieszyłam się, że to ona ale jakie było moje zdziwienie kiedy dopadła do mnie i chciała na siłę przyspieszyć poród czyli rozszerzała szyjkę macicy i parła na siłę gdy główka była jeszcze wysoko. Powiedziałam jej, żeby przestała bo ja tego nie chcę więc się na mnie obraziła i więcej jej nie widziałam. Może to i lepiej bo zajęła się mną inna położna - taktowna, kulturalna i wtedy poczułam się jak w Swissmedzie.
Mam postulat, ażeby wyrzucano takie położne i z państwowych i z prywatnych szpitali.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Asiu, niektórzy ludzie niestety nie mają taktu i wyczucia. A po porodzie jest się wyczerpanym i chciałoby się odpocząć.

Pozatem przy odwiedzinach maleństwo jest narażone na bakterie i choroby jakie przynosza goście z zewnątrz.

W wojewódzkim owszem mogą przyjść, ale oglądają dziecko zza szyby.

Zapewniam, że jakby maluszek miał mieć kosztem swissmedu przebrzydły pokoik to bym się zastanowiła :)

No i oczywiście jak będę miała pieniądze w nadmiarze zgłosze się do Ciebie , póki co nadmiar wydałam na poród :)
Całe szczęście, że zdania są podzielone bo inaczej nasze przymusowe składki zdrowotne zupełnie by się zmarnowały...:)
A co do całej rodziny na głowie w szpitalu to nie bardzo rozumiem, chyba jakiś takt i wyczucie mają i to chyba nie szpital o tym decyduje kto przyjdzie w odwiedziny :)))))
Ja to jak najbardziej rozumiem, że zależy wam na dziecku, i chcecie zrobić dla niego wszystko, ale naprawdę te 6 tysięcy można przeznaczyć na bardziej wartościowe rzeczy dla malucha. Można mu przygotować prześliczny pokój za taką kwotę :)

A porodu maluszek i tak nie będzie pamiętał ;)

A teraz taki żarcik, jeśli macie takie pieniądze w nadmiarze, zawsze możecie oddać mi ;)
zgadzam sie z Toba Kasiu i dlatego właśnie wybrałam państwowy szpital :)
Prównanie ze zwykłym szpitalem:

Intymność - wykupujesz jedynke za 350 zł masz to samo
Natychmiastowe przyjęcie na oddział- wystarczy wcześniej zadzwonić i powiedzieć że się pojawisz,a sprawy papierkowe może wypełnić mąż
godne traktowanie- cóż, zależy od personelu ale w normalnych szpitalach też potrafią godnie traktować
Pomocny personel - patrz wyżej
Nielimitowane odwiedziny - Ja bym nie chciała żeby po porodzie cała rodzina mi się na głowę zwaliła
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Polecam Swissmed ( rodziłam w lutym ) :
Plusy :
1. intymność
2. natychmiastowe przyjęcie na oddział na poród
3. godne traktowanie
4. pomocny personel
5. nielimitowane odwiedziny
6. fachowa opieka przed porodem ( ktg, usg, ewentualny pobyt w szpitalu )
7. mniej ale ważne : ładne firanki, swoja łazienka, dobre jedzenie itp :)
8. generalnie zero stresu i dodatkowych problemów a to ważne
Minusy to :
1. nie mogłam przyjąć dowolnej pozycji do porodu, decydowała położna, mimo że na stronie www zapewniają, że można
2. poradnia laktacyjna to mit niestety : dokarmianie dziecka mlekiem modyfikowanym, słaba pomoc przy problemach laktacyjnych

