Widok

Praca w niedziele ?

Osiedle Pogodne Ujeścisko Temat dostępny też na forum:
Proszę zwrócić uwagę na charakterystyczne przekłamania w dyskusji nad pracą w niedzielę. To typowy przykład przekłamania wg modelu kija z jednym końcem, drugi koniec gdzieś się zapodział im we mgle zapomnienia lub manipulacji. Przecież nie chodzi tu faktycznie o zakaz pracy w niedziele, lecz o wcześniejszy nakaz pracy w niedziele, wprowadzony prawem kaduka.

Nie chodzi tu też o żadne dobro ludzi, lecz o utrzymanie systemu konsumpcjonistycznego w jego ekstremalnej wersji 24 hours, 7 days a week. W cywilizacji euroatlantyckiej wszystkie podstawowe potrzeby ludzkie zostały zaspokojone, więc chodzi tu wyłącznie o zaspokojenie potrzeb zysku korporacji. Dowód jest powszechnie dostępny - w USA wyrzuca się 40% zakupionej żywności, w Europie 30%. Nie ma o czym mówić, a lobbystów korporacji należy pogonić.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
no już cichozkremem , cicho , cichutko nie denerwuj się ;D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podobno należy pamiętać aby dzień święty święcić :D

i z jednej strony mają rację z tym zakazem handlu w niedzielę... bo przecież można się powstrzymać raz w tygodniu od zakupów.

ktoś napisał, że ta ustawa odbiera ludziom możliwość wyboru czy chcą pracować w niedzielę czy nie...prawda jest taka, że pracownik powinien mieć prawo do odmowy pracy w taki dzień ale niestety w realnym świecie wygląda to nieco inaczej... ciężko jest być asertywnym kiedy odmowa jest praktycznie równa otrzymaniu wypowiedzenia. nie każdy też ma ten komfort, że może sobie następną pracę znaleźć w kilka dni.

jesteś studentem i chcesz dorobić? gastronomia zawsze potrzebuje ludzi na weekendy i nie trzeba się pieklić, że zakaz handlu w niedzielę uniemożliwi pracę tym, którzy chcą ją podjąć weekendowo.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ Randall

" Nie zamierzam, jak łowca... na siłę zmieniać świata i ludzi."

Kobito, zważaj na słowa tak by odpowiadały faktom.
Możesz mi wskazać punkt konkretny, w którym przyłożyłem siłę, SIŁĘ by zmienić świat i ludzi ? Jak tak można puszczać wiatry ustami ?

Tekst to jest informacja i opinia, nic więcej. Żadna siła. Moc słowa to mozna przypisywać Chrystusowi czy ojcu Pio, nie mnie.
HMMM.... chyba w innym świecie żyję , kiedy ostatnio byłeś w niedzielę u lekarza w przychodni, u stomatologa, okulisty ? może słyszałeś że lekarz komuś operację wyznaczył na niedzielę ? albo sąd rozprawę ?

Mylisz zupełnie pojęcia umyślnie rozumiem nie z głupoty, co innego zawody, które wymagają ciągłości pracy, a co innego te które konieczne nie są.
@ randall

Ideowy misz-masz proponujesz:

"nienawiść Polaka do Polaka"

A wiesz chociaż z jakim zjawiskiem masz do czynienia, nie próbowałaś tego wytłumaczyć, włącznie z analizą terminu "Polak", który przyjmujesz bezkrytycznie, podobnie jak to całe sformulowanie ?
Czy ktoś mógłby, w moim imieniu, powiedzieć Zetjotu, że uważam go za idiotę i nie zniżę się do polemiki z nim?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
@ sadyl

Nie wiesz co to jest reguła, a co to jest wyjątek regułę potwierdzający ? Jesteś koszmarnym dogmatykiem.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
@ sadyl

Masz problemy w zestawieniu języka z faktami ?
No to ci podrzucę fakty, które opisuje Naomi Klein znane jej z jej peregrynacji po krajach taniej siły roboczej w rejonie Filipin czy Indonezji.

Jak potraktujesz kwestię wolności skoszaroanych w koszmarnych warunkach Filipinek czy Bangladeszanek pracujących po kilkanaście godzin na zmianie z dala od domu, otrzymujących za pracę polegającą na wyprodukowaniu buta Nike parę centów, podczas gdy but na rynku kosztuje setki dolarów. Mają do wyboru to albo głodowanie w domu rodzinnym bez widoku na pracę.
Jaki Dom, skoro sama go nie cierpisz?

Moja suka nie ingeruje w przestrzeń innych.. a jeśli to robi, to natychmiast ją ewakuuję.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Uwielbiam, kiedy ktoś wie lepiej ode mnie...
Wiesz, że minusuję i zakładasz, że nie wiem, jaka to przyjemność...
Cóż...
Czytaj więc i minusuj dalej.
Nie oczekuję bycia dobrze zrozumianą czy wpasowania się w "klimat".
Wręcz przeciwnie. Nie zamierzam, jak łowca... na siłę zmieniać świata i ludzi.
Nigdy nie zrezygnuję z siebie w imię tzw. akceptacji.

Ps
Wymogi, zawsze zaczynam od siebie. Nie wiesz jaka to przyjemność mieć do czynienia z Ludźmi, którze je rozumieją i stosują w życiu.
Dlasrego...!!!
...żeby wiedziały gdzie jest ich Dom i że zawsze mogą do niego wracać.

