Widok

Poród na Klinicznej

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, które tam rodziły! Napiszcie proszę wszystko co dotyczy tego szpitala:

1. Zabiegi przedporodowe - są? obowiązkowo?
2. Po porodzie - kiedy dostaje się dziecko?
3. W iluosobowych salach się leży PO.
4. Jak jest z ewentualnym dokarmianiem butelką?
5. Czy pomoc laktacyjna jest OK?
6. Co jest na minus co na plus - wg Was?
7. Środki przeciwbólowe - dają jakieś podczas porodu?
8. Aktywny poród czy raczej leżenie?
9. Ile kosztuje poród riodzinny?

Mam za sobą poród w wojewódzkim, Kliniczną biorę pod uwagę.

Fotografia:

I cała reszta:

popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam

Ja mogę polecic Pania Katarzyne Ciach jest bardzo sympatyczna i pracuje na klinicznej, ale jak je wybór ma sie do porodu to jeszcze nie wiem, wszystko przede mną.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W zeszłym roku dwójka kosztowała 150zl za dobę, standard dosyć wysoki, bardzo fajnie i spokojnie jest. Ale jak musisz zostać w szpitalu dłużej niż 2-3 doby, to już dosyć drogo wychodzi ;) A po drugie, żeby dostać taką salę, to musi być ona akurat wolna.
Może ktoś ma jakieś świeże opinie ?
podczepiam się pod pytanie, także jestem zainteresowana aktualnymi opiniami :)
To moze i ja dodam swoja opinie. Rodzilam ponad rok temu.
z moja ciaza bylo troche problemow pod koniec ale urodziłam w 42 tyg na Klinicznej.
Jestem bardzo zadowolona z porodu tam chociaż skończyło sie cesarskim cieciem. Poród był wywoływany ze względu na 42 tydz. i zły stan łożyska.
Niestety mimo usilnych prób porodu naturalnego po 2h regularnych skurczów córka nawet nie zeszła do kanału rodnego.Był to p[oród rodzinny. Ogolnie na sale porodowa zawieziono mnie w środę o kolo 18 gdy zaczęły mi sie sączyć wody. A rozwiązanie całkowite nastało następnego dnia o 10:10. Przez ten cały czas miałam wyśmienita opiekę. Nie wiem czy to z powodu ze lekarz prowadząca moja ciążę miała wtedy dyżur czy jest to po prostu świetny szpital z fachowcami. Dostałam znieczulenie do porodu naturalnego (choc sie nie udało) później do cesarskiego ciecia
Po cesarskim cieciu leżała w sali pooperacyjnej i gdy poprosiłam o przyniesienie dziecka przynieśli i przystawili córeczkę do piersi. pozwolili tylko na kilka godzin bo byłam mocno osłabiona. Lecz następnego dnia przenieśli mnie na sale poporodowa i już miałam dziecko 24h przy sobie. Co do sali leżałam w dwuosobowej za darmo po prostu była wolna i nikt jej nie chciał. Położne sa miłe i rzeczowe. Pomoc laktacyjna bardzo przydatna.
Co do czystości na sali poporodowej jest w porządku

p.s. przed wyjazdem do szpitala radze przedzwonić na Kliniczna czy maja miejsca bo z tego co wiem często odsyłają do innych szpitali.

Ja rodziłam 2 tygodnie temu i mam bardzo podobne doświadczenia. Na porodówkę trafiłam w sobotę i była równocześnie tylko jedna rodząca poza mną więc co kilka chwil miałam wizytację (2 ginekologów, a położnych to nie dałam rady nawet wszystkich zapamiętać). Ogólnie rodziłam 10 h i skończyło się na cc, bo mały nie mógł się wpasować w kanał rodny. Generalnie opieka spoko i wszyscy poza 1 lekarzem bardzo sympatyczni i pomocni.
Po cc zobaczyłam synka następnego dnia, przywieźli mi go na salę pooperacyjną, ale na noc poprosiłam, żeby zabrali go na oddział noworodków, bo nie byłam w stanie jeszcze się nim zająć :/ i nie było z tym problemu na szczęście.
Generalnie zastrzeżenia mam w temacie pomocy laktacyjnej, bo ja takowej nie uzyskałam i mam z tym problem do dzisiaj.
Proponuję zabrać ze sobą coś lekkiego do jedzenia, bo wikt szpitalny nie zawsze jest jadalny ;)
No i jeśli macie kasę na salę 1 czy 2-osobową to myślę, że będzie ona dobrze wydana, choć po prawdzie to moim zdaniem tak powinny wyglądać wszystkie te sale! - ja leżałam na zwykłej (3-osobowa) i łóżka na tych salach są koszmarne, jeszcze bardziej niż rana po cc bolał mnie kręgosłup! No ale ja nie miałam wyboru bo na drugi dzień po moim porodzie Kliniczna była już "zablokowana" i nie przyjmowali rodzących właśnie dlatego, że nie mieli ich gdzie kłaść po porodzie.
mam nadzieje ze jak na mnie przyjdzie czas to nie bedzie tam takiego tlumu,bo boje sie ze mnie odesla a ja nie chce rodzic nigdzie indziej i juz tak sie nastawilam na klinicza
Moze mamy które tam niedawno rodzily podziela sie z mani oczekujacymi dobrymi radami typu co sie przydaje a co nie, jak sie spakowac kazda rada dobrze widziana.
pozdrawiam i zycze powodzenia z dzieciaczkami
Ja rodziłam półtora roku temu, ale pewnie nic się nie zmieniło, dlatego polecam zabrac wszystko:):):) Przyda sie absolutnie wszystko, bo tam jedyne co jest, to gaziki:)
Wspomnienia mam pozytywne. Teraz też zamierzam sie tam udac.
Ja rodziłam na Klinicznej 5 msc temu. Generalnie nie polecam ale skoro ktoś jest zdecydowany to z doświadczenia wiem, że nic go od tego nie odwiedzie:/
Radzę zabrać wszystko;)jeśli chodzi o mamę- najbardziej brak podkładów ginekologicznych(takich co się kładzie na łóżko).Trzeba też mieć własne sztućce i naczynia(chociaż jaki Ci czegoś zabraknie to też da radę).Dla dziecka trzeba zabrać artykuły do pielęgnacji- o ile płyn do mycia J&J jest na sali(o ile się właśnie nie skończy) to np. oliwki to już nie mają.
Ale szaleć na wejściu nie trzeba- zawsze może Ci ktoś donieść to co okaże się potrzebne
Dzięki dziewczyny każda rada się przyda, proszę o więcej info
jak jak bylo pisane zabrac trzeba wszystko oprcz spirytusu i gazikow - tego pod dostatkiem :)

