Widok

Porysowane obrączki ślubne

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie, mam takie pytanie dot. obrączek.

Jesteśmy 2 miesiące po ślubie i obrączki wyglądają jakby miały z 30 lat. Już po 2-3 tyg. od ślubu były mocno porysowane. Są wykonane z białego złota z dodatkiem żółtych elementów, własnie te białe złoto
jest mocno porysowane, wygląda to fatalnie. Obrączki nie są matowe,
tylko takie "zwykłe", błyszczące.

Razem z żoną nie mamy jakiejś fizycznej pracy, która usprawiedliwiałaby to. Duże rysy są zarówno na obrączce żony, jak i mojej.

Czy to jest normalne że obrączki tak się porysowały?

Pierścionek zaręczynowy żony też jest z białego złota i po 2 latach
wygląda nadal jak nowy (kupiony był w innej firmie).

Obrączki kupiliśmy w firmie "Bogold". Byliśmy z reklamacją, została przyjęta,
producent niby wypolerował je, ale dalej jest to samo, rysy zostały.
Próbowaliśmy oddać ponownie do reklamacji, ale otrzymaliśmy odpowiedź, że rzeczoznawca producenta uznał, że wymiana nam się nie należy.

Co robić w takiej sytuacji?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Możecie spróbować w PIHu
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
My mamy taka sama sytuacje,ale przyjaciele Nas uspokoili bo ich obraczki tez sa w takim stanie.Ale powiedzieli Nam ze jak juz sie porysowaly to sie juz nie porysuja bo nie maja jak.No coz jak sie nosi codziennie to sie niszczy wazne ze symbolizuja uczucie a nie to ze sa porysowane:)
image.
[url=http://www.suwaczek.pl/][img]
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
zalezy jaka próba złota, im wyższa(mniej domieszek) tym zdaje sie bardziej rysuje bo złoto samo z siebie jest b miękkie

ale sprawdźcie sobie na necie, ostatnio byla dyskusja o próbach złota na weselniku i ich własciwosciach

ja jeszcze nie mam obróczki ale mam sporo złotych pierścionków noszę je codzinnie od 9lat pracuje fizycznie dużo w różnego rodzajo środkach chemicznych i nie mam ani jednej ryski
ja też nie mam ani jednej widocznej ryski.
...a potem przyjdą noce
jak psy wierne pod nasz dom...
macie wszystko porysowane, wszystkie Wasze pierścionki, tylko na wąskich wypukłych obrączkach od pierścionków rys nie widać, na szerokich płaskich obrączkach ślubnych widać wszystko. I to nie są rysy jak nożem w maśle, tylko delikatne zmiany faktury, obrączki Was przetrzymają, a że nie błyszczą się jak nowe to dobrze bo przynajmniej widać jak długo jesteście małżeństwem
pewnie jest już tak matowy ze nic nie widać
Normalną sprawa z obracskami, że się rysują. Mój mąż ma tytanowa i po tygodniu jest porysowana, ale olewamy to, bo wiadomo że z czasem będzie tylko bardzie porysowana i moja złota i jego tytanowa.
Jeśli obrączki się porysowały w ciągu kilku dni to najprawdopodobniej nie zostały utwardzone. Jubiler powinien wypolerowa i utwardzic a problem powinien zniknac

My mamy taką samą sytuację po około 3 miesiącach obrączka męża wygląda jakby przeżyła kilka bombardowań i nie wiadomo co jeszcze...jakiś mat...nie ma!Firma przyjęła reklamację. Przeszlifują/wypolerują/nie wiem. Jednak mi się wydaje,że po przeszlifowaniu będzie to samo... Próba złota 585,część miała pół mat a pozostała część była wyszlifowana.Kupiliśmy je w firmie goldrun. Mieli duży wybór,ładnie wyglądały obrączki po zakupie.Do głowy mi nie przyszło że takie coś się może stać z wyrobami jubilerskimi,ponieważ noszę złoto nawet próby 700 i nic się takiego nie dzieje.Nie pracujemy fizycznie.Krzysiek co zrobiłeś w sprawie swoich obrączek?
pozdrawiam

Inne tematy z forum Wesele

Piling do ciała który zdziała cuda-jaki polecacie? (26 odpowiedzi)

Chciałabym wygłacic skóte na rekach mam lekko zrogowaciały naskórek zawsze pomagało słonce lub...

Biżuteria ślubna - gdzie kupić? (59 odpowiedzi)

Możecie może polecić miejsce na zakup biżuterii ślubnej, chodzi o srebro?

bielizna ślubna - gdzie kupić? (36 odpowiedzi)

Dziewczyny tak jak w tytule, gdzie najlepiej w trójmieście dobrać bieliznę ślubną? macie może...

do góry