I co ważne : jest oddział i sprzęt do ratowania noworodków !!! W przypadkach szczególnie niebezpiecznych czy nieprzewidzianych to wiadomo że Zaspa i to nie tylko Swissmedu dotyczy przecież.
Może od razu rodzić w Centrum Matki i Dziecka...
Sasza w takim razie bede czekala na Twoje wrazenie po :-) a my pewnie w weekend podjedziemy wszystkiego sie dowiedziec :-)
Asia dziś założono mi kartę na porodówce i miałam ktg. Teraz tylko czekać na znak z brzusia. Leczę się tam od dawna i prowadzę ciążę, jestem zadowolona, oby tak dalej.
To zazdroszcze,ale z doświadczenia wiem,ze nie zawsze tak jest. Sama pracuje w służbie zdrowia i nie raz leżałam w szpitalu. Raz trafisz na dobrą zmianę ,raz na jakąś czarownicę bez serca. Ja się dość już nadenerwowałam w ciąży i teraz na poród idę spokojna :D
Sasza zdecydowalas sie juz na swiss? :-) Ja chyba też pojade tam, wszystko obejrze i porozmawiam z lekarzami :-) i wtedy podejmę decyzję.
Koszt jak dla mnie jest bardzo duży, jednak zdecydowanie wolę odmówić sobie innych rzeczy i czuć się spokojną :)

"Wiadomo, urodzić muszę sama, ale chce w godnych warunkach dla mnie i dla mojego dziecka."

zgadzam sie i ja te godne warunki znalazłam w szpitalu państwowym :))) i bez koniecznosci placeni kilku tyś. zł.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
To nie jest wątek o tym kto by wydał a kto nie pieniądze na poród. Ten temat zawsze się tak kończy co mnie denerwuje. ja nikomu w portfel nie zaglądam.
Co do opieki nad noworodkiem to dziś zwiedzałam oddział w swissie i jest super sprzęt do ratowania noworodka, inkubatory, lampy i cały sprzęt do reanimacji. Rozmawiałam z neonatologiem ( zawsze jest jakiś na oddziale , tak samo jak anestezjolog). Nie wie czy dziewczyny z powiedzmy normalnych szpitali wiedzą ,że jeśli coś naprawdę złego dzieje się z dzieckiem to zawsze zabierają dziecko na Kliniczną albo na Zaspę.
Wiadomo, urodzić muszę sama, ale chce w godnych warunkach dla mnie i dla mojego dziecka.
pytanie czy maja oddzial neonantologiczny z doswiadczeniem
moj syn tez przez 3 dni po porodzie lezal na obserwacji i cieszylam sie ze to byl Wojewodzki, i ze nie musialam przewozic syna ze Swissmedu na Zaspe albo do Wojewodzkiego.

Natomiast wiem ze cesarzowe bardzo sobie swissmed chwala :)
To w swissmedzie nie ma sprzetu odpowiedniego? z tego co wiem wszystko juz jest...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
A jeśli będziesz miała komplikacje przy porodzie, albo będzie źle z maluszkiem? Oczywiście żadna nie bierze tego pod uwagę i w sumie dobrze, ale ja ledwo przeżyłam swój poród i maluszek też i nie wyobrażam sobie co by było z nami w takim Swissmedzie gdzie nie ma specjalistycznego sprzętu ratującego życie człowieka. Napewno przewieźli by nas do normalnego szpitala, tylko czy by zdążyli? Rodziłam w Wojewódzim i wspanialszego personelu nie widziałam, będę wszystkim lekarzom i położnym wdzięczna do końca życia za uratownie mnie i maleństwa.
zgadzam sie :) ja rowniez na szpital wojewódzki nie moge narzekac :))

opieka przed i po porodzie super :) wyszlam ze szpitala usmiechnieta i zadowolona, połozne we wszystkim pomagały i uważam ze t5e kilka tysiecy mozna wydac na inne rzeczy a nie na poró w prywatnym szpitalu bo tam podobno "najlepiej"

szpital to nie hotel i rowniez nie oczekiwałam opieki jak nad księżniczka no ale kazdy jest inny i ma inne oczekiwania wobec ludzi....

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

otworzyć firmę ?? (38 odpowiedzi)

Hej! Pewnie część pomyśli, o co ona pyta na tym forum, ale... jedno z drugim ma wiele wspólnego....

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry