Widok
:-)))
Ciasto naleśnikowe: mleko, woda, jaja, mąka, szczypta soli. Ja robię na oko, więc proporcji nie podam.
Mięso na takie naleśniki to może być ugotowana biodrówka, uda indyka, skrzydła indyka, najlepiej z rosołu. Ja mielę mięso przez maszynkę doprawiam solą, pieprzem (można Vegetą) i trochę podlewam rosołem, żeby konsystencja była zwarta, ale nie sucha.
Smaruję farszem naleśniki, zwijam i przed podaniem podsmażam.
Ciasto naleśnikowe: mleko, woda, jaja, mąka, szczypta soli. Ja robię na oko, więc proporcji nie podam.
Mięso na takie naleśniki to może być ugotowana biodrówka, uda indyka, skrzydła indyka, najlepiej z rosołu. Ja mielę mięso przez maszynkę doprawiam solą, pieprzem (można Vegetą) i trochę podlewam rosołem, żeby konsystencja była zwarta, ale nie sucha.
Smaruję farszem naleśniki, zwijam i przed podaniem podsmażam.
ja robie oczywiscie na oko jak sie to mowi ;) pol na pol wody i mleka, maka , jajka szczypta soli ale zaczelam dodawac wody mineralnej i jesli ubije sie bialke na piane i doda zamiast calych jajek od razu, to nalesniki sa takie pulchniejsze i dodaje od razu troche oleju do ciasta dzieki czemu nie musze juz wlewac go za kazdym razem na patelke
no i pieke na specjalnej patelce do nalesnikow - ma takie cienke dno ze nalesniki sie nie spala a upieka szybko
no i robie zawsze takie cieniutkie bo takie lubie
ponadto jaka nadzieje, nakladam znow na patelke i podsmazam lekko- sa wtedy przepyszne!!!
no i pieke na specjalnej patelce do nalesnikow - ma takie cienke dno ze nalesniki sie nie spala a upieka szybko
no i robie zawsze takie cieniutkie bo takie lubie
ponadto jaka nadzieje, nakladam znow na patelke i podsmazam lekko- sa wtedy przepyszne!!!
1 jajko
jak ze słodkim nadzieniem to łyżka cukru
i teraz proporcjonalnie:
np: 1 szklana wody gazowanej (do słodkich może byc smakowa)
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany albo maślanki
miksujesz i dodajesz mąki dopóki nie zrobi sie geste jak śmietana
grubość naleśników zależy od tego ile wylejesz na patelnie :)
jak ze słodkim nadzieniem to łyżka cukru
i teraz proporcjonalnie:
np: 1 szklana wody gazowanej (do słodkich może byc smakowa)
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietany albo maślanki
miksujesz i dodajesz mąki dopóki nie zrobi sie geste jak śmietana
grubość naleśników zależy od tego ile wylejesz na patelnie :)
juz dziekuje juz po nalesnikach zrobilam ciasto wedlug wskazowek za ktore bardzo dzikeuje a farsz dalam taki pies z kurczaka pieczarki cebulka potem dusiala cebule z pieczarki podsmazylam piers i doddalm przyprawe carry wszystko razem pomieszam podusilam pycha a nalesnki posyalam serem potem dodalam farsz zwinelam polalam sosem czostkowym pych dziekuje wszystkim za wypowiedzi na moj post pozdrwiam
Przecież piwa nie daje się dwa litry tylko troszkę mój synek od zawsze je naleśniki na piwie gdyż sorawa jest prosta___alkohol wyparowuje tak samo jest z faworkami przeciez dodaje sie do nich spirytus i dziwne by bylo gdyby dzieci nie jadly--takze tak za bardzo sie tym nie stresujcie bo ja juz tu widze "nie ja alko nie lubie"nie musisz lubieć tego sie nie pije do nalesnikow tylko dodaję 2-3 łyżeczki :)