co do kosmetykow dla dziecka to ja wzielam swoje mydelko i dobrze zrobilam bo mala uczuli J&J ale inne dzieci na sali nie mial problemow, poza sztucami wez sobie kubek i szklanke - na sali sa tez herbatki na laktacje, a w porze obiadu daja kompot wiec mniej zawracania glowy z myciem jak masz 2 sztuki :)

ahh i ja osobiscie polecam nakladki na sedes (toly z allegoro) i male chusteczki odkażające (Lidl) - po cesarce nie bylam w stanie sikac "na malysza" ;p

Pozowdzenia!
Ninuska chcesz kluska?
A oststnio syszam, ze odsylaja do innych szpitali z braku miejsc.Spotkalo to ktoras z Was?
moja kolezanka rodzila 4 dni temu i mowila ze jest problem bo jest remont na noworodkach i ona lezala z dzieckiem na patologii ciazy, ja wypisali po 2 dobach a maly zostal z żółtaczką ;/ ....
Ninuska chcesz kluska?
A te odkażające chusteczki , o których mówisz, to do rany? Czy na kibelek?
Remont , to w sumie dobra wiadomość, przyda się :) szkoda tylko, że tak późno.
do kibelka, na radne mialam to samo co w szpitalu czyli ocenisept
Ninuska chcesz kluska?
Ktos słyszał o postępach w remoncie? ciekawa jestem jak obecnie wygląda sytuacja i czy jest szansa ,ze zakończą prace w ciągu najbliższych tygodni?
Hej,

ja rodziłam na Klinicznej 6 tygodni temu i faktycznie wtedy zaczął się remont więc było małe kongo z miejscami, wszyscy stłoczeni, porozrzucani po salach ale dało się przeżyć. To był mój pierwszy pobyt w szpitalu wiec miałam stracha ale jak mówią: strach ma wielkie oczy i naprawdę nie ma co się przejmować pierdołami, jak maluszek leży już obok Was to szczegóły typu brak widelca czy kubka schodzą na drugi plan, zresztą zawsze jak czegoś potrzeba to ktoś Wam doniesie.

Mimo, że miałam długi i ciężki poród zakończony niestety cc, to na opiekę narzekać naprawdę nie mogę, uważam że zarówno na samej porodówce jak i na oddziale personel opiekował się mną i maluszkiem bardzo dobrze.

Zgadzam się co do uwag dot. zabrania swoich sztućców i kosmetyków dla maluszka, faktycznie ich brak. Weźcie też rożek bo w szpitalu owijają w takie niefajne kocyki i sami pytają o rożki i jaśka do spania (zawsze przyjemniej mieć coś swojego pod głowa)

Ja akurat trafiłam na sale 2-os, ale o zwykłym standardzie, więc łózka zwyczajne i tylko umywalka na sali. Mimo że miałam cc to wypisali mnie dokładnie po 48h, bo nie było komplikacji i powiedzieli, że dłużej nie trzymają bo nie mają miejsc. Koleżankę też wypisali, ale jej maluszek został bo miał infekcję, więc ona dojeżdżała do niego przez tydzień, nie było szansy żeby też została z małym.
O kurcze, po 48 h to szybko.Pamietam , że druga doba po cc była najgorsza i ledwo się ruszałam.
Dzięki za relacje. Gratuluje maluszka:)
Jakieś wieści co do postępów w remoncie?
Mamo Mikołaja, ja rodziłam 2 razy na Klinicznej poprzez cc. Pierwszy raz w 2008r. i wyszłam dopiero po 8 dniach, ponieważ dostawałam antybiotyk dożylnie (zakażenie rany pooperacyjnej), a drugi raz rodziłam rok temu i wyszłam po 48h tzn. urodziłam w niedzielę po południu, a we wtorek rano dostałam wypis:) Przy pierwszej cesarce, przez pierwsze 2 dni leżałam na sali 5 osobowej, potem zostałam przeniesiona do dwuosobowej sali. A przy drugim cc od razu leżałam na dwójce, ale sama:)
Po pierwszym porodzie czułam się fatalnie, z dnia na dzień zamiast być lepiej, to czułam się gorzej i ledwo chodziłam, a po drugim porodzie śmigałam już po 7 godzinach i w sumie to sama się wypisałam ze szpitala.
Życzę powodzenia:)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

trampolina dmuchana czy macie i jaką polecacie? (19 odpowiedzi)

pytanie jak wyzej

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry