Widok

Potrzebna pomoc

Drogie forumki,chciałabym prosić was o pomoc dla rodziny koleżanki z klasy mojej córki.Zaprosiłam wczoraj jej mamę do mnie do domu i przejęłam się ich losem.. Rodzina z gospodarstwem rolnym, mieszkają jak to pani opowiadała w bardzo starym domu z gliny(?), mają trójkę dzieci dziewczynka 7lat,i dwóch chłopców 6 i 5 lat.Mama jest na rencie (600zł)
ojciec pracuje na swoim gospodarstwie i tyle co sobie dorobi pomagając sąsiadowi.Podpytałam trochę jak z pomocą społeczną to otrzymują rodzinne i dostali stypendium na córkę.Natomiast zzczęliśmy z mężem załatwiać sprawę orzeczenia niepełnosprawności dla dzieci bo dziewczynka nie ma nerki a jeden z synów ma astmę i jest alergikiem,pytałam sie pani czemu nie zgłosiła sie do gopsu aby pomogli jej w tej sprawie a ona jak to sama przyznała wstydzi sie prosić,
obdarowałam ją kilkoma ubraniami po mnie a was chciałam prosić jeśli macie jakąś odzież dla dzieci bo to na razie przychodzi mi do głowy,pomóżcie jeśli mozecie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziewczyny zobaczcie w trakcie robienia porzadków przedświątecznych czy nie macie nic zbednego zawsze coś co Wam jest nie potrzebne może przydać się innym ja za tydzień chcę jechać z rzeczami do tej rodziny słyszałam że naprawde łatwo nie maja i potrzebują pomocy więc to nie są oszuści więc bez obaw.Dajcie znać każda pomoc jes ważna zwłaszcza w tym zimowo świątecznym okresie...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podnosze wątek
Napisałam Ewuś
Domi odezwij sie do mnie na priva musimy sie umówić konkretnie
hooop podbijam do góry
podbijam dla zaiteresowanych
prawdopodobne w przyszłym tygodniu wybierzemy sie do tej rodziny,muszę się jeszcze tyko z pani skontaktować czy wyraża zgodę ale raczej nie powinno być problemu,także jeśli ktoś chciałby coś przekazać to proszę o kontakt,dzis jeszcze jestem w gdańsku więc mogę podjechać
odpisałam
Napisałam prv Ewuniu
podnoszę wątek na dziś
dziś mąż jest w Gdyni Cisowej i Rumi więc jesli ktoś z tych okolic chciałby pomóc to jest mozliwość odbioru
podbijam temat na dziś
Mąż jest jutro w Gdańsku także proszę o kontakt jakby ktoś był zainteresowany pomocą dla tej rodziny
Kolorowa w sumie ja tą dziewczynkę widuję i na moje oko to ona nosi 134 bo jest od mojej córki trochę większa a moja nosi 128(czasem 122)
może ta mama podaje taki rozmiar na wyrost, żeby na dłużej ciuchy starczyły (?)
Trochę szkoda, bo miałabym trochę butów i ciuchów po córce w roz 134-140, a wychodzi na to, że ona nosi większe.
Ale jutro przejrzę szafy i strych - może coś tam znajdę.
Jeśli znajdę to napiszę ci jutro lub w niedzielę na priw i podam adres i telefon.
zadzwoniłam dziś do mamy dzieci zapytać sie jak sprawa z tymi wnioskami o orzeczenie niepełnosprawności, ale nic jeszcze nie ruszyło bo 3 dni byla w szpitalu z synem.
Udało mi sie dowiedzieć odnośnie rozmiarów:
ubrania dla dziewczynki (140-152) noga 36(!) aż mi się wierzyć nie chce,że taka duża noga, bo raz ta dziewczynka wcisnęła sie w buty mojej córki ;/ a moja ma r.31
dla starszego chłopca buty 30/31 a ubrania 122/128 dla najmłodszego buty r.29 a ubrania r. 116
mama ma rozmiar buta 39/40, ubrania 38/40
tata 44/45 i ubrania raczej większe takie xxl
jak trzeba bedzie to podjrdzie bo będzie jeszcze na chełmie u siostry w godzinach popołudniowych bo n a14 ma wizytę u hematologa na akademii
proszę o wiadomość na priva albo maila ewaaa42@wp.pl
Ewuś
a podjechałby Twój mąż na Potęgowską?
Dolina Potęgowska( Szadółki )- blisko zjazd na obwodnicę.
dziękuję, będę zatem czekać na kontakt w przyszłym miesiącu
Jak dobrze,że są jeszcze ludzi którzy potrafią się otworzyć na biedę innych i podać pomocną dłoń.Porozmawiam z moją mamą,nosi rozmiar 38 wiek może coś wygrzeiemy z szafy i jakies przybory dla maluchów postaram się ogarnąć ale to dopiro po wypłacie po 1.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry