Widok

Powiększone jelita u płodu

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
czy u któregoś z waszych nienarodzonych dzieci także wykryto podczas usg znacznie powiększone jelita w brzuszku dziecka? mam przyjść za tydzień na powtórne badania aby zobaczyć czy to tylko chwilowe czy coś poważnego ale już mam pełną głowę myśli. Może któraś już to przeszła i wie czy jest się czym martwić?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
:( nikt nic nie wie?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
U młodej były do 20tyg powiększone narządy na usg po 22 tygodniu wszystko sie unormowało i urodziła sie zdrowa jak ryba.Mogło mieć na to wpływ moje ciagłe przeziebienie i chore gardło chore uszy-kiedy przeszłam na zwolnienie i po prostu zaczęłam sie wysypiać i wykurowałam to zaczęlo wszystko do normy wracać,
Podobno kiedy matka choruje dziecko w w brzuszku też choruje i objawia się to taką jakby opuchlizną dzieciatka-tak tłumaczył mi lekarz
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
a t trochę mnie pocieszyłaś chodź sęk w tym że ja jestem zdrowa jak ryba i raczej przez całą ciążę nie byłam nawet przeziębiona hmm
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Mi też wydawało się ok,że jestem zdrowa,a np wynik moczu ogólny wskazywał na jakieś zapalenie lub miałam podwyższone crp,a niby nic mi nie było,albo delikatne drapanie w gardle(prawdopodobnie od klimy w pracy)nic wielkiego,ale jednak dla dziecka to coś.
Najlepiej na ten temat pogadać ze swoim lekarzem prowadzacym

I głowa do góry nie martwić się na zapas
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Witam . Wiem że ten post jest sprzed kilku lat ale może akurat Pani odpisze .. Jak się skończyło z tym jelitem ? Ja usłyszałam taką diagnozę że jest powiększone jelito grube w 31 tc i jest pod kontrolą teraz jest 34 tc i jelito ciągle jest lekko powiększone ale nie wzdęte czy rozdymane . Ilość wód płodowych i wszystko inne w normnie . Ale w necie nic nie mogę znaleźć na ten temat . Będę wdzięczna za każdą odpowiedź ...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

My wlasnie wczoraj uslyszelusmy takie slowa, ze jelito u plodu jest powiekszone, i nie wiem zbytnio co to oznacza prosze dac znac jak sie to u Pani skonczylo? I to ze malutki przestal przybierac na wadze...prosze o kontakt na @ emilka1988.21@tlen.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

prosze o informacje jak to u Pani sie zakonczylo z tym jelitem?

My też mamy ten problem a, w necie nie ma wielu informacji na ten temat ,chciałabym porozmawiać z mamą która ma jakieś doświadczenia w związku z poszerzonym jelitem u płodu, jakie dalsze postępowanie, co dalej po porodzie? Mnóstwo pytań a odpowiedzi brak
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

najczestsze-odchylenia-usg-polowkowym-cz-ii/

Tam sa opisane m.in.odchylenia w budowie jelit-nie wiem czy dokladnie o to chodzi,ale czytajac Wasze wypowiedzi od razu skojarzyl mi sie blog mamyginekolog i zaswitalo mi,ze cos o problemach tego typu pisala.jesli nie znajdziecie tam tego,czego szukacie,to przepraszam za zasmiecanie.

Witam,

jak skończyła się ta historia u Pani? Właśnie u nas też stwierdzono, że jelito małej jest lekko powiększone, ale lekarz podszedł to tematu ze spokojem i będziemy obserwować. Będę wdzięczna za odpowiedź.

Witam
I jak sie skonczylo u pani z tym jelitkiem

I jak to się u Pani skończyło?

Dostała pani jakąś odpowiedź? Ja własnie się dowiedziałam o poszerzonym jelicie i bardzo się zamartwiam

Tez jestem ciekawa jak zakonczyly się Wasze historie. Ja w czwartek(21 tc) usłyszałam,ze dzidzia ma powiekszone i swiecace jelita,do tego ubyło wod plodowych. Bardzo sie martwię co bedzie dalej:(Moje wyniki badań wszystkie w normie wiec lekarz wyklucza infekcje A podejrzewa niedroznosc jelit:(

U mnie też podejrzenie niedrożnosci ale ta niedrożnosć też może być oznaką wielu chorób też niestety. :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

A kiedy masz kolejne usg? Ciężko po słowach lekarza myslec o czyms innym:( Czy miałaś pobierana krew pod kątem wykluczenia podstawowych infekcji(cytomegalii,toksoplazmozy,różyczki)? U mnie wszystkie wyniki ujemne i CRP tez także wszystko wskazuje,ze to jednak ta niedroznosc.Pytanie tylko jak poważna:(Czytalam,ze to sie moze wiązać z wieloma poważnymi chorobami,ta niepewność jest straszna.Kolejne usg mam 28 kwietnia.

No właśnie te choroby najgorsze... a moze też byc tak ze po.porodzie minie samo (po pierwszej kupie) mam.usg 27.04

Oby tak było albo najlepiej niech sie wszystko unormuje jeszcze w czasie ciazy. Jeśli będziesz pamiętała to daj prosze znac jak u Ciebie sytuacja po usg.

Pewnie. Ja miałam pierwszą diagnoze w 22 tyg i niestety mała cały czas to ma :(

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Trampolina- jaki rozmiar wybrac? (20 odpowiedzi)

Hej, mamy w planie kupic trampoline,ale zupelnie nie wiemy jaki rozmiar kupic najlepiej,sa rozne...

do góry