Ps
Skąd wiesz, że "krzywo patrzą"? Nie zauważyłam nic takiego. Masz na myśli wątek o dotykaniu i zaczepianiu cudzych dzieci (???)
Pewnie uwielbiasz gdy na spacerze z suką, kto chce ćwierka do niej i mizia za uszkiem (???) Twój wybór i Twoje zarządzanie swoją przestrzenią osobistą.
>I jeszcze ta nienawiść Polaka do Polaka

Czytam Twoje wątki na suwaczkach, randall. Od siebie powinnaś zacząć ;)
@rondel:

To po co wracałaś do obrzydłówka, gdzie ludzie krzywo patrzą jak ci się młode w sklepie drze?
Skoro i tak chcesz je wypchnąć "na świat", bo tutaj się ukiszą?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 4
Przez kilka lat pracowałam 6-9 (zdarzyło się 11) m-cy, 24/7.
Niedziela była dniem najbardziej pracowitym (12h oficjalnie ale od 4 rano do pólnocy trzeba było być na stand by, pod telefonem; wyjątkiem było fizyczne zejście na ląd).

W tygodniu, 8 godzinek, 4/4 (8:00-12:00 i 16:00-20:00 lub 12:00-16:00 i 20:00-24:00).
Na samodzielnym stanowisku dobrze się żyło i to przez wielkie Ż!

Nie chodzi o odpękanie godzin... często pustych, ale o "zrobienie roboty".
Na wszystko miałam czas i pensja była godna. Raj! Empowerment! ...

Macierzyństwo i Patriotyzm popieprzyły mi w głowie na tyle, że wróciłam tutaj, do obrzydłówka, w którym duszę się.
Zataczam koło, w którym za kilka lat spróbuję wypchnąć moje Dzieci z tego kalekiego Kraju.
I jeszcze ta nienawiść Polaka do Polaka, ciemnota i lenistwo, cwaniactwo bezczelne...
Eh, nie psujcie mi nerwów tymi wątkami.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
A tak btw:

Idąc tym tokiem rozumowania, wszystkie szpitale powinny być w niedzielę zamknięte.
Pracować mogłyby tylko prywatne, jednoosobowe gabinety lekarskie.
Dlaczego "zmuszać" pielęgniarki czy lekarzy do pracy w niedzielę?

Wiem, że socjalizm z definicji jest sprzeczny z logiką.
I właśnie mamy ewidentny naprzykład :D
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 5
@mareky:

Następny socjalista...

Co to znaczy "zmuszać do pracy"?
Ktoś z pejczem to wymusza?
Czy jakiś cyrograf dożywotni się podpisuje?

Jak wspominałem.. na co drugim sklepie wiszą o głoszenia o poszukiwaniu pracowników.
Skoro ktoś się decyduje na pracę w sieciówce.. to jego wybór. Może większa pewność zatrudnienia? Może pakiety socjalne?
Tego nie wiem.
Ale jeśli sie juz na ten wybór zdecydował to Państwu wara od ingerencję w wolę dorosłych ludzi.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4
Uważam, że sieciówki powinny być zamknięte, aby nikogo nie zmuszać do pracy w niedzielę, ale jeśli ktoś ma prywatny sklepik i chce to może.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
@ sadyl

Podziwiam tę Twoją systemową ignorancję.
Wiadomo,że jeśli się wprowadza do systemu pewną mozliwość, to czyni się to ze względów konkurencyjnych, licząc na korzyści z pierwszeństwa przed konkurencją. Ale konkurencja też nie zasypia gruszek w popiele i również dokonuje podobnych lub innych zmian, co prowadzi do propagancji rozwiązania i rozszerzenia go na cały system. W ten sposób rozwiązanie staje się powszechnie obowiązujące.

Więc nie wyjeżdżaj mi tu z dobrowolnością, Do tego w systemie z dużym bezrobociem strukturalnym, pracownicy nie mają swobody wyboru pracodawcy. Przymus strukturalny to się nazywa.

Dodajmy do tego to,że takie rozwiązania wprowadza się w gospodarce. A gospodarka powiązana jest licznymi zależnościami z resztą systemu i oddziałuje na jego inne elementy, np . na szkołnictwo.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
@wdr:

Podałem zbliżoną analogię.
Jeśli ktoś podejmuje pracę w markecie czynnym 24/7 to NIE MA PRAWA marudzić, że musi chodzic do pracy w niedzielę.
Nikt go do podjęcia tej akurat pracy nie zmuszał.
A skoro dorośli ludzie podejmują takie a nie inne wybory, to muszą się liczyć z ich konsekwencjami.

BTW: na tyle, na ile funkcjonujesz już na Forum, powinieneś wiedzieć, że mam sukę, nie psa ;]
Sam się nabijałeś z jej gaci z playboyowym króliczkiem. Skleroza? ;>
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 5

Inne tematy z forum Hydepark

Trójmiasto do bani (388 odpowiedzi)

Mieszkałem w Warszawie, Mieszkałem w Krakowie, teraz przyszedł czas na trójmiasto i tylko...

gdzie warto studiowac (9 odpowiedzi)

Osoby szukające uczelni z przyjaznym podejściem powinny zainteresować się Uczelnią...

Grajdołki (307 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry